A közös európai menekültrendszer megbukott - mondta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, aki szerint az EU-nak ezért közös erőt kell létrehoznia, amely képes a határok megvédésére, Magyarország pedig szívesen ad ehhez katonákat és pénzt. Dimitrisz Avramapulosz, EU menekültügyi biztosa szerint segíteni kell Magyarországot, amely nincs egyedül ebben a helyzetben. Eközben egyre több menekült indul a horvát határ felé a horgos-röszkei határátkelőhelyről. Az Origo tudósítói ott vannak, ahol az események történnek, kövesse velünk a fejleményeket percről percre!

08:57
Hamarosan megszólal az EU menekültügyi biztosa

Néhány perc múlva kezdődik Dimitrisz Avramapulosz, Pintér Sándor és Szijjártó Péter közös sajtótájékoztatója a Belügyminisztériumban. Az Európai Unió menekültügyi biztosa utoljára nyáron volt Budapesten, akkor Magyarország 8 millió eurós uniós segítséget kért. Hazánk ebből végül 4 milliót kapott meg.

08:46
Szijjártó: A rendőrség tartja a határt

Szijjártó Péter a Kossuth rádió 180 perc című adásában azt mondta, hogy menekültek egy rendkívül agresszív csoportja órákon keresztül háborítatlanul dobálta a magyar rendőröket, akik természetesen felléptek ez ellen. "Szerintem nincs olyan épeszű magyar ember, aki azt gondolná, hogy ezeket az agresszív embereket Magyarország területére be kéne engedni, akárcsak átutazási céllal is" - fogalmazott.

Migránsok tüntetnek a magyar oldalon álló rohamrendőrökkel szemben a Horgos-Röszke határátkelőhelynélForrás: MTI/Ujvári Sándor

Szijjártó Péter hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a magyar-szerb együttműködés "kiváló minőségét meg tudjuk őrizni". A magyar-román határon, a magyar-szerb-román hármas határtól húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről a miniszter elmondta, hogy a korábban említett észszerű hosszúság körülbelül 70 kilométert jelent.

08:34
A szlovén határnál is ellenőriznek

A Szlovénia felé utazók lassabb haladásra és megnövekedett menetidőre készüljenek, mivel a magyar-szlovén határon is ellenőriznek.

Hegyeshalomnál az M1-es autópályán megszűnt a torlódás, és az 1-es főúti határátkelőn is megindult a forgalom.

08:19
Hat kilométeres torlódás

Torlódnak az autók a soproni határátlépési pontnál az osztrák rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt. A torlódás mértéke folyamatosan csökken, miután nem sokkal 8 óra előtt az osztrák rendőrség felfüggesztette az ellenőrzést.

08:15
Tanácstalanok a horgosi határnál

Elkezdtek mozgolódni a migránsok a horgosi határátkelőnél. Az M1 tudósítója szerint a legtöbben tanácstalanok, hogyan tovább, tudják, hogy 30 napra lezárták a röszkei határt. Van azonban, aki ennek ellenére is ott akar maradni, azt mondta, megvárja, amíg újra megnyílik a határ.

06:56
Családokat egyesítettek újra

Olyan külföldi családokat egyesítettek újra a rendőrök szerdán Röszkénél, amelynek tagjai a közúti határátkelőnél veszítették el egymást. A családjuktól elszakadtak tolmács segítségével elmondták, hogy nem követtek el jogsértést ellenük, és köszönetet mondtak a magyar rendőröknek a segítségért - áll a rendőrség közleményében.

06:42
Megérkeztek az első elemek

Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy megérkeztek az új kerítés első elemei. Az egyik katona azt mondta, a teljes határszakaszon ilyen elemekből épül majd a kerítés.

Megérkeztek az új kerítés elemeiForrás: Origo
06:29
Elfogták a rongálókat

Nyugodtan telt az éjszaka a röszkei határátkelőnél, nem volt nagyobb mozgolódás. Az Origo helyszíni tudósítója megtudta, hogy 10-12 helyen rongálták meg a kerítést a menekültek, de elfogták az elkövetőket.

06:11
Erősítik a kerítést a déli határon

Reggel megérkeztek az első elemei az új kerítésnek a déli határhoz az M1 híradása szerint. Az éjszaka és a hajnal nyugodtan telt a röszkei határátkelőnél, de voltak hírek arról, hogy a kerítést több helyen megrongálták.

04:21
Átfogó megoldást sürget a szerb miniszterelnök

Átfogó európai, az összes uniós és nem EU-tagország által elfogadható megoldásra van szükség a migránsválságban, ellenkező esetben humanitárius és politikai katasztrófával kell szembenézni - jelentette ki Washingtonban helyi idő szerint szerdán Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a Brookings Intézetben tartott előadása során.

23:47
Nincs mozgás, csak távoli kiabálás

A röszkei határátkelőnél továbbra sincs mozgás, de kiabálás, füttyögés és lábdobogás hallatszik a távolból. Néha dühödt kiáltozásnak, néha szabályos ovációnak hangzik - írja az Origo tudósítója a helyszínről.

23:42
Csend és nyugalom Röszkén

Az eddigi menekülttábor és a határ menti gyűjtőpont teljesen kiürült - jelentette helyi tudósítónk.

