Orbán: Továbbra sincs védve Európa

2015.09.23., 06:06
rendezés

Egymilliárd eurót adnak a Közel-Keletnek - erről döntöttek az állam- és kormányfők a szerda éjszakai EU-csúcson. Donald Tusk szerint a határok védelme közös feladat, Angela Merkel egyetértett Orbán Viktorral, hogy Törökország megnyerése kulcskérdés. Szerbia leállította a Horvátországból irányuló teherforgalmat, mert a horvátok korábban lezárták a határátkelőket. Trócsányi László szerint hazánk szabályozott keretek között fogadja a migránsokat. Kövesse az eseményeket az Origóval percről percre!

Origo
03:29

Gulyás Gergely: a politikai korrektség vége

A mostani migrációs válság a politikai korrektség végét jelentheti, hiszen a nyugat-európai polgárok saját bőrükön érzik a helyzet tarthatatlanságát - mondta Gulyás Gergely a Magyar Időknek adott interjújában. Az Országgyűlés fideszes alelnöke szerint ezért már nem fogadják el az elitek álszent, őszintétlen politikáját.

Gulyás Gergely szerint a polgárok nem fogadják el az elit álszentségétFotó: Szabó Gábor - Origo

A lap csütörtöki számában közölt interjúban Gulyás Gergely úgy vélte, ha Európa nem képes felismerni a saját érdekeit, az valóban végzetesen meggyengítheti az egész kontinenst. 

Origo
02:05

Ha nem tetszik a kerítés, átengedjük a migránsokat

Magyarországnak két lehetősége van, vagy kerítéssel védi meg a zöldhatárt, vagy ha ez nem tetszik, akkor képes arra is, hogy átengedje a migránsokat Ausztria és Németország irányába - fogalmazott Orbán Viktor.

Mint mondta, az osztrák kancellár egyértelműen jelezte, hogy ha csak kerítéssel tudjuk őket megállítani, akkor inkább engedjük őket. Ezt meg kell fontolnunk - tette hozzá.

Origo
01:58

Jó légkörben zajlott a csúcs

A megbeszélés a vártnál sokkal jobb légkörben zajlott le - mondta Donald Tusk a tanácskozást követő sajtótájékoztatón. Megfogalmazása szerint a résztvevők felhagytak az egymásra mutogatással, a kölcsönös szemrehányásokkal.

Origo
01:21

Orbán: Hatból öt pontban megegyeztek

Ezt mondta a miniszterelnök az EU-csúcsról távozva. A hatból a kivétel, hogy miként védjék meg Görögország határait. „Kár, hogy ez a legfontosabb az összes javaslat közül, ilyen értelemben tehát továbbra sincs védve Európának a külső határa, és Görögországon keresztül továbbra is jönnek a nemzetközi egyezményeket megsértő illegális migránsok” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint nem volt elég elszántság ennek megoldásához, mert „ehhez bátorság kéne meg egy erőteljes fellépés”.

Origo
01:13

Merkel egyetért Orbánnal

Helyszíni beszámolók szerint abban, hogy Törökország megnyerése kulcsfontosságú a migrációs válság megoldásában.

Origo
01:09

Egymilliárd euró a Közel-Keletnek

Erről biztosan döntöttek az állam- és kormányfők, Donald Tusk ezt sajtótájékoztatón jelentette be.

Az is elhangzott, hogy az uniós határok megfelelő védelme közös felelősség, méltánytalan mindent terhet az olaszokra és a görögökre rakni. Tusk úgy összegezte a rendkívüli csúcsot, hogy az azon született döntések jó irányba mutatnak, de még sok a tennivaló a következő (októberi) találkozóig.

Origo
00:52

Úgy tűnik, vége

Ezt az Európai Tanács elnökének szóvivője írta a Twitteren. Preben Aamann szerint főnöke, Donald Tusk és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker "hamarosan" sajtótájékozatatót tartanak.

Origo
00:37

Hazaindult a román elnök

Legalábbis a Reuters tudósítója szerint. Azt is írta: Klaus Iohannis távozásán kívül nincs jele annak, hogy a csúcs befejeződött volna.

Origo
00:32

Szerbia visszavágott a horvátoknak

A teljes Horvátországból Szerbiába tartó teherforgalmat felfüggesztik, válaszul arra, hogy Zágráb lezárta a két ország közti határátkelőket. Ezt a szerb belügyminiszter, Nebojsa Stefanovic jelenette be, akit a Russia Today idézett. A miniszter jelezte: arra utasította a rendőrséget, hogy egyetlen Horvátországban bejegyzett vagy ott gyártott árut szállító tehergépkocsit se engedjenek be Szerbiába.

Stefanovic most nem ezt az arcát mutattaForrás: AFP/Marko Djokovic

A hírt a miniszter a Twitterre is kiírta, és itt is egyértelművé tette, hogy a horvát lépések miatt voltak kénytelenek így dönteni.

Origo
23:56

Megint asztalhoz ültek

Ennek tanulságait Tomas Prouza cseh EU-ügyi államtitkár vonta le, aki szerint ezzel elveszett minden remény arra, hogy az állam- és kormányfők korán végezzenek.

Origo
23:44

Megtörték a hallgatást

Igaz, nem tudtunk meg sokat. "Egyes fejlemények még korai szakaszban vannak, de az EU összetart abban, hogy közös európai megoldást találjon" – titokzatoskodott friss Twitter-bejegyzésében Taavi Roivas észt miniszterelnök.

Origo
22:46

Amíg Schengen törvény, addig betartjuk

Orbán Viktor nyilatkozata videón az EU-csúcs előtt.

Nem csekély médiaérdeklődés övezte.

Origo
22:39

Juncker most sem bírta ki pofozás nélkül

A májusban Orbán Viktort lediktátorozó és arcon legyintő európai bizottsági elnök legújabb áldozata az olasz miniszterelnök volt. Matteo Renzi éppen a migrációs válság megoldásáról magyarázott elmélyülten újságíróknak, amikor a háta mögött egyszer csak megjelent Juncker.

Úgy tűnik, ennyi nem volt neki elég, az ülésteremben folytatta protokoll szempontból legalábbis kifogásolható gesztusait.

Az internet népe persze nem hagyta annyiban a dolgot, alig egy órán belül már párhuzamot talált: az 1998-ban világbajnokságot, 2000-ben pedig Európa-bajnokságot nyert francia labdarúgó-válogatott kapitánya, Laurent Blanc a meccsek előtt a Junckeréhez hasonló ikonikus puszival küldte harcba Fabien Barthez kapust.

