Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc, ha nem is érzékelhető előzmények nélkül, de váratlanul szökött szárba október 23-a kellemesen verőfényes délutánján. Az 1955-ös, rövid életű Rákosi-féle restaurációs kísérlet a hruscsovi desztalinizációs fordulat, a hidegháborús szembenállásban tapasztalható olvadás, valamint a kemény diktatúrával szemben egyre jobban növekvő társadalmi ellenállás miatt 1956 nyarára összeomlott. A Magyar Dolgozók Pártja élén Rákosit váltó Gerő Ernő azonban a reformoktól elzárkózva, a rendszer konzerválására törekedett. Kövesse párhuzamosan 1956 és 2015 eseményeit az Origóval!

17:20
Ávósok a rádióban

Beérkezik a rádió épületéhez vezényelt második ÁVO-s század is. Az államvédelmi katonák állásokat építenek ki a rádió földszinti és emeleti szobáiban.

17:16
Mozgalmat épít az ellenzék

Az Orbán-kormány által kiépített rendszer leváltása érdekében összefogást szorgalmaztak az Új Magyar Köztársaság Egyesület által szervezett demonstráción a felszólalók a Nemzeti Múzeumnál. A mintegy háromszáz demonstráló előtt Vajda Zoltán, az egyesület ügyvivője arról beszélt, hogy mozgalmat építenek annak érdekében, hogy Magyarország megszabaduljon "fogvatartójától", Orbán Viktor miniszterelnöktől.  

Az Új Magyar Köztársaság Egyesület demonstrációjának résztvevői a Magyar Nemzeti Múzeum előttForrás: MTI/Balogh Zoltán
17:00
Tüntetők gyülekeznek a Magyar Rádiónál

Tüntetők jelennek meg a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai kapujánál. Azt követelik, hogy a rádió olvassa be a 16 pontot, ám a vezetőség ezt kerek perec megtagadja.

16:37
Köszönet a bajoroknak

Áder János köztársasági elnök pénteken Münchenben köszönetet mondott Horst Seehofer bajor miniszterelnöknek az '56-os magyarok támogatásáért. Az államfő hangsúlyozta, hogy Magyarország soha nem felejti el azt a segítséget, amelyet Bajorország nyújtott "oly sok honfitársunknak 1956-ban".

16:21
Elkezdődött a Jobbik megemlékezése

Rengetegen vannak a Jobbik rendezvényén, amit a Corvin köznél tartanak. Tudósítónk ennyi embert még nem látott a mai nap folyamán sehol.

A Jobbik rendezvényén Gregor Bernadett is a fellépők között vanForrás: Origo
16:00
Hazaért a totónyertes

A szerencsés totónyertes, Hapfer Béla ünnepélyes külsőségek között veszi át 643 000 forintos nyereményét a Totó Igazgatóságon. Ekkora, mesés vagyonnak számító összeggel nem lenne tanácsos tömegközlekedéssel hazamenni; az igazgatóság egy Pobeda gépkocsit és négy géppisztolyos ávóst ad a nyertes biztonságos hazakíséréséhez. Útközben azonban az ávósokkal megrakott gépkocsi mit sem sejtve ráfut a vonuló tömeg útjára. Az autót azonnal körbeveszik, és igyekeznek „kiszabadítani" a gyűlölt egyenruhások között ülő civilt. Rövidesen tisztázódik a félreértés, az ávósok eliszkolnak, a nyertes pedig mégiscsak kíséret nélkül tér haza a táskára való pénzzel.

15:56
Terror Háza és más programok

A tízórai nyitás után másfél órával már több mint ezren léptek be a Terror Házába, de a Magyar Rádió épületében is történelmi sétát tartanak, valamint korabeli fotók láthatóak a Magyar Távirati Iroda és a Rádió archívumából. A Corvin és a Tabán moziban egész nap ingyenesen vetítenek több 1956-os témájú filmet. A Kapisztrán téri haditechnikai bemutató mellett a Hadtörténeti Múzeum tárlatvezetéseket és 1956 fegyvereiről szóló előadást is kínál.

15:33
Ilyen villamost már nem lát Pesten
A Kálvin tér - Üllői út torkolataForrás: Fortepan
15:27
Előkerültek a fegyverek
Egy PPSh-41 szovjet géppisztoly egy fegyverbemutatón az '56-os forradalom és szabadságharc emléknapján a budapesti Hadtörténeti MúzeumbanForrás: MTI/Mohai Balázs
15:17
Tömve van a nosztalgiavillamos
Az 1956-os szabadságharc évfordulója alkalmából közlekedő nosztalgiavillamos az Országház előtti Kossuth Lajos térenForrás: MTI/Illyés Tibor
15:13
Civilek a Nemzeti Múzeumnál

Most kezdődik a nap egyetlen civil ellenzéki megmozdulásaként beharangozott Szabad a Gazda elnevezésű rendezvény a Nemzeti Múzeum előtt.

