Lázár: Külföldi érdekcsoportok fogtak össze a magyar föld ellen

2015.10.15., 13:57
rendezés

Utolsó Kormányinfóját tartotta Giró-Szász András. A lemondott államtitkár két hét múlva már nem áll a pulpitusra Lázár János mellé. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint külföldi érdekcsoportok fogtak össze a magyar föld ellen, de mindenképpen megvédik azt. Ha bebizonyosodik az ellene felhozott vád, akkor Kovács Béla EP-képviselő "nagyon nagy" nemzetbiztonsági kockázatot jelent. 

Origo
15:43

Giró-Szász utolsó Kormányinfója

A nemzeti ünnep miatt nem valószínű, hogy a jövő héten lesz Kormányinfó, ezért ma állt fel utoljára a pulpitusra Giró-Szász András. A nemrég lemondott államtitkár megköszönte a miniszternek az eddigi közös munkát, majd boldog születésnapot kívánt a ma nyolcéves kisfiának. 

Giró-Szász utoljára tartott KormányinfótForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Origo
15:41

Van véleménye Simon Gáborról

"A Simon Gábor-ügyről van véleményem, de ezt nem osztanám meg a nyilvánossággal" - válaszolt egy kérdésre Lázár János. 

Origo
15:37

Szabályos a letelepedési kötvény

A letelepedési kötvény vásárlásával megbízott cégek Magyarországon ugyanazzal a rendszerrel dolgoznak, mint más országokban. Ez pedig minden európai uniós szabálynak megfelel - cáfolta Giró-Szász András a kötvények körüli problémákról szóló sajtóhíreket. 

Origo
15:34

Nem lesz digitális különadó

Nem tárgyalt a kormány digitális különadóról, és internetes áfacsökkentés sem lesz - mondta Lázár. 

Origo
15:31

Nem az állam határozza meg a gáz árát

Hiába nyújtottak be módosító javaslatot a szocialisták a parlamentnek a gáz árának csökkentésére, ezt nem a magyar állam határozza meg. Ebben a kérdésben európai uniós kötöttségekbe ütközünk - mondta a politikus. A gáz árához hozzányúlni az Európai Bizottság nélkül Lázár János szerint sem könnyű, ennek ellenére folyamatosan vizsgálják, hogyan tudnák csökkenteni azt. 

Origo
15:29

A távhőszolgáltatás is állami lehet

Első lépés az áram- és gázszolgáltatás a Nemzeti Közműszolgáltatóban - erősítette meg Lázár, aki szerint neki az a feladata, hogy mind a 4 millió háztartásban az állam szolgáltassa a közműveket. Ez ugyanis a következő rezsicsökkentés feltétele. A sorban a távhő is benne van - tette hozzá, de ezt még csak tervezik. 

Origo
15:25

Pest megye szava lesz a döntő

Továbbra is Pest megye és Budapest szétválasztásáról kérdezik Lázár Jánost. A politikus megerősítette, hogy az intézkedésről mindenképpen kikérik az érintettek véleményét, ebben pedig Pest megye szava lesz a döntő. 

Origo
15:23

André Goodfriend pimasz

André Goodfriend nemrég megjelent, Magyarország számára készített ajánlásairól kérdezték Lázár Jánost. A miniszter azt válaszolta: nagyon sajnálja, hogy van olyan diplomata, aki politikai befolyásolásra használja a munkáját. 

Lázár szerint Goodfriendnek nem kellene beavatkoznia Magyarország életébeForrás: MTI/Kovács Tamás

"Kifejezetten pimasznak gondolom a volt amerikai diplomata kijelentéseit" - tette hozzá Lázár. 

Origo
15:22

Kovács Béla nemzetbiztonsági kockázat

Kovács Béla nagyon nagy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha bebizonyosodik, hogy valóban megtette, amivel gyanúsítják. Lázár János elmondta azt is, hogy a mentelmi jog felfüggesztésével az EP-képviselő ellen most büntetőeljárás indulhat. 

Kovács Béla nemzetbiztonsági kockázatFotó: Pályi Zsófia - Origo
Origo
15:20

Budapest lyukas régió lesz-e?