Origo
22:27

Cameron és Tusk már reggel találkoznak

Dunald Tusk és David Cameron holnap reggel találkoznak - írta a Twitteren Henriette Jacobsen újságíró egy EU-s diplomatára hivatkozva.

MTI
22:15

Segítenének a csehek

Csehország segítséget ajánlott fel Magyarországnak a schengeni határ őrzéséhez - közölte a cseh védelmi miniszter. A cseh hírügynökség úgy értesült, hogy Prága határőrzésre szolgáló eszközök kiküldését mérlegeli a megfelelő katonai személyzettel együtt.

A cseh védelmi tárca szerdán megerősítette, hogy szükség esetén akár 5000 katonát is tud mozgósítani a cseh határok védelmére. Ugyanakkor Prága kész kisebb létszámú katonai csoportokat küldeni a szír határ mentén elterülő menekülttáborokba is.

MTI
22:12

Trócsányi: bevált a törvénymódosítás

Bevált a migrációval kapcsolatos törvénycsomag, szeptember 15-ei hatályba lépése óta lényegesen csökkent az illegális bevándorlás - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

A bíróságok jól helytálltak, a tranzitzónák működnek, mindenhol van tolmács, ám akik féltéglával jönnek, azokkal nehéz együttműködni - jegyezte meg a miniszter, aki szerint az ország szabályozott keretek között fogadja a migránsokat, miközben hiányoznak az egységes nemzetközi, európai megoldások. 

Origo
21:51

A vacsorán már túl vannak

A menüben cékla carpaccio, füstölt angolna, gyöngytyúk és vargánya gomba, illetve roppanós csokoládé is volt. 

MTI
21:18

Biztonsági zónát javasolnak

Az EU-csúcson ismerteti a török kormányfő javaslatát a bolgár miniszterelnök. 

A török miniszterelnökkel egy szíriai biztonsági zóna ötletén gondolkodunk, hogy az emberek a születési helyük közelében maradjanak és ott kapjanak segítséget - közölte Bojko Boriszov a BNT bolgár televíziónak a csúcs előtt adott interjújában.

A javaslat szerint a zónában egy munkacsoport foglalkozna a lakhatás, az ellátás és az oktatás biztosításával az Európai Unió és az Egyesült Államok támogatásával.

A jordán-szír határon fekvő Zaatari szíriai menekülttáborForrás: AFP/Khalil Mazraawi

Boriszov szerint ha nem alakítanak ki biztonsági zónát Szíriában, akkor akár további hétmillió szíriai állampolgár is útnak indulhat Európa felé,és ez mélyítené a humanitárius válságot és még kézzelfoghatóbb politikai következményekkel járna.

Origo
21:08

Schmidt Máriában nem buzog a segítségnyújtás

Van egy olyan szervezett mag, akik nem úgy viselkednek, mint akik az életükért futnának – mondta Schmidt Mária egy vitarendezvényen. A Terror Háza vezetője szerint lehet, hogy a többség tényleg menekült, de ezt nem nagyon lehetett látni az utóbbi időben. A vita résztvevője volt még Mesterházy Attila, Pető Péter és Prőhle Gergely.

MTI
21:00

Németország fenntartaná a határellenőrzést

Németország azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy hagyja jóvá a határán másfél hete ideiglenes jelleggel visszaállított ellenőrzések további húsz nappal való meghosszabbítását - közölte egy bizottsági szóvivő.

Németország szeptember 13-án jelentette be, hogy a menekültválság miatt átmenetileg visszaállítja a határellenőrzést az osztrák és a cseh határon. Azó uniós szabályok szerint különleges esetben lehetőség van a határellenőrzés visszaállítására a belső határokon, de ennek jóváhagyását az Európai Bizottságtól kell kérelmezni. 

Origo
20:48

Szijjártó: Görögország nem tudja védeni a határokat

Távol áll a vita a józanész talajától - mondta Szijjártó Péter az M1 aktuális csatornán. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a realitások talaján a magyar kormánynak megvannak a válaszai, és utalt rá, hogy korábban az osztrák kancellár, a horvát és román miniszterelnök is méltatlanul támadták Magyarországot.

Szijjártó Péter szerint Görögország nem tudja megvédeni az EU külső határait, ezért egy közös erőt kell létrehozni, és át kell venni a törökországi menekülttáborok finanszírozását. Ebben partner a magyar kormány.

Origo
20:36

Nehéz kiszűrni a szélsőségeseket

A migránsáradatban nehéz kiszűrni a szélsőségeseket, ezért nagy a veszély - szögezte le Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 esti műsorában. A szakértő szerint a német sajtóban a migránsokról, a terrorveszélyről nagyon szűrik a híreket, és úgy tűnik, a politikusok nem tudják kezelni a helyzetet.

Origo
20:11

Hollande Orbánnak üzent

Európa egy értékközösség, ezért azoknak, akik nem osztják annak értékeit és elveit, el kell gondolkodniuk arról, helyük van-e az Európai Unióban - jelentette ki Francois Hollande a brüsszeli EU-csúcsra érkezve.

A francia elnök ezt egy, Orbán Viktor menekültpolitikáját firtató kérdésre válaszolta. A menekültkvóta elfogadásáról azt mondta, hogy egy fontos döntés volt, és Franciaország részt fog venni annak megvalósításában. Szerinte azonban ennek a határvédelem és a migránsok regisztrációjának fokozásával, illetve a közel-keleti menekülttáborokban uralkodó állapotok javításával kell párosulnia.

Origo
20:05

Ausztria is biztosítaná a határokat

Ausztria álláspontja szerint is biztosítani kell az Európai Unió külső határait, de Bécs nem ért egyet azon intézkedések egy részével, amelyeket a magyar kormány evégett hozott - közölte Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár, miután Brüsszelben találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

Reinhold Mitterlehner azért akart egyeztetni Orbán Viktorral, hogy pontosabb, világosabb és frissebb információkat kapjon a menekültek magyarországi mozgásával kapcsolatban.

Origo
19:57

Cameron a kiinduló országokat stabilizálná

A menekültáradat megállítása érdekében lépéseket kell tenni a kiinduló országok stabilizálására - mondta David Cameron brit miniszterelnök az érkezésekor adott nyilatkozatában.

David Cameron szerint a kiinduló országokat kell stabilizálniForrás: AFP/Khalil Mazraawi

Eddig Nagy-Britannia nyújtotta a legtöbb segítséget Szíriának, de most a többi EU-országnak is fokoznia kell az élelmezési program támogatását - vélekedett Cameron.

