Utolsó Kormányinfóját tartotta Giró-Szász András. A lemondott államtitkár két hét múlva már nem áll a pulpitusra Lázár János mellé. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint külföldi érdekcsoportok fogtak össze a magyar föld ellen, de mindenképpen megvédik azt. Ha bebizonyosodik az ellene felhozott vád, akkor Kovács Béla EP-képviselő "nagyon nagy" nemzetbiztonsági kockázatot jelent. 

15:43
Giró-Szász utolsó Kormányinfója

A nemzeti ünnep miatt nem valószínű, hogy a jövő héten lesz Kormányinfó, ezért ma állt fel utoljára a pulpitusra Giró-Szász András. A nemrég lemondott államtitkár megköszönte a miniszternek az eddigi közös munkát, majd boldog születésnapot kívánt a ma nyolcéves kisfiának. 

Giró-Szász utoljára tartott KormányinfótForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
15:41
Van véleménye Simon Gáborról

"A Simon Gábor-ügyről van véleményem, de ezt nem osztanám meg a nyilvánossággal" - válaszolt egy kérdésre Lázár János. 

15:37
Szabályos a letelepedési kötvény

A letelepedési kötvény vásárlásával megbízott cégek Magyarországon ugyanazzal a rendszerrel dolgoznak, mint más országokban. Ez pedig minden európai uniós szabálynak megfelel - cáfolta Giró-Szász András a kötvények körüli problémákról szóló sajtóhíreket. 

15:34
Nem lesz digitális különadó

Nem tárgyalt a kormány digitális különadóról, és internetes áfacsökkentés sem lesz - mondta Lázár. 

15:31
Nem az állam határozza meg a gáz árát

Hiába nyújtottak be módosító javaslatot a szocialisták a parlamentnek a gáz árának csökkentésére, ezt nem a magyar állam határozza meg. Ebben a kérdésben európai uniós kötöttségekbe ütközünk - mondta a politikus. A gáz árához hozzányúlni az Európai Bizottság nélkül Lázár János szerint sem könnyű, ennek ellenére folyamatosan vizsgálják, hogyan tudnák csökkenteni azt. 

15:29
A távhőszolgáltatás is állami lehet

Első lépés az áram- és gázszolgáltatás a Nemzeti Közműszolgáltatóban - erősítette meg Lázár, aki szerint neki az a feladata, hogy mind a 4 millió háztartásban az állam szolgáltassa a közműveket. Ez ugyanis a következő rezsicsökkentés feltétele. A sorban a távhő is benne van - tette hozzá, de ezt még csak tervezik. 

15:25
Pest megye szava lesz a döntő

Továbbra is Pest megye és Budapest szétválasztásáról kérdezik Lázár Jánost. A politikus megerősítette, hogy az intézkedésről mindenképpen kikérik az érintettek véleményét, ebben pedig Pest megye szava lesz a döntő. 

15:23
André Goodfriend pimasz

André Goodfriend nemrég megjelent, Magyarország számára készített ajánlásairól kérdezték Lázár Jánost. A miniszter azt válaszolta: nagyon sajnálja, hogy van olyan diplomata, aki politikai befolyásolásra használja a munkáját. 

Lázár szerint Goodfriendnek nem kellene beavatkoznia Magyarország életébeForrás: MTI/Kovács Tamás

"Kifejezetten pimasznak gondolom a volt amerikai diplomata kijelentéseit" - tette hozzá Lázár. 

15:22
Kovács Béla nemzetbiztonsági kockázat

Kovács Béla nagyon nagy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha bebizonyosodik, hogy valóban megtette, amivel gyanúsítják. Lázár János elmondta azt is, hogy a mentelmi jog felfüggesztésével az EP-képviselő ellen most büntetőeljárás indulhat. 

Kovács Béla nemzetbiztonsági kockázatFotó: Pályi Zsófia - Origo
15:20
Budapest lyukas régió lesz-e?