Nem kíván jelzőket mondani Lázár János arra, hogy milyen lesz az, amikor Budapest kiválik Pest megyéből, hogy ne a régióhoz tartozzon - mondta a miniszter a prágai mintára elterjedt "lyukas régióról" szóló kérdésre.

Mindez a megyerendszert és az alkotmányt is érinti, ami kétharmados törvény, de Lázár szerint ezt mindenki megszavazza majd az Országgyűlésben.

Origo
15:18

Nem foglalkoznak Vajna tévévásárlásával

Nem tud arról Lázár János, hogy valamilyen összeférhetetlenségi szabály miatt nem vehetne tévécsatornát egy kormánybiztos - mondta Lázár János. Szerint ezért a kormány nem is kíván foglalkozni azzal, hogy Andy Vajna megvette a TV2-t.

Hozzátette: ez egy üzletember döntése, amit a kormány nem is kíván kommentálni. Giró-Szász András megjegyezte még, hogy annak idején, 2011-ben a kormány nem kommentálta az RTL Klub mintegy harmadának értékesítését érintő híreket.

Origo
15:14

Sokáig húzódott Kovács Béla ügye

Nagy hiba, hogy Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztése eddig húzódott  - mondta a miniszter, hozzátéve: a nemzetbiztonsági vonatkozások további vizsgálata is szükséges, ami majd kérdéseket vethet fel a Jobbiknál. 

Origo
15:12

A Közgép segítse az elbocsátott dolgozóit

A Közgépnek kell akciótervet készítenie, hogy miként gondoskodik azokról, akiket most elküld, mert az elmúlt évek beruházásai nyomán van ott erre elég pénz - hárította el Lázár az Origo kérdését, miszerint segít-e a kormány a Közgépnél a csoportos létszámleépítéssel érintett 350 munkavállaló helyzetének enyhítésében. 

Origo
15:10

A menekültválság egyre többe kerül

Az Országvédelmi Alapból nemrég elkülönített 25 milliárd forint egy része valóban a menekültkérdés kezelésére megy el - mondta az Origo kérdésére Lázár.

Sokba kerül a menekültválságFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
15:09

Még november 8 előtt lezárhatják a horvát-magyar határt

Az Origo kérdésére nem tudta megígérni Lázár János, hogy adott esetben nem zárja le a kormány már a november 8-i horvát választások előtt a magyar-horvát határt.

Origo
15:08

Távol- és közel-keletiek is akarhatnak földet

Adott esetben távol- és közel-keletiek is érdeklődhetnek a magyar föld iránt - mondta Lázár arra a kérdésre, hogy pontosítsa, mire gondolt, amikor azt mondta, külföldi érdekcsoportok fogtak össze. 

Origo
15:06

Nem lehet majd eladni a megvett földet

Elidegenítési és terhelési tilalom alatt állnak majd azok a földek, melyeket értékesít a kormány - mondta kérdésre válaszolva Lázár János.

Nem lehet majd eladni a földetForrás: MTI/Koppan Viktor
Origo
15:05

Vége a nagybirtokos rendszernek

Bárkiről is legyen szó, maximum 300 hektárt vásárolhat egy földműves a hamarosan induló földértékesítési programban - mondta Lázár, aki szerint ez az előírás a legnagyobb garancia arra, hogy vége a nagybirtokoknak.

Giró-Szász András ezt azzal egészítette ki, hogy aki agrár-nagyvállalkozó, az amúgy sem biztos, hogy földműves is, márpedig csak utóbbiak indulhatnak a földárveréseken.

Origo
15:02

Tényleg vége a kormányátalakításnak

Határozottan cáfolt Lázár János minden további kormányátalakításról szóló hírt - hangzott el. A miniszter szerint egyértelmű, hogy Orbán Viktor lezárta ezt a folyamatot, ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál sem várható további, akár csak apróbb változtatás.

Orbán Viktor lezárta a kormányátalakítástForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Origo
15:00

Nem csúszik a nemzeti dohányellátó indulása

Nem tud a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról, hogy csúszna a nemzeti dohány-nagykereskedő cég, vagyis a trafikokat ellátó nagykereskedő cég november elejére tervezett indulása - hangzott el.

