Nem lesz menekültügyi kormánybiztos, mert nem lehet egy embernek adni ilyen szerteágazó feladatban monopóliumot - válaszolta az Origo kérdésére Lázár János a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: szeptember 16-án a kormány a tervek szerint kihirdeti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amire addigra a törvény már lehetőséget ad, és amelynek révén a hatóságokra vonatkozó speciális szabályok is életbe lépnek

15:30
Megismételte: nem lesz tűzparancs

Szeptember végén fordulhat elő legkorábban az, hogy a Magyar Honvédség a határzár építésén kívül más feladatra is bevethető lesz a határvédelembe, de tűzparancsot akkor sem kapnak a katonák - ismételte meg sokadszorra a miniszter.

15:28
Vérlázító, amit az osztrák kancellár mondott

Vérlázító és minősíthetetlen, amit az osztrák kancellár megengedett magának a minapi nyilatkozatában Orbán Viktorral szemben, ilyen nem fordult elő 25 éve - emelte ki Lázár János. 

15:27
"Anyáznak minket folyamatosan"

Megszállnának bennünket, vagy mi lenne? - kérdezett vissza Lázár arra a felvetésre, hogy mi lesz, ha az EU nem veszi figyelembe a magyar kormánynak a kvótarendszert elutasító álláspontját. Folyamatosan anyáznak minket, nem a sajtó, hanem uniós politikusok - mondta Lázár.

15:22
Súlyos hibát vétettek a németek

Az, hogy Németország kiállt, és azt mondta, hogy vár mindenkit, az azt eredményezte, hogy a menekültek nem akarnak a magyar hatóságokkal együttműködni - mondta Lázár, aki szerint a németektől ez súlyos hiba volt.    

15:21
Nem is lesznek tranzitzónák

Valójában nem szerencsés már tranzitzónáknak nevezni azokat a helyeket, ahol a menekültek belépnek Magyarországra, és megindítják a menekültügyi eljárást velük - derült ki Lázár szavaiból, aki arra is utalt, hogy ezek a pontok ugyan nem fogdák lesznek, de őrzik majd őket. Olyanok is lesznek, akiket ügyük intézéséig átmenetileg menekülttáborokba visznek - tette hozzá. 

15:18
Megriadnak majd a menekültek

A menekültek megriadnak majd a kerítéstől, a jogi fenyegetettségtől, és a határ magyar oldalán álló rendőröktől, valamint katonáktól - derült ki Lázár szavaiból, hogy miért nem érkeznek majd szeptember 15-e után illegálisan, a zöldhatáron át menekültek. Pintér Sándor is elmondta a szerb kollégájának, hogy aki nem adja be a menekültkérelmét, az nem is jöhet Magyarországra, hanem Szerbiában marad - magyarázta.

15:15
Fél lábbal itt, fél lábbal Szerbiában?

Akik már benyújtották a menekültkérelmüket, azokat nem lehet visszafordítani Szerbiába - igyekezett tisztázni a helyzetet Lázár. Közvetlenül a határon lesznek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal pontjai, így lesznek olyan menekültek, akik az ügyintézésre várva a szerb oldalon állnak majd - tette hozzá. 

Fiatal szír menekültek egy csoportja tanakodik a határ szerbiai oldalánFotó: Dudás Szabolcs - Origo
15:11
Ezt már Lázár János sem érti

Tompára és Ásotthalomra senki nem megy, csak Röszkére érkezik napi több ezer menekült - ezt Lázár János nem érti.

15:11
Aligha lesz Fidesz-alelnök Lázár

Aki kormányzati tisztséget vállal, az ne viseljen párttisztséget, ezt magára nézve kötelezőnek tartja - mondta a miniszter arra a kérdésre, hogy miután Pokorni Zoltán bejelentette, hogy nem indul újra a Fidesz alelnöki posztjáért, bejelentkezik-e erre Lázár János.

15:09
Macedónia és Szerbia mint embercsempész?

