Nem lesz menekültügyi kormánybiztos, mert nem lehet egy embernek adni ilyen szerteágazó feladatban monopóliumot - válaszolta az Origo kérdésére Lázár János a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: szeptember 16-án a kormány a tervek szerint kihirdeti a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amire addigra a törvény már lehetőséget ad, és amelynek révén a hatóságokra vonatkozó speciális szabályok is életbe lépnek

14:50
Lesz még rezsicsökkentés

A következő két évben újabb rezsicsökkentésre is lehetőség lesz - mondta Lázár. 2016-ban már minden magyar háztartásban a gázt az állam adja majd, és az áramellátásban majd pedig a távhőellátásban is előrelép az állami szolgáltató - folyatatta. 

Minden olcsóbb leszForrás: MTI/Marjai János
14:48
Hárommilliónál több otthonban lesz jelen az állam

Az Első Nemzeti Közműszolgáltató az első félévben 1,2 milliárdos adózott eredményt könyvelhet el - folytatta Lázár János. A cég idővel átveszi a Főgáz után az E-ON és a Tigáz fogyasztóit, így végül 3,4 millió háztartásban lesz szolgáltató a magyar állam.

14:46
Brüsszel jóváhagyta a paksi bővítést

Az Európai Bizottság a héten arról értesítette Magyarországot, hogy jóváhagyja a paksi bővítés technikai megoldását - jelentette be Lázár. Ahhoz is hozzájárultak, hogy folyamatosan az oroszoktól vásároljon Magyarország fűtőelemeket - emlékeztetett. Így a Paks II. szerződései teljesen kielégítőek - állapította meg a miniszter, hozzátéve, hogy a projekt teljesíti az Euroatom előírásait. 

14:43
Nő a terrorveszély Lázár szerint

A titkosszolgálatok folyamatosan jelzik, hogy a szervezett bűnözés rátelepedett a menekültkérdésre, és van a témának terrorfenyegetettséggel összefüggő szála is - mondta Lázár János. Utóbbi kapcsán elmondta: a terrorveszély potenciálisan növekszik Magyarországon.

14:42
Bezzeg a görögök

A magyar kormány betartja a dublini egyezményt és a schengeni előírásokat, míg például Görögország ugyanezekből semmit nem tart be, máshol pedig kerítésekkel védekeznek a bevándorlás ellen. Magyarország a határzárért rengeteg kritikát kap, míg más országokat emiatt nem bírálják - hívta fel a figyelmet. 

Regisztrációra várakozó illegális bevándorlókat próbál kerítés mögött tartani egy görög rendőr az Égei-tengerben fekvő Kósz szigeténForrás: MTI/AP/Jórgosz Karahalisz
14:41
Aki nem háború elől menekül, nem maradhat

A nem háború elől menekülők nem maradhatnak Európában - mondta Lázár, aki szerint ez a német álláspont is. Sokan gazdasági lehetőségként tekintenek Európára - emlékeztetett a miniszter. Jelezte, érzékelik, hogy a németek a munkaerőhiányt akarják pótolni a több százezer menekült befogadásával, de ez a kérdés nem csak Németország és a német ipar ügye.

14:38
Nem engedik a hotspotokat

Az Európai Bizottság gyűjtené hotspotokon táborba a menekülteket a tervek szerint, de egy ilyen, akár százezres nagyságrendű tábor létesítését a magyar kormány minden formában elutasítja - emelte ki Lázár János.

Migránsok befogadására kialakított sátortábor BerlinbenForrás: MTI/EPA/DPA/Ralf Hirschberger
14:37
Nyílt és burkolt nyomásgyakorlás

Nyílt és burkolt nyomásgyakorlás éri a magyar kormányt, hogy fogadja el a kvótarendszert - mondta Lázár, aki szerint a nyílt és értelmes vita elől nem zárkózik el a kormány, de diktátumokat nem fogad el, és tartja magát a visegrádi négyekkel kötött megállapodáshoz.   

14:36
A szerbekre is hárul feladat

Pintér Sándor belügyminiszter ma egyeztetett szerb kollégájával, mert a kormány álláspontja az, hogy a határon várakozó menekültek ellátásából a szerb félnek is ki kell majd vennie a részét - mondta Lázár.

Magyarország felé tartó menekültek a Szabadka-Szeged vasútvonalonFotó: Dudás Szabolcs - Origo
14:35
Kevesebben jönnek majd - remélik

További változás szeptember 15-től, hogy már bűncselekménynek számít az illegális határátlépés - jelezte Lázár, aki ettől azt várja, hogy kevesebben jönnek Magyarországra, és akik jönnek, azok is szabályozott keretek között, a határ közvetlen közelében kialakított regisztrációs pontokon teszik ezt meg. Itt ugyanúgy kapnak a menekültek ellátást, mint ahogy most a menekülttáborokban - mondta.   