Origo
14:58

Nem lesz Fidesz-alelnök Lázár János

A következő miniszterelnök kiválasztása amúgy is a választók dolga - jegyezte meg Lázár János. Miniszter egyébként nem lehet a Fidesz elnökségi tagja, ezért amíg kormánytag, nem lesz jelölt Lázár az alelnöki posztra - tette hozzá a miniszter a Fidesz tisztújító kongresszusát érintő kérdésre válaszolva.

Origo
14:56

Mindenki megnyugodhat, nem Lázár lesz Orbán utódja

Érdeklődéssel olvasta Lázár János a kiszivárgott Orbán-beszéddel kapcsolatos beszámolót - mondta egy kérdésre a miniszter. Megjegyezte: sem ultizni nem tud, sem nyelveket nem beszél, így "mindenki megnyugodhat", nincs az esélyes miniszterelnök-utódok között. Ez az országnak és a családjának is megnyugtató Lázár szerint.

Origo
14:54

Tiszteletben tartják Göncz Árpád végakaratát

Tiszteletben tartja a kormány Göncz Árpád elhunyt államfőnek a civil temetésre vonatkozó végakaratát - mondta Lázár János, aki úgy tudja, hogy a Göncz család kérése volt, hogy a Duna Televízió azért közvetítse a temetést.

Göncz Árpád végakaratát tiszteletben tartjákForrás: M. Schmidt János - Origo
Origo
14:52

Felkészült az egyéni számlából Lázár

Korábbi ígéretét beváltva felkészült az egyéni nyugdíjszámla kérdésében Lázár János, aki hosszan sorolta, mit jelent ez. Megjegyezte: akik a magánnyugdíjpénztári rendszerből átmentek az államiba, azoknak nem kell aggódniuk, így nem kell számon kérni a magánnyugdíjpénztári egyéni számlákat.

Origo
14:50

Közmeghallgatások Paks II.-ről

Kijevben is tart meghallgatást a kormány Paks II.-ről hamarosan - árulta el Lázár János, aki szerint az eddigi közmeghallgatások tapasztalata az, hogy Ukrajnában, Romániában és Szlovéniában nincs érdemi ellenállás a paksi atomerőmű bővítése ügyében. 

Paks bővítésének nincs elvi akadályaForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Origo
14:47

Lázár: Brüsszel beszállt a pártfinanszírozásba

Az Európai Parlament költségvetési bizottsága az illetékes brüsszeli hivatalnokokat zárt ülésen kívánja meghallgatni a Gyurcsány Ferenc érdekeltségébe tartozó Altus Zrt. brüsszeli megbízása ügyében - mondta Lázár, aki szerint a Magyarországon a transzparenciát gyakran számon kérő Európai Bizottság most titkolózik, és amúgy pedig burkolt párttámogatást folytat Gyurcsány cégén keresztül.

Origo
14:45

Kiválik Budapest Pest megyéből

Pest megye annak a régiónak a része, ami az Európai Bizottság szerint már eléggé fejlett ahhoz, hogy ne szoruljon rá fejlesztési pénzekre. Ezt a problémát is megoldja, hogy a kormány a tervek szerint Pest megye és Budapest kettéválasztására készül,  a Pest megyei települések pedig önálló régióba tömörülhetnek 2018-ban. 

Origo
14:44

Kamatmentes kölcsönt kapnak az emberek

Vissza nem térítendő helyett visszatérítendő támogatást, vagyis kamatmentes kölcsönt adna a kormány a jövőben a lakosság energetikai korszerűsítési beruházásokra. Ehhez mintegy 100 milliárd forint értékben nyújtana az állam hitelt.

Origo
14:42

Saját intézményein spórolna a kormány

Kórházak, iskolák, óvodák és közintézmények energetikai korszerűsítését célozza meg a kormány, mert ezzel az állami intézmények fenntartási költségei is csökkennek - mondta Lázár.

Origo
14:40

Mindenkivel egyeztetnek

Széles körű egyeztetésbe kezd a kormány az érintett szakmai szervezetekkel és az önkormányzatokkal az új szabályok szerinti uniós pályázati rendszerről a jövő héten.

Origo
14:38

Eddig 8320 milliárdot fizettek ki

8320 milliárd forint uniós támogatást fizetett ki eddig a 2014-ben zárult uniós fejlesztési ciklus pályázati pénzeiből - mondta Lázár.

