Az ellenzék fogadkozott, az Országgyűlés mégis megszavazta Rogán Antal minisztériumát. Szintén meglett a kellő szavazat a 2015-ös költségvetés azon módosításához, amely egyetlen döntéssel 60 milliárd forintot különített el a migránsválság kezelésére és átvállalta  a Médiaszolgáltatás-támogató Alap 47 milliárd forintos adósságát. Követtük az ülést.

11:12
Göncz Árpádra emlékeznek

Megérkezett Kövér László. Október hatodikán az aradi vértanúk napján új jelentést nyert a hősök tiszteletére félárbócra eresztett zászló. Ezen a napon halt meg Göncz Árpád. Az Országgyűlés elnöke Göncz Árpád volt köztársasági elnökre emlékezik. Göncz Árpádra akkor is tisztelettel gondolnánk, ha csak írói munkásságát méltatnánk, de politikusként is tisztelettel és szeretettel emlékszik rá mindenki. A képviselők felálltak.

11:15
LMP: "Mentsük, ami menthető?"

Sallai R. Benedek a földeladásokra utal. Felelőtlen, részrehajló módon a kormány gyorsan szeretné lezavarni a földeladásokat. Lázár János elmondta a valódi okot: úgyis ellopnák. Az LMP szerint tiszteletre méltó, hogy Lázár János kimondta azt, amit mindenki gondol. Ugyanakkor elkeserítő, hogy 25 éve semmi sem változott. 

11:18
A kormányzást is minősíti

Aggasztó ez a mentalitás, mert a kormány elismeri a felelősségét ezekben a lopásokban. Úgy tűnik a korrupcióra nincs válasza a kormánynak, mert a kormány maga a korrupció. A döntéssel viszont egy olyan eszközt veszít el, ami a vidéki élet megtartásának egy eszköze lehetne. Szabad-e bebetonozni a nagybirtokosokat ezzel a pályázati rendszerrel? - kérdezi Sallai R. Benedek.

11:23
A magyar gazdáknál nincs jó helyen a föld?

Azt akarja mondani, hogy a magyar gazdáknál nincs jó helyen a föld? - kérdezett vissza Bitay Márton Örs. Az 51 000 helyrajzi számból 41 000 tíz hektár alatti szántó - közölte. Nyilvános licit lesz. Az államtitkár szerint fordítva kellene zajlania ennek a beszélgetésnek, ellenzéki képviselőtől furcsa, hogy akadályoz egy nyilvános licitet. Ezeket a földeket most is a gazdák használják. Nem világos, hogy ebben a kérdésben ön milyen korrupcióról beszél. Az igény magas: több mint 7000 vásárlási kérelem érkezett az elmúlt időben a Nemzeti Földalaphoz, többek között ön is hasonló igénnyel lépett fel. A helyi családi gazdáknál jobb helyen van a föld, mint külföldieknél - fogalmazott.

11:29
A jövőt elégető politika

Tóbiás József, az MSZP elnöke személy szerint is megemlékezett Göncz Árpádról. Majd a dolgozói szegénység miatt elkerülhetetlenné vált fizetésemelés kérdésére tért át. A probléma 700 000 embert érint az MSZP szerint. A felsőoktatásban 2016-tól a kormány is emelni kíván, Lázár János pedig a közszféra fizetésének emelésére tett újabb ígéretet. A kormány csepegtet, de nem kíván átfogó megoldást adni. Az állami szférában 100 000 forint az átlagfizetés, ami csaknem ugyanekkora összeggel marad le az átlagfizetésektől. 

11:36
Kormányon másként cselekedett az MSZP

A mostanihoz hasonló kiállást 2008-ban vártak volna el az emberek a szocialistáktól, amikor kormányon voltak - reagált Rétvári Bence. Az MSZP kormányon évente alig 3000 forinttal emelte a minimálbért, miközben az Orbán-kormány ennek több mint duplájával. Az államtitkár megköszönte, hogy az MSZP végre elismeri, a kormánynak van pénze fizetésemelésekre. Ha a Fidesz-KDNP-nek jobban sikerült a gazdaság helyretétele, akkor higgye el, hogy a béremelésben is jobban teljesít majd: a pedagógusbérek, az egészségügyi dolgozók béremelése már megtörtént, a szociális szférában ágazati pótlékot adtunk. Látjuk az MSZP izzadságszagú erőfeszítéseit, de a választókkal együtt nem tudjuk felejteni a párt múltját - zárta viszonválaszát Rétvári Bence.

