A szlovén rendőrség könnygázzal oszlatott szét péntek este egy több száz fős migránscsoportot a horvát határnál, amely megpróbált áttörni a sorfalon. Közben megérkeztek Ausztriába az első menekültek, akiket Horvátországból szállítottak Magyarországra. A menekülteket horvát rendőrök is kísérték, amivel Zágráb súlyos határsértést követett el - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő. 

12:16
Az EBESZ-hez fordultak a Röszkén megvert újságírók miatt

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez fordul az újságírókat ért szerdai röszkei bántalmazás miatt a Demokratikus Koalíció. Kakuk György, az ellenzéki párt elnökségi tagja szombaton emlékeztetett, a rendőrök szerdán egy szlovák, egy svájci, egy lengyel és egy ausztrál újságírót, valamint egy teljes szerb TV-stábot vertek meg Röszkén.

 

"A kormány először arról beszélt, hogy az újságírók rossz helyen voltak, ma már a rendőrséggel együtt tagadnak le mindent" - fogalmazott a politikus, aki szerint hasonló eset egyik uniós országban sem történhetett volna meg.

12:11
Szlovénia nőket és gyerekeket engedett be

Szlovénia ma reggel száz embert, elsősorban nőket és gyerekeket beengedett abból a tömegből, amely péntek este óta várt a horvát-szlovén Harmica átkelőhelynél – adta hírül a horvát sajtó. 

12:02
Embercsempésznek állt a menekült

Újabb embercsempész ügyében járt el a Nemzeti Nyomozó Iroda: a magyar menekült/oltalmazó státuszt élvező szír gyanúsított 2013 áprilisa és decembere között rendszeresen csempészett szír, koszovói és tunéziai menekülteket Magyarországon át Ausztriába vagy Németországba.

A csempész 15 társával együtt bonyolította az üzletet: sétáltatókat, szállítókat szervezett be, de alkalmanként maga is vállalt fuvart. Kiderült az is, hogy

a 16 fős banda csak egy kisebb egysége volt egy nemzetközi csempészhálózatnak,

és magyarországi működésük során 50-60 menekültet vittek illegálisan Nyugat-Európába. A szír gyanúsított ellen az NNI szeptember 17-én vádemelési javaslatot tett, ügyét a kecskeméti járási ügyészség vizsgálja majd.

11:27
Európa nem tud milliókat befogadni

Európa nincs abban az állapotban, hogy gazdasági bevándorlók millióit befogadja. Mert most még ugyan "csak" százezrekről beszélünk, Magyarország esetében az idén eddig kétszázkétezer embert regisztráltak, de nem kell ahhoz nagy előrelátó tehetség, hogy megjósoljuk, ez a szám el fogja érni a milliós nagyságrendet, ha valamit nem lépünk – ezt mondta többek között Szijjártó Péter külügyminiszter a Népszavának adott interjúban.

10:59
Volt-nincs pisztoly a horvát határon

Volt fegyver, illetve mégsem a Magyarországon elfogott, menekülteket kísérő horvát rendőröknél, akik negyvenen - vagy kevesebben - voltak – ellentmondásosan nyilatkoznak a magyar és horvát hatóságok a pénteki határincidensről. A horvát miniszterelnök viszont egyértelműen fogalmaz: Zoran Milanovic szerint rákényszerítik a magyarokra a menekülteket.

10:57
Hoppon maradtak a magyar taxisok

Magyar taxisok jelentek meg Pélmonostoron, írja a Jutarnji List. De csalódniuk kellett, már csak nagyjából 15 menekült maradt a városban, és fuvar nélkül indultak vissza Magyarországra.

10:55
Folyamatosan érkeznek a menekültek Szerbiából

Folyamatosan érkeznek a menekültek a szerb-horvát határon a horvát lapok szerint. Jelenleg becslés sincs arra, hányan érkeztek a mezőkön és kukoricásokon át. Egy részüket a rendőrség Tovarnikra szállítja, de a buszok már közvetlenül a határon is megjelentek.

10:51
15 busz vár Beremenden

Beremendre órák óta nem jött utánpótlás Horvátországból. Jelenleg 15, busz, több tucatnyi rendőrautó, sok katona, tucatnyi mobil-wc, két mentő várja az újabb migránshullámot - ha lesz. A határ mindkét oldalán szemetet szednek, írja a bama.hu.

10:41
Ismét nyitva az ásotthalmi határátkelő

Ismét nyitva van az ásotthalmi határátkelőhely. Az utasok naponta 7 és 19 óra között vehetik igénybe. A Röszke Autópálya-határátkelőhely és a Röszke II Közúti Határátkelőhely továbbra is zárva van.

