Nem engedünk be az országba olyan agresszív embereket, akik megtámadták a rendőröket a határon - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki arról is beszélt, hogy a közös európai menekültrendszer megbukott, ezért az EU-nak közös erőt kell létrehoznia, amely képes a határok megvédésére. Dimitrisz Avramopulosz, az EU menekültügyi biztosa szerint segíteni kell Magyarországot. Eközben egyre több menekült indul a horvát határ felé a horgos-röszkei határátkelőhelyről. Az Origo tudósítói ott vannak, ahol az események történnek, kövesse velünk a fejleményeket percről percre!

06:27
Lezárták a horvát-szerb határt

A horvát rendőrség bejelentette, hogy határozatlan időre lezárt minden közutat, amely a Szerbiával közös hét határátkelőhelyhez vezet. Szlovénia pedig péntek reggelig nem enged be az országba egyetlen olyan személyszállító vonatot sem, amely Zágrábból érkezik a dobovai határállomásra.

A Szerbiával közös horvát határ szóban forgó hét átkelőhelye között van Tovarnik, ahol az utóbbi két napban a legtöbb migráns lépett be Horvátországba Szerbiából. Szerda reggel óta már 11 ezer migráns érkezett Horvátországba - tette hozzá a horvát rendőrség.

00:18
Csend és béke honol

Csend és béke honol. Jelenleg Horgoson, Pélmonostoron, Lendván, Oldon és Röszkén is nyugalom van. 

23:06
Brüsszel kérése Zágrábhoz

Brüsszel kérte Zágrábtól, hogy védje meg a határait - tudósít az m1. Ez azt jelenti, hogy egy menekült se mehessen tovább úgy, hogy nem regisztrálták.

23:00
80 kilométer a szárazföldi szakasz

Popovics Dejan megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a magyar-horvát határ baranyai része 142 kilométer hosszú, és ebből 80 kilométer a szárazföldi szakasz. A szóvivő arra a kérdésre, látnak-e esélyt arra, hogy a menekültek a Dráván átkelve is megpróbálnak Magyarországra jutni, azt mondta, hogy nem kíván találgatásokba bocsátkozni.

22:58
500 elfogott menekült Baranyában

Mintegy félezer migránssal szemben intézkedett a rendőrség csütörtök este tíz óráig Baranyában - mondta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI megkeresésére. Popovics Dejan közölte, hogy a bevándorlók a zöldhatáron át kisebb csoportokban folyamatosan érkeznek Magyarországra, ahol a rendőrök elfogják, majd rendőrségi objektumokban előállítják őket. Hozzátette, hogy a határőrizeti szervek folyamatosan elemzik a horvátországi helyzetet, és ennek megfelelően reagálnak.

 

22:52
Este 7 és 9 között 1500 menekült

Este 7 és 9 között 1500 menekült érkezett Horvátországba a bezdáni átkelőnél. A Duna-hidat lezárták az autók elől, csak gyalog lehet átkelni a határfolyón, jelentette a b92.

22:35
Maradjanak Törökországban a szíriai menekültek

Az Európai Uniónak segítséget kellene nyújtania Ankarának, hogy a Törökországban tartózkodó menekültek ott maradhassanak a szíriai helyzet rendeződéséig - jelentette ki a francia elnök szerdán az olaszországi Modenában. Francois Hollande szerint a következő hétre összehívott EU-csúcstalálkozón dönteni kell a Törökországgal való együttműködésről annak érdekében, hogy a menekültek biztonságban ott maradhassanak, dolgozhassanak, és meglegyen mindenük, amíg kivárják, hogy megoldódjon a szíriai helyzet.

22:26
200 menekült érkezett a szlovén határra

A szlovén rendőrség csütörtök este arról számolt be, hogy megállítottak egy menekültekkel teli vonatot a határ szlovéniai oldalán fekvő Dobovánál. A Belgrád és Ljubljana között közlekedő vonaton mintegy kétszáz menekült utazott - mondta Vesna Drole rendőrségi szóvivő. Tájékoztatása szerint ez az eddigi legnagyobb menekültcsoport, amely Szlovéniába érkezett az Európát sújtó migrációs válság kezdete óta.

22:00
Meg kell szakítani a migrációs láncolatot

Meg kell szakítani a migrációs láncolatot - hangsúlyozta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában. A menekültek mozgatása szervezett folyamat, ha nem tudjuk ezt a láncolatot minden érintett részvételével megszakítani, "akkor nagyon nehezen fogunk tudni szembeszállni (...) azzal, amivel szemben állunk; ezek az emberek továbbra is jönnek" - jelentette ki, hozzátéve, "lehetőleg Görögországban kell megállítani az egész folyamatot".