Origo
19:49

Merkel Szíriát és Törökországot támogatná

Angela Merkel német kancellár több támogatást szorgalmazott Törökországnak és a Szíriával szomszédos többi országnak a menekültválság rájuk nehezedő terhének enyhítésére.

A brüsszeli tanácskozásra érkezve Merkel arról beszélt, hogy hatékonyabban kell fellépni a menekülttáborok nyomorúságának enyhítése érdekében, és ennek jegyében az EU-nak nagyobb külpolitikai elkötelezettséget kell mutatnia.

A csúcstalálkozó másik fontos témájának ígérkezik Merkel szerint, hogy miként biztosítsák a külső határokat, a migránsok tisztességes elosztását, és a külső határok mentén a regisztrációs központok működtetését.

Origo
19:40

Ezt ajánlja a V4

A visegrádi országok miniszterelnökei az esti EU-csúcs előtt külön is találkoztak. Megbeszélésük után nyilatkozatot adtak ki, amelyben szerepelnek a migrációs válság enyhítését célzó közös terveik is, dacára annak, hogy Lengyelország korábban kiszavazott közülük, és mégis támogatta a 120 ezer migráns elosztását célzó kvótarendszert.

A V4 a közvetkezőket ajánlja: az EU külső határainak hatékony ellenőrzése és védelme; közös EU-lista a biztonságos kibocsátó országokról; jól működő visszafogadási megállapodások az illetékes országokkal; hotspotok; fokozott küzdelem az embercsempészet és a szervezett bűnözés ellen; aktívabb hozzájárulás a líbiai, szíriai és a más közel-keleti válságok megoldásához; hatékony és célzott segítségnyújtás a kibocsátó- és trazitországoknak.

Origo
19:06

Új tárgyalótermek Szegeden

Ideiglenesen tizenöt új tárgyalótermet alakítanak ki a Szegedi Járásbíróság Széchenyi téri épületében, hogy a határzárral kapcsolatos büntetőeljárásokat minél hatékonyabban tudják lefolytatni.

Ezekkel együtt már 28 tárgyalóteremben tartanak majd tárgyalásokat - nemcsak a határzárral kapcsolatos büntetőügyekben - a járásbíróság bírái.

Origo
18:59

Odaszúrt egyet Orbánnak az EP-elnök

A szociáldemokrata Martin Schulz a Twitteren azt írta: Azokat, akik az életükért rohannak Aszad (szír elnök) és az úgynevezett Iszlám Állam erőszakja elől, nem fogják feltartóztatni a kerítések és a falak.

Origo
18:58

Egymilliárdot ad az EU

További egymilliárd eurót tervez felajánlani az Európai Unió a menekültválság kezelésével foglalkozó ENSZ-szervezeknek a szerdai EU-csúcsra készült nyilatkozattervezet alapján - jelentette az AFP hírügynökség.

A tervezet szerint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának, a Világélelmezési Programnak (WFP) és más szerveknek ajánlanák fel a további legalább egymilliárd eurós összeget, reagálva a térségbeli menekültek sürgős szükségleteire.

Origo
18:55

A litván elnök másképp látja

Nem az európai egység hiánya a probléma, hanem az európai bölcsességé – írta a Twitteren a brüsszeli EU-csúcs előtt nem sokkal Dalia Grybauskaite.

MTI
18:49

Készül a vasúti határzár

Készülnek a gyékényesi vasúti határátkelő lezárására: a gyorstelepítésű drótakadály már elkészült, és a szögesdróttal körülvett vasúti kocsi is készen áll arra, hogy a határra tolják.

A kocsi készen áll arra, hogy a helyére toljákForrás: Origo
MTI
18:31

A szlovák belügyminiszter lezárná a határt

Csúcstechnológiás gátrendszerrel zárnák le a szlovák-magyar határ bizonyos szakaszait - írta a pluska.sk portál, amely szerint ezt Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter mondta a menekültkvóták elfogadása után.

Ehhez olyan haditechnológiát használnának, melyet az amerikai hadsereg is alkalmazott katonai bázisainak védelmére Irakban és Afganisztánban. Peter Lazarov belügyminisztériumi szóvivő a TASR hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a határzár ezzel a módszerrel nagyon gyorsan felépíthető, nem kell hozzá alapokat sem ásni, és illeszkedik az adott terepviszonyokhoz is.

Origo
18:14

Angela Merkel bizakodó

"Az EU-csúcsnak az a feladata, hogy megüzenje a világnak: Európa képes egységes álláspontot kialakítani a határőrizetről" - mondta Angela Merkel Brüsszelben. A német kancellár a rendkívüli EU-csúcs előtt úgy fogalmazott, szerinte Európa elég erős ahhoz, hogy megoldást találjon a menekültválságra. 

Angela Merkel szerint Európa elég erős, hogy megoldást találjonForrás: AFP/John Macdougall
MTI
17:58

Újraindult a személyforgalom Bajakovónál

Újraindult a személyforgalom a szerb-horvát határon a Bajakovo-Batrovci átkelőhelynél, miután a teherautó-sofőrök felhagytak a tiltakozással. A kamionosok azért zárták le kedd éjszaka a Belgrádot Zágrábbal összekötő autópályán fekvő átkelőt, mert a horvát hatóságok csak a romlandó árut szállító teherautókat engedték át,  így sokan már napok óta vesztegeltek a határon.

Origo
17:55

Görögországról is beszélt Orbán

"Az uniós csúcstalálkozó legfontosabb kérdése a görög határok megvédése, és azt kellene elérni, hogy ha erre Athén maga nem képes, akkor közösen Európa tehesse meg" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli csúcs előtt.

A kormányfő elmondta, hogy ha ez nem sikerül, akkor ahhoz kell támogatást szereznie, hogy Magyarország érvényt szerezhessen a Schengeni Egyezménynek, miután a fizikai határzár elkészültével Magyarország a horvát zöldhatárt is lezárja.

MTI
17:45

Kilenc ítélet a határzár átlépése miatt

Kilenc ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság szerdán. Hat vádlottat egy, hármat két évre kiutasítottak Magyarország területéről.  A vádlottak közül négy szíriai, négy afgán, egy pakisztáni állampolgárságúnak vallotta magát. Heten Kelebiánál a kerítés alatt átbújva vagy felette átmászva jutottak magyar területre, egy Mórahalomnál, egy pedig Ásotthalomnál a már korábban megrongált kerítésen jött át.

Origo
17:39

Orbán megérkezett Brüsszelbe

Megérkezett Orbán Viktor az EU-csúcs helyszínére. A magyar miniszterelnök az újságírónak nyilatkozva békülékenyebb hangot ütött meg. 

