Az MSZP jelezte, hogy tartózkodni fog, mégis meglett a kétharmad, a hadsereg így a jövőben közreműködik a migrációs válságkezelésben. A vita előtt Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a tömeges bevándorlás miatt szükségessé vált intézkedésekről. Simicskó István letette honvédelmi miniszteri esküjét.

12:26
Megköszönte a rendőröknek és a katonáknak

Fegyelmezett és emberséges a rendőrök és a katonák fellépése, teljesítménye a kormányfő szerint, aki arról beszél, mit tett eddig a kabinet, és mi várható menekültügyben.

12:29
Népvándorlás, menekültek milliói várhatók

Irak, Szíria, Afganisztán, Líbia - ezeket a válságövezeteket sorolja elsőként a kormányfő, aki szerint menekültek milliói élnek segélyből, és kelhetnek útra. Fokozódik a migrációs nyomás, egyre többen indulnak útnak, Európa pedig meghívókat küldözgetett a menekülteknek.

12:30
Erkölcsi kötelesség

Erkölcsi kötelesség Európa határainak megvédése. Amikor az ország határait védik a magyarok, Európa határait is védik. A kontinensről kiderült: gazdag, de gyenge.

12:32
Nincs mindenkinek munka

Nem tudunk mindenkinek munkát adni, és nem is biztos, hogy mindenki dolgozni akar. Az az Európa, amely félmilliárd európai polgártól követeli meg a törvények tiszteletét, képtelen arra, hogy menekültek százezreit regisztrációra rábírja. Menekültnek tekinti azt is, aki valójában illegális gazdasági bevándorló.

12:35
Rövidlátó európai politika

Szemben állunk Brüsszellel, mert a rövidlátó európai politika szembefordult az európaiakkal. Az európai baloldal számára valóban lehetőség a bevándorlás. Európa nem tudja megvédeni külső határait, ezért belső határok épülnek.

12:37
Az országot meg kell védeni

Amíg Európa nem tudja megvédeni a saját határait, a nemzetállamok arra kényszerülnek, hogy erejükön felül védjék a saját határaikat. A magyar emberek döntöttek, az országot meg kell védeni. Minden eddigi és következő lépés ennek érdekében történik, a határzárépítés, a jogszabályok szigorítása a népvándorlás megfékezésére is ezt a célt szolgálja.

12:40
Egységes európai cselekvési terv kell

A kormányzati intézkedések önmagukban nem fékezhetik meg az egész Európát nyomás alatt tartó emberáradatot, de amíg nem lesz egységes európai cselekvési terv, addig a problémát nem lehet megoldani, csak kezelni. Mind a 28 uniós tagállamnak ki kell vennie a részét a déli határok védelméből. A menekülttáborokat az unión kívül kell létrehozni, segíteni kell azoknak az országoknak, amelyek már eddig is több millió háborús menekültet helyeztek biztonságba.

12:42
Nem jó a kvótarendszer

A kvótarendszer nem megoldás, az okokat nem orvosolja. Előbb meg kell védeni a határokat, utána lehet beszélni a már itt lévő menekültek elosztásáról. A kormányfő arra kérte a képviselőket, hogy pártállástól függetlenül támogassák a kormányt az ország védelmében.

12:43
Vastapsot kapott Orbán Viktor

A frakciók 5-5 percben reagálhatnak. 

12:43
Schiffer András szerint is globális a válság

Az LMP elismerte, hogy méltánytalan támadások érték Magyarországot, de a közös európai határok megvédése egyedül nem megy. A kormány egyetlenegy dologban volt következetes: a teljes következetlenségben. 

12:45
A kerítés nem hozott csodát

A kétmilliárd forintos plakátkampány árából a menekülteket kellett volna tájékoztatni, de a rendőrök túlórapénze is hiányzik. A kerítés nem jött be – fogalmazott Schiffer András. Az LMP szerint embertelenség megtagadni a fair bánásmódot a menekültektől. Az azonnali segítségnyújtást nem lehet összekeverni a hosszú távú integrációval.

12:47
Pitiáner viselkedés

Mi lesz akkor, ha mindenki elkezd kerítést építeni? Nem kvótára, hanem egységes európai eljárásrendre van szükség: az okokat ezzel párhuzamosan kell kezelni - véli az LMP. Az ok nem más, mint a globális kizsákmányolás. Erről önök nem beszélnek, pedig az önök politikája a magyar bérek vészes leszorításával ugyanide vezet - mondta Schiffer András. 

12:53
Jobbik: Vizsgahelyzet van

Vona Gábor is megköszönte a rendőröknek a határok védelmét. Szerinte minden párt vizsga előtt áll. Gyurcsány Ferenc nettó hazaárulást követett el Röszkén – fogalmazott. A téli szünetben, amikor a Jobbik reményei szerint elapad a menekülthullám, el kell végezni a szükséges feladatokat. A kerítést az összes határszakaszon meg kell építeni. Vissza kell állítani a határőrséget. Meg kell mozgatni a civileket: be kell vonni őket a határvédelembe. Haza kell hozni a katonákat azokból a háborúkból, amik a menekültválságot okozzák. A Jobbik önkéntes sorkatonai szolgálatot vezetne be. Meg kell akadályozni a kvótarendszert, akár népszavazással is – zárta a szükséges intézkedések sorát Vona Gábor.

