Az osztrák külügyminiszter szerint Németországhoz hasonlóan Ausztriának is vissza kellene állítania a határellenőrzést. A német intézkedés után néhány órával már embercsempészt fogtak. Az Európai Unió belügyminiszterei rendkívüli tanácskozáson tárgyalnak a menekültválság megoldásáról. Az Origo tudósítói a helyszíneken vannak, kövesse velünk a nap eseményeit percről percre!

13:16
Több tagállam is segít Magyarországnak

Több uniós tagállam, köztük Dánia, Bulgária és Szlovákia is ajánlott fel segítséget Magyarországnak az uniós polgári védelmi mechanizmus részeként - közölte az Európai Bizottság. Magyarország pénteken kért segítséget az e körben érintett országoktól a menedékkérők áradatának kezeléséhez.

Röszkén, a vasútvonal mellett gyűjtik össze a menekülteketFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Akkor a magyar hatóságok azt közölték, hogy matracokra, ágyneműre, lepedőkre, takarókra és fűtőberendezésekre van szükség. A mostani tájékoztatás szerint takarókat, ágyneműt és sátrakat ajánlottak fel, amelyeket Magyarország elfogadott.

Az uniós mechanizmusban résztvevő 28 tagállam polgári védelmi hatóságai egymásnak tudnak segíteni, de az együttműködésben Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Macedónia is részt vesz. Ez a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott segíteni, és segítséget a világ bármely országa kérhet.

Rendőrök irányításával buszokra szállnak a menekültek RöszkénélFotó: Dudás Szabolcs - Origo
13:10
A törvényjavaslat pontosítását kéri az MSZP

A honvédség határon történő bevetését lehetővé tevő törvényjavaslat módosítását kéri az MSZP.

Katonák Röszke mellett a vasútvonal töltésénélFotó: Dudás Szabolcs - Origo

A szocialisták szerint érvényt szerezni csak világos és egyértelmű törvényeknek lehet, ezért azt szeretnék elérni, hogy írják bele a törvényszövegbe: a katonák kizárólag a határ közelében láthatnak el feladatokat, és csak a rendőrségi törvény szerint használhatják fegyverüket, alkalmazhatnak kényszerítő eszközöket.

13:04
Bécs is követi Berlin gyakorlatát

Ausztria a németországihoz hasonló ellenőrzést fog bevezetni a magyar határon - mondta az osztrák belügyminiszter Brüsszelben.

Johanna Mikl-Leitner bejelentette, hogy Ausztria Németországhoz hasonlóan ideiglenes határellenőrzést vezet be a magyar-osztrák határon, és erről tájékoztatták az Európai Bizottságot is.

12:45
ORFK: Délig több mint ötezer ember érkezett

Hétfő délig 5353 menekült érkezett a szerb-magyar határszakaszon Magyarországra - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata. 

Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályvezetője hétfőn reggel jelentette be, hogy vasárnap rekordszámú menekült érkezett Magyarországra, 5809 embert regisztráltak. Velük együtt idén már 191 702-re nőtt a számuk.

12:37
Lettország nem tárgyal

Rihards Kozlovskis lett belügyminiszter nem utazik el hétfőn Brüsszelbe az uniós belügyminiszterek rendkívüli tanácskozására, mert a lett kormánykoalícióban nincs egyetértés a menekültek befogadásáról. Laimdota Straujuma miniszterelnök pártjának mindkét koalíciós partnere elutasítja, hogy Lettország az eddig vállalt 250 menekültnél többet fogadjon be.

12:28
München most üres

A müncheni rendőrség délben azt közölte, hogy a vonatközlekedés megindulása ellenére hétfőn még nem érkezett újabb migráns a bajor főváros főpályaudvarára. A helyzet a nap hátralévő részében még változhat, mert csak egy-két órára előre tudják tervezni a várható forgalmat. 

Egy hosszú út vége lehet - menekültek a müncheni pályaudvaronFotó: Vörös Szabolcs - Origo
12:21
Szlovákia is bevezette a határellenőrzést

Ideiglenes jelleggel határellenőrzéseket vezetett be Szlovákia a magyar és osztrák határon lévő átkelőhelyein - közölte a szlovák belügyi tárca. Az ellenőrzések a szlovák-magyar és szlovák-osztrák határátkelőkön szúrópróbaszerűek lesznek, az intézkedés ideiglenes, ám azt, hogy meddig lesz hatályos, egyelőre nem lehet megmondani. Emellett a zöldhatár egyes szakaszainak ellenőrzését is megerősítik.

12:21
Rogán: Fegyverre lehet csak fegyverrel válaszolni

A nagy nyomás miatt elszabadulhatnak a határon az indulatok, de Rogán Antal szerint senki nem fog fegyvert használni addig, amíg vele szemben nem használnak fegyvert.

Katonák a magyar-szerb határon, az ideiglenes biztonsági határzár mellett, a Horgos-Szeged vasútvonal közelében, Röszke térségébenForrás: MTI/Mohai Balázs
12:17
Országos rendőrségi razzia kezdődött

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el az ország egész területére. A rendőrség Magyarország teljes közigazgatási területén hétfő déltől szeptember 30. éjfélig fokozott ellenőrzést tart, amelynek célja a közrend és a közbiztonság fenntartása, a bűncselekmények és a szabálysértések számának visszaszorítása, a jogellenes cselekmények megakadályozása. Az ellenőrzés keretében a rendőrök igazoltathatnak, ruházatot, járművet vizsgálhatnak át.

