Üzent a magyar parlament az EU vezetőinek: védjék meg a kontinenst és polgárait. Ami a magyar határokat illeti, Kósa Lajos leendő Fidesz-frakcióvezető jelezte: ezek védelméhez elegendő a hadsereg létszáma. Ezzel szemben az Együtt szerint a fizikai és a jogi határzár is megbukott. Az ügyészség eközben 32 újabb menekültet állítana bíróság elé, Orbán Viktor kormányfő a migrációval foglalkozó ENSZ-tanácskozásra megy, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig a horvát kormányfővel vitázik. Brüsszelben még nincs megegyezés a menekültkvótáról, de a válság miatt az EU hagyhatja elszállni egyes tagállamok költségvetési hiányát. Kövesse az eseményeket az Origóval percről percre!

17:30
Elfogadták a 120 ezres menekültkvótát

Leszavazták a visegrádi országokat az uniós belügyminiszterek tanácskozásán. Az AFP francia hírügynökség információi szerint nagy többséggel elfogadták a 120 ezer menekült áthelyezéséről szóló kvótát. Arról azonban még nincs hír, hogy a részvétel kötelező vagy önkéntes. 

17:11
Brüsszel: Ez már inkább V3

Teljes a bizonytalanság Brüsszelben az uniós belügyminiszterek tanácskozásán. Több uniós forrás is azt állítja, hogy a miniszterek mégis úgy döntöttek, minősített többséggel erőltetik rá a visegrádi országokra a kvótarendszert. Ráadásul a cseh belügyminiszter szerint a lengyelek mégis inkább igennel szavaznak. "Ez már a V3" - írta egy szomorú jel mellé Milan Chovanec. 

17:04
Merkel: a kerítés nem megoldás

Az európai menekültválság megoldáshoz küzdeni kell a válságot kiváltó okok megszüntetéséért a menekültek hazájában, és a környező országokban működő menekülttáborokban is - jelentette ki Berlinben Angela Merkel német kancellár a finn kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján. Szerinte a menekültek beáramlása Európába "nagyon rendezetlenül" zajlik, ezért szükség van a "rend jeleire", így az uniós külső határok biztosítására. Görögország uniós külső határának biztosításához pedig elengedhetetlenül szükséges Törökország támogatása - hangsúlyozta a német kancellár. A menekültválságban "megtanuljuk, hogy az is befolyásolja az életünket, ha valahol máshol történik valami szörnyűség, és ezen nem tudunk változtatni kerítések építésével" - mondta. 

Angela Merkel kancellár és Juha Sipilä finn kormányfő sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban szeptember 22-énForrás: MTI/AP/Michael Sohn
17:00
Ismét összeültek az uniós belügyminiszterek

Újabb rendkívüli tanácskozást kezdtek kedden délután Brüsszelben az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei, hogy megpróbáljanak megállapodásra jutni a migrációs válság egységes, közös kezeléséről. A tanácskozásra érkező miniszterek közül többen a szolidaritás és a felelősség kettősét hangsúlyozták a sajtónak, kiemelve, hogy meg kell állapodni 120 ezer menekült elosztásáról a tagállamok között, ugyanakkor az ezt szolgáló hot spotok felállítását, a külső határok ellenőrzését és az elutasított menedékkérők, a gazdasági migránsok hazajuttatását is biztosítani kell.

16:54
"Elszabadult a pokol"

A M1 tudósítója szerint a hatóságok azzal próbálták csendesíteni az embereket a horvát tábornál, ahol zavargások törtek ki, hogy hamarosan tíz autóbusz érkezik értük, de a bevándorlók ezt nem nagyon hitték el.  A tudósító úgy fogalmazott: "a tábor bejáratánál elszabadult a pokol".

16:49
Zavargások egy horvát befogadótábornál

Zavargások törtek ki kedd délután Horvátországban az opatovaci befogadótábornál - jelentette az M1 tudósítója. A tudósítás szerint kedden délután "kitört a tömeg" a táborból, és megrohamozták az ott lévő buszokat. Bejelentkezésekor épp egy ájult embert emeltek ki a tömegből. Az M1 munkatársa látott a buszokhoz siető, gyermeküket magukhoz szorító nőket, de felnőtt férfiak is dulakodva igyekeztek feljutni a buszokra. Nagyon durvák voltak velük a rendőrök - hangzott el a tudósításban.

15:04
Embercsempészeket fogtak Ausztriában

Ausztriában elfogtak öt embercsempészt, akik már több alkalommal menekültek százait vitték Szerbiából Magyarországon át Németország felé - közölte a rendőrség. A csempészek fejenként 1500 eurót kértek a menekültektől.