10:07
Milanovic: Rákényszerítjük a menekülteket a magyarokra

"Nem volt megállapodásunk Magyarországgal" - mondta a horvát kormányfő azzal kapcsolatban, hogy péntek este előzetes egyeztetés nélkül ezer menekült érkezett egy vonattal Magyarbólyra, az utasokat pedig negyven horvát rendőr is átkísérte a magyar oldalra.

Zoran Milanovic szerint "úgy kényszerítettük rá őket, hogy fogadják a menekülteket, hogy felküldtük az embereket, ezt fogjuk tenni továbbra is". A horvát  rendőröket a magyar hatóságok eljárás alá vonták, de péntek éjjel el is engedték, a vasúti személyzet viszont csak szombaton térhetett vissza Horvátországba. Milanovic ma reggel találkozott az elengedett rendőrökkel és a mozdonyvezetőkkel.

09:41
Volker Kauder megvédte Orbán Viktort

A német konzervatív CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának vezetője szerint nem lehet bírálni Orbán Viktor miniszterelnököt az uniós külső határ ellenőrzése miatt. A drótkerítés építése alapvetően összhangban van a joggal – mondta egy lapinterjúban.

09:35
Behívják a tartalékos katonákat

Az önkéntes tartalékos katonák egy részét mozgósítja Simicskó István honvédelmi miniszter a menekültválság miatt – jelentette be szombaton a honvédelmi tárca.

 

A tartalékos katonák elsősorban azoknak az aktív katonáknak a laktanyán belüli feladatait látják majd el, akik most a határzár védelmében, illetve a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlaton vesznek részt -  de a rendészeti feladatok kivételével más munkát is kaphatnak majd.

09:12
Új tranzitzóna

A szokásos adatsorolással kezdődik az ORFK tájékoztatója, megugrott a menekültek száma, miután a magyar határra hozták a menekülteket a horvátok. Emiatt új tranzitzónát állítottak fel. A befogadóállomásokon semmilyen rendkívüli esemény nem történt.

08:56
Élelmiszert gyűjtenek a rendőröknek

Civilek gyűjtenek élelmiszert a magyar-horvát határon szolgáló rendőröknek, Bajáról máris több száz szendvicset ajánlottak fel – számolt be a bama.hu.

08:20
Özönlenek a menekültek Horvátországba

A horvát sajtó értesülése szerint csak pénteken 12 ezer menekült lépte át a szerb-horvát határt. Özönlenek Szerbiából a menekültek, a horvátok továbbra is szervezetten, buszokkal, vonaton hozzák őket a magyar határhoz.

08:05
Elkészült a horvát védvonal

Elkészült éjszaka az ideiglenes határzár a magyar-horvát határ magyar oldalán, 41 kilométer hosszan.

Ez a röszkei kerítés, ilyet építenek a horvát határon isForrás: MTI/Sóki Tamás
07:49
Nyolcezer menekült érkezett

Csaknem nyolcezer menekültet fogtak el tegnap a magyar hatóságok - állítja az M1. A szentgotthárdi tudósító szerint mintegy négyezer menekült érkezett oda az éjszaka. Sátortábort állítottak fel, de a migránsok nem mentek be a befogadóállomásra, hanem átsétáltak Ausztriába. 

Egy Horvátországból Magyarbólyra befutott vonat tele menekültekkelFotó: Polyák Attila - Origo
07:06
Ausztriában az első menekültek a magyar-horvát határról

Mintegy ezer menekült érkezett szombatra virradó éjjel a dél-burgenlandi, rábakeresztúri (heiligenkreuzi) határátkelőre azok közül, akiket a horvát-magyar határról szállítanak át, és megérkezett az első csoport az észak-burgenlandi Miklóshalmára (Nickelsdorfba) is - közölte a tartományi rendőrség.

07:05
Tusk sürgősen pénzt kér

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azzal a felhívással fordult az Európai Unió tagországaihoz, hogy sürgősen adakozzanak az ENSZ Élelmezési Világprogramjának, mert pénzhiány miatt a szervezetnek csökkentenie kellett a menekülteknek adandó segély mennyiségét. 

07:05
A szlovén rendőrség könnygázt vetett be

A szlovén rendőrség könnygázzal oszlatta szét péntek este azt a több száz fős migránscsoportot, amely harcos horvát és szlovén jogvédők támogatásával Horvátországból át akart jutni Szlovéniába Harmica átkelőhelynél.

19