Nem lesz menekültügyi kormánybiztos, mert nem lehet egy embernek adni ilyen szerteágazó feladatban monopóliumot - válaszolta az Origo kérdésére Lázár János a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: szeptember 16-án a kormány a tervek szerint kihirdeti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amire addigra a törvény már lehetőséget ad, és amelynek révén a hatóságokra vonatkozó speciális szabályok is életbe lépnek

16:12
Vége a Kormányinfónak

Véget ért a 22. Kormányinfó.

16:09
Ha áttörnek, akkor sincs tűzparancs

Fegyvertelen civilekkel szemben fegyver alkalmazására nem kerülhet sor - erősítette meg az Origo kérdésére Lázár János, megjegyezve: ezt betartva viszont a határon a rendőröknek - és esetleg - a katonáknak az lesz a dolguk, hogy megvédjék a határt és a hazájukat, ha esetleg akár több ezer menekült át is törné egyszerre a határzárat.

16:05
Egymilliárdért bonthatják a pécsi magasházat

A következő kormányülésen felmerül a pécsi magasház ügye - mondta Lázár, aki szerint a gyors bontás lenne a megoldás, ez viszont sok pénzbe, mintegy egymilliárd forintba kerülne.

16:03
Az észszerűség diktálta a változtatást

Miért nem lesznek tranzitzónák? - kérdezték Lázár Jánostól. Azt válaszolta, a változást az észszerűség diktálta. Úgy vélte, pozitív változás, hogy a kérelmet benyújtónak nem Szerbiában kell megvárnia, hogy két hét alatt döntés szülessen.

Helytelen döntés lett volna, ha visszatoljuk a menedékkérőket Szerbiába, ők Magyarország területén lesznek, ott a határnál, vagy máshol az ország területén. Akik még nem nyújtották be a kérelmüket, őket máshogy kell kezelni, ők Szerbia területén várakoznak majd - tette hozzá. 

15:58
Csökken a kivándorlás Nyugat felé

Sokkal kisebb lesz a kivándorlás Nyugat felé Magyarországról szeptember 15-e után, mint most - mondta Lázár. Egyszerűen azért, mert nem tudnak majd ilyen nagy számban bejönni, mint most - magyarázta, hozzátéve: nem akarják feltétlenül őrizni a menekülttáborokat, hogy ne lehessen kijönni onnan.

15:52
Magyarország saját magával határos

Magyarország saját magával határos országként magyarokat tud behívni, ha nem születne valamiért a kormány szándékaival ellentétben a jelenlegi határokon belül sok gyerek, semmiképp nem akarja viszont a kormány azt, hogy menekültek érkezzenek a demográfiai adatok javítása érdekében - mondta Lázár. 

15:50
Az ellenzék kihasználja a lehetőséget

A magyar ellenzék kihasználja a kínálkozó lehetőséget akkor, amikor a nemzetközi sajtó kormányt ért bírálatait szítják vagy támogatják - állapította meg a miniszter.  

15:47
Megadja a kormány a tiszteletet

Megadja a kormány a tiszteletet a muzulmánoknak éppúgy, mint mindenki másnak - mondta Lázár arra reagálva, hogy a Magyar Iszlám Közösség egyik alelnöke szerint a kormány iszlámellenes.

15:46
Más dolog a mentőhelikopter

Külön kell kezelni a mentőhelikopter-flottát a katonai helikopterek beszerzésétől, ezért előbbi helikoptereket egyelőre tovább bérlik - mondta Lázár. 

15:44
Felmérhetetlen az egészségügyi kockázat

Nem lehet felmérni a valós egészségügyi kockázatot, mert a menekültek nagyon nagy része - 14 ezerből mintegy 13 ezren - nem vetik alá magukat a vizsgálatoknak - hangzott el.

15:43
Pár hét múlva nyithatnak az új táborok

Csak hetek kérdése, hogy megnyíljanak az új menekülttáborok, akár az ország nyugati felében - mondta Lázár.

15:42
Nem tudni, kik lesznek az új államtitkárok

Sem a miniszterré előlépett Simicskó István sportügyi államtitkári helyére, sem pedig a korábban távozott egészségügyi államtitkár helyére nincs még új ember - mondta Lázár.

15:41
Orbán Viktor nagyvonalú ember

Orbán Viktor nagyvonalúan túllépett az osztrák kancellár által rá tett megjegyzéseken, sőt kész arra, hogy a kancellárt Budapesten fogadja - beszélt még egy kérdésre válaszolva a két politikus közti viszonyról Lázár, megemlítve, hogy könnyebb lenne kettejük kapcsolata, ha az osztrák kancellár "megadná a magyar miniszterelnöknek azt a tiszteletet, ami jár neki".   

15:39
Lehet új helikopterflotta

A kormány álláspontja az, hogy szükség van új helikopterflottára, de konkrét kormánydöntés még nincs, a jövő évi honvédelmi költségvetésben ez még nincsen benne, a büdzsé növekedésének NATO-feladatok ellátása az oka - mondta Lázár. 

15:37
Széles jogi keretek vannak

Széles uniós és hasonlóan széles magyar jogi keretek vannak egy-egy menekültkérelem elbírálásakor - mondta Lázár.

A kérelem jogerős elbírálása legfeljebb két hetet vesz majd várhatóan igénybe - ismételte meg.

15:37
Szegeden döntenek a menekültkérelmekről

Szegeden folytatják le a menekültügyi eljárásokat a bírák, nem a határon - erősítette meg az Origo információját a miniszter.  

15:35
Hende keveset épített?

Nem tudja Lázár János, hogy Hende Csaba minisztersége idején mennyi kerítés épült a határon naponta, de az biztos, hogy tegnap, mikor már nem ő volt a miniszter, akkor már 10 kilométer épült - mondta Lázár.

15:34
Még 2-3 befogadóállomás épül

Orbán Viktor arra utasította a belügyminisztert, hogy még 2-3 befogadóállomás építésére tegyen javaslatot, ez két héten belül megtörténik.

Egy már menekültstátusszal rendelkező ember ellátása több mint 4 ezer forint, összességében pedig több tízmilliárd forintot költött eddig a magyar kormány a menekültáradattal kapcsolatos intézkedésekre - hangzott el.

15:32
Simicskó teljes jogkörű miniszter

Simicskó István ugyan esküt nem tett még az Országgyűlés előtt, de ettől még az alaptörvény szerint teljes hatáskörben látja el új feladatát - mondta Lázár az új honvédelmi miniszterről.

A honvédségre költött forrás 2016-tól jelentősen növekszik majd - tette hozzá. 

15:31
Az EU nem a megoldás, hanem a probléma

Az EU nem a megoldás, hanem a probléma - állapította meg Lázár. 

14