A menekülteket és az embercsempészeket is elijeszteni hivatott hirdetés egy libanoni napilapbanForrás: MTI/AP/Huszein Malla

A gyanúsítottakat a linzi büntetés-végrehajtási intézetbe szállították, akár tíz évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak. A bandát az osztrák, a magyar és a szerb hatóságok közösen számolták fel,  a nyomozás 2015 januárjában kezdődött.

15:00
Szerbia tagad

A szerb belügyminiszter közleményben utasította vissza azokat a szerinte rosszindulatú állításokat, hogy Szerbia Horvátország felé irányítja az országba érkező migránsokat. Nebojsa Stefanovic azt írta: nem igazak a vádak, amelyeket horvát kollégája, Ranko Ostojic fogalmazott meg.

Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök júliusban BudapestenFotó: Bielik István - Origo

Eközben Aleksandar Vucic szerb kormányfő úgy becsülte, a magyar és a horvát határzár miatt 20 millió eurós kár érte a szerb gazdaságot. Vucic az EU-tól várja, hogy jobb belátásra bírja Zágrábot, ellenkező esetben Szerbia válaszlépést tesz. A miniszterelnök rendkívüli kormányülést is összehívott.

14:47
Zákány példát mutat Horvátországnak

Zákány példát mutat Horvátországnak, mert a nem egészen 1100 lakosú település az elmúlt napokban több illegális bevándorlót fogadott, mint Horvátország abban a másfél napban, amíg ott össze nem omlott a migránshelyzet kezelése – mondta Zákányon Soltész Miklós.

Menekültek Zákány határábanFotó: Polyák Attila - Origo

Az erőforrás-minisztérium államtitkára hozzátette: a somogyi határtelepülés az utóbbi négy napban több mint 12 ezer embert fogadott, hogy tovább tudjanak menni a regisztrációs pontokra.

14:39
Szijjártó: Időpocsékolás vitázni

Elfecsérelt időnek tartja a kvótarendszerről folytatott vitát a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerint ugyanis az egész terv nonszensz, kivitelezhetetlen és megvalósíthatatlan. Amíg erről vitázik az EU, addig tízezrével érkeznek az illegális bevándorlók Magyarországon keresztül is az EU-ba.

Szijjártó Péter időpocsékolásnak tartja a vitát a kvótákrólForrás: MTI/Mohai Balázs

A külgazdasági és külügyminiszter azt tartotta elfogadhatónak, hogy a görög határ védelmét közös kvótarendszerben oldják meg a tagállamok. Szijjártó Péter szerint ha az EU-tagországok nem szerzik vissza a kontrollt a határaik felett, akkor nincs olyan megoldás, amivel a helyzetet kezelni lehetne.

14:24
Tartósnak tűnik a válság

Nagyságában, összetettségében is példa nélküli a migránsválság, amely tartósnak ígérkezik, de Európa a rendelkezésre álló kapacitásokkal és korábbi tapasztalataival "képes lenne szembenézni" vele - állapította meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tanulmánya.

Cséfalvay Zoltán még államtitkárként a parlamentbenForrás: MTI/Beliczay László

Cséfalvay Zoltán, a párizsi székhelyű szervezet állandó magyar képviseletének vezetője szerint az alapvető gondot az okozza, hogy a jelenlegi migrációs hullám "nem olyan szabályozott és ellenőrzött bevándorlás, amely hosszú távon akár gazdaságilag pozitív jelenség is lehetne".

14:13
Még elkerülik a vonatok Münchent

A menekültválság miatt legalább október 4-ig nem járnak a személyszállító vonatok a München-Salzburg vonalon - közölte a német vasúttársaság.

A bécsi Westbahnhofon, amikor még járt a müncheni railjetForrás: Origo

A német hatóságok utasításai alapján átalakított menetrend szerint a Budapest-Bécs-Salzburg-München vonalon közlekedő Railjet 90-es járat ideiglenesen csak az ausztriai Salzburgig jár.

13:52
Nem opció többé a kivásárlás

Berlini kormánykörök szerint lekerült a 120 ezer menekült tagországok közötti elosztásáról zajló brüsszeli tárgyalások napirendjéről az a javaslat, hogy a menekültek befogadását elutasító tagállamok "kivásárolhatják" magukat - értesült a dpa hírügynökség.

Angela Merkel német kancellár - berlini kormánykörök szerint mégsem kellene fizetniForrás: AFP/John Macdougall

Korábban arról volt szó, hogy a menekültek befogadása alól mentesülni lehet pénzbefizetéssel, most úgy tűnik, inkább a határidőket tolnák ki. A 28 uniós tagállamnak arról kellene egyezségre jutnia, hogyan oszt el 120 ezer menekültet a korábbi, 40 ezer fős vállaláson felül.

13:31
A spanyol kormányfőnek nem tetszik a könnygáz

Nem értek egyet azzal, amit a magyar kormány tesz - mondta a spanyol miniszterelnök egy rádióinterjúban, először kommentálva nyilvánosan a magyarországi migrációs intézkedéseket. Mariano Rajoy a menekültekkel szembeni vízágyú- és könnygázhasználatot ellenzi.

Mariano Rajoy ellenzi a vízágyú és a könnygáz használatátForrás: AFP/Philippe Huguen

Igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy mindenki, aki kéri, megkapja-e a menekültstátust Spanyolországban. Megjegyezte, a politikai üldözöttek, és a háború elől menekülők megérdemlik a figyelmet és támogatást.

13:21
Ezrek álltak tovább regisztráció nélkül

Vajon a múlt szerdán Röszkén történtek óta is eleget tud-e tenni Magyarország schengeni kötelezettségeinek – erre volt kíváncsi a Heti Válasz, az adatokért a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz (BÁH), valamint a rendőrséghez forult.

Csaknem 19 ezer menekültet engedtek tovább a magyar hatóságok regisztráció nélkülFotó: Polyák Attila - Origo

A BÁH szerint szerda és vasárnap között 1599 menedékkérelmet regisztráltak. Ugyanebben az időszakban a rendőrség szerint 20 748 migráns érkezett Magyarországra. Vagyis csaknem 19 ezer olyan menekült lépett be, majd a hatóságok segítségével ki Ausztria felé, aki nem regisztrált.

13:10
Befogadnák a menekülteket, meg nem is

A románok befogadnák a migránsokat, csak ne náluk lakjanak címmel összegezte a bukaresti Adevarul portál a migrációs válságról szóló közvélemény-kutatást. A megkérdezettek 42 százaléka szerint az unióba érkező emberek a háborúk elől menekülnek, 23 százalékuk úgy véli: a jobb életet keresik Európában, másik 23 százalékuk szerint pedig destabilizálni jönnek Európát.

Migránsok a rendőrsorfallal szemben a magyar-horvát határon BeremendnélForrás: MTI/Mohai Balázs

A megkérdezettek 56 százaléka szerint Romániának nem kellene menekülteket befognia. Ami a migránsokhoz való viszonyulást illeti, a felmérésben résztvevők 26 százaléka elfogadná, hogy a menekültek letelepedjenek Romániában, 65 százalékuk ellenzi. A megkérdezettek 24 százaléka a menekülteket saját településére is befogadná, 67 százalékuk pedig ezt ellenezné.

12:42
Pálfordulást lát Orbánnál a DK

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor miniszterelnök számára nyilvánvalóvá vált, hogy elveszítette az Európával "vívott öncélú háborúsdit", és el kell fogadnia a közös európai menekültpolitikát, de ezt most pálfordulással leplezné, és úgy tesz, mintha az Európai Bizottság javaslatai a sajátjai lennének.

A DK szerint Orbán Viktor elveszítette öncélú háborúját BrüsszelbenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Molnár Csaba emlékeztetett: hétfőn a parlamentben Orbán Viktor azt mondta, a kormánynak van európai megoldási javaslata, méghozzá az, hogy hozzanak létre menekülttáborokat az EU-n kívül, és segítsék azokat az országokat, amelyek közel vannak a menekültek által elhagyott államokhoz, de mindezt az Európai Bizottság már szeptember 9-én javasolta, és akkor ezt Orbán Viktor ellenezte.

12:38
Menedékkérők nyertek pert

Ítélet született kedden egy 2011-ben indult ügyben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, ahol a bírák három szomáliai menedékkérőnek adtak igazat a magyar állam ellen indított perben. Erről bővebben itt olvashat.

12:34
Az ENSZ 240 ezer menekültet osztana szét

Az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) felszólította az Európai Uniót, hogy egyezzen bele további 120 ezer, azaz összesen 240 ezer migráns befogadásába, különben a szervezet szerint hiteltelen bármilyen széttelepítési program.

Az ausztriai nickelsdorfi kamionparkolóban menekülteknek osztanak ételtFotó: Polyák Attila - Origo

Melissa Fleming szóvivő emlékeztetett, hogy csupán tengeren 480 ezer ember érkezett Európába, és naponta átlagosan 6 ezren jönnek, így a 120 ezres keret 20 nap alatt megtelik. Sürgette, hogy az EU sürgősen állítson fel befogadóhelyeket Görögországban, ahova emberek tízezrei érkeznek.

12:21
A magyarok kétharmada veszélyt lát a menekültekben

Alapvetően nem változott a menekültek társadalmi megítélése az elmúlt hónapokban: a nyár eleji 64 százalékhoz képest szeptember elején is a magyarok döntő többsége, 67 százaléka vélte úgy, hogy veszélyt jelentenek, így nem kellene befogadni őket.

Szintén stabil azok aránya, akik szerint viszont Magyarországnak kötelessége lenne a menekültek befogadása: nyár elején és végén is a társadalom szűk ötöde gondolta így - derült ki a Republikon megbízásából az Ipsos által készített közvélemény-kutatásból.

13