A Fidesz a migrációs nyomással indokolta a Szegedi Járásbíróság kizárólagos illetékességét megszüntető törvénymódosítás sürgős tárgyalását. Az ellenzéki pártok silánynak tartják a jogszabályt, az MSZP ezért nem támogatja. A Jobbik szerint viszont válsághelyzetben cselekedni kell. A módosítás a Pécsi és a Zalaegerszegi Járásbíróságot is felhatalmazza a menekültügyi és büntetőeljárások lefolytatására a négy válságmegyében. Követtük a parlamenti vitát.

14:04
Tuzson Bence az előterjesztő

Fontos, hogy a jogalkotás figyelemmel kísérje a migrációs nyomás alakulását. Ez a bíróságok hatáskörére is vonatkozik - kezdte felszólalását előterjesztőként Tuszon Bence. A szerb határszakaszon érzékelhető korábbi nyomás alábbhagyott. A bűncselekmények többségét már nem a Szegedi Járásbíróság közelében követik el. 

14:09
Megváltozott a helyzet

A határzár megépítésével az illegális határsértők száma a szerb határon 100 fő alá csökkent, a horvát határszakaszon viszont megnőtt. A személyes meghallgatások utazással járnak, ezért szerencsésebb, ha Pécs és Zalaegerszeg is eljárási jogosultságot kap - indokolta az előterjesztést Tuzson Bence. A bíróságok terhelésének csökkenését alapozza meg a jogszabály. 

14:11
Arányosabb ügyelosztás

A tranzitzónákban benyújtott felülvizsgálati eljárások elbírásáról van szó - tájékoztatott immár Répássy Róbert. A javaslat célja, hogy a munkateher több bíróság között legyen elosztva és illeszkedjen az érintettek tartózkodási helyéhez.

14:12
A Btk. is módosul

A törvény a Bűntető törvénykönyvet is módosítja, azokra az esetekre felkészülve, ha a menekültek bűncselekményeket követnek el - mondta az államtitkár. 

14:15
Salacz László a Fidesz vezérszónoka

A bíróságokra nehezedő migrációs nyomást csökkenteni kell. A hatóságoknak ugyanakkor a menekültügyi eljárásokat minden más eljárás elé kell helyezniük, ez indokolja a törvénymódosítást - fogalmazott Salacz László.

14:18
MSZP: Miért ne lehetne támogatni?

Bárándy Gergely szerint szándékos és dilettáns kapkodás jellemzi a kormányt a menekültkérdés kezelésekor. A mostani módosításra a dilettantizmus miatt van szükség. Hiszen nyilvánvaló volt, hogy a menekülthullám nem áll meg Röszkén. Három nappal elfogadása után módosítani kell a törvényt, mert a kormány nem számolt a nyilvánvalóval - fogalmazott Bárándy Gergely. 

14:23
Megkérdőjelezhető eljárások

A dilettantizmus nem az egyetlen gond. Az MSZP szerint az eljárásrendek jogszerűsége is megkérdőjelezhető, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Többek között a mellett nem, hogy az eljárást nem fordítják le a menekültek anyanyelvére.

Ha már illetékességet változtatnak, akkor miért nem teszik rendszerszerűen? Ha felépül a horvát-magyar határon a kerítés, akkor újabb módosítás várható? - tette fel az MSZP kérdéseit a párt vezérszónoka. A törvényjavaslat szakmailag sem jó: a törvényalkotás a kormány intézkedéseihez igazodik, a helyett, hogy fordítva lenne. Az MSZP a javaslat anyagi vonzatára is kiváncsi, és arra, hogy lesz-e szükség a költségvetés módosítására. A szocialisták nem támogatják a jogszabályt - összegzett Bárándy Gergely.

14:26
KDNP: Magyarország helytállt

Magyarország helytállt, Horvátország viszont egy nap leforgása alatt összeomlott, ezért a kormánynak további négy megyére ki kellett terjesztenie a válsághelyzetet - kezdte vezérszónoki felszólalását a kereszténydemokrata frakcióból Vejkey Imre. Ez indokolja további alkalmas bíróságok kijelölését. 

14:28
Bűncselekmények

Vejkey Imre részletesen felsorolta, hogy az egyes ügyekben és megyékben pontosan melyik törvényszék jár majd el.

14:31
A Jobbik fogcsikorgatva, de támogatja

A Jobbik támogatja a módosítást, de a támogatás a különleges helyzetnek szól, nem a szakmai színvonalnak - mondta Staudt Gábor. A párt vezérszónoka Bárándy Gergellyel egyetértve rövidlátónak tartja a javaslatot. Beigazolódott, amit a Jobbik mindig is mondott, hogy egy kerítés önmagában nem elég. 

14:35
Jobbik: Bakondi György határőr volt

A Jobbik bízik abban, hogy máshol is lesz kerítés megfelelő élőerővel; esetleg a határőrség visszaállításával. Tudomásul kell venni, hogy a határőrizet nem a rendőrség, de nem is a katonaság feladata. Bakondi úr, aki, "remélem jól mondom, a miniszterelnök úr főtanácsadója", maga is a határvédelemnél szolgált, talán nem véletlenül ő a főtanácsadó - érvelt Staudt Gábor.

