Osztrák civilek jöttek Magyarországra az éjjel, hogy második humanitárius mentőakciójukban ismét Magyarországon lévő menekülteket vigyenek magukkal Ausztriába. Mintegy húsz autóban 66 embert vittek magukkal. Az osztrák belügyminiszter figyelmeztette őket, hogy ez a cselekmény büntetendő, ennek ellenére a civilek újabb konvojok indítását tervezik. Kövesse az eseményeket percről percre az Origóval.

12:36
Négy bírót állítottak a migrációs ügyekre

Négy fős tanács vesz részt a migrációs ügyek tárgyalásában a Szegedi Törvényszéken. A négyfős tanács és annak munkavégzéséhez szükséges tisztviselők tevékenységéhez még most alakítják ki a feltételeket - közölte a Szegedi ítélőtábla.

12:27
Az ENSZ is figyeli a magyar hadsereget

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) "szorosan figyelemmel követi" a honvédség tevékenységét Magyarországon, és elvárja, hogy mind a rendőrség, mind a hadsereg tiszteletben tartsa a menedékkérők jogait - közölte a szervezet szóvivője. William Spindler elmondta: a magyar kormány elfogadta, hogy a főbiztosság Magyarországra küldjön 300 előregyártott házat - szerkezeti elemekre szétszerelten -, amelyek menekültek átmeneti szállásaként szolgálhatnak. A szóvivő tudatta, hogy a főbiztosság rendkívüli segélyt küld 95 ezer ember számára Magyarországra, Szerbiába, Macedóniába és Görögországba.

12:27
Már a magyar szakaszon meghaltak

A szakvélemény szerint minden bizonnyal már a magyarországi útszakaszon meghaltak az osztrák A4-es autópályán augusztus 27-én megtalált hűtőkocsiban összezsúfolódott menekültek. Gyakorlatilag megfulladtak. A tragédia áldozatai közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek volt. 

A burgenlandi rendőrség augusztus 27-én Parndorfból egy nickelsdorfi fagyasztóállomásra szállította a halálkamiontFotó: Origo

 

12:16
Magyar katonák a magyar-szerb határon
A Magyar Honvédség járművei a röszkei gyűjtőpontnálForrás: MTI/Molnár Edvárd
12:10
Együtt: Orbánnal nem lesz megoldás

Orbán Viktor részvételével nem lehet közös európai megoldást kialakítani menekültügyben, mert a miniszterelnök elszigetelte az országot az európai közösségen belül - jelentette ki Juhász Péter, Együtt - a Korszakváltók Pártja alelnöke.

12:09
Rogán: első a határok megvédése

Magyarország a határok megvédését tartja a legfontosabbnak, a sikeres határvédelemhez pedig a hotspotokat, azaz befogadótáborokat az Európai Unió területén kívül kell kialakítani - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, miután Budapesten tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével. Szerinte csak így lehet dönteni arról, kit fogadunk be Európába, és kit nem. 

12:02
Hétezren érkeztek Németországba

Csütörtökön a várt 6 ezernél jóval több, 7038 Magyarországról indult menedékkérő érkezett Ausztrián keresztül vonattal Münchenbe a helyi hatóságok pénteki összesítése szerint. Szombat óta így már 40 ezernél is több menedékkérő érkezett a bajor fővárosba.

Hogyan zajlik egy ilyen utazás? Az Origo munkatársa Budapesttől Münchenig kísért menekülteket.

11:58
Újabb 7600 menekült érkezett Macedóniába

Mintegy 7600 migráns, többségében a szíriai háború elől menekülő ember érkezett Macedóniába a szomszédos Görögországból 24 óra alatt - közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik képviselője a két ország határán.

11:50
Univerzális Keleti

Önkéntesek hajat vágnak a Keleti pályaudvaron a menekülteknek, a szolgáltatás ingyenes.

Fodrászat az aluljáróbanForrás: Origo
11:50
Hétvégén sem indulnak vonatok Bécsből Magyarországra

Egész hétvégén nem indulnak vonatok Bécsből Magyarországra - közölte az osztrák vasúttársaság (ÖBB) szóvivője. Az ÖBB még csütörtökön, a migránsválsággal összefüggésben döntött arról, hogy túlterheltsége miatt átmenetileg nem indít és nem fogad vonatokat Bécs és Budapest között. Ennek hatására Bécs nagyobb pályaudvarain kiegyensúlyozottá vált a helyzet, a vonatforgalom nem állt teljesen le, menetrend szerinti járatok indulnak Németországba. 

11:15
Migrációkutató intézetet alapít a Századvég

"A migráció jelenségének összetett szempontrendszer szerinti kutatása" és a "migrációs mozgások európai és magyar következményeinek feltérképezése" lesz a feladata annak a kutatóintézetnek, amelyet a Századvég Alapítvány hoz létre. A Századvégről nemrég írtuk meg, hogy oldalanként 200 ezer forintot kap tanulmányokra a kormánytól. Az új, Migrációkutató Intézetnek nevezett szervezet főigazgatója Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány jelenlegi kutatási igazgatója lesz. A Századvég a Mathias Corvinus Collegium nevű, középiskolások és egyetemisták számára képzéseket szervező alapítványi magániskolával közösen hozza létre a kutatóintézetet. A Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke Lánczi András, aki a Századvég Alapítványnál is kuratóriumi elnök.

11:14
Körmendről Ausztriába

Megérkeztek az első menekültek a körmendi ideiglenes gyűjtőpontra, de néhány óra múlva tovább is indultak Ausztria felé. Bebes István, Körmend fideszes polgármestere a képviselő-testület rendkívüli ülése után elmondta, kora hajnalban érkezett meg autóbuszokkal Körmendre a menekültek első, 80-90 fős csoportja, néhány órát pihentek, élelmet és vizet vettek magukhoz, majd gyalog indultak tovább Ausztria felé.

