Nem csak a szerb sajtót bántalmazták

2015.09.17., 10:40
rendezés

Nem engedünk be az országba olyan agresszív embereket, akik megtámadták a rendőröket a határon - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki arról is beszélt, hogy a közös európai menekültrendszer megbukott, ezért az EU-nak közös erőt kell létrehoznia, amely képes a határok megvédésére. Dimitrisz Avramopulosz, az EU menekültügyi biztosa szerint segíteni kell Magyarországot. Eközben egyre több menekült indul a horvát határ felé a horgos-röszkei határátkelőhelyről. Az Origo tudósítói ott vannak, ahol az események történnek, kövesse velünk a fejleményeket percről percre!

Az ÉJSZAKAI ÉS A DÉLELŐTTI ESEMÉNYEK PERCRŐL PERCRE

A PÉNTEKI ESEMÉNYEK, IDŐRENDBEN

MTI
06:27

Lezárták a horvát-szerb határt

A horvát rendőrség bejelentette, hogy határozatlan időre lezárt minden közutat, amely a Szerbiával közös hét határátkelőhelyhez vezet. Szlovénia pedig péntek reggelig nem enged be az országba egyetlen olyan személyszállító vonatot sem, amely Zágrábból érkezik a dobovai határállomásra.

A Szerbiával közös horvát határ szóban forgó hét átkelőhelye között van Tovarnik, ahol az utóbbi két napban a legtöbb migráns lépett be Horvátországba Szerbiából. Szerda reggel óta már 11 ezer migráns érkezett Horvátországba - tette hozzá a horvát rendőrség.

Origo
00:18

Csend és béke honol

Csend és béke honol. Jelenleg Horgoson, Pélmonostoron, Lendván, Oldon és Röszkén is nyugalom van. 

MTI
23:06

Brüsszel kérése Zágrábhoz

Brüsszel kérte Zágrábtól, hogy védje meg a határait - tudósít az m1. Ez azt jelenti, hogy egy menekült se mehessen tovább úgy, hogy nem regisztrálták.

MTI
23:00

80 kilométer a szárazföldi szakasz

Popovics Dejan megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a magyar-horvát határ baranyai része 142 kilométer hosszú, és ebből 80 kilométer a szárazföldi szakasz. A szóvivő arra a kérdésre, látnak-e esélyt arra, hogy a menekültek a Dráván átkelve is megpróbálnak Magyarországra jutni, azt mondta, hogy nem kíván találgatásokba bocsátkozni.

Origo
22:58

500 elfogott menekült Baranyában

Mintegy félezer migránssal szemben intézkedett a rendőrség csütörtök este tíz óráig Baranyában - mondta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI megkeresésére. Popovics Dejan közölte, hogy a bevándorlók a zöldhatáron át kisebb csoportokban folyamatosan érkeznek Magyarországra, ahol a rendőrök elfogják, majd rendőrségi objektumokban előállítják őket. Hozzátette, hogy a határőrizeti szervek folyamatosan elemzik a horvátországi helyzetet, és ennek megfelelően reagálnak.

 

Origo
22:52

Este 7 és 9 között 1500 menekült

Este 7 és 9 között 1500 menekült érkezett Horvátországba a bezdáni átkelőnél. A Duna-hidat lezárták az autók elől, csak gyalog lehet átkelni a határfolyón, jelentette a b92.

MTI
22:35

Maradjanak Törökországban a szíriai menekültek

Az Európai Uniónak segítséget kellene nyújtania Ankarának, hogy a Törökországban tartózkodó menekültek ott maradhassanak a szíriai helyzet rendeződéséig - jelentette ki a francia elnök szerdán az olaszországi Modenában. Francois Hollande szerint a következő hétre összehívott EU-csúcstalálkozón dönteni kell a Törökországgal való együttműködésről annak érdekében, hogy a menekültek biztonságban ott maradhassanak, dolgozhassanak, és meglegyen mindenük, amíg kivárják, hogy megoldódjon a szíriai helyzet.

MTI
22:26

200 menekült érkezett a szlovén határra

A szlovén rendőrség csütörtök este arról számolt be, hogy megállítottak egy menekültekkel teli vonatot a határ szlovéniai oldalán fekvő Dobovánál. A Belgrád és Ljubljana között közlekedő vonaton mintegy kétszáz menekült utazott - mondta Vesna Drole rendőrségi szóvivő. Tájékoztatása szerint ez az eddigi legnagyobb menekültcsoport, amely Szlovéniába érkezett az Európát sújtó migrációs válság kezdete óta.

MTI
22:00

Meg kell szakítani a migrációs láncolatot

Meg kell szakítani a migrációs láncolatot - hangsúlyozta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában. A menekültek mozgatása szervezett folyamat, ha nem tudjuk ezt a láncolatot minden érintett részvételével megszakítani, "akkor nagyon nehezen fogunk tudni szembeszállni (...) azzal, amivel szemben állunk; ezek az emberek továbbra is jönnek" - jelentette ki, hozzátéve, "lehetőleg Görögországban kell megállítani az egész folyamatot".

MTI
21:38

Határzár lehet, de fal vagy kerítés nem

A horvát kormányfői nyilatkozatok határzárat emlegetnek: megerősítik a határokat, hadsereget rendelnek ki, vagyis biztosítják a legális átlépést. Fal vagy drótkerítés azonban nem jön szóba az m1 tudósítója szerint.

MTI
21:35

A horvát hatóságok nem tudják kezelni a helyzetet

Pélmonostornál a menekültek sátrakat vernek - mondta az m1 helyszíni tudósítója, aki hozzátette, úgy tűnik, teljesen váratlanul érte a horvát hatóságokat, ami Pélmonostoron történik. 

MTI
21:32

A horvát határon szivárognak

A horvát határon folyamatosan szivárognak át a menekültek Magyarországra - tudósított az m1.

MTI
21:22

Rendőröket csoportosítottak át Baranyába, Somogyba

Rendőröket csoportosítottak át Baranya és Somogy megyébe - közölte az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György közlése szerint erre anélkül került sor, mert "meggyengítettük volna jelentősen a kerítéseink védelmét a szerb szakaszon", az átvezényelt erők létszámával kapcsolatos kérdést azonban elhárította. Ugyanakkor jelezte, hogy a válsághelyzet kihirdetésével együtt megkezdték a felkészülést a magyar-horvát határ műszaki védelmének megerősítésére. Kissé tisztázatlan még a helyzet, hogy mi történik Horvátországban - jegyezte meg a főtanácsadó.

MTI
21:18

Horvátország határzárral fenyeget

Határzárat helyezett kilátásba Ranko Ostojic horvát belügyminiszter csütörtök este arra az esetre, ha továbbra is annyi migráns érkezik Horvátországba, mint csütörtökön. A politikus a horvát-szerb határ közelében fekvő Stari Kunjevci településen tartott sajtóértekezletén, illetve egy külföldi újságírónak nyilatkozva azt üzente a menekülteknek, hogy ne menjenek Horvátországba.

MTI
21:13

Görögországot bírálta a horvát kormányfő

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök élesen bírálta Görögországot csütörtökön, amiért a déli uniós tagállam migránsok ezreit engedi be a schengeni övezetbe. "Ez valamiféle bosszú Németországgal és Európával szemben?" - tette fel a kérdést a horvát kormányfő Zágrábban helyi médiajelentések szerint, a görög adósságválsággal kapcsolatos politikai feszültségekre utalva

 

Origo
21:08

Szijjártó képmutatásról beszélt

Szijjártó Péter szerint Horvátország bebizonyította, hogy alkalmatlan a schengeni csatlakozásra. A magyar-szerb együttműködéssel kapcsolatban elégedettségét fejezte ki. További részleteket a csütörtöki esti rendkívüli sajtótájékoztatóról itt olvashat.