"Együtt kell működnünk Németországgal. Ha pedig Görögország nem tudja megvédeni a határait, akkor - nagyon kedvesen - meg kell rá kérnünk, hogy engedje meg, hogy ezt mások tegyék meg helyette" - jelentette ki. 

Néhány órával korábban Bajorországban Orbán még bírálta a németeket, és úgy fogalmazott, hogy nem akar morális imperializmust. 

MTI
17:23

Rendes ember betartja a megállapodásokat

Bírálta Milos Zeman cseh elnök szerdán Lengyelországot azért, hogy a négy visegrádi ország közül egyedüliként előző nap megszavazta a menekültkvótákat. Zeman szerint "a rendes ember betartja a megállapodásokat".

MTI
17:05

"Humanitárius folyosót" akarnak a horvátok

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter "humanitárius folyosó" létrehozását sürgeti. Zdravko Kelic, a megyei válságtörzs vezetője azt mondta: az opatováci sátortáborban nő a feszültség, késelés is történt. "Egyre több az etnikai csoportok közötti összetűzés" - tette hozzá. Ranko Ostojic belügyminiszter szerint ez már "emberkínzás". "Ne engedjék, hogy szenvedjünk, ez az emberek megkínzása, és minden egyes országé is, ahelyett, hogy humanitárius folyosó létesülne, ami mindent megoldana" - üzente a belügyminiszter.

Menekültek a horvátországi Apátiban (Opatovac) felállított fogadótáborbanForrás: MTI/Balogh Zoltán
Origo
17:00

Milliók jöhetnek Európába

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitter-bejegyzésében jelezte, hogy nem elég a kedden elfogadott menekültek szétosztásáról szóló megállapodás, mert nem ezrek, hanem milliók jöhetnek Európába. 

MTI
16:30

Szijjártó: Megvédjük Schengen határait

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az EU-ban továbbra is azokat az országokat támadják, amelyek betartják az uniós szabályokat, és megnevezik a kihívásokat. Magyarország megvédi a határait, és jó lenne, ha minden ország így tenne, amelynek schengeni határa van - utalt az olasz külügyminiszter keddi mondataira. Paolo Gentiloni "megrendítőnek" nevezte Magyarország migránsokkal szembeni fellépését. "Ez szinte pofonütésként hat ránk, akik hittünk az Európai Unió bővítési politikájában" - nyilatkozta. 

MTI
16:16

Erősíteni kell a határokat

A szerdai uniós csúcstalálkozón az a legsürgősebb kérdés, amelyre választ kell találni, hogy a tagállamok hogyan nyerhetik vissza az ellenőrzést az Európai Unió külső határai fölött - jelentette ki szerdán, a rendkívüli csúcsértekezlet előtt néhány órával Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A politikus Brüsszelben közölte, hogy rövid távú intézkedésekre is javaslatot tesz majd az uniós állam-, illetve kormányfőknek. 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnökeForrás: Picture-Alliance/AFP/Wiktor Dabkowski
Origo
15:51

Nemet mondtak a horvátok

Szlovénia 800 menekültet próbált visszaküldeni Horvátországba, az ottani hatóság azonban ebbe nem egyezett bele - írja a Vijesti.hr.

Origo
15:50

Visszaküldik a szerbeknek a menekülteket

A horvát kormány azt fontolgatja, hogy ha Magyarország lezárja a határait, akkor visszaküldi a menekülteket Szerbiába - értesült kormányzati körökből a Vijesti.hr

Menekültek a szerb-horvát határonForrás: AFP/Alexa Stankovic

 

MTI
15:34

Kilenc útlevél volt a menekültnél

A röszkei zavargás egyik, már előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottjánál a nyomozók a sajátján kívül még nyolc, más ember nevére kiállított útlevelet találtak - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. Az előzetes szakértői vélemények szerint az útlevelek nem voltak hamisak. A férfi útlevelében volt érvényes schengeni vízum is.

A lezárt Horgos 2 határátkelő szeptember 16-ánForrás: MTI/Sóki Tamás
MTI
15:19

Pénz kellene az önkormányzatoknak

A migráció hatalmas kihívás az önkormányzatok számára, komoly többletterhet jelent például a köztisztasági, a közegészségügyi feladatok ellátása, amelyre nincsenek források - mondta Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. A "kivérzett" települések számára jelentős megterhelés, hogy meg tudjanak felelni - tette hozzá Gödöllő polgármestere a MÖSZ konferenciáján, amelyet a szervezet második alkalommal rendezett meg a migráció témakörében, Világpolitikai kérdések és kihívások, a menekültek és a migráció hatása Európára címmel.

MTI
15:12

Szörnyű állapotok Calais-ban

Peter Sutherland, az ENSZ migrációs különmegbízottja szerint "szörnyű állapotok" uralkodnak Calais-ban a menekültek átmeneti táborában. "Nem tudok napirendre térni a sokk miatt, Franciaországnak és Nagy-Britanniának azonnali válaszokat kell adnia - írta Twitter-oldalán. 

MTI
15:03

Közös európai csapatokról beszélt Juncker

Az Európai Bizottság bejelentése szerint Törökország egymilliárd eurót, míg Szerbia tizenhétmillió eurót kap a menekültválság kezelésére. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint a tegnap elfogadott, menekültek elosztásáról szóló javaslat az európai szolidaritás dicséretes kifejeződése. A történet azonban itt nem állhat meg, további összehangolt lépésekre van szükség - tette hozzá. Az Európai Bizottság tervei szerint Európa hamarosan képes lesz "gyorsreagálású határvédelmi csapatokkal" megvédeni Európa határait - írja a The Guardian.

Menekültek NickelsdorfnálFotó: Polyák Attila - Origo
MTI
14:31

Közös európai menekültügyi rendszert akar az MSZP

Közös európai menekültügyi rendszerre van szükség, amely magában foglalja a regisztráció megszervezését, a menedékkérelmek elbírálását, a menekültek elosztását és finanszírozását - hangsúlyozta Tóbiás József, az MSZP elnöke. Az ilyen közös rendszerben való megállapodás esetén van értelme kvótákról beszélni - fogalmazott, hozzátéve, "a diplomáciai kapcsolatainkat normalizálni kell". 

