Szerdára elkészül Letenyén az a tranzitzóna, ahol a Horvátország felől érkező menekülteket regisztrálják majd. Mindenki a magyar határzárra készül, a horvát belügyminisztérium például azzal számol, hogy a hideg, esős napok közeledtével a Törökország, illetve Görögország felől érkező menekültek várhatóan "melegebb útvonalat" választanak, Albánián és Montenegrón keresztül haladnak majd. Közben tovább zajlik a diplomáciai csata is: Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerint Európa számára nem Oroszország vagy a gazdasági megszorítások jelentenek valódi kockázatot, hanem az újabb falat építő Magyarország. Viviane Reding sem támogatja a magyar intézkedéseket, szerinte "Orbán Fideszének el kell hagynia a Néppártot". A német szövetségi elnök közben arra hívta fel a figyelmet, hogy Németország menekültügyi befogadóképessége nem végtelen, akkor sem, ha most még nem tudni, hogy hol vannak a határai. Kövesse az eseményeket az Origóval percről percre!

22:24
Néhány napot kaptak a menekültek

Néhány nappal meghosszabbították azt a megállapodást, amelynek alapján Ausztriából Németországba szállítottak menedékkérőket különvonatokkal - mondta a német belügyminisztérium egy név nélkül nyilatkozó szóvivője hétfőn a Die Presse című osztrák lapnak. A Spiegel Online német hírportál szerint a német kormány azt tervezi, hogy a következő időszakban is indítanak majd különvonatokat, amelyekkel naponta 4000 menedékkérőt szállítanak át Ausztriából Németországba. Az eddigi megállapodás szerint naponta legfeljebb 4-5 különvonat közlekedhet Ausztriából Németországba menedékkérőkkel. Ez a megállapodás ugyan vasárnap lejárt, de néhány nappal meghosszabbították, és tovább tárgyalnak majd a kérdésről. Cserébe az osztrákok azt vállalták, hogy nem szállítanak menekülteket buszokkal a német határra. 

Menekültek várakoznak NémetországbanForrás: AFP/Kay Nietfeld
21:19
Módosítaná a német alaptörvényt a neves tudós

Az európai menekültválság kezeléséhez módosítani kell a német alaptörvényt, ki kell egészíteni azzal, hogy Németország csak a lehetőségei határain belül tud segíteni a védelemre szorulókon - véli a német történelem egyik legtekintélyesebb kutatója, Heinrich August Winkler, aki szerint a mostani válsághoz képest a második világháború utáni menekülthullám "szinte gyerekjáték" volt Németországnak. A berlini Humboldt Egyetem professzora egy keddi berlini háttérbeszélgetésen rámutatott, hogy Németországban az alaptörvény rögzíti a menekültügy legfőbb elveit, aminek történeti okai vannak, és nemigen találni a nyugati demokráciákban hasonló szabályozást. A területet az alaptörvény 16/a paragrafusa szabályozza, amelynek 1. pontja kimondja, hogy a "politikai üldözöttek menedékjogot élveznek" Németországban.

21:17
Közösen lépnek fel az embercsempészek ellen

Október 7-étől az uniós tengeri erő felhatalmazást kap az embercsempészettel gyanúsítható vízi járművek feltartóztatására, arra, hogy annak fedélzetre lépjenek, átvizsgálják, lefoglalják, illetve tervezett útirányától eltérítsék a járművet. Mindezt azonban egyelőre csak a nemzetközi vizeken tehetik. A következő, harmadik fázis az lenne, hogy lecsaphassanak már a kiinduló országok - leginkább Líbia - parti vizein is az Európába irányuló tömeges migráció vámszedőire, a tengeri embercsempészekre. Ehhez azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazására, valamint Líbia ilyen irányú kérelmére lenne szükség, csakhogy az észak-afrikai országban egyelőre meglehetősen áttekinthetetlenek a hatalmi viszonyok.

Menekültekkel teli mentőcsónak érkezik az olasz pénzügyőrség Denaro hajójához a Földközi-tengeren Olaszország partjainálForrás: MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo
21:11
Bírálták az EU menekültpolitikáját a román szenátusban

Az Európai Unió menekültpolitikáját bíráló határozatot szavazott meg a román szenátus, amely leszögezi: a kvótarendszer nem kezeli a jelenség okait, hanem bátorítja a tömeges bevándorlást. A román szenátus elutasítja a "tagországok sajtosságait figyelmen kívül hagyó kötelező menekült-elosztási mechanizmusokat", és úgy véli: fontos, hogy menekült- és bevándorláspolitikájuk tekintetében a tagországok önállóan dönthessenek. A határozatot az európai ügyekkel foglalkozó szakbizottság jelentése alapján 98 szavazattal, egy ellenszavazattal és egy tartózkodás mellett fogadta el a román törvényhozás felsőháza.