Lázár János az uniós támogatásokról is beszéltForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Origo
14:37

Tárolás helyett égetne a kormány

Eddig tároltuk a hulladékot, most osztrák és német mintára érdemes megfontolni, hogy hogyan máshogy kezelje, használja az ország a keletkező hulladékot - mondta Lázár. Szerinte a kimerülő tárolókapacitások miatt is szükség van a hulladékégetőkre.

Origo
14:36

Adókedvezmény elektromos autókra

2020-ra ötvenezer elektromos vagy hibrid hajtású autóval számol a kormány, ezért az ilyen járművek üzemeltetését többféle adókedvezménnyel segíti - jelentette be Lázár.

Támogatják az elektromos autók üzemeltetésétFotó: Erdőháti Áron
Origo
14:35

Átfogó adóreformot tervez a kormány

A magyar adórendszer versenyképességi előnyszerzéséhez további változások szükségesek, olyanok, amelyek túlmutatnak a NAV mostani átszervezésén. Társadalmi egyeztetések után valójában 2016-2017-ben egy átfogó adóreformot tervez a kormány.

Origo
14:33

30 év munkáját végzi el Tállai év végéig

Tállai András kormánybiztosként december végéig tesz javaslatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakítására - mondta Lázár, aki a munka nagyságát azzal érzékeltette, hogy ilyen mélységben 30 éve nem nyúltak a rendszerhez.

Tállai Andrásnak lesz dolga bővenForrás: MTI/Marjai János
Origo
14:32

Évi 200 ezer elektronikus kártya

Ha január elsejétől megindul az új, egységes és elektronikus kártyarendszer feltételeinek megteremtése, akkor évente akár 200 ezer kártyát állíthatnak ki.

Origo
14:30

Kormányablak okmányiroda helyett

A bürokráciacsökkentés érdekében bevethető új eszközökről gondolkodik a kormány - mondta el Lázár János, aki szerint okmányirodákat csak azokon a településeken zárnak majd be, ahol már megnyíltak kormányablakok.

Új kormányablakok nyitására 10 milliárd forintot költ a kormány - tette hozzá. Az igazán nagy áttörést majd az jelenti, ha az ügyeket elektronikusan lehet majd intézni - mondta a miniszter, aki szerint ez az elektronikus egységes kártyarendszer bevezetésével könnyebb lesz.

Origo
14:28

Megmarad az állami földek 80 százaléka

Ha mind a 380 ezer hektár földre talál vevőt az állam, akkor is megmarad az állami földek 80 százaléka - mondta Lázár.

Origo
14:25

150 milliárd forint hitel jut földvásárlásra

Az állam nem fogja elkótyavetyélni az állami földekből legkorábban jövő év tavaszán befolyó pénzeket, hanem elkülönítik egy állami alapba - mondta Lázár.

A földvásárláshoz a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül biztosít a kormány első körben 150 milliárd forint hitelt. A futamidő 20 év, az első tíz évben fix 1,95 százalékos kamat lesz, de később is mérsékelt lesz a kamat - ígérte a miniszter.

Egy földműves akár 300 millió forint kedvezményes hitelt is felvehet földvásárlásra. A hitelkihelyezés az MFB megbízásából a Budapest Bankon keresztül történik - hangzott el.

Origo
14:22

Este meghirdetik az eladó állami földeket

Magyarország érdeke, hogy a föld helyben lakó, magyar földművelőé legyen, ezért indul el még ma este a 380 ezer hektárnyi értékesítendő földterület meghirdetése.

Győr, Vas, Heves, Nógrád és Pest megyében indulnak az első árverések, a megyei jogú városokban várhatóan november 16-án - tette hozzá Lázár.

Origo
14:20

Lázár: Összefogtak a külföldi erőcsoportok

Komoly külföldi erőcsoportok fogtak össze, hogy Brüsszelen keresztül lehetőséget szerezzenek magyar föld vásárlására, akár több ezer hektárt is - mondta Lázár János, aki szerint az MSZP a külföldi földvásárlók "szálláscsinálója".

Origo
14:18

Trócsányi miniszter a szlovákokkal egyeztet

Minden jogi lehetőséget megragadhat Magyarország a menekültügyi kvótarendszer elleni bírósági fellépésre - mondta Lázár, hozzáfűzve: erről Trócsányi László igazságügyi miniszter folyamatosan egyeztet Szlovákiával.  