11:45
Elkészült a horvát határzár

Szászfalvi László (KDNP) jelent a somogyi magyar-horvát határról. Emberfeletti polgári és civil összefogásról beszél, amelynek köszönhetően a barcsi és zákányi emberek végre biztonságban érezhetik magukat. A képviselő köszönetet mondott a kormánynak is, és felháborítónak nevezte, hogy Soros-pénzekből Budapestről kritizálják a helyi erőfeszítéseket. 

Kontrát Károly is mindenkinek köszönetet mondott. Tegnap éjfélre már 357 000-re nőtt az illegális bevándorlók száma, ebből a horvát határon 150 000 fő érkezett. 176 000 menedékkérelmet nyújtottak be. A szerb határzár sikeres volt: ott már csak 38 határsértés történt. A visegrádi négyek egyöntetűen támogatják a határok védelmét, és együttműködnek a déli határvédelemben.  

11:51
Kósa Lajos: Példátlan együttműködés

Kósa Lajos a Fidesz-frakció nevében külön köszönetet mondott Göncz Árpádnak a rendszerváltásban tett erőfeszítéseiért. Majd ő is a visegrádi négyek együttműködését méltatta. A magyar-schengeni határok közös védelmében példátlan katonai együttműködés van kialakulóban - mondta. A Balatonfüreden tartott államfői találkozón Horvátország is jelen volt, és elismerte, hogy készületlenül érte az országot a migráció. Horvátország rövid időn belül a menekültek átengedéséről áttért a teljes határzár elrendeléséig. Magyarországon ez nem fordult elő: mi csak a zöldhatárt zártuk le - emlékeztetett Kósa Lajos. 

11:57
Első közös katonai fellépés

Menekültkérdésbe bújtatott civilizációs válság alakult ki. A kormány örömmel látja, hogy a visegrádi országok egyetértenek a helyzet felismerésében, és együttműködnek a határ védelmében - mondta Magyar Levente államtitkár. Örömmel nyugtázzák, hogy Horvátországban nem egységes az ellenszenv Magyarországgal szemben, és remélik, hogy a választások után lenyugszanak a kedélyek. A kormány szorgalmazta az Európai Uniónál, hogy nagyságrendekkel többet költsön a menekültek helybeni ellátására, és proaktív lépéseket szorgalmaz annak érdekében, hogy a válság ne Európa határain belül jelentkezzen.

12:03
Jobbik: Nincs érdemi érv a földeladásokra

A Fidesznek nincs felhatalmazása a földek privatizációjára, hiszen a Nemzeti Vidékstratégiában még az állami területek növelése mellett álltak ki, ezért nem merte szavazásra bocsátani az Országgyűlésben a javaslatot. A Jobbik szerint nem érv a privatizációra, hogy a Fidesz az elmúlt 25 évben a szocialistákkal közösen lopta szét az állami vagyont. Nem független, hanem a parlamentben jelen lévő szervezetek szorgalmazzák a földeladást - utalt a Magoszra és a Nemzeti Agrárkamarára Magyar Zoltán. Hazugság, hogy a külföldiek miatt kell eladni a földeket, a kormány, ha akarja, meg tudja akadályozni a külföldi földvásárlást. Mindenki tudja, hogy a jelenlegi bérlőké és nem a családi vállalkozóké lesz a föld, valójában egy Fidesz-hű földbirtokos osztály kialakítása a cél. Hogy lesz így pénz a demográfiai földprogramokra, a vidék felemelésére? A Jobbik attól tart, hogy az erdőgazdálkodások lesznek a következő célpontok, ami végképp gyarmati sorba sodorná az országot. 

12:09
Bitay Márton Örs: Volt vita a Parlamentben

A Jobbik a földforgalmi törvényt is támadta, fizikailag is megpróbálta megakadályozni, de nem váltak valóra a félelmei. Az állami termőföld magántulajdonba adására vonatkozó törvényről volt vita az Országgyűlésben, a törvényt a Jobbik meg is szavazta. Kérem, ne kockáztassa meg azt, hogy Brüsszel a földforgalmi törvény megtámadásával fölszabadítsa a földeket a külföldiek előtt. Bitay Márton Örs cáfolta Magyar Zoltán állítását, hogy jogi személyek részt vehetnek a liciten. 

12:14
Kezdődik a vita Rogán minisztériumáról

Elsőként Vas Imre ismerteti a törvényalkotási bizottság többségi álláspontját. 23-an támogatták, heten ellenezték a módosító javaslatokat. Rogán Antal miniszteri rangban irányítja a Kabinetirodát, és eggyel több államtitkárt is kineveznek az élére. A rendszerváltás óta gyakorlat, hogy az ellenzék támogatja a kormány hasonló, szervezeti átalakításra irányuló kezdeményezéseit - mondta Vas Imre.