Nem kíván jelzőket mondani Lázár János arra, hogy milyen lesz az, amikor Budapest kiválik Pest megyéből, hogy ne a régióhoz tartozzon - mondta a miniszter a prágai mintára elterjedt "lyukas régióról" szóló kérdésre.

Mindez a megyerendszert és az alkotmányt is érinti, ami kétharmados törvény, de Lázár szerint ezt mindenki megszavazza majd az Országgyűlésben.

15:18
Nem foglalkoznak Vajna tévévásárlásával

Nem tud arról Lázár János, hogy valamilyen összeférhetetlenségi szabály miatt nem vehetne tévécsatornát egy kormánybiztos - mondta Lázár János. Szerint ezért a kormány nem is kíván foglalkozni azzal, hogy Andy Vajna megvette a TV2-t.

Hozzátette: ez egy üzletember döntése, amit a kormány nem is kíván kommentálni. Giró-Szász András megjegyezte még, hogy annak idején, 2011-ben a kormány nem kommentálta az RTL Klub mintegy harmadának értékesítését érintő híreket.

15:14
Sokáig húzódott Kovács Béla ügye

Nagy hiba, hogy Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztése eddig húzódott  - mondta a miniszter, hozzátéve: a nemzetbiztonsági vonatkozások további vizsgálata is szükséges, ami majd kérdéseket vethet fel a Jobbiknál. 

15:12
A Közgép segítse az elbocsátott dolgozóit

A Közgépnek kell akciótervet készítenie, hogy miként gondoskodik azokról, akiket most elküld, mert az elmúlt évek beruházásai nyomán van ott erre elég pénz - hárította el Lázár az Origo kérdését, miszerint segít-e a kormány a Közgépnél a csoportos létszámleépítéssel érintett 350 munkavállaló helyzetének enyhítésében. 

15:10
A menekültválság egyre többe kerül

Az Országvédelmi Alapból nemrég elkülönített 25 milliárd forint egy része valóban a menekültkérdés kezelésére megy el - mondta az Origo kérdésére Lázár.

Sokba kerül a menekültválságFotó: Polyák Attila - Origo
15:09
Még november 8 előtt lezárhatják a horvát-magyar határt

Az Origo kérdésére nem tudta megígérni Lázár János, hogy adott esetben nem zárja le a kormány már a november 8-i horvát választások előtt a magyar-horvát határt.

15:08
Távol- és közel-keletiek is akarhatnak földet

Adott esetben távol- és közel-keletiek is érdeklődhetnek a magyar föld iránt - mondta Lázár arra a kérdésre, hogy pontosítsa, mire gondolt, amikor azt mondta, külföldi érdekcsoportok fogtak össze. 

15:06
Nem lehet majd eladni a megvett földet

Elidegenítési és terhelési tilalom alatt állnak majd azok a földek, melyeket értékesít a kormány - mondta kérdésre válaszolva Lázár János.

Nem lehet majd eladni a földetForrás: MTI/Koppan Viktor
15:05
Vége a nagybirtokos rendszernek

Bárkiről is legyen szó, maximum 300 hektárt vásárolhat egy földműves a hamarosan induló földértékesítési programban - mondta Lázár, aki szerint ez az előírás a legnagyobb garancia arra, hogy vége a nagybirtokoknak.

Giró-Szász András ezt azzal egészítette ki, hogy aki agrár-nagyvállalkozó, az amúgy sem biztos, hogy földműves is, márpedig csak utóbbiak indulhatnak a földárveréseken.

15:02
Tényleg vége a kormányátalakításnak

Határozottan cáfolt Lázár János minden további kormányátalakításról szóló hírt - hangzott el. A miniszter szerint egyértelmű, hogy Orbán Viktor lezárta ezt a folyamatot, ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál sem várható további, akár csak apróbb változtatás.

Orbán Viktor lezárta a kormányátalakítástForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
15:00
Nem csúszik a nemzeti dohányellátó indulása

Nem tud a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról, hogy csúszna a nemzeti dohány-nagykereskedő cég, vagyis a trafikokat ellátó nagykereskedő cég november elejére tervezett indulása - hangzott el.

13