Ők már Bécsben vannak. Egy menekült nő teszi tisztába gyermekét a WestbahnhofonForrás: AFP/Joe Klamar

A határátlépéshez feltehetően a pinkamindszentit vagy a térség más kisebb határátkelőhelyét használják, a rendőrség figyelemmel kíséri és segíti újukat.

11:06
Vizsgálja a rendőrség a röszkei ételdobálás ügyét

Tényfeltáró vizsgálatot indított az Országos Rendőr-kapitányság, hogy a rendőrök miért dobálva osztottak ételcsomagokat a röszkei táborba kísért menekülteknek.

Az erről készült videót Alexander Spritzendorfer osztrák zöldpolitikus osztotta meg, szeptember 9-én – a táborba pedig felesége jutott be, ő kamerázhatott a helyszínen.

A felvételen az látható, hogy több százan tolongnak a rendőrök sorfala előtt, az egyenruhások pedig szendvicseszacskókat, vizespalackokat dobálnak a tömegbe. 

Rendőrök zsemlét osztanak a röszkei idegenrendészeti előállító és sátortábor kerítésénél. Itt nem dobálva osztották az ételtForrás: MTI/Ujvári Sándor

Spritzendorfer összefoglalójában az is szerepel, hogy a sátortáborban koszosak a matracok, gyér a higiéniás és orvosi ellátás, de a bekerülők még így is jobb helyzetben vannak, mint azok, akik a szabad ég alatt kénytelenek aludni.

10:46
Finnország sem akar kvótarendszert

Finnország továbbra is az önkéntesség elvét támogatja a menekültek befogadásakor, nem híve annak, hogy az Európai Unióban (EU) állandó kvótákat határozzanak meg - közölte Petteri Orpo belügyminiszter.

Menekültek a görög–macedón határon, Idomen falunálForrás: AFP/Sakis Mitrolidis

A politikus az Európai Bizottságnak azt a friss javaslatát kommentálta, hogy Finnország pótlólagosan fogadjon be 2400 migránst. Finnországba az idén a belügyminisztérium adatai szerint mintegy 25-30 ezer menekült érkezhet. Az elmúlt években átlagosan 750-1050 menekültet fogadtak be.

10:36
Angela Merkelt kritizálja a CSU

Németországban élesen bírálta a bajor konzervatív CSU két tekintélyes politikusa Angela Merkel kancellárt a Magyarországról elindult menedékkérők beengedése miatt pénteki lapinterjúkban.

A menekülek Merkelt emlegetik, a német kancellár emiatt egye több támadást kapForrás: Dudus Ágnes

A kancellár ismét védelmébe vette a döntést, ugyancsak egy lapinterjúban kiemelte, hogy rendkívül kiélezett humanitárius helyzetben kellett határozni bajban lévő emberek sorsáról. A német lapokban megjelent bírálatokról itt olvashat bővennen.

10:33
Óriási a torlódás Hegyeshalomnál

Óriási a torlódás a hegyeshalmi határátkelőnél, mivel az autópályán gyalogló menekültek miatt az osztrák rendőrök lezárták az A4-es útvonalat.

Emiatt járhatatlanná vált az M1-es autópálya is. A hatóságok azt javasolják, hogy az Ausztriába tartók Szlovákia felől lépjék át a határt – a Budapest felől érkezők térjenek át a 13-as számú főútra, és Komáromon keresztül haladjanak, a Mosonmagyaróvár térségében utazók pedig a 150-es főutat válasszák. 

A jánossomorjai és a soproni határátkelő ugyanakkor még szabad – figyelmeztet a magyar rendőrség. Aki az előbbit választja, Jánossomorja előtt térjen le az M1-esről, aki az utóbbit, az Csornánál hagyja el az autópályát, és haladjon tovább a 85-ös, majd a 84-es főúton. 

Zavartalan a haladás a kópházi és fertődi határátlépési pontokon is.

10:32
Részben megnyitották a nickelsdorfi határátkelőt

Kilenc óra körül újra megnyitották Magyarország irányába  a nickelsdorfi határátkelőt, amelyet pénteken reggel hét óra körül zártak le biztonsági okokból - jelentette az APA osztrák hírügynökség. Az Ausztria fele tartó oldalon továbbra is érvényben van a lezárás.

10:31
Nem megoldás a hotspot

A kormány mindent elkövet, hogy Magyarországon ne jöjjenek létre úgynevezett hotspotok, határon lévő gyűjtőpontok, mert az illegális bevándorlás kezelésének "nem ez a módja" - jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

10:29
Friss adatok a menekültekről

A rendőrség felkészült, megfelelő erő és állomány áll rendelkezésére, hogy a szeptember 15-én életbe lépő jogszabályváltozások után is végrehajtsa feladatait - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője a rendőrség és a bevándorlási hivatal péntek reggeli sajtótájékoztatóján, Budapesten. 

 

Vonatra várnak a KeletibenForrás: Origo

Balázs László közölte: csütörtökön 3601 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, éjféltől péntek reggel 8 óráig 855 embert állítottak elő. Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója azt mondta: eddig 164 382 menekültügyi kérelmet regisztráltak. A befogadó intézményekben jelenleg 2518-an tartózkodnak.

10:20
Olasz embercsempészt fogtak

Harmincegy bevándorlót akart Ausztriába vinni egy olasz férfi egy kisbusszal. Csütörtökön kapták el a rendőrök Rábafüzesnél a 8-a főúton. Őrizetbe vették és embercsempészés gyanúja miatt indítottak eljárást ellene.

12