Nem válaszolt egyértelműen a lemondását firtató kérdésre a Kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ha Orbán Viktor kikéri majd a véleményét Rogán Antal kinevezéséről, a saját tanácsára fogja emlékeztetni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem zárta ki, hogy lesznek még összecsapások Röszkén, de a magyar rendőrség és katonaság arra is felkészült, ha a Horvátország irányából érkeznének a menekültek. 

16:18
Véget ért a Kormányinfó

Véget ért a 23. Kormányinfó, Lázár János ügyesen hárította a jövőjét firtató kérdéseket. 

16:17
Hajrá, Tarlós István!

Az utolsó kérdés Tarlós Istvánról szól, aki szintén tart sajtótájékoztatókat kéthetente. Hajrá - kommentálta Lázár János a főpolgármester ötletét, majd hozzátette, szerinte az Orbán-kormány tette a legtöbbet Budapestért. 

16:12
Nem volt más lehetősége a kormánynak

Mit kell a magyar néppel csinálni? Lágerbe zárni? - kérdezte gúnyosan Lázár János a nemzetközi negatív visszhang miatt, amely szerinte érthetetlen. A magyar nép azt kérte a kormánytól, hogy védje meg a határokat, így a kabinetnek nem is volt más lehetősége - utalt a nemzeti konzultációra. 

16:10
Tájékoztatták a szerbeket

Lázár János szerint a menekültekkel kapcsolatos jogalkalmazásról az igazságügyi miniszternek kell átfogó tájékoztatást adnia. Határozottan kijelentette, hogy hazugság az a szerb álláspont, miszerint a magyarok nem tájékoztatták a szerbeket a határ 15-ei lezárásáról. Szerbia egy kommunikációs játékot űz Magyarországgal - tette hozzá. 

16:06
Magyar nyelvű végzést kapnak a menekültek

A végzés, amit kapnak, magyar nyelvű, de bent, a hivatal területén tolmácsok segítik a menekülteket - mondta Giró-Szász András, aki szerint az ítéletet is lefordítják, ha kéri valaki, de nem szokták kérni.  

16:02
Fair eljárást kell biztosítani

Mi kell ahhoz, hogy valaki menekült legyen? - kérdezte az egyik újságíró, de Giró-Szász András szerint nagy baj lenne, ha ezt meg tudnák mondani, ennek eldöntése ugyanis a bíróság feladata. Fair eljárást kell biztosítani, el kell látni a menekültet, biztosítani kell a jogi védelmet - sorolta az állam feladatait Lázár János, aki nem tudja megítélni, hogyan döntenek majd a bírók. A nyelvi visszásságról szólva azt mondta, hogy fellebbezni kell, ha a menekült nem értette meg az elé tett papírokat. 

Fair eljárás jár nekikFotó: Polyák Attila - Origo
15:57
Bezárják az ideiglenes központokat

Nincs szükség ekkora kapacitásra, az ideiglenes menekültközpontok számát lehetőség szerint csökkenteni fogják - mondta a tárcavezető.  

15:55
Ember tervez, miniszterelnök végez

Az Ügyvédek a jogállamért nevű Facebook-csoport felhívásával kapcsolatban Lázár János elmondta, hogy a Btk. módosítása minden kritériumnak megfelel. Kérdés, hogy a bírók hogyan alkalmazzák majd a szabályokat. Lázár egyébként elárulta, hogy régi vágya volt, hogy ügyvéd legyen, ki tudja, mikor válhat ez valóra. "Ember tervez, miniszterelnök végez" - viccelődött. 

15:53
Nem jó a kvótarendszer

”Amikor azt hallom, hogy Magyarországtól 54 ezer embert vennének át, akkor nem tudom, hol vannak ezek a menekültek, mert jelenleg csak ezren vannak Magyarországon” - mondta Lázár János, aki szerint egyelőre nem tisztázott a kvóta kérdése. „Erre mondjuk, hogy a kvóta nem jó megoldás, nincs végiggondolva. A jó megoldás az lenne, ha nem jönnének be. Ki a megélhetési bevándorló, ki a politikai menekült, ki a háborús menekült?” - sorolta a problémákat Lázár, aki szerint a gyakorlatban nem lehet megakadályozni, hogy egy bevándorló egy másik ország területére menjen.  

