Horvátország felől Barcsnál lehet az új belépési pont, vasárnap éjjel körülbelül 200 migráns gyalogolt át itt a határon. A német belügyminiszter szerint tranzitországok nem tehetik meg, hogy Németországra tolják a válságot. Hegyeshalomnál csak vasárnap délután indulhatott meg újra a forgalom, délután ugyanis az osztrák hatóságok biztonsági okokból lezárták a sztrádát. Nickelsdorfnál még több ezer menekült várakozott, őket buszokkal szállítják el a gyűjtőpontokra. Kövesse az Origóval az eseményeket percről percre.

23:22
Barcsnál is jönnek a migránsok

Egy újabb somogyi határátkelőnél, a barcsi Dráva-hídon át is érkeztek migránsok Horvátországból. Az M1 aktuális csatorna arról számolt be, hogy az első, mintegy 200 fős csoport vasárnap este gyalog jött át a határon. 

A határra buszokkal szállították a migránsokat, onnan magyar rendőrök kísérték őket a vasútállomásra,  ahol egy 12 kocsiból álló szerelvényre szállították fel őket, de előtte a magyar határon civil segítőktől ételt és italt kaptak. A csoportban több kisgyerekes család is volt, akiknek gyermekruhákat adtak.
Az M1 úgy tudja, hogy 11 óra körül egy újabb, nyolc buszból álló csoport érkezik ide, de még továbbiak is várhatóak.

21:21
Jövőre 85 ezer menekültet fogadna be az USA

Az Egyesült Államok jelentősen megemeli a befogadott menekültek számát a következő évtől – jelentette be John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap Berlinben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után.

A német és az amerikai diplomácia vezetőjének közös sajtótájékoztatóján John Kerry elmondta, hogy az Egyesült Államok a kormány szándékai szerint  2016-ban az eddig tervezett 70 ezer helyett 85 ezer menekültet fogad be a világ minden részéről, 2017-ben pedig 100 ezret. 

21:03
Német intést kapott Horvátország és Szlovénia

A horvátokra és szlovénokra éppúgy vonatkoznak a dublini megállapodás menekültügyi szabályai, mint bárkire az EU-ban – figyelmeztetett a német belügyminiszter.

Thomas de Maiziere a ZDF közszolgálati televízióban azt mondta, a menekültek új tranzitországai –Horvátország, Szlovénia és Ausztria – nem tehetik meg, hogy Németországra tolják a migrációs válság terheit. 

Hozzátette: 

nagyon fontos, hogy létrehozzák Olaszországban és Görögországban a közös, uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokat  (hot spotokat), és hogy "sürgősen beszéljünk Törökországgal" azzal a céllal, hogy "ne engedjék át az embereket Görögországba olyan mértékben, mint eddig". 

20:29
Horvát belügyminiszter: A magyarok sem jobbak nálunk

Magyarországnak nincs joga kioktatni Horvárországot azok után, ahogy ők jártak el a menekültekkel – mondta vasárnap este Ranko Ostojic horvát belügyminiszter, aki újságíróknak nyilatkozott Ilok (Újlak) mellett. 

Ostojic emlékezetett arra, hogy Magyaroroszágon keresztül valamivel kevesebb, mint félmillió ember haladt át, és eközben nem regisztráltak mindenkit. 

Ezek után szerinte a magyar kormánynak sincs jogalapja a bírálatokra. 

A horvát hatóságok vasárnap 4000 fő befogadására alkalmas menekülttábort állítottak fel Opatovacon – 20 kilométerre a szerb–horvát határon található tranzitvárostól, Tovarniktól. 

A menekültek itt két napot is eltölthetnek, mielőtt tovább szállítják őket Magyarország felé, ellátásukról a helyi Vöröskereszt gondoskodik. 

20:18
Tizenegy órája vesztegel a zákányi menekültvonat

Több mint ezer menekült érkezett vasárnap este a Somogy megyei Zákányba, a Horvátországból átirányított csoportot rendőrök kísérik a helyi vasútállomásra.

A pályaudvaron ugyanakkor már reggel 9 óra óta várakozik egy 16 vagonból összeállított szerelvény, a kocsikon mintegy 300 emberrel. Valószínűleg még órákig tarthat, mire a vonat megtelik, hiszen még Letenyéből is hozhatnak további menekülteket Zákányba. 

20:10
Bekeményítettek a horvátok

Szinte teljesen kiürítették a tovarniki menekültzónát a horvát rendőrök, az önkéntes segítőket is elküldték - tudta meg az Origo a Migration Aid szóvivőjétől.