Origo
20:26

Két megyében válsághelyzet

Szijjártó Péter a sajtótájékoztató végén a Horvátországgal szomszédos magyar megyék közül kettőben, Baranya és Somogy megyében válsághelyzetet jelentett be.

Origo
20:24

Szijjártó kiosztotta Horvátországot

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatón bírálta Horvátországot, mert egy nap alatt összeomlott az ország menekültellátó rendszere. Ezt főleg annak fényében találja felháborítónak, hogy az elmúlt hetekben a horvát miniszterelnök rendszeresen méltatlanul vádolta a magyar kormány menekültpolitikáját.

MTI
20:09

Oroszország tűzoltóautókat ad Szerbiának

Öt új tűzoltóautót adományozott Oroszország a menekültáradattal küzdő Szerbiának - jelentette be Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter csütörtökön az MTI szerint. A Tanjug hírügynökség tájékoztatása szerint egy járművet azonnal a macedón határ mellett lévő Presevo városba, egy másikat pedig a szerb-magyar határ közelében fekvő Magyarkanizsára küldtek. Mindkét városban befogadóállomásokat alakítottak ki a menekültek számára. A többi tűzoltóautót a nemzeti parkokban fogják használni. Alekszandr Csepurin szerbiai orosz nagykövet jelképes gesztusnak nevezte országa adományát, és azt mondta, hogy Moszkva további segélyszállítmányokat fog küldeni a migrációs válság által érintett területekre.

MTI
20:04

12 ponton folyt ma az osztrák határellenőrzés

Osztrák rendőrök ellenőrzik az Ausztriába érkező személy- és teherforgalmat a magyar-osztrák határnál, a Bucsu-Csajta határátkelőnél 2015. szeptember 17-én. Tizenkét ponton, javarészt Burgenland tartományban végeznek határellenőrzést az osztrák hatóságok a magyar és a szlovén határszakaszon - írja az MTI.

Főleg Burgenland tartományban végeznek határellenőrzéstForrás: MTI / Büki László
MTI
19:57

Finnország fokozza az ellenőrzést

A finn belügyminiszter bejelentette csütörtökön, hogy az ország hatóságai fokozzák a menekültek ellenőrzését a svéd határon a menedékkérők megnövekedett számára való tekintettel. Petteri Orpo az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a rendőrség, a határőrség és a bevándorlásügyi hatóságok fokozottan ellenőrizni fogják a külföldieket a svéd határvidéken, amivel az a céljuk, hogy kapcsolatba lépjenek a hivatalos okmányok nélkül Finnországba érkező valamennyi személlyel, és elirányítsák őket az ország északi részén, a határ közelében lévő befogadóközpontba.

Origo
19:50

Szinte kiürült a horgosi határ

Az ott lévők csendes ülősztrájkot folytatnak - tudósított az m1.

Origo
19:38

200 migránssal szemben intézkedett a rendőrség

Mintegy kétszáz migránssal szemben intézkedett a rendőrség csütörtökön Baranyában - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság az MTI-t. A közlemény szerint a bevándorlók a magyar-horvát határ baranyai szakaszán, a zöldhatáron át jöttek Magyarországra. „A külföldiek a jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni, így a rendőrök előállították őket, és idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek velük szemben” - írták. Az MTI tudósítója a határ közelében úgy értesült, hogy a migránsok Baranyában Illocska, Old és Sárok térségében jelentek meg.

Origo
19:28

Szlovéniába tartanak a menekültek

A horvát-szlovén határra érkezett a migránsok egy csoportja csütörtök délután, ők Zágrábból indultak útnak a nap folyamán. Horvát és szlovén médiajelentések szerint összesen 5-600 migráns tart Szlovénia felé, többségük éjszaka érhet a határra - írja az MTI.

Origo
19:19

Magyarország felé irányítanák a menekülteket

A menekültek nem maradnak Horvátországban, mondta Zoran Milanovic. A horvát kormányfő szerint nem jelentenek veszélyt Horvátországra, és nem tudja, közülük hányat fognak befogadni.

„Biztos, hogy Szlovénia és Magyarország felé fogjuk irányítani őket” - mondta a miniszterelnök. „Már két napja folyamatosan bizonyítjuk, hogy civilizált és szervezett állam vagyunk” - idézte Milanovicot a B92.

A menekültek bajban vannak, Bécsbe vagy Münchenbe szeretnének jutni, mondta Milanovic. „A mi szívünk nagy, de lehetőségeink szűkösek. Senkit sem állítunk meg veréssel, dróttal vagy kutyákkal. Ők áthaladnak Horvátországon, mi nem fogjuk őket megállítani, és mindent elkövetünk, hogy regisztrálhassuk őket.”

Szerinte Szlovénia lezárhatja a határátkelőket, de nem tudja, hogyan zárná le a több száz kilométer hosszú határt. A zágrábi sajtó szerint a menekültek egy része már elindult Zágrábból Szlovénia felé.

Origo
19:06

Pélmonostorra tart a menekülteket szállító vonat

Pélmonostorra tart a menekülteket szállító vonat Horvátországban. A magyar határ közelében lévő település jelenleg üresen álló laktanyájában szállásolják el őket a tervek szerint, írja a Jutarnji list.

Origo
19:05

Ljubljana kész segíteni Horvátországnak

Ljubljana kész segíteni Horvátországnak, de arról szó sem lehet, hogy bármiféle korridort létesítsenek azért, hogy a menekültek keresztülutazzanak Szlovénián, mondta Vesna Gjerkes Znidar szlovén belügyminiszter.

Origo
18:56

Nem drámai a horvát helyzet

A jelenlegi helyzet nem drámai, közölte a horvát védelmi miniszter. Ám ha drámaivá válna, és úgy ítéljük meg, hogy be kell avatkozni, akkor gyorsan tudunk reagálni, mondta Ante Kotromanovic. „Az ország biztonságban van, nincs ok pánikra, mert senki sem támadott meg minket.”

Origo
18:54

A horvát fegyveres erők legyenek készültségben

Találkozott a horvát vezérkari főnökkel az államfő. Kolinda Grabar Kitarovic azt kérte, hogy a horvát fegyveres erők figyeljék a helyzetet, és legyenek készültségben, „ha meg kell védeni az államhatárt az illegális migránsoktól”, írja a Jutarnji list.

Origo
18:32

Lassult a menekültek Horvátországba szállítása

A magyar-szerb határ szerbiai oldalára látogatott a védelmi miniszter. Bratislav Gasic azt mondta, szervezési problémák miatt lassabban halad a menekültek elszállítása Horvátországba. Mindazok, akik Szerbiában vannak, biztonságban lesznek, nem esik bántódásuk, és gondoskodnak róluk.

Origo
18:20

Tovarnikban közelharcot vívnak az ételért

A horvátországi Tovarnikba éhesen, szomjasan és fáradtan érkeztek a menekültek. A zágrábi állami tévé jelentése szerint közelharcot vívnak az ételért, miközben a rendőrök és az önkéntesek megpróbálják csillapítani őket.

Origo
18:19

A röszkei átkelőnél még 50 menekült van

A röszkei átkelőnél továbbra is körülbelül 50 menekült néz farkasszemet a határzárral. Nem akarnak beletörődni abba, hogy nem engedik be őket Magyarországra, írja munkatársunk. Rajtuk kívül még mintegy 10 busznyi ember várja, hogy elszállítsák. Kollégánk megkérdezte a dacolókat, miért nem akarnak a horvát határra menni. Azért, mert előbb vagy utóbb Horvátország is lezárja a határait, válaszolták.