MTI
14:00

Éjszaka a szabad ég alatt

Illegális bevándorlók alszanak a horvátországi Apátiban (Opatovac) lévő fogadótábor előttForrás: MTI/Balogh Zoltán
MTI
13:40

Szlovákia bíróságon támadja meg a kvótadöntést

Szlovákia az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságán támadja meg az unió belügyminiszterei által minősített többségi szavazással jóváhagyott, a migránsok kötelező elosztását előíró kvótadöntést - jelentette be Robert Fico szlovák kormányfő. Szlovákia nem tesz eleget annak, hogy beépítse saját jogrendjébe a keddi brüsszeli döntés jogi következményeit, és ezzel úgymond önkéntesen kiteszi magát annak, hogy az unió kötelezettségszegési eljárást indítson az ország ellen. "Nem engedhetjük meg, hogy Európa a többség a kisebbség ellen elv mentén működjön, mert akkor mindennek vége" - szögezte le.

Robert Fico szlovák miniszterelnökForrás: MTI/EPA/Julien Warnand
MTI
13:37

Szétesett a visegrádi egység

Rossz dolog, hogy az Európai Bizottság menekültelosztási tervéről tartott szavazáskor szétverték a visegrádi országcsoport egységét - jelentette ki Malgorzata Sadurska, a lengyel államfő hivatalának vezetője.

MTI
13:14

Átirányították a személyforgalmat Tovarnikra

A horvát hatóságok a szerb-horvát Bajakovo-Batrovci határátkelőről a Sid-Tovarnik határátkelőre irányították át a személyforgalmat az előbbin kialakult rendkívüli állapotok miatt - jelentette az N1 horvát hírcsatorna szerdán. A horvát hatóságok még hétfőn határzárat rendeltek el a Szerbiából érkező kamionforgalom előtt, majd kedden ezt részlegesen feloldották, de csak a romlandó árut szállító járműveket engedték át. A szerb kamionsofőröknek ez nem tetszett, és ezért tiltakozásba kezdtek, azóta is akadályozva a forgalmat.

Menekültek Sid városa mellettFotó: Polyak Attila - Origo
Origo
13:09

A cél, hogy hazamenjenek

A cél az, hogy mindenki visszamenjen oda, ahonnan el kellett mennie. Ez a keresztény politikus feladata - foglalta össze szándékát Orbán Viktor a sajtótájékoztató végén. 

MTI
13:09

Kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen

Tizenkilenc európai uniós tagállam, köztük Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárást szerdán az Európai Bizottság, mert nem értesítették időben a brüsszeli testületet arról, hogyan ültették át saját jogrendjükbe a menekültügyi eljárásról szóló irányelvet és a befogadóközpontok minimális körülményeit meghatározó jogszabályt. Brüsszel tájékoztatása szerint emellett a bizottság úgynevezett adminisztratív levelet is küldött Ciprusnak, Németországnak, Görögországnak, Magyarországnak és Olaszországnak augusztus végén, mert Brüsszel tájékoztatást vár arról, hogy az öt említett ország hogyan alkalmazza a közös ujjlenyomat-nyilvántartó rendszert szabályozó úgynevezett EURODAC-irányelvet.

Origo
13:08

Bűnözők vagy menedékkérők

Különbséget kell tenni a bűnözők és a menedékkérők között - mondta Orbán, emlékeztetve a röszkei, összecsapással végződött eseményekre. Azt is mondta, részvétet érez viszont azon menekültek iránt, akiket becsaptak az embercsempészek és azok a politikusok, akik azt éreztették velük, hogy várják őket.

Origo
13:05

Nem akar Berlinnel vitázni Orbán

Ne legyen morális imperializmus - mondta Orbán, hozzátéve: nem vonja kétségbe Németország jogát arra, hogy mindenkit vagy akár senkit se engedjen be az országba. A magyar kormányfő nem akar ebbe a belpolitikai vitába beleszólni, de azt szeretné, ha bárhogyan is döntenek a németek, az csak Németországban legyen érvényes. A magyar emberek hadd dönthessenek másként - tette hozzá.

Origo
13:04

Közös haderő, felajánlás alapján

Országonként, felajánlás alapján küldhessenek a görög határra erőket az EU-tagállamok, Magyarország kész erre - mondta a közös határvédelmi erőre vonatkozó kérdésre a magyar kormányfő.

Origo
13:03

Kvóta vagy kontingens

Más a kvóta és más a kontingens - mondta Orbán, aki szerint Magyarország előbbit elutasítja, utóbbit azonban nem veti el, abban kész együttműködni.

Origo
13:01

Orbán: Európát kell megvédeni

Horvátország csoportokban hordja a magyar határra a menekülteket, akik nem hajlandóak regisztrálni, együttműködni a hatóságokkal - állapította meg Orbán Viktor, aki szerint érdemes megvédeni a magyar külső határokat, mert ezzel megvédhető Európa.

A bajor konzervatív kormánypárt, a keresztényszociális Unió, a CSU tartományi frakciójának ülésére érkező Orbán Viktort köszöntik támogató tüntetőkForrás: MTI/AP/Matthias Schrader
Origo
13:00

Visszaesett az illegális határátlépés

A szerb-magyar, 175 kilométeres határszakaszon a fizikai határzár miatt az illegális határátlépések száma a töredékére esett vissza - állapította meg Orbán Viktor egy kérdésre válaszolva. Hozzátette: képesek a magyar hatóságok ezen a szakaszon ellátni feladatukat, de kérdés, képesek lesznek-e a többi határszakaszon is erre. Ezen van a magyar kormány, átcsoportosítják az erőket - tette hozzá.

Origo
12:57

Törökország szerepe fontos

Ezek a kérdések megoldhatatlanok anélkül, hogy Törökország is partner lenne ebben – folytatta az Európai Néppárt frakcióvezetője.

A bajor konzervatív kormánypárt, a keresztényszociális Unió, a CSU tartományi frakciójának ülésére érkező Orbán Viktor miniszterelnököt Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök (j) és Thomas Kreuzer tartományi frakcióvezető (j2) fogadja a banzi kolostornál, Bad StaffelsteinbanForrás: MTI/AP/DPA/Nicolas Armer
Origo
12:56

Ez már tűrhetetlen

Rendet kell teremteni – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője is. Hozzátette: ezt a beáramlást nem lehet a továbbiakban eltűrni. Szeretnék a jogot érvényre juttatni Európa külső határain, de egyúttal a humanitárius szempontokat is figyelembe kell venni – mondta Manfred Weber.

Origo
12:54

Két fontos téma

A bevándorlás korlátozását és a védelemre szoruló emberek integrálását nevezte a legfontosabb kérdésnek és tennivalónak a bajor miniszterelnök.