Forrás: Origo
23:37
Bakondi: Terrorizmussal gyanúsítanak egy menekültet

Bakondi György miniszterelnöki tanácsadó a közszolgálati hírtévében megerősítette, hogy egy férfit terrorizmussal gyanúsítanak. Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint a magyar törvények alapján kimeríti a terrorcselekmény elkövetésének fogalmát, ha valaki arra biztatja a szerb határon várakozó menekülteket, hogy törjék át a kerítést. 

23:36
29 menekültet őrizetbe vettek

29 menekültet vettek őrizetbe szerdán a szerb-magyar határon történt összecsapás alatt - írja a Reuters. A hírügynökség szerint Bakondi György biztonsági tanácsadója azt mondta az m1-nek, hogy 20 rendőr megsérült, amikor a menekültek kövekkel dobálták őket. 

23:13
1300 menekült érkezett a horvát-szerb határállomásra

Szerda este 10 órakor 1300 menekült érkezett Tovarnikba, a horvát-szerb határállomásra és megtöltötte a 11 vagonból álló, Zágrábba menő vonatot – számolt be a horvát közszolgálati média és a Jutarnji List. Ugyancsak az esti órákban Belgrádban tárgyalt Ranko Ostojic horvát és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a migránsügyekről. Megállapodtak, a két ország rendőrsége állandó kapcsolatot tart, hogy gyorsan cserélhessék az információkat a menekültek mozgásáról és azért, hogy elkerüljék az incidenseket, mert 48 órán belül 2000 újabb menekült érkezésére számítanak.

23:09
Az Európai Bizottság elállhat a kötelező kvóták tervétől

Az Európai Bizottság egyes keleti tagállamok, köztük Magyarország ellenkezése miatt elállhat azon tervétől, hogy kötelező kvóták alapján osszanak szét 120 ezer menekültet az Európai Unió országaiban - jelentette szerdán bizottsági forrásokra hivatkozva a Reuters brit hírügynökség.

A hírügynökség egy név nélkül nyilatkozó forrása szerint a kötelező kvóták bevezetése "már nem opció". Ehelyett a Reuters szerint a 120 ezres szám megtartásával ugyan, de önkéntes alapon oszthatnák el a menekülteket az uniós tagállamok között.

22:55
A szerb kormányfő békére és türelemre szólította Szerbia polgárait

Szerbia felelősségteljesen fog viselkedni, megvédve állampolgárait és a területét, mondta Aleksandar Vucic. A kormányfő békére és türelemre szólította Szerbia polgárait. Pénteken ülésezik a biztonsági szolgálatok munkáját koordináló testület: az értekezleten a migránsok helyzetéről is szó lesz. Szerbia további rendőri erőket küldött az északi határhoz, mondta Aleksandar Vucic.

„Segítünk a népünknek és senkinek sem engedjük meg, hogy megalázzon minket és többé senkinek sem engedjük meg, hogy a Szerb Köztársaság területére könnygázt dobjon”, mondta a kormányfő. Felszólította az EU-t, hogy reagáljon, az unió tagállamainak pedig az európai értékekkel összhangban kell cselekedniük.

„Ami pedig Szerbiát illeti, mi képesek leszünk megvédeni országunkat, a nemzeti méltóságunkat és a területünket. Ha szükséges lesz, az európai értékeket az Európai Uniótól is megvédjük”, mondta a hivatalos látogatáson az Egyesül Államokban tartózkodó Aleksandar Vucic.

„Ennek megfelelően a kínzást és nem európai viselkedést le kell állítani. Ha ebben az EU nem akar részt venni, ha nem akar reagálni, akkor majd mi reagálunk, képesek leszünk megvédeni magunkat is és az európai értékeket, amiket Európa szemmel láthatóan nem képes megvédeni.”

22:52
Bírálta a magyarokat a szerb kormányfő

„Van ország, ahol olyan szinten vannak az újságírók, hogy felrúgják a gyereküket cipelő apákat, de ahol megtámadják a dolgozó újságírókat” - utalt László Petra rúgására Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök azután, hogy a szerb állami tévé, azt RTS közölte: stábjukat a horgosi átkelőnél a magyar rendőrök szándékosan megverték, felszerelésüket pedig összetörték. „Ez többet mond arról az országról, mint rólunk”, írja az RTS.

22:40
Fotón a röszkei események nyomai

Korábban a magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket Szerbia felől dobáló menekültekkel szemben.

A lezárt Horgos 2 határátkelő 2015. szeptember 16-án.Forrás: MTI / Sóki Tamás
22:32
Kórházban ápolják a szerb tévéseket

A szabadkai kórházba vitték azt a stábot, amelyik állítja: a magyar rendőrök őket is megverték. Az operatőr szerint a rendőrök tudatosan törték össze a felszerelést annak ellenére, hogy ők közölték: a belgrádi állami tévének dolgoznak.

Az eset közben állítólag egy magyar operatőr káromkodva folyamatosan gyalázta a szerb tévéseket, írja az rts (a szerb állami tévé) honlapja. A belgrádi külügyminisztérium tiltakozik, és azt követeli, hogy vizsgálják meg, ki a felelős  - ezt Ivica Dacic külügyminiszter, a szerb kormányfő első helyettese közölte.

211