A közös európai menekültrendszer megbukott - mondta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, aki szerint az EU-nak ezért közös erőt kell létrehoznia, amely képes a határok megvédésére, Magyarország pedig szívesen ad ehhez katonákat és pénzt. Dimitrisz Avramapulosz, EU menekültügyi biztosa szerint segíteni kell Magyarországot, amely nincs egyedül ebben a helyzetben. Eközben egyre több menekült indul a horvát határ felé a horgos-röszkei határátkelőhelyről. Az Origo tudósítói ott vannak, ahol az események történnek, kövesse velünk a fejleményeket percről percre!

10:28
Újabb 300 katonát vezényeltek az osztrák-szlovén határra

A magyar- és a szlovén-osztrák határszakaszon is nyugodt a helyzet, a menekültek békésen vonulnak a gyűjtőpontokra, és várják a lehetőséget, hogy továbbutazzanak Nyugat-Európába.

A fokozott ellenőrzés és útlevélvizsgálat miatt a szlovén határon ideiglenesen torlódások alakultak ki, az M1-es autópálya magyarországi és osztrák szakasza alapvetően járható. 

10:23
Meg kell védeni a határokat

Nagyon sokan illegális migránsként csatlakoznak a menekültekhez, ezt szét kell tudni választani - hangsúlyozta Pintér Sándor. Fontosnak tartja a külső határok megvédését, a schengeni egyezmény biztosítását, valamint a jogrend biztosítását. 

10:22
Biztatják a menekülteket

Szijjártó Péter szerint azok a nemzetközi politikusok, akik elítélték a magyar intézkedést Röszkén, biztatják a menekülteket. Ezért, ha eszkalálódni fog a helyzet, akkor felelősséggel fognak érte tartozni.

10:20
Pintér szerint is közös megoldás kell

Pintér Sándor belügyminiszter hangsúlyozta, készen állnak az együttműködésre. Egy ország nem fog megbírkózni a menekültválsággal, így közösen kell a megoldáson dolgozni - mondta. 

10:19
Vegyük át a menekülttáborokat

Az Európai Uniónak át kell vennie a török, libanon, iraki és jordán menekülttáborok működtetését. Ha ehhez finanszírozás kell, akkor Magyarország készen áll arra, hogy támogassa ezt a projektet. 

10:18
Közös európai erő kell

A közös európai menekültrendszer megbukott - jelentette ki Szijjártó, aki szerint nem is lehetett felkészülve egy ilyen mértékű hullámra. Európai erőt kell létrehozni, amely képes Görögország határainak megvédésére, és Magyarország készen áll, hogy katonákat és pénzt adjon ehhez. Itt van értelme a kvótáknak, a menekültek elhelyezésénél nincs. 

10:16
Masszív népvándorlás

Valószínűleg évekre elnyúló, masszív népvándorlással állunk szemben - mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a világon több tízmillió menekült van. Masszív népvándorlás folyik, évekre kimeríthetetlen utánpótlással. 

10:15
Bizarr és megdöbbentő vélemények

Bizarrnak és megdöbbentőnek tartom, azokat a véleményeket, amelyek a nemzetközi politika és média felől megfogalmazódtak a tegnapi rendőri intézkedéssel kapcsolatban. Ezek a vélemények biztatást adnak azoknak az embereknek, akik órákon keresztül kövekkel dobálták a magyar rendőröket. Feleőltlen nyilatkozatokkal tele van a padlás, arra kérünk mindenkit fejezzék be - jelentette ki Szijjártó Péter. 

10:14
Hat év börtönt kap egy olasz embercsempészt

Gyorsított eljárásban hat év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy olasz embercsempészt Budapesten. A férfi néhány héttel ezelőtt kilenc szír állampolgárt fejenként ötszáz euróért próbált Ausztrián keresztül Németországba csempészni. Az ítélet még nem jogerős, a másodfokú eljárás befejezését a vádlott előzetes letartóztatásban várja.

10:11
Az erőszak nem megoldás

Az erőszak semmiképpen sem jó megoldás - hangsúlyozta Dimitrisz Avramapulosz. 

10:09
Egyetértésre van szükség

A szíriai háború és a migrációs nyomás rendezésében csak rövid távú, ráadásul meglehetősen költséges megoldást jelentene a menekültek ott tartása - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának docense. Kaiser Ferenc szerint a hosszú távú megoldást az jelentené, ha a szíriai konfliktusban valamilyen módon érintett államok között kialakulna valami egyezség, és találnának valakit, aki képes működtetni egy államot.