Elkezdődött a Szabad a Gazda című rendezvény a Nemzeti Múzeum előttForrás: Origo
15:05
Ismertetik a 16 pontot

Veres Péter, a Magyar Írók Szövetségének elnöke a Bem-szobor talapzatára állva olvassa fel az írók nemzethez szóló kiáltványát, majd a diákok képviselői ismertetik a 16 pontot. Őket Zbiginew Herbert lengyel író követi néhány üdvözlő szóval, utána sokak követelésére Sinkovits Imre áll fel a talapzatra, és elszavalja a Nemzeti dalt. Az 50 000 fősre becsült tömeg a felfokozott, lelkes hangulatban egy emberként zúgja a refrént: „Esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!" Déry Tibor író, Tőkés Anna színművésznő és más ismert arcok is felbukkannak a tömegben.

15:00
Újra bemondta a rádió

A Kossuth rádió ismét bemondja, hogy este nyolckor Gerő Ernő szól az országhoz. Angyal István, a Tűzoltó utcai felkelők későbbi legendás parancsnoka naplóbejegyzésében azt írja, hogy a tüntetés betiltása volt az első lépés az október 23-i események tragikus eszkalációjában. Sinkovits Imre színművész visszaemlékezésében elmondta, hogy éppen a Salemi boszorkányok olvasópróbájáról igyekezett hazafelé, amikor megpillantotta a Nemzeti előtt (a Blaha Lujza téren – a szerk.) vonuló tüntetőket, és végül velük együtt érkezett a Bem-szoborhoz.

14:30
Üdvözletét küldte a miniszterhelyettes

Piros László belügyminiszter megbízásából Kopácsy Sándor főkapitány személyesen közli a délutáni megmozdulás szervezőivel, hogy engedélyezték a tüntetést. Fekete belügyminiszter-helyettes pedig a Központi Vezetőség „üdvözletét" tolmácsolja a diákságnak.

14:23
Seszták: 1956 eszméje ma is él

"Úgy hajtok fejet az 1956-os forradalom vértanúinak emléke előtt, hogy tudom, az eszme ma is él, a céljaink ma is közösek: építkezni szeretnénk, a szoros együttműködést, a közös értékek megteremtését akarjuk mindannyian" - jelentette ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter pénteken Ungváron, a helyi börtön falán lévő 1956-os emlékműnél tartott megemlékezésen.

14:20
Díjmentesen látogatható a Terror Háza
Terror Háza kiállításának egy részeForrás: Terror Háza
14:15
Bejelenti a Kossuth rádió

A Kossuth rádió csak negyedórával később – adását megszakítva - jelenti be a tüntetési tilalom feloldását. A rádió egyben közli, hogy „Gerő Ernő elvtárs, a Magyar Dolgozók Párta Központi Vezetőségének főtitkára" este 8 órakor beszédet intéz az ország lakosságához. Sára Sándor, a neves filmrendező visszaemlékezése szerint, aki az egyetemi küldöttség tagjaként várakozott az Akadémia utcai pártközpontban, Apró Antal jött ki hozzájuk, és mosolyogva közölte velük, hogy megtarthatják a tüntetést.

Gerő Ernő a Magyar Rádió stúdiójábanForrás: Fortepan
14:00
Engedélyezték a tüntetést

A Szabad Európa Rádió elsőként közli, hogy mégis engedélyezték a tüntetést.

14:00
Rejtjelezett táviratot küldtek az USA-ba

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője rejtjelezett táviratban értesíti a washingtoni külügyminisztériumot a Budapesti Műszaki Egyetemen történt „négy-ötezer mérnök és közlekedési hallgató részvételével" megtartott nagygyűlésről. „Amiről a sajtó nem számol be, az a diákok viharos hangulata... azt kérdezik, milyen jogon tart a Szovjetunió csapatokat Magyarországon" – áll Barnes ügyvivő diplomáciai sürgönyében.

13:27
LMP: Méltatlanul kevés figyelmet kaptak a nők

Október 23-a a reményről, az elnyomhatatlan szabadságvágyról szól - mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke az ellenzéki párt megemlékezésén. Az LMP-s politikus az ünnepi beszédében rámutatott: a közösség céljaivá vált eszmék, amelyek a forradalom kirobbanásakor kézzelfoghatóan és nyilvánvalóan megfogalmazódtak, nem érvénytelenedtek el soha. 

Szél Bernadett szerint ugyanakkor a történelemformáló nők, legyenek akár ismertek, akár az utókor számára arctalanná vált személyek, mindig méltatlanul kevés figyelmet kaptak.

Szél Bernadett az elnyomhatatlan szabadságvágyról beszéltFotó: Polyák Attila - Origo
24