A bajor konzervatív kormánypárt, a keresztényszociális Unió, a CSU tartományi frakciójának ülésére érkező Orbán Viktor miniszterelnököt Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök (j2), Thomas Kreuzer tartományi frakcióvezető (j4) és Andreas Scheuer, a CSU főtitkára (Orbán mögött) fogadja a banzi kolostornál, Bad StaffelsteinbanForrás: MTI/AP/DPA/Nicolas Armer
Origo
12:53

Rendnek kell lennie

Közös meggyőződésünk, hogy mindent el kell követni azért, hogy rendet vigyünk a menekültválság kezelésébe – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke. Hozzátette: Orbán Viktor élvezi Bajorország támogatását és elismerését.

MTI
12:52

Románia be tudja fogadni a menekülteket

Románia be tudja fogadni a neki szánt menekülteket, de továbbra is azon az állásponton van, hogy az Európai Bizottság által megszabott kötelező kvóták nem jelentenek megoldást a kialakult helyzetre - mondta Klaus Iohannis román államfő. Sajnálatosnak nevezte, hogy egy ilyen döntést többségi szavazattal "erőltettek" át a tagországokkal való egyeztetés helyett, de hozzátette: Románia végrehajtja a határozat rá vonatkozó részét.

Origo
12:51

Ezek Orbán javaslatai

Orbán Viktor ismertette azt a hat javaslatot, amit Brüsszelbe visz a rendkívüli EU-csúcsra.

A miniszterelnök azt javasolja, hogy Görögországot engedje át határvédelmét azoknak az uniós országoknak, akik erre hajlandóak. A magyar kormányfő továbbá még a schengeni határ előtt szétválasztaná a menekülteket és a gazdasági bevándorlóktól.

Orbán azt is javasolta, hogy európai szinten határozzák meg a biztonságos országok listáját, valamint minden tagállam növelje meg egy százalékkal a befizetését, ami hárommilliárd eurót jelentene. A magyar kormányfő kiemelt partnerséget is létrehozna azokkal az országokkal, amelyek nélkül nem lehet a helyzetet kezelni. A miniszterelnök ezen kívül azt is javasolja Brüsszelnek, hogy hozzon létre világkontingenst, és az egész világot vonja be a népvándorlás kezelésébe.

Origo
12:47

A legfontosabb a jogrend helyreállítása

Nem osztjuk azt a megközelítést, hogy szüntessük meg a jogszabályainkat. Igenis van lehetőség a jog keretei közé terelni a népvándorlást. Arra kérek felhatalmazást, hogy ehhez segítséget kapjunk Németországtól és Európától - mondta a magyar miniszterelnök. A jogrend helyreállítása az egyetlen lehetséges megoldás - tette hozzá. 

Origo
12:45

Orbán, a végvári kapitány

Megkezdődött Orbán Viktor sajtótájékoztatója Németországban, ahol a CSU vezetőivel tárgyalt. A kormányfő azzal viccelődött, ő Európa végvári kapitánya. 

MTI
12:35

Nagyobb önmérséklet kellett volna

Mindkét fél részéről nagyobb önmérsékletre lett volna szükség a menekültválsággal és Magyarország kerítésépítési tervével kapcsolatos román-magyar vitában - jelentette ki Klaus Iohannis román államfő. "Az ilyen vitákkal semmit sem lehet megoldani, ellenkezőleg, bonyolítják a két ország közötti viszonyt. Az a párbeszéd, amely lezajlott, nem illeszkedett a megszokott diplomáciai keretek közé".

Klaus Iohannis, román államfőForrás: AFP/Robert Ghement
MTI
12:21

Egy bizonyos pontig lehet feszíteni a húrt

Csehország nem fog fellebbezni az Európai Unió által a menekültek elosztására jóváhagyott kvótarendszer ellen - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. "Habár nekem nem tetszik a kvóták használata, nem értek velük egyet, és ellenük is szavaztam, Európának nem szabad szétesnie a migránsválság miatt" - közölte Sobotka. Hozzátette, nem akarja tovább élezni a feszültséget azzal, hogy bíróságra vigye az ügyet. "Csak egy bizonyos pontig lehet feszíteni a húrt, utána elszakad" - mondta.

MTI
12:18

"Ellentétes a fiatalok érdekeivel a bevándorlás"

Ellentétes a magyar fiatalok érdekeivel az illegális bevándorlás - mondta Hollik István, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő. Hollik István, aki hétfőn tette le parlamenti esküjét és Papcsák Ferenc fideszes képviselő mandátumát kapta meg, kifejtette: európai szintű probléma a fiatalok munkanélkülisége, és a fiatalok munkához jutását nem segíti ez a jelenség. 

MTI
12:06

Szerb és magyar két jó barát

Az eddiginél is szorosabb gazdasági együttműködésre törekszik Magyarország és Szerbia, a kihívásokkal teli időszakokban értékelődnek ugyanis fel a barátságok - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vajdasági Zentán. A magyar-szerb barátság a menekültválság során felértékelődött, de fontos, hogy ennek a kapcsolatnak legyenek mindennapi kifejeződései is, olyan beruházások, amelyek közös erőfeszítéssel jöttek létre - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: a közös munka hozzájárul ahhoz, hogy Közép-Európa továbbra is az európai gazdaság motorja legyen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
MTI
12:00

Csökkent Angela Merkel népszerűsége

Németországban egy hét alatt három százalékponttal csökkent, és ezzel idei mélypontjára süllyedt Angela Merkel kancellár népszerűségi mutatója. Arra a kérdésre, kire szavaznának, ha közvetlen választással lehetne betölteni a kancellári pozíciót, a reprezentatív felmérésben megkérdezettek 49 százalék jelölte meg Angela Merkelt, míg egy héttel korábban még 52 százalék volt ez az arány. A németek csupán 13 százaléka választaná meg kancellárnak Sigmar Gabrielt, a CDU/CSU utáni második legnagyobb politikai erő, a szociáldemokrata párt (SPD) vezetőjét, vagyis Merkel előnye a gyengüléssel is még 36 százalékpontos.

Angela Merkellel készít szelfit egy menekültForrás: AFP/Fabrice Coffrini
MTI
11:56

Folyamatosan érkeznek a menekültek

A horvátországi, opatovaci ideiglenes sátortáborba továbbra is főleg Bapska körzetéből érkeznek az menekültek, Tovarnikról már sokkal kevesebben jönnek. A rendőrség szerint a menekültek állandó összeköttetésben állnak egymással, és mobiltelefonon kommunikálnak. Ezért arról, hogy mi történik Horvátországban, hol kell átlépni a határt és egyéb gyakorlati információkról már azok a menekültek is értesültek, akik még Macedóniában vannak.