Rendőri ellenőrzés Budapest határában, az M5-ösönForrás: MTI/Mihádák Zoltán
12:16
Rendkívüli a migrációs nyomás

A rendkívüli migrációs nyomás miatt volt szükség a rendőrség mozgósítására, és emiatt lenne szükség Rogán Antal szerint arra a jogszabály-módosításra, ami lehetővé tenné a honvédség bevetését is a határon.

12:11
Rogán attól tart, itt maradnak a menekültek

Ha nem tudjuk megvédeni a határokat, akkor a menekültek egy idő után nem mennek tovább Nyugatra, hanem itt maradnak Magyarországon - mondta Rogán Antal.

12:11
2200 osztrák katona megy a határokhoz

Humanitárius feladatokra vezényelnek 2200 katonát Ausztria határaihoz - jelentette be Werner Faymann osztrák kancellár. Faymann hangsúlyozta: bíznak a rendőrségben, a rendőröknek azonban támogatásra van szükségük. 

Werner FaymannForrás: AFP/Thierry Charlier

Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár elmondta: amennyiben Németország határellenőrzést vezet be, Ausztriának is ezt kell tenni. Az alkancellár tájékoztatása szerint az ellenőrzés szigorítása a schengeni egyezmény keretein belül történne.

12:07
Egymillióan érkezhetnek Németországba

Idén az egymilliót is elérheti a Németországba érkező menekültek száma a korábbi 800 ezres becsléssel szemben - mondta Sigmar Gabriel német alkancellár, gazdasági miniszter. Vasárnap még arról beszélt, hogy a menekültválságban tanúsított európai tétlenség a teljesítőképessége határára taszítja Németországot.

12:05
Kvótáról lehet beszélni, de csak akkor, ha...

Csak akkor lehet a menekültkvóta kérdéséről egyáltalán beszélni Rogán Antal szerint, ha előtte mindent megteszünk a határok védelmében.

Orbán Viktor kormányfő mögött Lázár János és Rogán AntalFotó: Tuba Zoltán - Origo
12:04
A dublini egyezmény megbukott

Újra kell gondolni az uniós bevándorláspolitikai egyezményeket, mert a dublini egyezmény például megbukott Rogán Antal szerint.

A frakcióvezető jelezte azt is: nem az a megoldás, hogy Európa felfüggeszti a schengeni szabályokat, hanem az, hogy az unió határait megvédi. 

12:01
Igazat adott a kormányfőnek Rogán

A következő hetekben az EU vezetőinek segítséget kell adniuk Magyarországnak, hogy meg tudja védeni a határait - mondta Rogán Antal frakcióvezető, aki hozzátette: a tegnapi berlini döntés azt mutatja, hogy ha a tagállamok nem tudják megvédeni a határaikat, akkor Schengen veszélybe kerül.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormányfőnek abban igaza van, hogy Európa nem tud mindenkit befogadni. 

11:59
Embercsempészeket keresnek az M5-ösön

Fokozott ellenőrzésbe kezdett a rendőrség Budapest határában, az M5-ös autópálya és M51-es autóút csomópontjánál. A rendőrök elsősorban embercsempészeket és illegális bevándorlókat keresnek.

Razzia az M5-ösönForrás: MTI/Mihádák Zoltán
11:54
Rogán megkérte az ellenzéket

Rogán Antal hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy külön jogköröket kell adni a honvédségnek, hogy minél hatékonyabban vehessenek részt a déli határ védelmében. Éppen ezért arra kérte az ellenzéket, hogy támogassák a kormánypárti javaslatot.  

Rogán Antal az ellenzék támogatását kérteFotó: Polyák Attila - Origo
11:44
Hollande: Uniós regisztrációs központok kellenek

Franciaország és Németország azt akarja elérni Brüsszelben, hogy az Európai Unió határainál regisztrációs központok jöjjenek létre, hogy "Európa tiszteletben tudja tartatni a határait" – mondta Francois Hollande francia államfő. A francia elnök szerint Németország – Franciaországhoz hasonlóan – azt szeretné, hogy Európa ellenőrzés alatt tudja tartani a határait. "Ez a feltétele annak, hogy a menekülteket méltó és irányított módon fogadjuk."

"Ha túl sokat várunk, már nem lehet a menekültek befogadását kezelni. Most az az elsődleges, hogy a regisztrációs központok föl tudjanak állni" - hangsúlyozta Harlem Désir Európa-ügyi államtitkár.

Röszke mellett, a Szabadka-Szeged vasútvonal töltésénél gyűjtik össze a menekülteketFotó: Dudás Szabolcs - Origo
11:20
Nagyobb szimpátiát vár az ENSZ

Sürgős cselekvésre szólította fel Európa vezetőit a nemzetközi menekültválság rendezése érdekében az ENSZ emberi jogi főbiztosa a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén, hétfőn elmondott nyitóbeszédében. Zeid Raad al-Husszein kiemelte, hogy a tagországok politikai elitjének és polgárainak körében is növelni kell a menekültek iránti szimpátiát.

Zeid Raad al-Husszein jordániai herceg, az ENSZ emberi jogi főbiztosaForrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi
13