Átcsoportosítja az erőket a horvát-magyar határon tapasztalható menekültáradat miatt a kormány, már az éjszaka elkezdődött a horvát határnál az ideiglenes határzár építése. A mostani tervek szerint ezt 41 km hosszan építik ki. A katonák mellett rendőröket is vezényeltek már a területre. A miniszterelnök szervezett támadásnak nevezte a Kossuth rádió reggeli műsorában azt, ami Röszkénél szerda este történt, és megerősítette, hogy terroristákat azonosítottak és fogtak el a magyar hatóságok. A beszélgetést itt követheti mondatról mondatra.

07:59
Rogán és Kósa régi veteránok

A politikának az emberekről kell szólnia, nem a politikusokról, ezért nem beszél a személyi változásokról hosszan. Az új posztot kapók régi veteránok. Rogán Antaltól azt várja, hogy a kormányzati munka gyengeségeit orvosolja.

Rogán és Kósa régi veteránokForrás: MTI/Kovács Tamás

Túl sok a munka, ami a kormányfőre hárul, szüksége van fiatalabb emberekre, akik segítenek neki ebben. Kósa Lajosnak egy összetartó közösséget kell irányítani; a Fidesz-frakció ilyen, tehát ez egy nem könnyű, de felemelő munka lesz. 

07:54
Jövő héten uniós csúcs

Előbb a határvédelemmel kell foglalkozni. Ha csőtörés van, nem arról kell beszélni, hogy melyik szobába mennyi vizet engedjünk be, hanem arról, hogyan vessünk véget a csőtörésnek. Az európai politikusoknak végre első helyre kell helyezniük a határok megvédését.

Előbb meg kell állítani a menekültáradatot, utána kell beszélni a kvótákrólFotó: Polyák Attila - Origo

Minden erőt arra kell összpontosítani, hogy a jól láthatóan üzleti hátterű bevándorlást meg kell állítani. Arról, hogy mi legyen a már megérkezettekkel, utána kell eldönteni.

07:50
Magyarország nem iszlámellenes

Az itt élő magyar muszlim közösséggel semmi baja a kormánynak, értékes közösség. Az, ami most történik, nem szabad, hogy érintse ezt a közösséget. Magyarország soha nem fog iszlámellenes politikát folytatni, de mindenkitől elvárjuk, hogy tartsa be az itteni szabályokat.

07:47
Öngyilkos liberalizmus

Európában ma a liberalizmusnak olyan válfaja érvényesül - a sajtóban, még a politikusok fejében is -, amit öngyilkos liberalizmusnak lehet nevezni. Amit csinálunk, azzal a saját értékeinket tesszük kockára. 

07:44
Fogtunk terroristát

A magyar honvédő, Európát védő, Schengent védő politika működik. Áradat tart Európa felé, de ha mindenki tenné a dolgát, ez az áradat megfékezhető lenne, ki lehetne szűrni a veszélyt.

Tüntetéssel kezdődött, majd összecsapássá fajult. A kormányfő szerint szervezetten, médiatámogatással zajlottForrás: MTI/Ujvári Sándor

A röszkei akciót angol és arab nyelven, szervezetten irányították, a magyar hatóságok fogtak és azonosítottak terroristát. Fel fogjuk deríteni a hátteret – monta a kormányfő, aki szerint Európát hatalmas veszély fenyegeti, nem tudni, kiket enged be a kontinens.

07:42
Szervezett támadás volt a röszkei

Fegyveres, szervezett támadás volt a kormányfő szerint az, ami szerda este Röszkénél történt. A magyar rendőrök megvédték a magyar határt szerb segítség nélkül úgy, hogy közben az emberiesség szabályait betartották. 

Azonosítottak terroristákat, szervezett hátérrel támadták a magyar határt a menekültek Röszkén - mondta a miniszterelnökForrás: MTI/Sóki Tamás
07:40
A szlovének már az övezeten belül vannak

A szlovének Schengenen belül vannak, tehát vannak kötelezettségeik, reméljük, hogy betartják ezeket.

07:39
Beszélgetésben és kávézásban jók vagyunk

Jó a kapcsolat a horvátokkal és a szerbekkel is, de ha helyzet van, a magyarok csak magukra számíthatnak.

07:38
Épül a kerítés a horvát-magyar határon

Már az éjszaka elkezdődött a kerítés építése. 41 km-es kerítést építenek, csütörtök éjszaka 500 katonát a helyszínre vezényeltek, őket még 600 követi.

Ez a magyar-szerb biztonsági határzár Röszkénél. Ilyen kiépítését kezdték el a menekültáradat megfékezésére a magyarok 40 kilométer hosszan a horvát határnál isForrás: MTI/Sóki Tamás
23:49
Szijjártó keményen bírálta Horvátországot

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtök esti rendkívüli sajtótájékoztatóján bírálta Horvátországot. Képmutatásról beszélt, és két újabb magyar megyére jelentett be válsághelyzetet. A sajtótájékoztatóról részletesebben itt olvashat.

Menekültek a szerb-horvát határnál csütörtökön napközbenFotó: Polyák Attila - Origo
23:46
500 elfogott menekült Baranyában

Mintegy félezer migránssal szemben intézkedett a rendőrség csütörtök este tíz óráig Baranyában - mondta Popovics Dejan, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI megkeresésére. 

23:44
Lázár csak hárít a lemondása ügyében

A csütörtöki 23. Kormányinfón, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ügyesen hárította a jövőjét firtató kérdéseket. Lázár Rogán Antal kabinetfőnökké válása miatt fontolgatja a lemondását. Azt is elmondta, hogy nem tartja jó megoldásnak a kvótarendszert.

Továbbra sem tudni, hogy mi Lázár János jövőjeForrás: MTI/Kovács Tamás
11