A szakértő véleményéről bővebben itt olvashat.

10:07
Segíteni kell Magyarországot

Dimitrisz Avramapulosz azt mondta, hogy ezek az idők tesztelik az Európai Uniót. Szerinte a közösségnek, minden tagállamnak segítenie kell Magyarországot. 

10:06
Magyarország nincs egyedül

Egy óra késéssel megkezdődött Dimitrisz Avramapulosz, EU menekültügyi biztos, Pintér Sándor belügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter közös sajtótájékoztatója a Belügyminisztériumban. Dimitrisz Avramapulosz tájékoztatójában elmondta, hogy a kialakult helyzet nagyon nehéz Magyarország számára. A helyi kormányzatnak és a magyar embereknek is. De Magyarország nincs egyedül - hangsúlyozta.

10:02
Szerb és magyar embercsempészt fogtak

Bár a Magyarországra tartó menekültáradat kedden megszűnt, a rendőrség szeptember 15-én is fogott el migránsokat szállító embercsempészeket: reggel kilenc és dél között egy szerb és magyar férfit értek tetten az M5-ös autópályán, autóikban összesen 9 szír menekült ült.


A csempészek 1500, illetve 700 euróért vállalták a Röszkétől pestig tartó fuvart, a fővárosig azonban nem jutottak el.


A szerb és magyar sofőröket kihallgatták és őrizetbe vették, a szír menekülteket pedig egy gyűjtőpontra szállították. A gyanúsítottak hamarosan bíróság elé kerülhetnek.

09:57
Átadják a tapasztalatokat

Magyarország összegyűjti a migrációs válsággal kapcsolatos, az elmúlt két és fél hónap során összegyűlt tapasztalatait, és egyebek mellett ezek átadásával segíti Horvátországot és Szlovéniát - mondta Soltész Miklós, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. A karitatív szervezetek most is a határon túl segítik a többi érintett országot.

09:54
Egyre többen indulnak a horvát határ fele

Négy autóbusz indult a horgos-röszkei határátkelőhelyről a horvát határ felé, ezenkívül az átkelőnél egyre több taxis is várakozik. A taxisok azt mondják, oda szállítják a migránsokat, ahová csak akarják, akár Horvátország határáig is. A jelek szerint lesz is munkájuk, egyre több migráns csomagol, és dönt úgy, hogy máshol próbál szerencsét.

09:41
Lehet, Szijjártónak nem lesz ideje a sajtótájékoztatóra

Nem megerősített információink szerint az sem kizárt, hogy Szijjártó Péter nem vesz részt a sajtótájékoztatón, mert tovább kell indulnia a következő programjára. Egyelőre úgy néz ki, csak Pintér Sándor és Dimitrisz Avramopulosz tájékoztatja a sajtót, ha véget ér a megbeszélésük.

09:25
Késik a sajtótájékoztató

Az előre meghirdetett időponthoz képest már 20 percet késik Dimitrisz Avramopulosz, Pintér Sándor és Szijjártó Péter közös sajtótájékoztatója a Belügyminisztériumban. Avramopulosz innen Bicskére megy, ahol megnézi a menekülttábort.

09:23
Három kilométeres kamionsor

Csütörtök reggelre három kilométeresre hízott a kamionsor a tompai szerb-magyar határátkelő magyar oldalán azt követően, hogy a magyar hatóságok a menekültválság miatt lezárták mind a Röszke I., mind a Röszke II. határátkelőket - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Szerbia irányából is hosszú sorban állnak a kamionok és teherautók. Ugyanakkor a személyautó-forgalom zavartalan.

09:21
Hat évet kapott egy embercsempész

Hat év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek gyorsított eljárásban - nem jogerősen - egy embercsempészt. Az olasz férfi pár héttel ezelőtt 9 szír állampolgárt fejenként 500 euró ellenében próbált Németországba csempészni.

Rendőrök vizsgálják át egy embercsempész autóját Röszkénél szeptember 3-ánForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A vádlottat - akinek előzetes letartóztatását a bíróság fenntartotta a jogerős ítéletig - hat évre ki is utasították Magyarországról, valamint elkobozták az autóját, a GPS-ét és 5 ezer euró készpénzét. A vádlott fellebbezett az ítélet ellen.

111