Zsohár Zuzsa elmondta, a rendőrség körülkordonozta a tovarniki vasútállomást, ahonnan ki sem engedik a vonattal ide szállított migránsokat. A településtől mintegy 20 kilométerre új menekülttábort állítottak fel a hatóságok, ide segítőként már csak a Vöröskereszt munkatársai léphetnek be.

19:27
Kis csoportok hagyják el Nickelsdorfot

Óránként 5-6 katonai kisbusz érkezik Nickelsdorfba, az osztrák rendőrök igyekeznek "felszalámizni a tömeget, és a buszok kapacitásának megfelelő mérerű menekült csoportokat alakítanak ki, a várakozókat pedig a földre ültetik - jelentette tudósítónk a helyszínről.

Menekültek várják, hogy újabb kisbusz érkezzenFotó: Polyák Attila - Origo

A rászorulók ellátása is szervezetten zajlik vizet és szendvicseket szállító önkéntesek kínálják végig a a várakozókat. Munkatársunk elmondása alapján a  határ hegyeshalmi és nickelsdorfi oldalán is "ipari mennyiségű" segélyszállítmány halmozódott fel, ételben és italban, higiéniás szerekben tehát nincs hiány.

Orvosi ügyelet az osztrák-magyar határonFotó: Polyák Attila - Origo
19:26
Újraindult a forgalom Hegyeshalomnál

Megindult a forgalom az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési pontnál, miután az osztrák hatóságok megnyitották a Hegyeshalom felé vezető oldalt. Az 1-es főúti átkelőnél azonban továbbra sem közlekedhetnek a gépjárművek.

A sztrádát biztonsági okokból zárták le vasárnap délután, a korlátozás idejére a forgalmat a 165-ös kilométernél az M15-ös autóútra terelte a rendőrség.

18:39
Háromezren várakoznak Nickelsdorfnál

Több mint háromezren lehetnek Nickelsdorfnál, az osztrák-magyar határ Ausztriához tartozó oldalán.

A nickelsdorfi kamionparkoló, itt várakozik az osztrák határon átengedett menekültek nagyobb csoportjaFotó: Polyák Attila - Origo

Sokan a helyi kamionparkolóban várják, hogy a rendőrök tovább szállítsák őket valamelyik gyűjtőpontra, eközben segélyszervezetek önkéntesei látják el őket étellel-itallal.

Jól jön a szendvics, amíg megérkeznek az osztrák buszokFotó: Polyák Attila - Origo
18:03
Kapupróba a beremendi átkelőnél

Mobil határkaput teszteltek a honvédek a beremendi horvát–magyar határátkelőnél, ahova több száz menekült érkezését várják a magyar hatóságok. Az átkelő jelenleg nyitott, a kaput csak próbaként tolták be a katonák – írja a Bama.hu.

Ulaz u Mađarsku na graničnom prijelazu Baranjsko Petrovo Selo-Beremend. Je li više nalik ulazu u logor ili ulazu u državu članicu Europske unije, čija je članica i naša zemlja?Kako teku radovi na ograđivanju Mađarske od Hrvatske --> bit.ly/1Krf2Dy

Posted by HRT Vijesti on 2015. szeptember 20.
17:36
Németország nem tud mindenkit befogadni

Nem zárkózhat be Európa és Németország, de nem is fogadhat be minden háborús övezetből érkező menekültet. Ne felejtsük el, ők a Közel-Keleten dúló erőszak és nem Angela Merkel miatt érkeznek hozzánk  – jelentette ki vasárnap a német belügyminiszter.

Thomas de Maiziere a Der Spiegelnek nyilatkozva azt mondta, új menekültügyi rendszert kell kidolgozni, ami biztosítja az EU-ba való legális belépést, és nem terheli túl az unió közösségét.

A belügyminiszter szerint 

a dublini egyezmény mára kiüresedett, 

de továbbra is fenn kell tartani az új rendszer életbe lépéséig.

16:42
Több százan fordultak vissza

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök felhívására menekültek százai fordultak vissza a törökországi Edirne városból, ahol kedd óta próbáltak átkelni az előttük lezárt görög határon – jelentette vasárnap a Daily Sabah. 

Szír testvéreink hangját az egész világ hallotta  – fogalmazott Davutoglu, aki megígérte, hogy továbbra is minden tőle telhetőt megtesz a török földön tartózkodó több mint 2 millió szír menekültért. 

Edirne az utolsó nagyobb török város a görög és a bolgár határ előtt, így a menekültek kedvelt tranzitállomása volt az Európa felé vezető úton. 

16:42
Barcson jöhet az újabb menekültroham

Magyarbóly és Beremend után a horvát határ melletti Barcsra is érkezhetnek menekültek – tudta meg az Origo a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnökétől.

Győri-Dani Lajos szerint hamarosan 600-800 migráns lépheti át Barcsnál a horvát–magyar határt, a horvát rendőrök pedig négyóránkénti turnusokban újabb és újabb csoportokat szállítanak majd a térségbe.

16:33
Prágában tárgyalnak a V4-es külügyminiszterek

Az uniós belügyminiszterek keddi tanácskozása, illetve a szerdai brüsszeli rendkívüli EU-csúcstalálkozó előtt a V4-országok külügyminiszterei hétfőn Prágában egyeztetnek – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM). 

A prágai tanácskozáson részt vesz az unió soros elnöki tisztét betöltő Luxemburg külügyminisztere is. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Prágából Törökországba utazik tovább, hogy ismertesse a magyar kormány javaslatát, amely szerint az EU-nak át kellene vennie a törökországi, jordániai és libanoni menekülttáborok finanszírozását.

16:27
Zákányban hétfőn kinyit az óvoda és az iskola

A megszokott rend szerint folytatódik hétfőn az óvodai és iskolai munka Zákányban, ám rendkívüli esemény esetén azonnal lezárják az oktatási intézményeket – közölte a Somogy megyei település polgármestere vasárnap.

Jankó Szabolcs (Fidesz–KDNP) elmondta: a horvát határ mentén fekvő Zákányba péntek óta folyamatosan érkeznek a migránsok Horvátországból.  Mivel az iskola közvetlenül a vasútállomás, az óvoda pedig a migránsok által birtokba vett sportpálya mellett van, a polgármester fontosnak tartja, hogy megnyugtassa a település lakóit afelől, hogy a gyermekek biztonságban lesznek. 

16:04
Kiürítik a tovarniki menekültzónát a horvátok

Minden menekültet buszokra ültetnek a rendőrök a horvát–szerb határon fekvő Tovarnik városában, és a magyar határhoz szállítják őket – jelentette az M1 helyszíni tudósítója. Értesülése szerint 600-700 emberről lehet szó: most azok is továbbindulhatnak, akik esetenként öt-hat napja is a településen várakoztak, és a horvát Vöröskereszt adományaiból éltek. 

A menekültáradat ezzel nem ért véget, de ezután Tovarnikból vonatok és nem buszok viszik tovább az átutazókat.

15:48
Leállították a forgalmat Hegyeshalomnál

Az osztrák hatóságok leállították a határforgalmat Hegyeshalomnál - írja az Útinform. Már most körülbelül egy-két kilométeres a torlódás. Sopron, illetve Rajkán keresztül Szlovákia felé érdemes kerülni.

A rendőrség jelenleg az M1-es autópálya 165. kilométerszelvényénél az M15-ös autóút irányába tereli a forgalmat.

15:47
Tomboló vihar állíthatja meg a menekülteket

Óriási homokvihar várható október közepén a Közel-Keleten. Emiatt jelentősen visszaeshet a térségből Európába érkező menekültek száma, főleg a családosok halasztják el majd az útnak indulást – tudta meg az Origo Rétvári Dorottyától, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársától.

A segítő Beremenden dolgozik, itt több átutazó menekülttől is azt hallotta, hogy hamarosan leállhat a vándorlás a habúbnak, "erőszakos szélnek" nevezett homokviharok miatt, amik Szírián, Libanonon és Irakon is keresztülsepernek. 

A rendszeresen visszatérő vihar legutóbb szeptember elején pusztított a térségben, a két napig tomboló habúb miatt nyolc szíriai halt meg, és több mint 1200 embert szállítottak kórházba Damaszkuszban, de a vihar lesújtott egy libanoni menekülttáborra is. 

15:20
Tíz busz érkezett Beremendhez

Beremendhez tíz busz érkezett migránsokkal, estig pedig még újabb tíz busz futhat be ide - jelentette a Hír TV. A segélyszervezetek 500 fő érkezésére számítanak még itt. 

14:57
Az erdélyi magyarok segítenének

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) állásfoglalásban fejezte ki vasárnap szolidaritását a magyar kormánnyal és Orbán Viktor miniszterelnökkel a migrációs hullám kezeléséért Magyarországot ért bírálatok miatt, és felajánlotta segítségét a helyzet rendezéséhez. 

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke elmondta, hogy a magyar kormánytól várják annak közlését, hogy miben segíthetnének.  Az EMNT önkénteseket toborozhatna a migránsokkal kapcsolatos teendők ellátására. 

A tanács bírálta ugyanakkor Victor Ponta román miniszterelnököt, aki szerintük a válsághelyzet megoldásához való érdemi hozzájárulás helyett a nemzetközi jog előírásai értelmében eljáró magyar miniszterelnököt rágalmazza. 

15