Origo
14:17

Brüsszelen is múlik a horvát-magyar határzár

A kormány várhatóan a következő napokban hoz döntést a horvát-magyar határszakasz lezárásáról, ez azonban a mai brüsszeli EU-csúcs tapasztalatain és az az utáni hazai politikai egyeztetéseken múlik Lázár szerint.

Origo
14:15

Kész a kerítés, lezárhatják a horvát-magyar határt

Elkészült a biztonsági határzár a horvát-magyar határon, így a kormány és a hatóságok képesek a határ lezárására, és arra, hogy megvédjék az állampolgárokat és a határt - jelentette be Lázár, megemlítve, hogy már 386 ezernél több "illegális bevándorló" érkezett, év végére pedig ez a 700 ezret is elérheti a miniszter szerint.

Origo
14:13

Orbán új csarnokot ígér a leégett helyett

Orbán Viktor a jövő hét keddi kormányülésre várja Mocsai Lajos rektort, hogy beszámoljon a Testnevelési Egyetem csarnokának leégéséről, valamint arról, hogy mire van most szüksége az intézménynek - mondta Lázár.

Orbán Viktor újat ígért a TF leégett csarnoka helyettForrás: MTI/Ruzsa István

A miniszter megköszönte, hogy Pokorni Zoltán polgármester felajánlotta segítségét, a kormány viszont azzal tud segíteni, hogy készen áll a leégett sportcsarnok pótlására - tette hozzá.    

Origo
14:11

Tematikus napot tartott a kormány

Kormányülés helyett tematikus kormánynap volt e hét szerdán, ami új műfaj - kezdte a Kormányinfót Lázár János, aki szerint a tematikus napon Orbán Viktor kormányfő az útépítési beruházásokról, a NAV átalakításáról, valamint a bürokráciacsökkentésről és leendő sportberuházásokról hallgatott meg beszámolókat.

Origo
14:08

Az MSZP Rogánról érdeklődik

A meghirdetett 14 órás kezdéshez képest csúszik a 27. Kormányinfó, de addig is megérkeztek azok a kérdések, amelyekre az MSZP vár választ Lázár Jánostól.

A szocialisták Rogán Antal létrejövő minisztériumáról érdeklődnek: miért nem vonatkozik egy törvénymódosítási javaslat szerint a leendő tárcára több olyan szabály, ami a többire? 

Origo
13:51

Aggályos lehet Vajna médiavásárlása

Talán reagál Lázár és Giró-Szász azokra az ellenzéki felvetésekre is, miszerint aggályos lehet, hogy Andy Vajna filmipari kormánybiztosként a mai bejelentés szerint megvásárolta a TV2-t.

Andy Vajna érdekeltsége vásárolta meg a TV2-tFotó: Valuska Gábor

A négy csatornát működtető TV2 Csoport teljes tulajdonrészére a Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. tett ajánlatot, az erről szóló adásvételi megállapodást október 15-én írták alá. 

Origo
13:47

25 milliárdot osztottak szét

Bizonyára arra is választ ad Lázár János miniszter, hogy pontosan mire költött el a kormány minapi döntésével 25 milliárd forintot, amit az Országvédelmi Alapból csoportosított át.

Az Origo beszámolt róla, hogy döntően honvédelmi, belügyi és rendőrségi feladatokra fordítják a pénzt.

Origo
13:44

Segít a kormány a Testnevelési Egyetemen?

Segít-e, és ha igen, milyen formában a kormány a Testnevelési Egyetemen - erre is választ vár az Origo a Kormányinfón, ahol Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András leköszönő államtitkár magyarázza el ismét, hogy mit miért tesz a kormány.

A Testnevelési Egyetem leégett atlétikai csarnokaForrás: MTI/Ruzsa István

Az Origo is beszámolt arról, hogy hajnalban porig égett a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnoka Budapesten, a XII. kerületi Alkotás úton. Senki sem sérült meg, de milliárdokban mérhető a kár. Mocsai Lajos, az egyetem vezetője mára szünetet rendelt el, de pénteken folytatódhat az oktatás.

Még több bejegyzés