Ismét megszólal Orbán Viktor

2015.10.30., 07:30
rendezés

A szokásos pénteki reggeli interjúját adja a miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorának. 

Origo
08:01

Véget ért az interjú

Véget ért az interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

Origo
08:00

Szuverenitás

Orbán Viktor az állami földek eladásáról azt mondta, hogy szimpla hazugságokról beszél, aki a haveroknak juttatott földekről beszél. 300 hektárnál több földje egyetlen magánszemélynek sem lehet, ami az egyik legfontosabb szabály. A magyar föld a bevándorláshoz hasonlóan a szuverenitás ügye, ezért kell magyar kézben lennie a magyar földnek.  

Orbán: Szuverenitáskérdés a föld ügyeForrás: MTI/Kiss Dániel
Origo
07:57

Félmillió új munkahely

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság abba az irányba halad, amerre mennie kell. A kormánynak sikerült olyan intézkedéseket hoznia, amivel növekedett a foglalkoztatottság. A rendszerváltás óta nem dolgozott ennyi ember, mint most. Keresni kell azokat az eszközöket, amikkel további félmillió embernek munkát adnak.  

Orbán szerint még félmillió új munkahely kellForrás: Thinkstock
Origo
07:55

Keresztvíz

Ha mi a felét megtennénk annak, amit az USA tesz a határai védelmében, akkor a keresztvizet is leszednék rólunk – mondta a miniszterelnök. 

Origo
07:54

Az USA-nak más elképzelése van

Orbán Viktor Colleen Bell amerikai nagykövet kijelentéseiről azt mondta, az nem az ideológia, hanem az erő politikája, meztelen birodalmi érdek. Az Egyesült Államok nem támogatja a bevándorlási politika azon válfaját, amit Magyarország képvisel, nekik más elképzeléseik vannak. Magam is meghallgattam az ő álláspontjukat erről az ügyről, számukra nem ellenszenves, ha ennyi ember érkezik ide – mondta Orbán. 

Origo
07:51

Orbán: Üzletről is szó van

A menekültinváziót egyrészt az üzlet motiválja, mivel az embercsempészek felépítettek egy több tízezer személyt mozgató hálózatot – mondta Orbán Viktor.  Az üzlet és a pénz mozgatja ezt az áramlatot.  A másik pedig az aktivisták, akik mindent támogatnak, ami gyengíti a nemzetállamokat. Ennek a csoportnak a legfőbb képviselője Soros György – fejtette ki a miniszterelnök. Brüsszelben pedig cselekvésképtelenség uralkodik.

Origo
07:48

Jogszerűtlenség

Az anarchikus állapotok felé haladunk Európában, mivel a szabályokat sokan nem akarják betartani – mondta Orbán Viktor. Sok mindent lehet csinálni, de nem szabadna a jogszerűtlenség területére lépni – jelentette ki a miniszterelnök annak kapcsán, hogy az unió vezetői a dublini rendszer összeomlásáról beszélnek. 

Origo
07:46

Vége a szabadságnak?

Orbán Viktor szerint Európa még mindig a világ legélhetőbb kontinense, és korábban lehetett szabadon beszélni. Mostanra azt a szót nem lehet kimondani, hogy kerítés, mivel egy olyan véleménynyomás alakult ki Európában, amivel szemben nem mernek megszólalni az európai vezetők – vélekedett a miniszterelnök. 

Origo
07:44

Orbán: Erről szó sem volt

Az európai kormányok közül egyre több beszél arról, hogy  a határokat meg kell védeni – mondta a kormányfő. Orbán szerint a fő kérdés, hogy ki szavazott arról, hogy milliószámra beengedjen az EU menekülteket. Sem az EP-, sem a nemzeti választáson nem volt szó erről, ez nem demokratikus eljárás. Nem lehet az emberek véleményét kihagyni a politikai döntésekből.  

Origo
07:43

Orbán: Nemzetállami választ kell adni

Orbán Viktor miniszterelnök szerint ésszerűtlen a kvótarendszer. A fő kérdés, hogy Magyarországot akarata ellenére rákényszerítheti-e valaki arra, hogy olyanokat fogadjon be, akik egyébként illegálisan érkeztek Európába. Nemzetállami keretek között kell megoldani a menekültkérdést.  

Origo
07:41

Továbbra is elutasítjuk a kvótát

Orbán Viktor szerint a visszatoloncoláskor Görögországba kell vinni a menekülteket. A kvótarendszerről azt mondta a kormányfő, hogy nem korrekt dolog meghívni valakit, majd szétosztani más országok között. Szerinte a kvótarendszer egy állandó jogintézmény lehet,  így a folyamatosan beérkezőket automatikusan szétterítenék a tagországok között.  

Origo
07:39

Ide nem lehet visszatoloncolni

Az európai népek kezdenek felébredni, mivel veszélyben látják a saját identitásukat – mondta Orbán. A miniszterelnök szerint nem lehet visszatoloncolni Magyarországra azokat, akik nálunk regisztráltak. Görögország területén léptek be először az unió területére, ezért oda kell őket visszaküldeni.  

Orbán: Magyarországra nem lesz visszatoloncolásForrás: MTI/Ujvári Sándor
Origo
07:37

Terrorveszély

Orbán szerint ma Magyarország a stabilitás szigete az EU-ban, de azért vannak közös veszélyek. Az első a terrorveszély megnövekedése, amiről különféle becslések vannak. A második a közbiztonság felborulása, amit a bevándorlók nagy száma okoz egyes országokban. A kormányfő szerint a menekültek magukkal hozták a belső konfliktusaikat. 

Origo
07:35

Orbán: A határokat meg kell védeni

Orbán Viktor miniszterelnök a menekülthelyzetről azt mondta: Továbbra is zajlik egy vita az unióban. Nem pontosan értjük ezt a vitát, mivel egy másik időzónában élünk. Mi már megoldottunk egy problémát a határok lezárásával. Az EU még mindig nem tudja, hogy elfogadja azt a magyar álláspontot, hogy a határokat meg kell védeni. 

Origo
07:34

Elkezdődött

Kezdődik az interjú. 

Origo
07:30

Mindjárt kezdődik

Mindjárt kezdődik a kormányfő interjúja a Kossuth rádióban.

Origo
07:10

Nagyot nőtt Orbán népszerűsége

Mint arról az Origo is beszámolt, jelentősen megugrott áprilishoz képest Orbán Viktor támogatottsága. A miniszterelnököt most 43 százalék választaná kormányfőnek, míg fél éve csak 28 százalék tette volna ezt – többek között ez is kiderült a Nézőpont Intézet legfrissebb felméréséből. 

A Nézőpont Intézet szerint jelentősen nőtt a kormányfő támogatottságaForrás: MTI/Európai Tanács/Christos Dogas
Origo
07:07

Orbán: 101 országból érkeztek

Október 2-án Orbán Viktor azt is mondta a Kossuth rádióban, hogy Magyarországra 101 országból érkeztek migránsok, nem csak Szíriából, noha mindenki a szíriai válságot emlegeti okként. 

Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorábanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Origo
07:04

Majdnem egy hónapja volt az utolsó

Orbán Viktor legutóbb október 2-án volt a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Akkor arról beszélt, hogy a bevándorlók 80 százaléka fiatal férfi, a csoportjuk inkább hasonlít egy fiatal hadseregre, mint menekültekre.