MTI
18:16

Felvétel a magyar rendőrség és a menekültek összecsapásáról

A Russia Today tette közzé a felvételt Youtube-csatornáján.

MTI
18:10

ENSZ-főbiztos: Nemzetközi jogokat sértett Magyarország

A migrációs válságot érintő intézkedéseivel Magyarország nemzetközi jogokat sértett - jelentette ki Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön. A magyar kormány politikáját idegen- és muzulmánellenesnek nevezte. 

Origo
18:02

Belgrádba utazik pénteken Szijjártó Péter

A külügyi és külgazdasági miniszter szerb kollégájával, Ivica Dacictyal és Nebojsa Stefanovic belügyminiszterrel találkozik, írja a Politika. Szerbia ellenezte a magyar kerítés megépítését, és Belgrád azért is tiltakozott, mert szerdán a magyar rendőrség a röszkei határátkelőnél megverte az állami tévé stábját.

Origo
17:43

Száz menekült érkezett Illocskára

Mintegy száz menekült érkezett eddig a baranyai Illocskára csütörtökön - mondta a település független polgármestere. Juhos József közölte: a menekültek kis csoportokban lépték át a zöldhatárt, és délután egy óra körül jelentek meg a községben. A rendőrség elfogta és előállította őket.

Origo
17:25

"Megdöbbentő" a magyar rendőrség közleménye

Megdöbbentette a magyar rendőrség közleménye a szerb tévé riporterét. Jovana Djurovic szerint nem igaz, hogy a rendőrség egy agresszív csoport ellen alkalmazott kényszerítő eszközöket „szükséges és arányos mértékben”. „Amikor forgatni kezdtünk, a helyzet nyugodt volt, nem volt összetűzés” a rendőrök és a menekültek között, mondta Jovana Djurovic. „Bizonyítékunk van, hogy megvertek”, mondta az Origónak Jovana Djurovic. A szabadkai kórházban készült látlelet szerint a riporter felkarján zúzódások vannak, kollégájának eltört a kézfeje, testét véraláfutások borítják.  „Még sohasem láttam olyat, hogy a rendőrök minden előjel, figyelmeztetés nélkül rontsanak a tüntetőkre, és válogatás nélkül üssenek mindenkit, aki az útjukba kerül”, mondta az Origónak a szerb állami tévé riportere.

MTI
17:19

Szlovénia készül a menekültekre

A következő napokban mintegy ötezer menekült érkezik Szlovéniába az előrejelzések szerint - közölte a Szlovén Vöröskereszt. Szlovénia arra számít, hogy Horvátország "betartja EU-tagállami kötelességeit", ami azt jelenti, hogy a "menekültek többségének ott kell maradnia" - mondta Sefic Bostjan szlovén belügyi államtitkár.

Origo
17:09

Az ENSZ főbiztosa borzalomról beszélt

Kemény szavakkal kritizálta a magyar kormányt az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Zeid Raad al-Husszein közleményében sokkolónak nevezte azokat a képeket, amelyeken nőket és gyermekeket bántalmaznak könnygázzal és vízágyúval a szerb-magyar határon.

Zeid Raad al-Husszein jordániai herceg, az ENSZ emberi jogi főbiztosaForrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi

„Elborzaszt a magyar hatóságok érzéketlen és néhány esetben törvénytelen akciója, köztük a menekültek belépésének megtagadása, őrizetbe vétele, elutasítása és visszatoloncolása, az aránytalan erő alkalmazása ellenük, valamint az újságírók állítólagos bántalmazása és a felvételek elkobzása” – írta a főbiztos. 

Origo
17:06

Horvátország megtelt

Horvátország megtelt: „minden helyet feltöltöttünk”, közölte a Twitteren Ranko Ostojic. A horvát belügyminiszter szerint Zágráb azt követeli, hogy az EU azokban az országokban állítsa meg az áradatot, amelyeken a menekültek átmennek. Három órával korábban viszont még arról írt, hogy a „helyzet ellenőrzés alatt áll”, a befogadóállomások készen állnak, és „újabb kapacitásokat is biztosít” a kormány.

MTI
17:01

Büntessék meg a rendőröket!

A szerb állami rádió és tévé (RTS) felszólította a magyar hatóságokat, hogy büntessék meg azokat a magyar rendőröket, akik bántalmazták az RTS forgatócsoportját. Az RTS bejelentette, hogy Szerbia Budapesten akkreditált nagykövetének küldendő üzenetben is hangot ad tiltakozásának, továbbá tájékoztatja az incidensről a Belgrádban akkreditált diplomáciai testületet és az Európai Műsorsugárzók Szövetségét.

MTI
16:54

Szükséges kényszerítő intézkedés volt, nem verés

A rendőrség határozottan visszautasítja azokat a tényként közölt kijelentéseket, amelyek szerint a rendőrök újságírókat "vertek meg".

Rendőrök vízágyút vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szembenForrás: MTI/Sóki Tamás

Az igazság ezzel szemben az, hogy a rendőrség nem "vert meg" senkit, a rendőrség a hatályos jogszabályok alapján szükséges és arányos mértékben kényszerítő eszközöket alkalmazott egy olyan agresszív csoport tagjaival szemben, akik az élet kioltására és súlyos sérülések okozására alkalmas eszközökkel folyamatosan támadták az államhatárt - fogalmaznak. A Külügyminisztérium szerint sem történt túlkapás. 

Origo
16:37

Nincs elég busz Tovarniknál

Nincs elég busz Tovarniknál, írja az AFP újságírója. A menekültek egy csoportja elhagyta a vasútállomást, és most a kisváros utcáin próbálják megtudni, merre vezet az út Zágrábba.

Origo
16:34

Összeült a válságstáb Vinkovci közelében

Összeült a válságstáb Vinkovci közelében, olvasható a horvát kormány Twitter-üzenetében. A hivatalos adatok szerint eddig 7300 menekült érkezett Horvátországba. Kiskőszeg, Újlak, Tovarnik után már az autópályán, a batrovci átkelőhelyen is megjelentek.

Origo
16:31

A horvát kormányfő elítéli a magyar kormány politikáját

A budapesti kormány politikája, a kerítések építése veszélyes és kegyetlen, olvasható Zoran Milanovic nyilatkozata a Twitteren. A horvát kormányfő szerint a 21. században ez nemhogy nem válasz, hanem fenyegetés. Orbán Viktor bejelentette, hogy Horvátország felé is kerítést építene a kormány.

MTI
16:28

Olasz kormányfő: Európa a falak ledöntésére született

Egységes európai migrációs politikát szorgalmazott Matteo Renzi olasz kormányfő csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyet Xavier Bettellel, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Luxemburg miniszterelnökével tartott Rómában. Kijelentette, hogy Európa a falak ledöntésére, nem pedig emelésére született.  Az olasz miniszterelnök kiemelten szorgalmazta a regisztrációs pontok (hot spot) létesítését, valamint a migránsok elosztásának vagy visszatoloncolásának közös európai kezelését - írja az MTI.

Micskei Lajos
16:17

Lenne elég munkahely

Európában több millió betöltetlen állás van. Nagy részük a menekülteké is lehetne. Teljes cikkünk a képre kattintva.

Forrás: Eurostat
Origo
16:12

Több százan kelnek át a szerb-horvát határon

Körülbelül 500 menekült már átjutott Horvátországba a szerb-horvát határon. Egyszerűen áteresztették őket a zöldhatáron, miközben önkéntesek kísérik őket, illetve egy rendőr van a helyszínen, aki ül és megfigyel. Helyszíni tudósítónk szerint a határtól 15 percre van az első ellenőrzési pont, arra tartanak most. Eközben folyamatos az utánpótlás, újabb csoportok érkeznek. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:04

Nagykövetségek a kerítésnél

A szerb-magyar határra látogatott a brit nagykövetség ideiglenes ügyvivője, akit amerikai követségi kollégák is elkísértek. Theresa Bubbear egy fotót is posztolt a Twitterre. 