14:42
A bírák kevés alvásidővel állják a sarat

A bírák jelenleg kevés alvásidővel állják a sarat Szegeden, ezért sajnos ez egy várható törvénymódosítás volt. A Jobbik nem érti a liberálisok sajnálkozását azok után, hogy a mexikói és az izraeli határon felépített kerítéshez képest, mi csak egy tyúkketrecet építettünk. Staudt Gábor szerint van mit eltanulni hatékony államvédelemről a két felsorolt országtól. A Jobbik elutasítja a kettős mércét. Az USA másfél-két évig vizsgálta azt a 10 000 szír menekültet, akiket befogadott, Izrael pedig kijelentett, hogy egyáltalán nem fogad be senkit. Ehhez képest káosz van Magyarországon. A Jobbik bízik benne, hogy a télen alábbhagy a menekülthullám és akkor lesz ideje az Országgyűlésnek hatékonyan felkészülni a tavaszi hullámra.

14:47
Az LMP-nek számos kérdése van

Mi lesz akkor, ha valóban visszatoloncolják a menekülteket Ausztriából és Németországból, vagy ha megfordul a menekülthullám és Romániából vagy Ukrajnából érkeznek nagyszámban migránsok? - kérdezi Schiffer András. Már a mostani módosításban sem logikus, hogy a szlovén határról Szegedre viszik a menekülteket. Az LMP arra kéri Tuzson Bencét, hogy vonja vissza a jogszabályt. 

Szerencésebb országokban úgy tervezik meg a bíróságok illetékességét, hogy azok kiállják a váratlan helyzetek próbáját. Az LMP szerint kiszámítható eljárásrendre van szükség, megfelelően képzett bírákkal. 

14:51
Kiüresített eljárások

A nemzetközi egyezményekben lefektetett kötelezettségeinknek a kiüresítése sem szerencsés -mondta Schiffer András. Amikor a jövőre gondolunk, nem három hétben gondolkodunk. Olyan eljárásokra, adott esetben oktatásra van szükség, amelyek évtizedekre kiállják az idő próbáját. 

A nemzetközi jog ilyen módon történő kicselezése hosszú távon nem tesz jót Magyarországnak. Az LMP nem szeretne egy hasonló törvényt tárgyalni három hét múlva Tuzson Bence újabb előterjesztésében.

14:58
Répássy: Félrevezető a vita

Önmagában nem a határ illegális átlépése, hanem a határzár illegális átlépése a bűncselekmény - pontosított Répássy Róbert. Határzár csak a schengeni övezeten kívül eső határszakaszokon, vagyis a horvát, a szerb, a román, esetleg valóban az ukrán szakaszon képzelhető el. A kizárólagos illetékességben sincs semmi rendkívüli az államtitkár szerint.

Az anyanyelv használatával kapcsolatban teljes tévedés, amit Bárándy Gergely előadott. A Btk. 9. szakasza azt mondja, hogy az eljárás nyelve a magyar, de a határozatokat csak akkor nem kell lefordítani, ha az érintett kifejezetten lemond a határozat lefordításáról. Mivel a védelem is kötelező, az ügyvédek gondolom tájákoztatják az érintetteket a törvényről - cáfolta az újságokban is megjelent állítást. 

15:01
Schiffer: nem pont így van

Az érintett valóban lemondhat arról, hogy az anyanyelvén kéri a vádiratot. De az a kérdés, hogy ezt megelőzően kap-e kimerítő tájákoztatást - reagált Répássy Róbert cáfolatára Schiffer András.

Más részről viszont, ezek színlelt bűntetőeljárások. Valójában idegenrendészeti eljárásokról van szó, amelyeknek az a célja, hogy minél előbb kitegyék az érintetteket az országból - fogalmazott. 

15:03
Statáriális eljárás

Bárándy Gergely szerint a megfogalmazás lehet félreérthető, ha ilyen sok büntetőjogász félreérti. Sajnos az eljárás valóban idegenrendészeti és nagyon hasonlít egy statáriális eljáráshoz: ennyi idő alatt nem lehet kideríteni az igazságot - véli az MSZP.

15:05
A baloldal nem érzi a helyzet súlyát

A baloldal nem érzi a helyzet súlyát: senki nem számított ennyi menekültre és arra, hogy az EU hibát hibára halmoz - reagált Révész Máriusz. Németország is hamarosan be fogja jelenteni, hogy nem fogad több menekültet. 

15:09
"Magyarországnak drukkoljunk Strasbourgban!"

A Jobbik úgy tudja, hogy tolmácsot biztosítanak az eljárásoknál. Staudt Gábor közölte: egyre többen nyilatkoznak úgy már Nyugaton is, hogy ilyen mértékű vándorlás lerohanásnak számít. Bárándy utalt arra, hogy majd meglátjuk mi lesz Strasbourgban, de a Jobbik azt reméli, és kéri, hogy Magyaroszágnak drukkoljunk Strasbourgban - fogalmazott.

15:14
Genfi Egyezmény

Szilágyi György (Jobbik) a Genfi Egyezményből szó szerint idézi a menekültek kötelezettségeit: a regisztrációt és a menekült-státusz megállapítására vonatkozó eljárás kivárását. 

Az Egyezmény szerint csak azok léphetik át a zöldhatárt, akiket üldöznek, és akik azonnal jelentkeznek a hatóságoknál, hogy megindokolják a határsértést. 

12