21:38
Határzár lehet, de fal vagy kerítés nem

A horvát kormányfői nyilatkozatok határzárat emlegetnek: megerősítik a határokat, hadsereget rendelnek ki, vagyis biztosítják a legális átlépést. Fal vagy drótkerítés azonban nem jön szóba az m1 tudósítója szerint.

21:35
A horvát hatóságok nem tudják kezelni a helyzetet

Pélmonostornál a menekültek sátrakat vernek - mondta az m1 helyszíni tudósítója, aki hozzátette, úgy tűnik, teljesen váratlanul érte a horvát hatóságokat, ami Pélmonostoron történik. 

21:32
A horvát határon szivárognak

A horvát határon folyamatosan szivárognak át a menekültek Magyarországra - tudósított az m1.

21:22
Rendőröket csoportosítottak át Baranyába, Somogyba

Rendőröket csoportosítottak át Baranya és Somogy megyébe - közölte az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György közlése szerint erre anélkül került sor, mert "meggyengítettük volna jelentősen a kerítéseink védelmét a szerb szakaszon", az átvezényelt erők létszámával kapcsolatos kérdést azonban elhárította. Ugyanakkor jelezte, hogy a válsághelyzet kihirdetésével együtt megkezdték a felkészülést a magyar-horvát határ műszaki védelmének megerősítésére. Kissé tisztázatlan még a helyzet, hogy mi történik Horvátországban - jegyezte meg a főtanácsadó.

21:18
Horvátország határzárral fenyeget

Határzárat helyezett kilátásba Ranko Ostojic horvát belügyminiszter csütörtök este arra az esetre, ha továbbra is annyi migráns érkezik Horvátországba, mint csütörtökön. A politikus a horvát-szerb határ közelében fekvő Stari Kunjevci településen tartott sajtóértekezletén, illetve egy külföldi újságírónak nyilatkozva azt üzente a menekülteknek, hogy ne menjenek Horvátországba.

21:13
Görögországot bírálta a horvát kormányfő

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök élesen bírálta Görögországot csütörtökön, amiért a déli uniós tagállam migránsok ezreit engedi be a schengeni övezetbe. "Ez valamiféle bosszú Németországgal és Európával szemben?" - tette fel a kérdést a horvát kormányfő Zágrábban helyi médiajelentések szerint, a görög adósságválsággal kapcsolatos politikai feszültségekre utalva

 

21:08
Szijjártó képmutatásról beszélt

Szijjártó Péter szerint Horvátország bebizonyította, hogy alkalmatlan a schengeni csatlakozásra. A magyar-szerb együttműködéssel kapcsolatban elégedettségét fejezte ki. További részleteket a csütörtöki esti rendkívüli sajtótájékoztatóról itt olvashat.

20:26
Két megyében válsághelyzet

Szijjártó Péter a sajtótájékoztató végén a Horvátországgal szomszédos magyar megyék közül kettőben, Baranya és Somogy megyében válsághelyzetet jelentett be.

20:24
Szijjártó kiosztotta Horvátországot

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatón bírálta Horvátországot, mert egy nap alatt összeomlott az ország menekültellátó rendszere. Ezt főleg annak fényében találja felháborítónak, hogy az elmúlt hetekben a horvát miniszterelnök rendszeresen méltatlanul vádolta a magyar kormány menekültpolitikáját.

20:09
Oroszország tűzoltóautókat ad Szerbiának

Öt új tűzoltóautót adományozott Oroszország a menekültáradattal küzdő Szerbiának - jelentette be Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter csütörtökön az MTI szerint. A Tanjug hírügynökség tájékoztatása szerint egy járművet azonnal a macedón határ mellett lévő Presevo városba, egy másikat pedig a szerb-magyar határ közelében fekvő Magyarkanizsára küldtek. Mindkét városban befogadóállomásokat alakítottak ki a menekültek számára. A többi tűzoltóautót a nemzeti parkokban fogják használni. Alekszandr Csepurin szerbiai orosz nagykövet jelképes gesztusnak nevezte országa adományát, és azt mondta, hogy Moszkva további segélyszállítmányokat fog küldeni a migrációs válság által érintett területekre.

20:04
12 ponton folyt ma az osztrák határellenőrzés

Osztrák rendőrök ellenőrzik az Ausztriába érkező személy- és teherforgalmat a magyar-osztrák határnál, a Bucsu-Csajta határátkelőnél 2015. szeptember 17-én. Tizenkét ponton, javarészt Burgenland tartományban végeznek határellenőrzést az osztrák hatóságok a magyar és a szlovén határszakaszon - írja az MTI.

Főleg Burgenland tartományban végeznek határellenőrzéstForrás: MTI / Büki László
17