Origo
15:58

Vizet osztanak Sidnél, emeletes busz is érkezett már

Az ENSZ is jelen van, és önkéntesek osztanak vizet a menekülteknek Sidnél - jelentette a helyszínről lapunk tudósítója. Nemrég egy emeletes busz is érkezett.

Origo
15:53

Horvátország is visszatáncol

A jelek szerint Ranko Ostojic horvát belügyminiszter visszatáncol Zágráb korábbi ígéretétől, hogy engedik szabadon átvonulni az országon a menekülteket.

Bejelentette ugyanis, hogy illegális bevándorlóként kezelnek mindenkit, aki nem nyújt be menedékkérelmet. „Az ország nem képes fogadni több embert” – tette hozzá.

Az elmúlt napokban mintegy 7300 menekült érkezett Horvátországba – háromszor annyi, mint 2014-ben összesen.

Origo
15:52

Bama.hu: Még kétezren várakoznak a határ horvát oldalán

A Bama.hu tudósítójának nyilatkozott az egyik afgán migráns, akit Illocskában állított meg a magyar rendőrség. Mint mondta, a horvát rendőrök a határig kísérték őket, és a határ horvát oldalán még körülbelül kétezren várakozhatnak, akik át szeretnének jutni Magyarországra.

Zubor Zalán
15:50

42 migránst szállítottak el Illocskáról

Menekültek egy csoportját látták a horvát határ közelében fekvő Illocska településen. A csoportról készült fényképek először a Facebookon jelentek meg, később a Bama.hu is átvette őket. A baranyai hírportál szerint a migránsok a zöldhatáron át érkeztek, ahol a 42 fős csoporton kívül további menekültek is átjutottak.

Rendőrök kísérik a migránsokat IllocskánForrás: Bama.hu

Juhos József, Illocska polgármestere kérdésünkre megerősítette, 13 óra körül 42 migráns érkezett a faluba, többségükben nők és gyerekek, akiket azóta a rendőrség elkezdett elszállítani. Eközben, 15 óra körül egy kisebb, 10-15 fős csoport is a faluba érkezett.

A rendőrség menet közben érte be a migránsokat, akikről kiderült, többségük Afganisztából érkezett, papírjaik viszont nem voltak. A polgármester elmondása szerint nem történt rendbontás, együttműködőek voltak.

Egyelőre nem tudni, hova szállították el az előállított migránsokat, ahogy azt sem, szervezetten, embercsempészek útján, vagy spontán jutottak el a magyar-horvát határhoz. Juhos József úgy tudja, az interneten terjed egy térkép, amely azt mutatja, hogyan lehet a legkönnyebben, a zöldhatáron keresztül Horvátországból Magyarországra jutni.

Origo
15:47

„Nem voltunk felkészülve” – mondta Tovarnik polgármestere

A tovarniki vasútállomáson nagyjából 7 ezren lehetnek, arra várnak, hogy elszállítsák őket Horvátország belsejébe. A helyzet nehéz, de nem kezelhetetlen, mondta az Origónak Ruza Veselcic-Sijakovic, a község elöljárója.

„Minket nem zavarnak a menekültek, próbálunk nekik segíteni, vittünk vizet és élelmet.” Szerinte a rendőrök helytállnak, van, aki már több mint egy napja szolgálatban van.

„Úgy tűnik, nem voltunk felkészülve erre a helyzetre”, mondta az Origónak Ruza Veselcic-Sijakovic.

Origo
15:44

Földúton küldik át a menekülteket Horvátországba

Körülbelül negyedóránként egy menekültszállító busz érkezik Sid és a szerb-horvát határátkelőhely közé Szerbia különböző területeiről, illetve a szerb-magyar határ felől. Ettől a ponttól egy kukoricaföld melletti földúton küldik át a menekülteket Horvátországba - mondta a helyszínről az Origo tudósítója.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
15:40

Batinánál is áttörtek a menekültek

A Sky News jelentése szerint menekültek törtek át a horvát rendőrökön Batinánál. Több százan érkeztek Szerbiából, sokkal többen, mint ahány rendőr vigyázta a határt. 

Origo
15:32

Áttörték a horvát rendőrök sorfalát

Kitört a káosz a tovarniki vasútállomáson – jelentik a helyszínről.

A horvát rendőrök próbálják fenntartani a rendet, gyerekek visítanak, asszonyok zokognak, emberek a földön – írja a BBC tudósítója.

 A Channel 4 News munkatársa egy menekültről tett fel képet a Twitterre, akit majdnem eltapostak.

Origo
15:32

Tovarnikban humanitárius válság van

Tovarnikban humanitárius válság van, mondta Bozo Galic, Vukovár-Szerém megye vezetője. Szerinte erről a kormány tehet, és mára az is kiderült, hogy a kormánynak egyáltalán nem voltak tervei. „Nem engedhetjük meg, hogy a csecsemőiket cipelő anyák, a fogyatékos emberek a kukoricaföldeken bolyongjanak, és a szabad ég alatt maradjanak” - mondta Bozo Galic. „Nem lehet tervnek nevezni azt, hogy 5 ezer emberért elküldenek egy vonatot, amibe ezren férnek.”

Origo
15:25

Dulakodás Tovarnikban

A horvát belügyminiszter megerősítette, hogy a rendőrök megállították menekültek egy ötszáz fős csoportját, amely gyalog indult el a vasúti sínek mentén Zágráb felé a tovarniki vasútállomásról.

Újabb buszokat indítottak el a fővárosból a menekültekért, akik dulakodni kezdtek az őket megfékezni igyekvő rendőrökkel, amikor megérkeztek az első járművel – számolt be a brit Guardian.

 A belügyminiszter közölte azt is, hogy "Horvátország teljesen megtelt".

MTI
15:21

Rendkívüli uniós csúcs a menekültválság miatt

Rendkívüli EU-csúcstalálkozót hív össze jövő szerdára az uniós országok állam-, illetve kormányfői testülete. Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk a döntést Twitter-bejegyzésben közölte. 

A német kancellár kedden jelentette be, hogy Németország és Ausztria rendkívüli uniós csúcs összehívását kezdeményezi a jövő hétre a menekültválság rendezése érdekébenForrás: MTI/Ujvári Sándor
Origo
15:15

Máltai turistákat hittek menekülteknek

A Gazeta Wroclawska lengyel lap arról tudósít, hogy a Lengyelország délkeleti részén található település, Janowice Wielkie egyik lakója gyanúsnak talált egy ott sétáló 12 fős csoportot - írja a Malta Today. Amikor két rendőr a helyszínre érkezett, hogy ellenőrizze a gyanús csoportot, csak egy csapat turistát talált ott. Jelenia Góra felügyelőhelyettes elismerte, hogy ebben az esetben erősen eltúlzott volt a reakció.

Origo
15:15

Horvátországból is jönnek a menekültek

Megjelentek a menekültek a Baranya megyei Illocskán is – számolt be a bama.hu.

A helyiek eddig 42 embert számoltak össze, és megjelentek már a rendőrök is, akik megkezdték a hivatalos intézkedést.

A rendőrök összegyűjtik a menekülteket IllocskánForrás: Szűcs József

A Dunántúli Napló információi szerint a környező településeken is fokozott hatósági ellenőrzés van, azzal számolnak, hogy ott is megjelennek a menekültek.