Menekültek a horvátországi Apátiban (Opatovac) felállított fogadótáborban szeptember 22-énForrás: MTI/Balogh Zoltán
MTI
11:45

Szerb embercsempészt fogtak

Szerb embercsempészt fogtak el a rendőrök kedd éjszaka Mórahalomnál, a férfi 17 menekültet szállított. A menekültek elmondták, hogy fejenként 600 eurót fizettek a sofőrnek, hogy Bécsbe szállítsa őket.

MTI
11:17

"S. O. S. jelzést adtak le" a szlovénok

Szlovénia Olaszország segítségét kérte a migráció kezelésében, attól tartva, hogy a Balkán-félszigeten keresztül érkező menekültek további feszültséget teremthetnek a térségben – adta hírül szerdán a La Stampa című olasz napilap. A lap értesülései szerint Szlovénia "S. O. S. jelzést" adott le Olaszországnak, segítséget kérve a migráció kezelésében. A ljubljanai kormány azt sem zárja ki, hogy a migránsáradat okozta feszültség a térségben újjáéleszti az etnikai konfliktusokat.

Menekültek a horvátországi Apátiban (Opatovac) felállított fogadótáborbanForrás: MTI/Balogh Zoltán
MTI
11:15

"Varsó Magyarországot is elárulta"

A lengyel kormány becsapta a visegrádi csoport országait, ami megnehezíti a térségbeli szolidaritás építését – mondta szerda reggeli rendkívüli sajtóértekezletén Beata Szydlo, az ellenzéki konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányfőjelöltje arra, hogy Lengyelország egyetlen visegrádi tagállamként az Európai Bizottság kötelező menekültelosztási terve mellett szavazott.

"A döntés botrányos" – jelentette ki Szydlo. Hozzátette: "lehetőség volt a bizalom, a szolidaritás visszaállítására a térség országai között". A politikus rámutatott: az EU belügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán kedden elfogadott menekültelosztási terv precedensértékű, a következő menekülthullámok esetében a migránsokat már az uniós tagországokkal való egyeztetés nélkül fogják befogadni. 

MTI
11:08

Ötszáz menekültet hoztak Letenyére

Tíz autóbusszal mintegy 500 menekültet szállítottak a horvát hatóságok szerda délelőtt a Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya-átkelőre. A mintegy 500 migráns között nem csak férfiak voltak, nagyon sok a gyerek és az asszony is, egy fiút a mentők a helyszínen el is láttak rosszullét miatt. Az érkezőket a korábbi napok forgatókönyve szerint egyesével szállítják át magyar buszokra, majd miután felsorakoztak, egyszerre indítják el őket valamelyik magyarországi regisztrációs pontra. 

A horvát–magyar határt átlépő menekültek mennek Gyékényes vasútállomásra, Zákány közelében szeptember 21-énForrás: MTI/Varga György
Origo
10:53

Magyarországra 1300 menekült jut

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta, hogy az egyes országoknak hány menekültet kell befogadniuk a belügyminiszterek tanácskozásán kedden meghozott döntés következtében – írja a The Guardian

- Csehország: 1591

- Szlovákia: 802

- Románia: 2475

- Magyarország: 1294

Pintér Sándor belügyminiszter és Thomas de Maziere német belügyminiszter az Európai Unió tagállamai belügyminisztereinek a migrációs válság egységes, közös kezeléséről tartott rendkívüli tanácskozásán Brüsszelben szeptember 22-énForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A legtöbb menekültet Németország fogadja be, oda több mint 17 ezren mennek majd. Franciaországba 12 ezren.

Origo
10:28

Az útlevélhalmozó

Hét különböző útlevelet találtak a Győrben elfogott Ahmed H.-nál, aki a hatóság szerint egyik szervezője és irányítója volt a röszkei rendőrök elleni múlt szerdai támadásnak. A Népszabadság úgy értesült, a férfi útleveleiben schengeni vízumok is voltak.

MTI
10:22

Orbán már Bajorországban tárgyal

Horst Seehofer bajor miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök a bajorországi Bad StaffelsteinbenForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Kobza Miklós
MTI
10:12

Ötezer menekült lépte át a határt

Több mint ötezer menekülttel szemben intézkedtek a rendőrök kedden, ebből 291 a magyar-szerb határszakaszon, 4823 a magyar-horvát határszakaszon lépett be illegálisan az országba - mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője. 

A horvát-magyar zöldhatárt átlépő menekültek mennek rendőri kísérettel Gyékényes vasútállomásra, Zákány közelében szeptember 21-énForrás: Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
10:01

Több mint félmillió órát túlóráztak a rendőrök

Sok munkával jár a menekültválság a rendőrök számára, az Origo információi szerint a június elseje és szeptember 15. közötti időszakra vonatkozóan összesen 572 904,82 óra túlórát kell a kifizetni a szolgálatot teljesítőknek. 

Menekültek a rendőrsorfallal szemben a magyar-horvát határon BeremendnélForrás: MTI/Mohai Balázs
MTI
10:00

Orbán Viktor kapott hideget, meleget a néppárt frakcióvezetőjétől

A nemzetközi migrációs áramlatok miatt félő, hogy több kerítésre lesz szükség a határokon az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője szerint. Azt mondta, Orbán Viktor csak betartja a szabályokat, de a menekültekkel emberségesen kell bánni, erre szokta őt emlékeztetni.

MTI
09:45

Sok tárgyalás vár ma Orbán Viktorra

Bajorországban, majd Brüsszelben tárgyal Orbán Viktor kormányfő. Orbán Viktor kedd este a bajorországi Bambergben magánvacsorán folytatott eszmecserét Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnökkel, szerdán pedig jelen lesz a bajor konzervatív CSU tanácskozásán. Ezt követően a kormányfő Brüsszelbe utazik, ahol részt vesz az Európai Néppárt, majd a visegrádi tagállamok (V4) egyeztetésén, este pedig az Európai Tanács rendkívüli ülésén.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnökForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
MTI
09:18

Indokolt a költségvetés módosítása

A Költségvetési Tanács véleménye szerint "felmerül a költségvetés módosításának indokoltsága" – jelentette ki Kovács Árpád, a tanács elnöke szerdán a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Hangsúlyozta, hogy az államháztartás a migrációs válságból eredő terheket bírja, a hiánycél nagy valószínűséggel teljesíthető, és az adósságszabály nem sérül, de gondos, fegyelmezett munkára és nagyon takarékos tevékenységre van szükség.

MTI
09:09

Kilenc eljárás határzár tiltott átlépése miatt

Kilenc újabb menekült bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésének bűntette miatt kedden – tájékoztatott a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője, Szanka Ferenc.