Menekültek, rendőrök és katonák a magyar-horvát határon, a zákányi vasútállomásonForrás: MTI/Máthé Zoltán
20:34
Sok szemétre panaszkodik a polgármester

Jankó Szabolcs (Fidesz-KDNP), Zákány polgármestere az egyik legnagyobb gondként, az önkormányzat számára komoly kihívást jelentő feladatként a menekültek után naponta maradó többtonnányi eldobált szemét összegyűjtését említette. "Hihetetlen mennyiségű" étel, ruhanemű, italflakon, százszámra babakocsi, rokkantkocsi - sorolja a polgármester, hogy sok egyéb mellett mi mindent hagynak maguk után a menekültek a határtól a vasútállomásig vezető úton vagy a peronon. Szélmalomharcnak tűnő feladat - fogalmazott a mintegy 1100 lakosú falu vezetője. Naponta tizenöt-húsz ember csak azon dolgozik, hogy rendet tegyen két csoport érkezése között, amit nehezít, hogy a határ és a vasútállomás között csak kézzel lehet összeszedni a szemetet. Az ehhez szükséges eszközökről, védőfelszerelésről az önkormányzat gondoskodik. 

20:30
Minden készen áll a határ lezárásra

A gyékényesi vasúti átkelőnél minden készen áll a zöldhatár lezárásra. A kerítésépítők csak egy szűk, körülbelül kétméteres nyílást hagytak azon a szakaszon, ahol a Horvátországból a magyar határig vonattal szállított migránsokat gyalog a zákányi vasútállomásra kísérik a rendőrök. 

Menekültek a gyékényesi vasútállomásnál, Zákány közelében szeptember 26-ánForrás: MTI/Máthé Zoltán
19:53
"Egységfrontot" szeretne Irán

"Egységfrontot" szorgalmazott a szélsőségesség és az erőszak ellen az iráni államfő az ENSZ jubileumi közgyűlésének általános vitája során elhangzott felszólalásában. Haszán Róháni azt is kijelentette: országa kész segíteni a szíriai és jemeni demokrácia megteremtését.

19:49
Dubrovnikban nem lesz befogadóállomás

Határozottan elutasította Zoran Milanovic horvát kormányfő, hogy a Nyugat-Európába tartó menekülteknek Horvátország délkeleti részén keresztül vezető "útvonalat" nyissanak céljuk eléréséhez. Azt állította, hogy az ENSZ "irányítja ezeket a menekülteket", s azt üzente az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, hogy "ne küldjön embereket a déli útvonalon keresztül". Ennek ellenére előkészületek kezdődtek a Prevlaka-félszigeten egy befogadóállomás létrehozására. Goran Cvjetinovic, Dubrovnik-Neretva megye katasztrófavédelemi igazgatóságának szóvivője nem érti Zoran Milanovicot, mert a közművesítésre és építkezésre a Horvátországi Állami Mentési és Védelmi Hivataltól (DUZS) kaptak utasítást és már múlt pénteken elkezdték a munkálatokat.

Zoran Milanovic, horvát kormányfőForrás: AFP/Thierry Charlier
19:00
Óriási hibáról beszélt Putyin

Óriási hiba a szíriai kormánnyal való együttműködés hiánya, mert Bassár el-Aszad szíriai elnökön és a kurd milícián kívül senki sem harcol igazán az Iszlám Állam terrorszervezet ellen - jelentette ki New Yorkban Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki tíz év után először szólalt fel az ENSZ-közgyűlés általános vitájában. Az orosz elnök egy szélesebb körű nemzetközi terrorellenes koalíció létrehozását sürgette, amelyben a muszlim országok kulcsszerepet játszanak. Ezt a Hitler elleni egykori összefogáshoz hasonlította.

Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólal az ENSZ-közgyűlés 70. ülésszakának nyitóülésén a világszervezet New York-i székházábanForrás: MTI/EPA/Matt Campbell

Putyin szerint az úgynevezett demokratikus forradalmak nyugati exportja erőszakhoz, szegénységhez és társadalmi katasztrófához vezetett a Közel-Keleten, a hatalmi vákuumot pedig szélsőségesek töltötték ki. Hangoztatta, hogy az Oroszország ellen az ukrajnai válság miatt bevezetett nyugati szankciók ellentétesek az ENSZ alapelveivel.