Origo
15:01

Idő kérdése, és Európa muszlim kontinens lesz

Legalábbis dr. Youssef Khalil, a Magyarországi Kopt Ortodox Egyház vezetője szerint, aki, mint mondja, mélyen egyetért Orbán Viktor intézkedéseivel, mert az Európát elárasztó migránsok nem menekültek, a gazdag arab országok küldik őket földrészünkre, hogy a kontinenst is mohamedán hitre térítsék. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó főpap ugyanakkor nem hallott arról a több ezer koptról, akiket a magyar állam telepített le Magyarországon.

MTI
14:55

Románia se támogatja a kvótát

Románia továbbra sem támogatja a kötelező befogadási kvótákat az Európai Unióba érkezett menedékkérők szétosztásánál. Ennek megfelelően fog szavazni az uniós belügyminiszterek jövő heti tanácskozásán - közölte Klaus Iohannis államfő. A román elnök elmondta: Románia szolidáris a menekültválság által érintett uniós tagállamokkal, de a kötelező kvótákat nem tartja megoldásnak.

MTI
14:49

Kevesebb mint ezren várakoznak Horgosnál

Körülbelül 600-700, de mindenképpen ezernél kevesebb migráns tartózkodik most már a két horgosi határátkelőhelynél, a legtöbben elindultak Horvátország felé. Szerda éjfélig körülbelül 3500 migráns kelt útra a magyarkanizsai pihenőhelyről a szerb-horvát határon fekvő Sid és Bezdán felé, azóta további autóbuszok is elindultak. Az illetékes becslései szerint estére, de legkésőbb péntekre szinte teljesen kiürülhet a szerb-magyar határzóna.

MTI
14:43

Tízen őrizetben a röszkei zavargás miatt

22 embert állítottak elő, közülük 15 embert gyanúsítottak meg  "tömegzavargás résztvevőiként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt". Utóbbiak közül vettek őrizetbe 10 embert. Migránsok szerda délután döntötték be az átkelőkaput a Röszke 2 határátkelőnél, és megpróbáltak bejutni Magyarországra.

MTI
14:39

Lemond Lázár?

A kormányon belüli változások is szóba kerülnek majd a Kormányinfón, most fog kiderülni, hogy lemond-e Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kövesse az Origón percről percre.

MTI
14:29

Európa a falak ledöntésére született

Egységes európai migrációs politikát szorgalmazott Matteo Renzi olasz kormányfő. Kijelentette, hogy Európa a falak ledöntésére, nem pedig azok emelésére született. Az olasz miniszterelnök hozzátette: nagyon fontos azt az üzenetet küldeni, hogy Európa együtt kezeli a migráció kérdését.

Kiszler Ferenc
14:27

Magyarország a címlapokra került

A szerdai röszkei zavargások miatt Magyarország ismét a külföldi újságok címoldalaira került. Sokan élesen bírálják a rendőrség fellépését, de vannak olyanok is, akik védelmükbe veszik az Orbán-kormány menekültügyi politikáját. Olvassa el lapszemlénket!

Origo
14:16

Eleve a horvát határra indulnak

Sorra jönnek az üres buszok a röszkei határátkelőhöz, jelentette tudósítónk. Azt mondták neki, hogy a menekülteket Bezdánhoz szállítják, ahol a Duna-hídon átmehetnek Horvátországba. Menekülteket szállító buszok már nem érkeznek Horgos környékére, hanem eleve a horvát határra indulnak Presevóból, Szerbia déli részéről. Munkatársunk szerint érezhetően csökken a menekültek száma a röszkei átkelőnél, 

a helyszínen dolgozó önkéntesek azt mondták neki, hogy a Horgos I. átkelőnél lévő gyűjtőpont szinte teljesen kiürült.

Origo
14:04

Nem szállnak buszra

Mintegy 50 menekült még nem akar buszra szállni a röszkei határátkelő szerbiai oldalán, mert akkor Szlovénián és Horvátországon keresztül kellene menniük egy ország átszelése helyett.

MTI
14:03

A Vas megyei határszakaszt is ellenőrzik

Ellenőrzésekre lehet számítani Ausztria Vas megyével szomszédos határszakaszán is. Az osztrák intézkedések miatt előfordulhat, hogy a közlekedőknek hosszabb menetidővel kell számolniuk, ha Ausztria felé szeretnék elhagyni az országot. Nagyobb torlódás vagy hosszabb várakozási idő eddig nem alakult ki a határátkelőhelyeken.

Origo
13:56

Vége a sztrájknak

Véget ért az ülősztrájk a röszkei határátkelő szerb oldalán. Az a mintegy féltucatnyi férfi is felállt, akik a legtovább bírták, írja munkatársunk.

Origo
13:45

Így nézett ki tegnap este a határátkelő

Ezt látta szerda este, aki Szerbiából átnézett Magyarországra.

Origo
13:42

Svájci riporter is megsérült Horgosnál

Könnyebben megsérült az RTS svájci televízió riportere is, aki a Twitter-oldalára kitette véres ingének és mikrofonjának a fényképét. „Ezt nem vártam egy EU-s országtól” – kommentálta Jordan Davis.

Egy másik bejegyzésben köszönetet mondott az Orvosok Határok Nélkül munkatársainak, amiért összevarrták a sebét, a menekülteknek, akiktől vizet kapott, és az újságíró kollégáinak, hogy vigyáztak rá.

Origo
13:38

Áldatlan állapotok az osztrák-német határon

Menekültek százai várakoznak az osztrák-német határon, nagyon lassan halad a beléptetés, problémát okoz a német hatóságoknak az érkezők elhelyezése. Az M1 tudósítója szerint a helybeliek egyre nehezebben viselik az állapotokat, a közlekedési dugókat és azt, hogy egyre nagyobb a szemét a környéken. Mobilvécét sem helyeztek ki az órákig sorban állni kényszerülőknek Freilassingban, ahol a befogadóközpontok túlzsúfoltak, sokan a szabadban éjszakáztak.

Origo
13:32

Ha nem jön a vonat, indulnak gyalog

A Tovarnik vasútállomásán összegyűlt ötezer menekült azzal fenyegetőzik, hogy elindul gyalog a sínek mentén Zágrábba, ha hamarosan nem indulnak el velük a vonatok a horvát fővárosba – jelentette a helyszínről a BBC tudósítója.

 

Beszámolók szerint az emberek egyre nehezebben viselik a várakozást a 37 fokos hőségben. A horvátok élelmet és vizet osztanak a várakozóknak.

MTI
13:29

Szlovénia döntése szabályosnak tűnik

Brüsszel szerint a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása Szlovénia részéről szabályosnak tűnik. Az Európai Bizottság közlése szerint Ljubljana az éjszaka jelentette be, hogy 10 napig ismét ellenőrzi a forgalmat a szlovén-magyar határon.

A bizottság emlékeztetett arra, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása olyan rendkívüli intézkedés, amelyre a schengeni szabályozás felhatalmazást ad a közérdekre vagy a belbiztonság érdekeire hivatkozó tagállamoknak.

MTI
13:26

Az MSZP a kormányt okolja a válságért

Az MSZP szerint a kormány ellenséget láttató politikája vezetett a jelenlegi válsághelyzethez. Botka László választmányi elnök szerint a migránsok 90 százaléka a határ átlépése után még tavasszal is együttműködött a regisztrációban.

Botka László vasfüggönynek nevezte a határzáratForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

"Az új vasfüggöny felépítésének kormányzat által hangoztatott indoka tehát nem valós" - fogalmazott.