12:59
KDNP: Meghallgattuk a magyarok véleményét

"A nemzeti konzultációra mondja Schiffer András, hogy felesleges volt: egy igazi demokrata." A kereszténydemokrata Soltész Miklós szerint a magyar emberek védelme mellett a nők és gyermekek védelmében Magyarország helytállt. 

Az LMP politikai előrelátása a nullával egyenlő, ha Schiffer András nem veszi észre, hogy a bevándorlók nem bekopogtattak, hanem berúgták az ajtót, és megtámadták az országot. A baloldal most kereszténységről beszél, holott az ötvenes években felszámolták volna a kereszténységet. Soltész Miklós baloldali politikusoktól idézett. a leginkább felháborítónak Ujhelyi István és Gyurcsány Ferenc nyilatkozatát nevezte, akik a kormányt tették felelőssé a menekültválságért. 

13:04
MSZP: Mélyponton a magyar diplomácia

Tóbiás József az MSZP-frakcióból a közös európai uniós határvédelem szükségességéről beszélt. A közös menekültügyi rendszer felállásáig lehetővé kell tenni, hogy a menekültek eljuthassanak oda, ahova akarnak. 

Konfrontatív politikával nem lehet hosszú távon megoldani a válságot. A rendszerváltás óta nem volt ilyen mélyponton a magyar diplomácia. Arra kérte a kormányfőt, hogy az Országgyűlés pártjainak egységes támogatásával tárgyaljon Brüsszelben. 

13:09
Rogán: A baloldalnak nincs megoldása

Kommunikációs okokból a baloldal most benyújtott egy javaslatot, amiben az szerepel, hogy európai rendőrök és katonák védenék a határt. Az európai katona és az európai rendőr rendben van, de a magyar katona és a magyar rendőr nem? - tette fel a kérdést Rogán Antal.

A kormány nem tudta értelmezni az LMP karperecre, nyomkövetőre vonatkozó javaslatát – szólította meg Schiffer Andrást Rogán Antal, és pártcsaládtól függetlenül kérte a támogatást a mai törvények elfogadásához.

13:11
Orbán Viktor válaszol

Tóbiás Józsefnek felhívta a figyelmét, hogy a gazdasági menekülteket nem kell befogadnia Európának. A menekültek viszont nem mondhatják meg, hogy melyik országba szeretnének menekültstátuszt kapni. Mindez ugyanúgy működik, mint 1956-ban. Olyan nincs, hogy elindulok, és közlöm, hogy egyik ország sem felel meg nekem. Ennek semmilyen nemzetközi menekültügyi eljáráshoz nincs köze, ezért ezt nem is lehet rajtunk számon kérni. 

13:15
A probléma megoldására nem vállalkozhatunk

A helyzet megoldására Magyarország nem tud vállalkozni. Részt tudunk venni egy nemzetközi akcióban, de az okokat egyedül nem tudjuk megváltoztatni – válaszolt a miniszterelnök Schiffer Andrásnak. Csak a probléma kezelésére tudunk vállalkozni, ami a problémával való együttélésről szól. Azért választottuk a kerítést, mert működik. Sokkal nagyobb mértékben esett vissza a bevándorlók száma, mint gondoltuk. 175 km-en megakadályoztuk az illegális belépést Magyarországra. Nem a határt zártuk le, csak a zöldhatárt, és létrehoztunk egy fizikai építményt, ami erővel megvédhető. Ezért nemcsak kommunikációs trükk, amikor határzárról beszélünk - fogalmazott a kormányfő.

13:20
Szükség van a hadseregre

A két határt együtt: a szerb és a horvát szakaszt csak a hadsereggel tudjuk megvédeni. De ehhez önök nem adtak nekünk meghatalmazást. Akik ezek után azt mondják, hogy nem vagyunk elég hatékonyak, azok képmutatóak – fogalmazott Orbán Viktor. 

Akik együttműködnek a hatóságokkal, és regisztrálnak, azok orvosi ellátást és fedelet kapnak a kormánytól. A civilek ennél többet tettek és adtak azoknak is, akik nem működtek együtt. Ez rendben van, és a magyarok szolidaritása példás. Halkan mondom, hogy a civileknek sok pénzt adunk azért, hogy ezt megtegyék, holott erre semmilyen nemzetközi egyezmény nem kötelez minket. 

13:22
Orbán: Nem lesz téli szünet

Most egyelőre a védekezésen van a hangsúly, de el fog jönni az a vita is, ami a visszaküldésről szól – reagált Vona Gábor szavaira Orbán Viktor. Ez a görög vita még hátravan. 

Sajnos szünetre nem, sőt erősödő migrációra kell számítani télen is, a tavalyi adatok erre utalnak.

 

Forrás: MTI/Bruzák Noémi
14