18:52
Holnap vitáznak a magyar kerítésről

Az ET Parlamenti Közgyűlése elé kerülő jelentéstervezet, amelynek kedden lesz a plenáris vitája, Csenger-Zalán Zsolt tájékoztatása szerint olyan álláspontot fogalmaz meg, amely helyteleníti "a falak" építését, és azt javasolja, hogy engedjék be a migránsokat Európába. A jelentés megfogalmazói elleneznék, hogy az EU "rátolja a nyomást" a tranzitországokra. A Fidesz országgyűlési képviselője olyan módosító indítványok mellett érvelt a migrációs bizottság vitáján, amely törölné a tervezetből a kerítésépítés elítélését, arra hivatkozva, hogy csak ezzel a módszerrel lehet megakadályozni a helyzet eszkalálódását. Ehelyett a schengeni külső határok védelmét kellene erősíteni, elsősorban Görögországban - mondta.

Menekültek tartanak Németország feléForrás: Origo
18:36
Visszafogottságot vár Csóti György

A Csóti György volt fideszes országgyűlési képviselő és volt zágrábi nagykövet által vezetett Magyar–Horvát Baráti Kör aggódva figyeli a magyar–horvát kapcsolatokat. Mint közleményükben írják, "végzetes hibának tartjuk, ha aktuálpolitikai kérdések hibás és túldimenzionált kezelése veszélyezteti ezt a kapcsolatot. Ebből kiindulva tisztelettel kérjük mindkét ország kormányát és a közvéleményt befolyásoló médiát, hogy az Európai Unió jogszabályainak és szerződéseinek előírásait betartva cselekedjenek, és egymás iránti tisztelettel, visszafogottan nyilatkozzanak a másik fél lépéseinek értékelésekor" – írják.

18:10
Ötvennégy ítélet két nap alatt

Ötvennégy ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság a hétvégén. A bíróság huszonkilenc vádlottat egy, huszonkettőt kettő, egyet három, egyet öt évre kiutasított Magyarország területéről. Egy fiatalkorú vádlottat a bíróság megrovásban részesített. A vádlottak többségében afgán és iraki állampolgárságúnak vallották magukat, de volt köztük olyan is, aki iráni és pakisztáni személyi adatokat közölt. Az ítéleteket a vádlottak és védőik tudomásul vették, így azok jogerőre emelkedtek. A terheltek - egy kivételével - úgy nyilatkoztak, hogy nem kérik a tolmács által lefordított ítélet írásbeli kézbesítését anyanyelvükön.

A vádlott, a tolmács és a bíró egy korábbi tárgyalásonForrás: Origo
18:06
Orbánék mellett tüntettek Prágában

Európát, illetve a kereszténységen és a görög-római kultúrán alapuló európai hagyományokat védik ma a magyarok azzal, hogy megpróbálják megállítani az Európába irányuló menekülthullámot - hangzott el azon a szimpátiatüntetésen, amelyet több cseh civil szervezet tartott közösen Prágában a magyar kormány menekültügyben tanúsított politikájának támogatására. "A magyarok a múltban már megvédték Európát a törökök ellen" - jelentette ki Pavel Skácel, a Szláv Stratégiai Tanulmányok Intézetének (ISSTRAS) egyik vezetője. 

18:00
Nincs elég rendőr Németországban

A német rendőrszakszervezet (GdP) tartományi szervezete szerint a rendőrség egyre nehezebben tudja ellátni feladatait. "Már túlléptünk a teljesítőképesség határán" - mondta a GdP hesseni vezetője. Stefan Rüppel hozzátette, a szakszervezet már évek óta figyelmeztet, hogy nincs elég ember. Így mindazokat a kollégákat, akiket menekültszállásokhoz riasztanak, nem tudják pótolni más területeken, például a közlekedés ellenőrzésében vagy a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelemben.

Menekültek GyékényesnélFotó: Polyák Attila - Origo
17:52
Szétköltöztették a verekedő menekülteket

Szétköltöztették a konfliktusba került, etnikai alapon szerveződött csoportokat a németországi Hessen tartomány egyik menekültszállásán, ahol előző nap minden eddiginél nagyobb szabású tömegverekedés történt. Vasárnap pakisztániak és albánok estek egymásnak, először délben, ebédosztáskor, este pedig több százan verekedtek, és a rendőrség csak több óráig tartó küzdelemmel tudta helyreállítani a rendet. A tartományi kormány szerint a rendőrség fellépése arányos és hatékony volt. Ugyanakkor a "biztonsági koncepciót" felülvizsgálják. 

Menekültek próbálnak a Győrből Hegyeshalomra induló vonatra felzsúfolódniForrás: AFP/Vladimir Simicek
17:44
Orbán képes "az árral szembe menni"

Orbán Viktor brüsszeli javaslatcsomagjáról írt kommentárt Grzegorz Górny is a WSieci című lengyel konzervatív hetilap hasábjain. Górny úgy véli: a vezető uniós politikusok közül egyedül a magyar miniszterelnök beszél a "saját hangján", képes "az árral szembe menni", és az őt egyébként bíráló uniós vezetők – elfogadva a csomagban szereplő javaslatok nagy részét – gyakorlatilag magukévá tették a migránsválsággal kapcsolatban elfoglalt magyar álláspontot is, miszerint Európa nem a politikai menekültek áradatával, hanem "bevándorlási invázióval" kénytelen szembesülni.

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek a menekültválság ügyében összehívott rendkívüli csúcstalálkozója előtt Brüsszelben szeptember 23-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Kobza Miklós
17:42
Orbán bölcs segítségéről beszél a lengyel lap

A DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap "Magyarország Európa védelmezője" című kommentárja szerint Orbán Viktor számára Magyarország biztonsága a legfontosabb, ugyanakkor a menekültválságban tett lépései a menekültekkel és az Európai Unióval való szolidaritásról is tanúskodnak. A cikk "bölcs módon nyújtott segítségnek" minősíti a magyar kormányfő által a múlt heti brüsszeli EU-csúcstalálkozón tett, az európai migrációs válság megoldására irányuló hatpontos javaslatot.

17:12
Obama nem egyezne ki Aszad rendszerével

Barack Obama amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés általános vitáján Szíriáról szólva zsarnoknak nevezte Bassár el-Aszad elnököt és azt hangoztatta, hogy az országban "irányított (hatalmi) átmenetre" van szükség. Kijelentette, hogy a szíriai helyzet rendezésével kapcsolatban az Egyesült Államok kész együttműködni bármely országgal, beleértve Oroszországot és Iránt is.

Barack Obama, amerikai elnökForrás: AFP/Jim Watson
16:58
Trócsányi: Magyarország minden nemzetközi normát tiszteletben tart

Magyarország minden nemzetközi normát tiszteletben tart, és tiszteletben is fog tartani - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter, miután Strasbourgban hétfőn megbeszéléseket folytatott Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács (ET) főtitkárával. A tárcavezető a migrációs válsággal kapcsolatban szeptember 15-én hatályba lépett magyar törvények tartalmát és azok gyakorlati alkalmazását ismertette az Európa Tanács norvég főtitkárával, miután Jagland levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy az ET megvizsgálhassa a jogszabályokat.

Trócsányi László igazságügyi miniszterFotó: Polyak Attila - Origo
16:56
Szijjártó visszaszólt Renzinek

Szijjártó Péter válaszolt Matteo Renzi olasz miniszterelnök szavaira, aki úgy véli: "Ma a valódi veszélyt Európára nem Oroszország jelenti, hanem Magyarország, amely új falat épít." Az olasz miniszterelnök hozzátette: "Európa jövőjéről Oroszország nélkül gondolkodni tragikus hiba lenne." A magyar külügyminiszter kitért Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter szavaira is, a politikus egy hétvégi rendezvényen azt mondta: "Amit Orbán Viktor Magyarországa tesz, az tűrhetetlen. Ez nem Európa. Felhívom a figyelmet arra, hogy az EU-szerződés 7. cikkelye lehetővé teszi az intézkedéseket az olyan állam ellen, amely nem tartja tiszteletben az unió értékeit."

Szijjártó Péter külügyminiszterForrás: AFP/John Thys

Szijjártó Péter szerint egyértelművé vált, hogy "minél kevesebb időt töltenek egy ország vezetői mások kritizálásával, annál hatékonyabban tudnak eleget tenni az európai előírásoknak". Méltatlan, hogy az olasz miniszterelnök és a francia igazságügyi miniszter pontosan az európai uniós jogszabályok betartása miatt bírálja Magyarországot – jelentette ki a külügyminiszter.

13