Tóbiás József pártelnök pedig közös európai megoldást sürgetettForrás: Origo

Tóbiás József pártelnök pedig arról beszélt, hogy csak közös, európai megoldással lehet a helyzetet kezelni, és az ilyen intézkedéseket felelős ellenzékként az MSZP támogatni fogja.

Origo
13:14

A határzár nem megoldás

A műszaki határzár önmagában nem megoldás - ismerte el Kósa Lajos, aki szerint ez a létesítmény csak a határvédelmet szolgálja, a problémára magára nem ad választ. Megismételte, hogy különbséget kell tenni az életüket mentő menekültek és a gazdasági bevándorlók között.

Kósa Lajos úgy vélte, a műszaki határzár önmagában nem megoldásForrás: Origo
Origo
13:12

Kósa: Még 35 millió menekült jöhet

Uniós erőforrásokat kell biztosítani arra, hogy közösen megvédje az EU a határait - mondta Kósa Lajos, aki szerint csak ezután lehet azon gondolkodni, hogy mi legyen azokkal a menekültekkel, akik már az EU területén vannak, vagy az ideutazás lehetőségét fontolgatják.

Még milliók jöhetnek Kósa Lajos szerintForrás: AFP/Str

Utóbbiak még több millióan lehetnek Bangladesből, Pakisztánból és máshonnan. Öt és 35 millió között is lehet a számuk - tette hozzá. 

Origo
13:11

Sok a nyitott kérdés

Mi lesz azokkal az emberekkel, akik nem kapják meg a menekültstátuszt, és mi lesz azokkal, akik majd csak ezután érkeznek? - sorolta a szerinte megválaszolatlan kérdéseket Kósa Lajos.

Origo
13:10

Erőszakos dolog a kvótarendszer

A menekültkvóta nem megoldás, hanem csak új problémákat vet fel Kósa Lajos szerint. Például azt - folytatta -, hogyan tarthatók a kvóták szerint szétosztott, "erőszakkal" az adott országokba telepített menekültek a számukra kijelölt országokban, amikor alapvetően nem biztos, hogy oda akartak menni eredetileg.

Origo
13:08

Nem léptek fel aránytalanul a rendőrök

Megfeleltek a hatóságok a nyomásnak, kiválóan látták el a feladatukat, és nem léptek fel aránytalanul, sőt, "talán még többet is tűrtek, mint az indokolt lett volna" - értékelte a rendőrség munkáját Kósa Lajos.

A rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettekForrás: AFP/Armend Nimani
Origo
13:07

Van hatása az új időszámításnak

A velencei Fidesz–KDNP-frakcióülésen a menekülttéma is szóba került Kósa Lajos szerint, aki elmondta: a szeptember 15-én életbe lépett változások "már éreztetik a hatásukat".

A kerítés és a határzárként használt vasúti vagon a magyar-szerb határonForrás: MTI/Sóki Tamás
Origo
13:06

Nem lesz alelnök Kósa, de elnökségi tag igen

Nem fogadja el a jelölést az alelnöki pozícióra Kósa Lajos, aki frakcióvezetőként úgyis tagja lesz a Fidesz elnökségének. Azt mondta, "nincs értelme két széken ülni egyszerre".

MTI
13:05

Magyarország nem kíván frontországgá válni

A Fidesz-KDNP EP-delegációja "ilyen formában" elfogadhatatlannak tartja azt az Európai Parlament (EP) által csütörtökön megszavazott javaslatot, amely arról szól, hogy a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól - a korábbi, 40 ezer főre vonatkozó vállalásokon felül - az elkövetkező két év során 120 ezer menekültet vállaljon át, tagállamonként meghatározott kvóta szerint a többi uniós tagállam. "Bár Magyarország nem zárkózik el a helyzet megoldását szolgáló menekültügyi mechanizmus tárgyalásától, nem kíván frontországgá válni" - olvasható a nyilatkozatban.

Origo
13:05

Kósa lesz a Fidesz új frakcióvezetője

Október elsejéig Kósa Lajos átnézi Rogán Antallal a dolgok állását, megtörténik a frakcióvezetői feladatok átadása-átvétele - mondta Kósa Lajos, aki az új Fidesz-frakcióvezető lesz. 

Eldőlt: Kósa Lajos, a Fidesz jelenlegi ügyvezető alelnöke lesz az új frakcióvezetőFoto: Marton Szilvia
Origo
13:03

Nem csak szerb tévések kaphattak a magyar rendőröktől

Három külföldi fotóriporter – egy lengyel, egy szlovák és egy ausztrál – is őrizetben van Szegeden, akik Horgosnál véletlenül magyar területre sodródtak, amikor a rendőrök összecsaptak a menekültekkel.

A három riporter meg is sérült, amikor megrugdosták őket a rendőrök – írja a válasz.hu.

Origo
12:47

Kamion ütközött Hegyeshalomnál, nagy a torlódás

Félpályán lezárták az M15-ös autóutat Hegyeshalom közelében, mert a 4-5 kilométer között kamion és autóbusz ütközött egymásnak.

A balesetben egy ember megsérült, a forgalmi akadály miatt pedig a rajkai határ felé vezető útvonalon mindkét irányban jelentős dugóra lehet számítani. - jelentette a katasztrófavédelem.

Origo
12:39

Tovarnik a kormánytól vár segítséget

Több ezer menekült várja a horvátországi Tovarnik vasútállomásán, hogy elindulhasson Zágrábba, ahol regisztrálják őket, majd tovább Nyugat-Európába.

Az AP amerikai hírügynökség úgy tudja, hogy a helyi hatóságok a kormányhoz fordultak segítségért.

A tovarniki vasútállomásnál várnakForrás: AFP/Str
Origo
12:37

Válságtörzset hoz létre a horvát kormány

A válságtörzs feladata az lesz, hogy koordinálja azoknak a szervezeteknek és intézményeknek a tevékenységét, amelyek a migránsok humanitárius ellátásával foglalkoznak - áll a kormány közleményében.

Origo
12:32

200 millió eurót költöttünk a menekültekre

Magyarország csak idén több mint 200 millió eurót fordított a határ védelmének megerősítésére, miközben az unió csupán 7 milliót adott erre célra - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő. Szerinte Röszkén olyan brutális támadás történt, amelyre nincsen semmilyen mentség. A kormányszóvivő hazugságnak minősítette, hogy félreértés miatt alakult ki a konfliktus, és cáfolta azokat a sajtóhíreket, melyek szerint a zavargás előtt átengedtek néhány migránst magyar területre. 

Tüntető menekültek a Horgos-Röszke határátkelőhely szerbiai oldalán szeptember 16-ánForrás: MTI/Sóki Tamás
Origo
12:24

Magyar taxisok is vannak Horgosnál

Nemcsak szerb, hanem magyar taxisok is vannak Horgosnál, a magyar határ mellett. A menekültek között próbálnak utast halászni. Az egyiket megkérdeztük, hogy a magyar vagy a horvát határra vállalja a fuvart, de dühösen elhajtotta tudósítónkat.

MTI
12:21

Migránstáborokat számoltak fel Párizsban

A párizsi önkormányzat szociális szervei a rendőrség segítségével csütörtök hajnalban felszámoltak két sátortábort, ahol több mint ötszáz migráns táborozott. A táborhelyek kiürítése nyugodtan zajlott. A fővárosi önkormányzat szerint minden migránsnak ajánlottak átmeneti szállást legalább egy hónapra, a menekültközpontokba buszokkal szállították az embereket.

Bevándorlók készülnek távozni párizsi sátortáborukbólForrás: MTI/AP/Jacques Brinon
Kiszler Ferenc
12:20

A Hitler-bajszos címlap miatt búcsúzik a Magyar Narancstól Mérő László

„Nem akarok olyan címlapok közelében lenni, mint a Narancs múlt heti címlapja” – írja a lap ma megjelent számában a Búcsúzik a tánctanár című cikkében Mérő László.

