Élve a törvényi lehetőséggel, kihirdette a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet - jelentette be rendkívüli tájékoztatón Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója Szegeden. Az Origo percről percre követte az eseményeket.

12:29
Vége van, fél négykor folytatják

Véget ért a tájékoztató, fél négykor újra a mikrofonok elé áll majd a kormányszóvivő. 

12:29
Legálisan bárki jöhet

Kovács Zoltán tájékoztatása szerint a menekültek akkor is kérhetnek menedéket, ha a rendőrség fogja el őket, de a kérelmükről majd a bíróság dönt. „Mindenkinek megadjuk a lehetőséget, hogy legálisan jöhessen Magyarország területére” - mondta Kovács.

12:25
A tranzitzóna nem egy tábor

A tranzitzóna nem egy huzamos tartózkodásra szóló terület, nem egy átmeneti tábor vagy menedék - mondta Kovács Zoltán. Az illegális migránsoknak is meg kell felelniük az alapvető eljárásoknak. 

12:23
Jelentős erők a hármas határon

Ma éjféltől bűncselekmény az illegális határátlépés. Bakondi György elmondta, a magyar-szerb-román hármas határon jelentős rendőri erők vannak készenlétben. 

12:21
Folyamatosan lesznek tájékoztatók

Kovács Zoltán elmondta, a sajtó szervezetten megtekintheti a tranzitzónákat a következő időszakban. A következő napokban 11 órakor mindig lesznek sajtótájékoztatók - jelentette be Kovács Zoltán. 

12:18
A bíróság kezében van a döntés

Az Origo kérdésére Kovács Zoltán azt mondta, a bíróság dönt majd arról, hogy egy kerítésrongáló börtönbe kerülhet-e. Számos állampolgársági és menedékkérelmet bírál el pozitívan Magyarország az utóbbi években. Kovács Zoltán szerint a fő probléma, hogy akik most Magyarországra érkeznek, azok nem is akarnak itt maradni. 

12:14
Nincs jele támadásnak

„Szerbiától ugyanazt a magatartást várjuk el, mint amit az EU, mégpedig, hogy tartsák be a menekültekre vonatkozó nemzetközi szabályokat” - mondta Kovács Zoltán. Semmi nyoma nincsen annak, hogy a műszaki létesítményeket támadás fenyegetné – jelentette ki Bakondi György. 

12:12
Ők a migránsok

„Mindenkit, aki a magyar határra jön érvényes igazolvány nélkül, azt migránsnak tekintjük” - mondta Kovács Zoltán, és hozzátette: „A nemzetközi szabályokat betartjuk minden migráns esetében.”

12:09
Az illegális átlépést meg kell akadályozni

Bakondi György szerint Magyarország és Szerbia között közös megállapodás van a határőrizetről. „Minden lépésünkről tájékoztatjuk a szerb felet” - tette hozzá. Kovács Zoltán elmondta, a magyar rendőrök feladata egyértelmű: az illegális határátlépést meg kell akadályozni. 

12:06
Előremutató javaslatok

A belügyminiszterek ülésén nem született megállapodás, de vannak előremutató javaslatok, amelyek Magyarország érdekét is szolgálják. Kovács Zoltán elmondta, együtt kell működni azokkal az országokkal, amik közvetlenül érintettek a szíriai válságban. A konklúzió hiányzik, de a magyar álláspont továbbra is a határok védelme, az illegális határátlépés megakadályozása. Ezt követően lehet kvótáról és szétosztásról beszélni. 

12:04
Nincs információ

Kovács Zoltán azt mondta, hogy a szétszakított családok esetében van egy eljárási rend. Nincsen a kormánynak információja arról, hogy orosz gépek fegyvert szállítanának Szíriába a magyar légtéren keresztül.

12:01
Lehetetlen helyzet

Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy lehetetlen helyzet, hogy fittyet hányva minden nemzetközi protokollra, a migránsok maguk döntik el, hová szeretnének menni. A magyar intézkedések egyáltalán nem egyedülállóak - mondta Bakondi György. 

12:00
Addig marad, amíg szükséges

Addig marad érvényben a válsághelyzet, amíg szükséges - mondta Kovács Zoltán.  

11:59
Az önkéntesek is segítenek

A tranzitzónákban a menekültekről a magyar állam és az önkéntesek gondoskodnak - mondta az Origo kérdésére Kovács Zoltán. 

Ilyen volt a migránsoknak kialakított tranzitzóna a Keleti pályaudvaronFotó: Polyák Attila - Origo
11:57
Élőben adja a CNN a kormányszóvivőit

Egyenes adásban adja a CNN a kormányszóvivői tájékoztatót, Kovács Zoltán kormányszóvivő és Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó beszél a két megyére kihirdetett válsághelyzet részleteiről.

Délután fél 1-1 óra körül lép életbe a válsághelyzetFotó: Polyák Attila - Origo

 

11:57
A legális út a lényeg

Az Origo kérdésére azt mondta Kovács Zoltán, hogy Szerbiának és minden olyan államnak, amelyen keresztüljöttek a migránsok, ki kell vennie a részét a közös európai erőfeszítésekből. „Ha nem viszünk rendszert a migránshelyzet kezelésébe, akkor nem tudjuk ellenőrizni a folyamatokat. A valódi menekültek érdeke is, hogy szabályozott keretek között jöjjenek az unióba” - tette hozzá.

11:55
Véget kell ennek vetni

Kovács Zoltán elmondta, hogy mozgásában senkit sem korlátoznak a magyar határ déli szakaszán. Mindenki elemi érdeke, hogy valahol véget vessünk az illegális migráció folyamatának. Elképzelhető, hogy a várakozók feltorlódnak a szerbiai oldalon - mondta Kovács Zoltán. 

Menekültek várakoznak a szerbiai Horgosnál, az M5-ös autópálya közelében kialakított áteresztő pont közelébenForrás: MTI/Máthé Zoltán
11:52
Két tranzitzóna van

Röszkén és Tompán lesz csak tranzitzóna - jelentette be Kovács Zoltán. 

11:52
20 kérelem elbírálás alatt van

A tranzitpontok működnek, 20 menedékkérelem elbírálás alatt van - mondta Kovács Zoltán. A kisgyermekekkel és a terhes asszonyokkal szemben humánusabb eljárást folytatunk. Mindenben betartjuk a nemzetközi szervezetek előírását - mondta Kovács Zoltán.

11:50
Kérdések

Jönnek a kérdések.

13