12:17
Jobbik: Csak a Fidesz

A Jobbik és az MSZP is állított kisebbségi előadót. Szilágyi György (Jobbik) szerint valóban támogatni kellene a kormánystruktúra átalakítását, de Magyarországon régóta nem normálisan mennek a dolgok. Orbán Viktor annak idején olcsó államot ígért, a mostani változtatás szembemegy ezzel az ígérettel: azt kizárólag a Fideszen belüli csatározás indokolja. A Jobbik fő szlogenje, hogy "csak a nemzet": ennek nevében pedig nem tudja támogatni a szervezetátalakítást, mert az nem javít az ország helyzetén.

12:22
Az MSZP sem támogatja

A Fidesznek egyetlen dolog fontos: hogy marakodjon a koncon. Ez a minisztérium nem foglalkozik semmivel Orbán Viktor személyes jólétén kívül, ilyen bizottság pedig a jelenlegi Országgyűlésben nincsen, ezért nehéz volt eldönteni, hogy melyik bizottság tárgyalja a javaslatot. Mindeközben az oktatást, az egészségügyet egyetlen minisztériumba szuszakolták. De az egyoldalas javaslatot sem tudták úgy megfogalmazni, hogy abban ne legyen szarvashiba: a miniszter és a három államtitkár mellé ezért most kineveznek egy negyediket, így biztos olcsó lesz az állampolgároknak - fogalmazott Harangozó Tamás. 

12:26
Még mindig nem tudjuk, mennyiből

Hegedűs Lórántné elszomorítónak nevezte, hogy Rogán Antal kiment a teremből, amikor az ő minisztériumáról van szó. A mai napon két költségvetési törvény módosításáról szavaz az Országgyűlés, de egyikből sem derül ki, hogy mennyiből gazdálkodik majd Rogán Antal. A Jobbik továbbra is hiányolja a 2016-os költségvetés módosítását, e nélkül ugyanis csak négy hónapra állhat fel a propagandaminisztérium. A környezetvédelem, az építésügy számára is elkelne egy hasonló minisztérium az oktatásról és az egészségügyről nem is beszélve. A Jobbik Rogán Antal személyével sem ért egyet, mert számos botrány fűződik a nevéhez. 

12:30
Leszavazták a Jobbik módosítóját

A Jobbik azt szerette volna, hogy Rogán Antal miniszterként egyedül vezesse a Kabinetirodát. Attól is tartanak, hogy a letelepedési kötvények ellenőrzése is a jövőben a Kabinetirodához kerül, hiszen annak idején azért került a gazdasági bizottsághoz, mert a bizottság elnöke Rogán Antal volt. Szilágyi György elutasította azt a kormányzati álláspontot, hogy az ellenzék nem nyújthat be módosítót a javaslathoz.

12:35
MSZP: Kicsit drága ajándék

A szocialisták kicsit drága ajándéknak tartják a Rogán Antal számára kialakított tárcát. Bárándy Gergely szerint Orbán Viktor Rogán Antal hűségét értékeli ezzel. Az MSZP támogatja a Jobbik módosítóját, és azt javasolja, hogy tárca nélküli miniszterként Rogán Antal egyedül irányítsa az irodát, egy tárca nélküli miniszteri pozíció ugyanis jóval kevesebbe kerülne. A szocialisták támogatni szokták a struktúraátalakításokat, de jelen esetben nem ez, hanem Rogán Antal hűsége áll a háttérben, ezt pedig az ellenzéknek kötelessége megakadályozni.

12:37
Jobbik: Hová tűnt Rogán Antal?

Rogán Antalnak 17 perce lenne felszólalni, még sincs jelen, de várhatóan a szavazásra visszajön, és megszavazza magának a minisztériumot - tette szóvá ezúttal Szilágyi György, aki szerint arcpirító ez az arrogancia. 

12:44
Ne az adófizetők pénzéből

Az MSZP-s Gúr Nándor is arrogánsnak nevezte a javaslatot. 

A függetlenként felszólaló Szabó Szabolcs szerint természetesen a kormánynak joga van módosítani a kormánystruktúrán, az ellenzéknek viszont joga van ezt kritizálni. Annak költségét viszont, hogy két kormánypárti politikus nem tud együtt dolgozni, nem az adófizetők pénzéből kellene állni: üljenek le, és egy kávé mellett beszéljék meg, javasolta, de az Együtt ezt biztosan nem tudja támogatni.

12:47
A hatékony kormányzás indokolja

Kovács Zoltán államtitkár a hatékony kormányzással indokolta a módosítást. Közölte: egy kormány teljesítménye nem függ össze azzal, hogy van-e egy ágazatnak minisztériuma, vagy sem. Példaként Horváth Ágnes egészségügyi minisztériumát hozta fel, ami egyértelmű kudarc volt, mert bezárta az OPNI-t.

12