15:49
Orbán Viktor hétfőig kidolgozza a részleteket

„Hétfőre kidolgoz egy konstrukciót Orbán Viktor Rogán Antal szerepével kapcsolatban, ha ez nem konvergál az én elképzeléseimmel, akkor szólni fogok önöknek” - mondta Lázár János, akit továbbra is gyakran kérdeznek jövőjéről. Szerinte a kormányfő megfelelő koncepciót dolgoz majd ki. 

Orbán Viktor hétfőn döntFotó: Hajdú D. András - Origo
15:47
Támogatjuk Szerbia uniós csatlakozását

Szerbiáról Lázár János annyit mondott, a tegnapi események ellenére továbbra is támogatják uniós tagságukat. 

15:43
Tudják, kik utaztatták Magyarországra a menekülteket

„Van arról információnk, hogy kik szervezték a menekültek Magyarországra való utaztatását” - jelentette ki Lázár János, de továbbiakat nem árult el.

15:41
Simicskó feladatot kapott

A honvédség további mozgósításáról szólva Lázár János azt mondta, Simicskó István tájékoztatja majd a kormányt, egyelőre nem tudott bővebben reagálni. Az új határzárszakaszok építésével kapcsolatban elmondták, legfeljebb 3-4 nap alatt elkészülhetnek.

Simicskó István feladatot kapottForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
15:38
Elég ételt kaptak a katonák és a rendőrök

A honvédség megszervezte a rendőrség és a honvédek ellátását, így nem igazak az elégtelen élelemről és rossz viszonyokról szóló hírek - mondta Giró-Szász András. 

Giró-Szász szerint nem igaz, hogy nincs elég étel a rendőröknekFotó: Polyák Attila - Origo
15:36
Lázár: Én is tudnék mesélni...

Indul-e külön kormányzati vizsgálat a rendőrségi verések miatt? - kérdeztük a tárcavezetőtől, aki leszögezte: nem indul semmilyen vizsgálat, később viszont értékelik majd a meghozott lépéseket. „Én is tudnék mesélni, hogy hány államtitkárt lehetett pénteken elérni, amikor arról döntöttünk, hogy a Keleti pályaudvarról buszokkal szállítjuk Hegyeshalomig a menekülteket” - fakadt ki Lázár János.

Lázár János is tudna mesélniForrás: Origo
15:34
Biztosan nem lesznek menekülttáborok

Nem lesz Magyarországon hot spot, ez egészen biztos, mert a magyar választók véleményét erről ki kell kérni, márpedig ők ehhez nem járulnak hozzá a konzultáció eredményei alapján - mondta szintén az Origo kérdésére Lázár János. Nem az Európai Unió területén kell ezeket a táborokat létrehozni - tette hozzá. 

15:32
Országépítés mellett a választás is fontos

Az Origo kérdésére Lázár János elmondta, hogy a politikának van egy dinamikája, amely a választások megnyerésére irányul. „Kár lenne álszentnek lennünk, az országépítés mellett a választók szimpátiájának megtartása is igen fontos” - tette hozzá. 

15:30
Mi lesz Rogán feladata?

Még nem világos, hogy mi lesz Rogán Antal szerepköre? - kérdezték Lázártól, aki szerint Orbán Viktor tegnap röviden elmondta az elképzeléseit, így azt is, hogy milyen feladatai lesznek a volt frakcióvezetőnek. 

15:28
Ismét a rendőrségi fellépés a téma

Ban Kimun vádjaira reagálva Lázár János elmondta, hogy szükséges és arányos volt a rendőrség fellépése. Görögországban és Macedóniában sokkal brutálisabbak a rendőrök - fogalmazott, hozzátéve, hogy természetesen mindenkit sokkolnak ezek a képsorok. A rendőrség mindent megtett, hogy minél kevesebb sérüléssel járjon a fellépése. Azt mondta, át kell gondolni a műveleti területnek nyilvánított helyszínek jogi szabályozását. Összességében a rendőrök és a katonák jól vizsgáztak - összegezte.

Rendőrök vízágyút vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Horgos-Röszke határátkelőhelynélForrás: MTI/Sóki Tamás
15:25
Rendezni kell a sorokat

Orbán Viktor korábban felszólította a Miniszterelnökség államtitkárait, hogy "rendezzék soraikat" az üzleti életben. Giró-Szász András is érintett - aki szintén részt vesz a sajtótájékoztatón - egy szálloda tulajdonlása miatt, de elmondta, hogy már eladta a kérdéses 10 százalékos üzletrészét. 

13