Macedónia és Szerbia mint állam, vagy embercsempészek vagy rendőrök profin szervezik meg a menekültek magyar határra eljutását, ezért lényegében az embercsempészekkel áll háborúban Magyarország - mondta Lázár.

15:07
Nem hallotta Lázár még Hendét leszidni

Nem emlékszik olyan ülésre Lázár János, ahol Hende Csabát bármikor is leszidta volna Orbán Viktor - válaszolt a miniszter a honvédelmi tárcavezető távozásának körülményeit firtató kérdésre.

Hende Csaba, honvédelmi miniszterként, a kerítésépítés megkezdésekor tartott sajtótájékoztatón

Fotó: Szabó Gábor - Origo
15:06
Nem biztos, hogy elmehetnek

A menekülttábort sem biztos, hogy elhagyhatják majd a menekültek szeptember 15-e után - derült ki Lázár szavaiból. A jog lehetőséget ad arra, hogy zárt táborrá változtassák a menekülttáborokat, de ezt nem alkalmazzák és nem is tervezik - mondta Lázár.

15:04
Lesz határkapu a sínen

A vasút is le lesz zárva lényegében - mondta Lázár János, utalva arra, hogy a szerb-magyar határon, ahol a síneken jelenleg is folyamatosan érkeznek a menekültek, ott egy kapuval zárják el az utat majd.

Menekültek a Szabadka-Szeged vasútvonal töltésénélFotó: Dudás Szabolcs - Origo
15:03
Nem akadályozható a menekültek mozgása

Még a szeptember 15-ig tartó türelmi időig előfordulhat, hogy a magyar hatóságoktól függetlenül valaki elmegy Hegyeshalomra, és megjelenik az osztrák határon, mert a menekültkérelem elbírálására várók szabad mozgása nem korlátozható, erre a magyar kormánynak nincs joga, sem pedig a MÁV-nak nincs joga igazoltatni - mondta Lázár.

15:00
Lehet még vita a biztonságos országokról

Mi lesz, ha az Európai Bizottság biztonságos országok listáján nem lesz rajta Szerbia? - kérdezték Lázártól, aki annyit mondott: jelenleg ez nemzeti hatáskör, és Magyarország biztonságos harmadik országnak tartja Görögországot és Szerbiát is.

14:59
Minden menekült esete egyedi

A korábbi tervekkel ellentétben nem lesznek Szerbia felé nyitottak a határszélen létrehozandó menekülttáborok, mert erre nem lesz szükség - mondta Lázár János. Hozzátette: nem tudja megmondani, hogy mindenkit azonnal visszatoloncolnak-e a magyar hatóságok a biztonságos országnak tekintett Szerbiába, mert minden eset egyedi.

Rendőrök zsemlét osztanak a röszkei idegenrendészeti előállító és sátortábor kerítésénélForrás: MTI/Ujvári Sándor
14:56
Napi 80 embert küldhetünk a szerbekhez

Annyi embert adunk át, amennyit a szerbek átvesznek, és jelenleg ez napi 80 fő, a szerb fél hozzájárulása nélkül pedig ez a szám nem emelhető - mondta még az Origo kérdésére Lázár.

14:55
Nem lesz menekültügyi biztos

Nem tervezi a kormány, hogy menekültügyi biztost nevezne ki, mert nem lehet egy embernek adni ilyen szerteágazó feladatban monopóliumot - mondta az Origo kérdésére Lázár János, aki szerint a munka összehangolását jelenleg és ezután is a Belügyminisztérium végzi.

14:53
Valódi veszélyt jelentenek a terroristák

Az Origo terrorfenyegetésre vonatkozó kérdésére Lázár János azt mondta, hogy minden EU-s tagállamban is növeli a terrorfenyegetettséget, hogy a bevándorlók között lehetnek terroristák, ebben az uniós tagállamok szakszolgálatai szerinte egyetértenek. 

14:51
Kihirdetik a válsághelyzetet

Szeptember 16-án a kormány a tervek szerint kihirdeti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amire addigra a törvény már lehetőséget ad, és amelynek révén a hatóságokra vonatkozó speciális szabályok is életbe lépnek - jelezte Lázár. 

24