Origo
12:15

Videóval üzent a menekülteknek Toroczkai

Magyarország rossz választás az illegális bevándorlóknak, Ásotthalom pedig a legrosszabb – ezt üzeni a hatásosnak szánt elrettentő videójában a település polgármestere.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítójaként is ismert Toroczkai László keményen néz a kamerába, miközben egyebek között arról beszél, hogy a magyar határt megsérteni bűncselekmény, és a Németországba vezető legrövidebb út Szerbiából Horvátországon és Szlovénián át vezet.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Origo
12:07

Elkapták a menekültek kirablóját

Két hónapig bujkált a rendőrök elől, szerdán végül mégis elkapták azt a 32 éves hódmezővásárhelyi férfit, aki társával korábban négy szír menekültet rabolt ki Szegeden.


Az eset még július 29-én történt, a most elfogott gyanúsított és ismerőse megállapodott a négy szír utassal, hogy autóval fejenként 750 euróért elviszik őket Budapestre. Útközben azonban egy gázpisztollyal a pénz átadására kényszerítették a menekülteket, majd Szegeden kitették őket.


Az áldozatok rendőri segítséget kértek, a Csongrád megyei nyomozók így még aznap, Budapesten letartóztatták az egyik feltételezett elkövetőt, egy 22 éves férfit. Szeptember 16-án tettestársa is rendőrkézre került.

MTI
12:01

Egy ember jönne csak Magyarországra

Csak egy menekült várakozott nem sokkal 11 óra után annál az áteresztési pontnál, ahol a hivatalos menedékkérelmet be lehet adni. Eközben több ezer ember táborozik a régi határátkelő és az autópálya közötti területen, és sátrak borítják a sztráda betoncsíkját is.

A drónnal készült felvételen migránsok a lezárt Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határon szeptember 16-ánForrás: MTI/Ruzsa István
MTI
11:58

Békülnének a magyarokkal a román liberálisok

A román-magyar kapcsolatokban tapasztalt feszültségek csökkentését szorgalmazza a román ellenzéki Nemzeti Liberális Párt, amely szerint a diplomáciai feszültség fenntartása mélyíti az Európai Uniót érintő válságot. A PNL meglepetéssel vette tudomásul a diplomáciai feszültségek növekedését olyan körülmények között, hogy a magyar kormány nem mond le az "elhamarkodott, rossz és Európa-ellenes döntéséről, a kerítésépítésről", a román hatóságok pedig politikusi állásfoglalásokra szorítkoznak, sértegetnek és fenyegetnek ahelyett, hogy európai módon tárgyalnának - írják közleményükben.

Origo
11:56

Több az önkéntes, mint az egyenruhás

Sokkal kevesebb itt a rendőr, mint amennyi a magyar gyűjtőállomásokon volt, jelentette tudósítónk a lezárt röszkei határátkelő szerb oldaláról. A segélyszervezetek önkénteseiből több van, mint egyenruhásból. A rendőrökre látszólag nincs is szükség, mert a tömeg békés. „A szírek meg az afgánok összeszólalkoznak néha, de nem egy el a dolog a kakaskodásig”, mondja az egyik magyar önkéntes.

Origo
11:55

AI: Kevés a palackozott víz Röszkén

Az Amnesty International Facebook-oldalán megjelent videó szerint a Röszkén dolgozó önkéntesek a kevés ellátmányra panaszkodnak. Kevés palackozott víz van, ráadásul csak messziről lehet pótolni. 

Refugees at the Serbia/Hungary border, including many families and those with disabilities, must be treated with respect and NOT tear gas and water cannon. Tell Europe's leaders to act now! http://amn.st/6188BJqlA

Posted by Amnesty International on 2015. szeptember 16.
Origo
11:48

Némán ülnek a menekültek

Nagyjából 70 menekült ül némán a határzár szerb oldalán, jelentette tudósítónk. Kartonpapírból csináltak transzparenseket: „We are refugees, we want peace” - "Menekültek vagyunk, békét akarunk". 

Origo
11:45

Figyelmeztetés nélkül támadtak a rendőrök

Elmesélte a szerb állami tévé hangtechnikusa, hogyan verték meg szerdán a magyar rendőrök a röszkei határátkelőknél. Miroslav Djurasinovic szerint hiába volt nyilvánvaló, hogy újságírók, mégis rájuk támadt a magyar rendőrök két csoportja. Részletek itt.

Rendőrök vízágyút vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Horgos-Röszke határátkelőhelynél szeptember 16-ánForrás: MTI/Sóki Tamás
MTI
11:38

A cseh határon is ellenőriznek a németek

Németország Csehországgal szomszédos határára is kiterjesztette a határellenőrzést, hogy megállítsa az embercsempészetet - jelentette be a német szövetségi rendőrség.

Origo
11:35

Magyarország: zárva

A magyarkanizsai befogadóállomáson plakát ábrázolja a lehetséges útvonalakat az Európai Unióban. A Magyarországon keresztül vezető útvonalra azt írták: zárva. 

MTI
11:35

"Nem kellene démonizálni Orbán Viktort"

Nem kellene démonizálni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt - jelentette ki Horst Seehofer bajor miniszterelnök egy csütörtöki lapinterjúban.

Horst Seehofer és Orbán ViktorForrás: MTI/EPA/DPA/Sven Hoppe

A Donaukurier című bajor lapban - amely szerint szeptember 23-án találkozik Orbán Viktorral - a tartományi miniszterelnök arra a kérdésre, hogy a magyar kormányfő inkább a probléma vagy a megoldás része-e, azt mondta: ítélkezni a távolból mindig könnyű, de "én beszélni akarok vele".

MTI
11:30

Szétosztanak további 120 ezer menekültet

Ugyan megszavazta az Európai Parlament csütörtökön azt a javaslatot, amely arról szól, hogy a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól 120 ezer menekültet vállaljon át a többi uniós tagállam, ám erről jövő kedden még tárgyalniuk kell az uniós országok belügyminisztereinek.  Az Európai Bizottság indítványában a javasolt kedvezményezett országok között Olaszország és Görögország mellett Magyarország is szerepel. Az EP brüsszeli ülésén nagy többséggel fogadta el az előterjesztést.

Origo
11:30

Gumilövedéket is használtak a magyar rendőrök

Legalább egy embert elláttak gumilövedék okozta sérüléssel Horgoson, miután a magyar rendőrök összecsaptak a menekültekkel – számolt be a brit Guardian az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezetre hivatkozva.

A szervezet munkatársai 12 embert kezeltek szögesdrót ejtette sebekkel, és mintegy 15-öt a szemükbe került könnygáz miatt.

Origo
11:30

Avramópulosz már Bicskén van

Bicskére látogatott Dimítrisz Avramópulosz, az Európai Bizottság migrációs és uniós belügyekért felelős biztosa. A politikus szóvivője, Natasha Bertaud egy fotót is kiposztolt a látogatásról a Twitterre.

Avramópulosz délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, valamint Pintér Sándor belügyminiszterrel, amelyen kijelentette: Magyarország nincs egyedül. 

Origo
11:28

Szijjártó javaslatai

Szijjártó Péter javaslata szerint az Európai Uniónak át kellene vennie az iraki, a jordán, a török és a libanoni menekülttáborok finanszírozását - részletek itt

Origo
11:23

Megtisztítják a törökök a görög határt

Három napon belül erővel eltávolítják azt a több száz menekültet, akik a görög határ közelében, az Edirnénél ütöttek tábort, ha maguktól nem hajlandóak távozni – jelentették be a török hatóságok.