Menekültek a horvát határ felé gyalogolnak a szerbiai Sid település közelében szeptember 22-énForrás: MTI/Balogh Zoltán

A vádirat szerint hét ember Kelebiánál, egy-egy pedig Ásotthalomnál, illetve Mórahalomnál lépett Magyarország területére. Utóbbiak a már mások által megrongált kerítésen keresztül lépték át illegálisan a határt, míg Kelebiánál a kerítés alatt vagy felett átbújva, átmászva jutottak be.

A vádlottak közül négy-négy afgán és szír, egy pedig pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. Valamennyi vádlott őrizetbe került, és elismerte a bűncselekmény elkövetését.

MTI
09:02

A táborban a telefonjukat is tudják tölteni

A horvátországi Apátiban (Opatovac) felállított fogadótáborban a menekültek a telefonjukat is fel tudják tölteni.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Forrás: MTI/Balogh Zoltán
MTI
08:34

Palkovics: Egyetemisták is segítenek a humanitárius munkában

Egyetemisták is részt vesznek az illegális bevándorlókat segítő humanitárius munkában – mondta Palkovics László felsőoktatási államtitkár az M1 csatornának. Az elmúlt hetekben a Szegedi Tudományegyetem klinikáin látták el a betegeket, a hallgatók közt olyan külföldiek is segítettek, akik a bevándorlók kultúráját, nyelvét is ismerik – közölte. 

MTI
08:25

A horvát határ az úti cél

Sok menekült gyalogol a horvát határ felé a szerbiai Sid település közelében.

Horvát határ arra – tájékoztat az angol nyelvű feliratForrás: MTI/Balogh Zoltán
Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Origo
07:49

Orbán a brit kormány kezére játszik

A kelet-európai tagállamok ellenállása a Közel-Keletről érkező menekültekkel szemben nagy segítség az Egyesült Királyságnak az uniós tagság újratárgyalását célzó kampányban, mondta Philip Hammond, a szigetország külügyminisztere Brüsszelben. Az Egyesült Királyság szeretné elérni, hogy szigorodjanak az emberek szabad mozgására vonatkozó szabályok.

Hammond megjegyzései az után hangzottak el, hogy négy kelet-európai tagállam, köztük Magyarország, nemmel voksolt a menekültkvóták bevezetésére, írja a Guardian.

Origo
07:28

Megérkeztek az első szír menekültek az Egyesült Királyságba

Megérkezett az első csoport abból a 20 ezer szír menekültből, akiket az Egyesült Királyság befogad, írja a Guardian. A menekültek a szír határ menti táborokból érkeztek. Hogy pontosan hányan voltak az első csoportban, azt a szigetország nem közölte.

A menekültek nem kapnak azonnal teljes menekültstátust, csak egy humanitárius jogállást, amivel öt év elteltével menekültstátusért folyamodhatnak.

Origo
06:52

Az ENSZ szerint, ha 1956-ban sikerült, most is mennie kell

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága, az UNHCR szóvivője, Melissa Fleming azt mondta, talán most lesz az utolsó esély arra, hogy Európa egységes választ adjon a menekültválságra. A válság hatalmas feszültségeket hoz felszínre az unió tagállamai közt, de ennél is fontosabb, hogy menekültek ezreinek okoz szenvedést. 

A szóvivő szerint nagyon fontos, hogy a kvótarendszert elfogadják, de az mit sem ér, ha a befogadó országokban nem hozzák létre a menekültek befogadásához szükséges infrastruktúrát és intézményeket.

A mostani helyzet sokban hasonlít arra, amikor 1956-ban 200 ezer magyar menekült Jugoszláviába és Ausztriába, mondta António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. Akkor sikerült 140 ezer embert szinte azonnal más országokban elhelyezni. 

Origo
06:05

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az EU vezetői

Rendkívüli csúcstalálkozón vitatják meg szerda este az Európai Unió tagállamai a migrációs válság fejleményeit és a lehetséges megoldásra vonatkozó javaslatokat.

Az uniós állam-, illetve kormányfők csúcstalálkozóját Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hívta össze. Tusk meghívó leveléből kiderül, azt óhajtja megvitatni, milyen segítséget lehet nyújtani a frontállamoknak, hogyan lehetséges az együttműködés a Nyugat-Balkán államaival, Törökországgal és a Szíriával szomszédos többi országgal, miként nyújtható nagyobb támogatás az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának és a Világélelmezési Programnak, valamint hogyan juttathatók haza azok, akik nem jogosultak menekültstátusra. 

Az állam-, illetve kormányfők az után ülnek össze, hogy kedden a tagállami kormányok belügyminiszterei vitatták meg a kvóták kérdését – s nagy többséggel (Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia ellenszavazatával, valamint Finnország tartózkodásával) el is fogadták 120 ezer menekült szétosztásának a tervét. A magyar álláspont szerint a menekültek szétosztása nem oldja meg a problémát, amelynek gyökere nem az Európai Unióban, hanem az unión kívül van, ezért megoldásra is az EU-n kívül van szükség. Emellett Magyarország egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy megkérdezése nélkül frontállammá minősítsék.

Origo
06:04

Obama és Merkel telefonon beszéltek

A szíriai menekültválságra adandó európai válaszról tanácskozott telefonon kedden Barack Obama amerikai elnök Angela Merkel német kancellárral - közölte a Fehér Ház.

Obama és Merkel egyetértett abban, hogy szükség van egy átfogó európai megoldásra, amely által minden európai uniós tagország elfogadná a menekültek igazságos elosztását. Megvitatták azt, hogyan lehet mérsékelni a menekültáradat kiváltó okait, kiváltképpen egy olyan politikai átmenet elősegítésével, amely egyesíteni tudná a szíriaiakat - áll a Fehér Ház közleményében, amely szerint a megbeszélésen szót ejtettek a kelet-ukrajnai válság rendezéséről is.

Origo
06:03

A kamionosok lezárták a határátkelőt

A második napja veszteglő kamionosok teljesen, mindkét irányban lezárták teherautóikkal kedden késő este a Belgrádot Zágrábbal összekötő főúton fekvő Bajakovo-Batrovci határátkelőhelyet, tiltakozva amiatt, hogy a horvát hatóságok csak részlegesen nyitották meg a két napja lezárt határátkelőt - jelentette a szerb média.

Horvátország hétfő éjféltől leállította a Belgrádot Zágrábbal összekötő E70-es úton fekvő, Batrovci-Bajakovo átkelőn a Horvátországba irányuló teherforgalmat, ami miatt keddre 12 kilométeres sor alakult ki. Kedd délután Horvátország feloldotta a határzárat, de csak a romlandó árut szállító kamionok előtt.

Még több bejegyzés