14:33
Egy hónappal gyorsabban készülhet el a kerítés

A határt védi majd a műszaki határzár, a rendőrség, és szükség esetén a hadsereg is. Emellett a jog is védeni fogja a határt - hívta fel a figyelmet a közeljövő változásaira a miniszter. A határzár építése kiemelt sebességgel zajlik, és az október 31-i határidőnél talán egy hónappal korábban is elkészülhet - mondta. Jelenleg napi 10 kilométer épül - tette hozzá.

Épül a technikai határzár 2. kerítéssoraFotó: Dudás Szabolcs - Origo
14:31
Két biztonságos ország is van

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nem hagyja figyelmen kívül azt a tényt, hogy biztonságos országnak tekinti a magyar kormány Szerbiát és Görögországot is - folytatta Lázár.

Görögországból Macedóniába érkezett illegális bevándorlók áttörnek egy rendőrkordont a határnál fekvő Gegelija közelében 2015. szeptember 7-énForrás: MTI/EPA/Nake Batev
14:30
Új időszámítás szeptember 15-től

Szeptember 15-én 0 órakor új helyzet lesz - emlékeztetett a miniszter arra, hogy például módosult a menekültkérelmek elbírálásának rendje. A menekülteknek a határon lesz módjuk arra, hogy benyújtsák a menekültkérelmüket. Ennek elbírálása jogerősen legfeljebb 12 nap lehet, míg Németországban jelenleg is egy év - emlékeztetett.

14:29
Csak a táborokban jár az ellátás

Mindenki kap a táborokban ellátást, de csak ott - tette világossá a miniszter, aki szerint az ezzel kapcsolatos kritikák nem megalapozottak, és azok kérik Magyarországon számon a szolidaritást, akik nem szolidárisak Magyarországgal.

A miniszter egyébként megköszönte mindenkinek a segítségnyújtást, a civileknek, az önkénteseknek és a szeretetszolgálatoknak is. A kormány a következő hetekben a Máltai Szeretetszolgálattal, az Ökumenikus Szeretetszolgálattal és a Vöröskereszttel is együtt kíván működni.

14:27
Az embereket viszik a segítséghez, nem fordítva

A magyar államnak az is kötelessége, hogy megtartsa a rendet, és ha mégis káosz alakulna ki, azt felszámolja - mondta Lázár, aki szerint az utóbbiba nem tartozik bele, hogy ételt és sátrat vigyenek az autópályán tábort verő menekülteknek. Azt is mondta, hogy az embereket viszik a segítséghez, nem pedig fordítva. 

Ételt, italt osztanak önkéntesek egy autóból RöszkénFotó: Szabó Gábor - Origo
14:25
Erkölcsi kötelesség a segítségnyújtás

Erkölcsi kötelességük a magyaroknak a menekültek segítése, ahogyan az a délszláv válság idején is történt - emlékeztetett Lázár János, jelezve, hogy a politikai bánásmód miatt hazájukat elhagyni kényszerülőknek menedéket kell adni.

Akik viszont megtagadják a magyar állammal való együttműködést, azok megtagadják azt a segítséget a kormánytól, ami amúgy járna nekik - tette hozzá.

14:23
Nem győzik cáfolni a téves híreket

A félrevezető híreket nem tudja a kormány olyan tempóban cáfolni, amilyen gyorsan és amilyen mértékben megjelennek a nemzetközi sajtóban - mondta Lázár, aki amiatt panaszkodott, hogy sok téves információ jelenik meg.

Menekültek a Keleti pályaudvaronFotó: Polyák Attila - Origo
14:22
Relatív csúcs dőlt meg

Szerdán 3321 határátlépőt állított elő a rendőrség - ez relatív csúcs a miniszter szerint.

14:22
Giró-Szász szerepében: Krakkó Ákos

Ezen a héten nem Giró-Szász András, hanem Krakkó Ákos, a Miniszterelnökség sajtófőnöke áll Lázár János mellett a sajtótájékoztatón. 

14:21
Már 176 ezer illegális határátlépőt számoltak

Eddig 176 ezer illegális migráns lépte át a határt az év elejétől - ismertette a legfrissebb számot a miniszter. 

Ma 12 órakor a győri vasútállomáson már gyorsult a közlekedés, folyamatosan mennek a menekültek Vámosszabadiba, míg a Keleti pályaudvaron mintegy kétezer menekült van, ők is folyamatosan fel tudnak szállni a vonatokra - tette hozzá.

34