Az isztambuli buszpályaudvaron is sokan várakoznak, hogy a szárazföldön jussanak át Görögországba, majd onnan Európa északi részébe – emlékeztetett a brit Guardian. A Görögországba és Bulgáriába induló járatokat azonban a múlt héten ideiglenesen leállították.

Origo
11:21

Megjavították a megrongált kerítést

Bakondi György elmondta, hogy az este megjavították a megrongált kerítést, és újabbak telepítésébe kezdtek. 

A menekültek által átvágott, de már megjavított kerítésszakasz a magyar-szerb biztonsági határzáronForrás: MTI/Sóki Tamás
Origo
11:20

Jelentősen csökkent az elfogott menekültek száma

A jogszabályi változások előtt 9300 menekültet fogtak el a rendőrök a déli határon tiltott határátlépés miatt, a mai napon viszont csak 95 embert. Szignifikáns csökkenés figyelhető meg tehát, csakúgy mint az embercsempészeknél - mondta Bakondi György a kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

Origo
11:17

Humánus lépésekről beszél Bakondi

Humánus lépéseket is tettünk - jelentette ki Bakondi György belbiztonsági tanácsadó a kormányszóvivői sajtótájékoztatón a röszkei rendőri intézkedésekkel kapcsolatban. A kerítésen átdobott gyerekeket például visszaadták a szülőknek, majd magyarországi menekültstátuszt ajánlottak neki. A család végül nem élt ezzel, visszament Szerbiába, mert mindenképpen Németországba akarnak jutni. 

MTI
11:17

Lemondott a német menekültügyi hivatal elnöke

A német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal elnöke, Manfred Schmidt személyes okokra hivatkozva lemondott. A hivatalt az utóbbi hetekben sok bírálat érte, amiért nem sikerült jelentősen felgyorsítani a menekültügyi eljárásokat. A szövetségi kormány és a tartományok vezetőinek keddi egyeztetésén is élesen bírálták a hivatalt a tartományok részéről. A kritika szerint a BAMF nem reagált időben és kellő mértékben a menekülthullám fölerősödésére.

MTI
11:09

Szófia katonákat vezényelt a határra

Mintegy ezer katonát vezényelt Bulgária a bolgár-török határra - közölte a belügyminisztérium. A tárca főtitkára elmondta, a migránsválság miatt kialakult bonyolult helyzet tette szükségessé a megközelítőleg ezer katona vezénylését a bolgár-török határra.

Origo
11:08

Buszokkal szállítják a menekülteket

A horgosi határátkelőhelytől 200-300 méterre buszokra ültetik a menekülteket. Tudósítónk szerint egyszerre csak egy busz parkolhat, és több százan várakoznak. A szerb rendőrök néha kiabálnak, de nagyjából rendben zajlik a felszállás. 

Origo
11:06

Nyíltan megy az alkudozás

Horgos határában százával sétálnak a menekültek - írja a tudósítónk. Sok taxit és személyautót lát parkolni a környéken, nyíltan megy az alkudozás, majd bepakolnak és beszállnak a menekültek. 

MTI
10:57

Nem nyílt meg az olasz regisztrációs pont

Elmaradt az első olaszországi regisztrációs pont (hot spot) megnyitása, amely csütörtökön a dél-olaszországi Lampedusa szigetén kezdte volna meg működését. Az olasz belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy minden készen áll az európai menekültkérelmet benyújtó illegális bevándorlók regisztrációját szolgáló pont megnyitására, de csak az után indul, hogy uniós döntés születik a migráció kezeléséről.

Origo
10:56

5,5 ezernél több menekült van Horvátországban

A horvát rendőrség adatai szerint 5650 menekült lépte át eddig az ország határát.

Ranko Ostojic belügyminiszter a nemzeti tévének elmondta, hogy a rendőrök ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, de ha a menekültek folyamatosan ilyen nagy számban érkeznek majd, akkor elképzelhető, hogy a hatóságok kénytelenek lesznek változtatni a hozzáállásukon – számolt be a BBC.

MTI
10:51

120 ezer menekültről szavazott az EP

Az Európai Parlament megszavazta azt a javaslatot, hogy a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett országoktól - a korábbi vállalásokon felül - 120 ezer menekültet vállaljon át a többi uniós tagállam.

MTI
10:47

Koncertet adnak a menekültek

Zenekart alapítottak a Szíriából a polgárháború miatt elmenekült zenészek, első koncertjüket szeptember 22-én, kedden a németországi Brémában adják. A Syrian Expat Philharmonic Orchestra egyelőre harminc zenészből áll, de a cél egy ötvenfős társulat létrehozása. Amíg nem találnak szíriai zenészt minden hangszerre, német zenészek pótolják őket.

Origo
10:44

25 millió euró a menekültek taníttatására

Legalábbis ennyit kér Ausztria költségvetéséből Gabriele Heinisch-Hosek osztrák oktatási miniszter, aki a pluszpénzt elsősorban a menekülteknek indítandó nyelvtanfolyamokra fordítaná a Die Presse szerint.

MTI
10:43

Ismét járnak a vonatok

Péntektől visszaáll a vonatközlekedés Ausztria és Magyarország között - közölte az osztrák vasúttársaság. Túlterheltségre hivatkozva az ÖBB szeptember 10-én függesztette fel a két ország közötti vasúti járatokat.

Menekültek szállnak vonatra a debreceni vasútállomásonForrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Origo
10:38

Újabb 300 katonát vezényeltek az osztrák-szlovén határra

A magyar- és a szlovén-osztrák határszakaszon is nyugodt a helyzet, a menekültek békésen vonulnak a gyűjtőpontokra, és várják a lehetőséget, hogy továbbutazzanak Nyugat-Európába.

A fokozott ellenőrzés és útlevélvizsgálat miatt a szlovén határon ideiglenesen torlódások alakultak ki, az M1-es autópálya magyarországi és osztrák szakasza alapvetően járható. 

Origo
10:38

Meg kell védeni a határokat

Nagyon sokan illegális migránsként csatlakoznak a menekültekhez, ezt szét kell tudni választani - hangsúlyozta Pintér Sándor. Fontosnak tartja a külső határok megvédését, a schengeni egyezmény biztosítását, valamint a jogrend biztosítását. 

Origo
10:37

Pintér szerint is közös megoldás kell

Pintér Sándor belügyminiszter hangsúlyozta, készen állnak az együttműködésre.

Pintér Sándor belügyminiszter szerint egy ország sem tud megbirkózni a válsággalFotó: Szabó Gábor - Origo

Egy ország sem fog megbirkózni a menekültválsággal, így közösen kell a megoldáson dolgozni - mondta. 

Origo
10:37

Vegyük át a menekülttáborokat

Az Európai Uniónak át kell vennie a török, libanoni, iraki és jordán menekülttáborok működtetését. Ha ehhez finanszírozás kell, akkor Magyarország készen áll arra, hogy támogassa ezt a projektet. 

Menekülttábor a szerbiai Magyarkanizsa mellettFotó: Dudás Szabolcs - Origo
Origo
10:37

Közös európai erő kell

A közös európai menekültrendszer megbukott - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint nem is lehetett felkészülve egy ilyen mértékű hullámra.

Szijjártó Péter szerint a közös európai menekültrendszer megbukottForrás: AFP/John Thys

Európai erőt kell létrehozni, amely képes Görögország határainak megvédésére, és Magyarország készen áll, hogy katonákat és pénzt adjon ehhez. Itt van értelme a kvótáknak, a menekültek elhelyezésénél nincs. 

Még több bejegyzés

Kapcsolódó anyagok: