Tiltott állami támogatás, közpénzpazarlás, felhatalmazás nélküli tevékenység. Árstabilitás, monetáris stabilitás és a gazdaságpolitika támogatása. Az ellenzék szereptévesztésként, Matolcsy György csodaként értékelte a megújult jegybank tevékenységét. A pártok vezérszónokai a Magyar Nemzeti Bank 2012 és 2014 közötti időszakának gazdálkodását tekintették át. Követtük a felszólalásokat.

09:07
A november 4-i gyásznapra emlékezik a Ház

A napirend tárgyalása előtt a november 4-i gyásznapra emlékezik a Ház. A nemzeti gyászról szóló kormányrendelet 2001-ben született. Megérkezett Lezsák Sándor ülésvezető elnök. 

09:12
Technikai hibával indul az ülés

Valamiért nem hallható, amit Lezsák Sándor mond, ezért mikrofont hoztak neki. "Látom, hogy már jegyzetelik, hogy kisebb zavarokkal kezdődött...." - kommentálta az eseményeket. Majd a bekiabálásokra reagálva: " Hát az ritka pillanat lesz Novák Előd képviselőtársamtól, hogy csöndben lesznek." Nincsenek túl sokan az ülésteremben. Csendben várakoznak. 

09:18
Kezdődik a megemlékezés

Egy norvég költő verséből idéz Lezsák Sándor: "Emlékezzetek az elesettekre...! " November negyedikén hajnali 4 óra 15 perckor indult a szovjet csapatok Magyarország elleni művelete, amelynek során 60 000 katona érkezett hazánkba. A következő napokban a világ tétlenül nézte az eseményeket. Magyarországon elkeseredett harcok indultak, amelynek során közel két és félezren haltak meg, 20 000 megsebesültek, de a megtorlás több száz meggyilkolt, és tízezer számban meghurcolt áldozataira is ma emlékezünk. Magyarország két gyásznapja két eltiport forradalomra, az 1848-as és az 1956-os forradalomra emlékezik. A képviselők egyperces néma felállással gyászolnak. 

09:24
Matolcsy György az előterjesztő

Kezdődik az együttes vita. Matolcsy György 30 percben beszélhet. A három év két szakaszra oszlik, a régi és egy 2013. márciusa óta megújúló szakaszra. Éles a választóvonal - fogalmazott. 2012-ben a Jegybank egyetlen mandátumának sem tett eleget: se az inflációs célnak, se a megfelelő gazdálkodásnak, se a kormány gazdaságpolitika támogatásának. A Jegybank még 2013-ra is veszteséges gazdálkodást prognosztizált, akkor, amikor Magyarország a túlzott deficit-eljárás alól igyekezett kikerülni, amihez 3 százalék alatt kellett tartani a hiányt. A jegybank 2013-as prognózisa szerint, vesztesége a GDP 0,7 százalékát tette volna ki, 203 milliárd forint összegben, ami megakadályozta volna a konszolidáció lezárását.

09:29
Aktív és intenzív jegybanki politika

2013 márciusában az új jegybank-vezetés jelezte az Európai Bizottságnak, hogy nem lesz hiány, sőt az új vezetés nyereséget produkál. 2010 után ez volta az első eset a kormányzat és a jegybank együttműködésére. Az MNB fordulatát önök is ismerik, a jegybanki alapkamat csökkentését, ami továbbgyűrűzött és évente 300 milliárd forintot takarít meg az alacsonyabb állampapírhozamok miatt. Ezért fontos az egyensúlyi kamatlábhoz közel álló alapkamat. Ismerik a növekedési hitelprogramokat is, ami 200-300 milliárd forintot juttat a mikro- és kisvállalkozásoknak. Nagyjából 27-28 000 kisvállalkozás jut ilyen hitelhez, ami meghaladja az uniós forrásokhoz jutó cégek számát - mondta Matolcsy György. 

09:36
Középtávú inflációs célkövetés

A magyar jegybank 2013 óta érvényesíti a 3 százalékos középtávú inflációs célt, amit korábban nem tartott be és ami visszatérést jelent egy felelős, konzervatív de kreatív politikához. A válság után alig akadt jegybank, amelyik ne változtatott volna tevékenységén, de Magyarországon ez csak több év szendergés után történt meg. A jegybank önálló felügyeletének integrálása a 15 éve működő csalárd pénzügyi rendszert fél év alatt megtisztította. Az árstabilitás, és a pénzügyi stabilitás mellett, a gazdaságpolitika támogatása az alapkamat-csökkentésen, önfinanszírozáson és a hitelprogramokon keresztül a GDP bővülés felét tudta adni - értékelt Matolcsy György. Mínusz 203 millirád helyett, a plusz 26-30 milliárd forintos nyereség lehetővé tette a közösségi vagyon építését is a jegybank részéről. A közösségi pénzből, a kormánnyal egyeztetett programok célja az oktatási rendszer megújítása. Példaként a kecskeméti, a pécsi és a Corvinuson indított közös programokat sorolta fel Matolcsy György. 

09:40
Újra a magyar nemzet bankja

A kormány a jövő évi növekedés lassulása miatt az MNB-hez fordult. A stratégiai együttműködés következtében Nagy Márton alenök vezetésével kidolgozott programot a Monetáris Tanács elfogadta, célja a 2016-os növekedés megerősítése. Hatásától fél-egy százalékkal nagyobb növekedést vár Matolcsy György, azaz 3 százalék vagy a fölötti növekedést - zárta felszólalását a jegybank elnöke.

09:43
Bánki Erik, gazdasági bizottság

A 2012-es beszámoló még Simor András tevékenységét mutatja be, ennek ellenére a gazdasági bizottság nevében Bánki Erik a beszámoló elfogadását kérte a képviselőktől. Ebben az évben a jegybank 40 milliárdos vezsteséget produkált, a működéséhez hiányzó összeget a magyar költségvetés és az adófizetők állták. 

09:53
Bánki Erik megköszönte a jegybanknak

A fordulat után, 2013. márciusától a jegybank a törvényben rögzített mindhárom feladatát komolyan vette. A fordulat előtt az MNB a világ 10 legrosszab pénzügyi stabilitását tudta csak felmutatni. Az árstabilitás, a pénzügyi stabilitás, és az együttműködés eredményei a magyar gazdaság növekedésében is megmutatkozott. A jegybank összességében évi 700 milliárd forintnyi összeggel támogatta a gazdaságpolitikát. A gazdaság belső finanszírozását, a hitelpiacon nem versenyképes kisvállalkozások támogatásával a jegybank mintegy hét milliárd eurónyi hitellel segítette két év alatt, ami az Európai Parlament hétéves, mindössze 4 milliárd eurónyi támogatásához képest is történelmi jelentőségű - értékelte Bánki Erik a növekedési és hitelprogramot. A sikeres gazdálkodásnak köszönhetően a jegybank társadalmi felelősséget is vállal, ami kritika helyett inkább köszönetet érdemel. 

10:03
Bánki Erik, Fidesz

A gazdasági bizottság képviselete után, Bánki Erik ezúttal a Fidesz vezérszónokaként szólal fel. Előtte Lezsák Sándor bejelentett, hogy a jegybank függetlenségét tiszteletben tartva a kormányt képviselő Hornung Ágnes államtitkár nem kíván felszólalni. Bánki Erik reméli, hamarosan kiderül, hogy a korábbi, a jegybankot ért támadások pusztán politikai indulatok voltak. A jegybank jól mérte fel az általa biztosított hitelmennyiséget, azt a mikro- és kisvállalkozások fel tudták szívni, ami 400 ezer fővel bővítette a foglalkoztatást. A magyar gazdaság önálló pályára ált, ezt mára már külföldön sem vitatják. Nem kell mást tenni, mint megnézni a mai napig mesterséges lélegeztetésen tartott Görögországot, és ennek fényében kell értékelni a jegybank teljesítményét. Unortodox helyzet unortodox politikát kíván. Bánki Erik a Fidesz vezérszónokaként is méltatta az MNB bátor politikáját. 

10:06
Az MSZP megosztva szólal fel

Burány Sándor, az MSZP első vezérszónoka szerint Matolcsy György beszámolójából kiderült, ki a jegybankelnök kedvenc költője. Szerinte Kosztolányi, "aki önmagát önmagával méri ... " - idézett a versből. Elképesztőnek tartja, hogy öntömjénező beszéde után Matolcsy gyáván megfutamodott, túszul itthagyva a jegybank alalnökét. 

10:11
2010 óta bóvli

Ezt a gazdaságpolitikát azért annyira nem méltatták külföldön. 2010-ben még befektetésre ajánlott kategóriában volt Magyarország, azóta bóvliba kerültünk és még mindig ott vagyunk, a versenyképesség terén pedig két helyet csúsztunk vissza - emlékeztetett Burány Sándor. A forint árfolyamának alakulásáról elfelejtett beszélni Matolcsy György, pedig az árfolyam 275-ről 310-re romlott, egy euróért 18-20 forinttal többet kell fizetni. A forint tudatos gyengítésé valóban fordulat. Az ebből származó nyereség szabad prédává vált. Burány Sándor szerint ezt az összeget lehetne másra is fordítani, mint ingatlanvásárlásokra. A felelős gazdálkodás azt jelentené, ha a jegybank tartalékot képezne a forint gyengülésének idejére. 

10:17
Példátlan pazarlás folyik

Példátlan aránytévesztés, hogy a matolcsizmus oktatására másfélszer annyi pénzt költ a jegybank, mint a magyar felsőoktatás egészének költségvetése - fogalmazott Burány Sándor. 

Miközben a forintot sorsára hagyták, a saját fizetésükről azért gondoskodtak. Nem csípi a szemüket, hogy a jegybanki vezetés jelentős pluszjuttatásokban részesül: van olyan alalnök, aki havi három millió forintot vesz ki a jegybank alapítványainak kuratóriumaiból. Maga Matolcsy György plusz 14 millió forintot vett ki a fizetésén felül, amit elsőre elfelejtett feltüntetni vagyonyilatkozatában. Nehéz komolyan venni egy olyan beszámolót, amit az MNB elnöke sem vesz komolyan. Az MSZP szerint az MNB teljesítményének eredménye a gyengülő forint és egy gigantikus oktatási program, ami nem méltó egy jegybankhoz. 

10:23
Tóth Bertalan, MSZP

Pökhendiség, hogy Matolcsy távozott, mint ahogy az is, hogy a kormány nem nyilatkozik - folytatta Burány Sándor szavait az MSZP második vezérszónoka.

"Csoda, amit az MNB-nél az elmúlt évben véghezvittünk" - idézte Tóth Bertalan Matolcsy szavait. Valóban, álmomban nem gondoltam volna, hogy az MNB 230 milliárd forintot költ el alapítványaire,  csoda az is, hogy a sikertelen növekedési hitelprogram reklámozására hat milliárd forintot költött. A legnagyobb csoda azonban az, hogy mai napig az MNB-nél dolgoznak azok, akik felelnek a brókerbotrányokért, sőt az MNB elfogadtatott egy olyan törvényt, hogy a mulasztásából okozott károkért nem felel.

10:28
MSZP: A jegybank tiltott monetáris politikát folytat

Az átlagfizetések a jegybanknál rövid időn belül 600 ezer forintról 900 ezerre emelkedett, ami nem éppen a közpénzekkel való felelős gazdálkodásról szól, a létszám több száz fővel nőtt, a felügyelet átvétele nem indokolja ezt a mértékű létszámbővülést. Tóth Bertalan hangsúlyozta: a jegybank közpénzből gazdálkodik, még akkor is, ha Varga Mihály vitatja ezt.

Az alapítványok állampapírokat vásárolnak, ami tiltott monetáris politika az MSZP szerint. Ezt Tuzson Bence is elismerte egy interjúban, sőt a jegybank feladatának nevezte, hogy állampapírok vásárlásával támogassa a kormányt. Az MSZP szerint viszont az uniós jog tiltja, hogy a jegybank az államot finanszírozza.  

10:33
Quaestor: A Jegybank felelős

2014. novemberében az MNB engedélyezte a Questor 70 milliárdos kötvénykibocsátását, majd 2015-ben a Quaestor banki tevékenységét. Ne mutogassanak itt 10-15 éves csalásra, amikor az önök szeme láttára, és mulasztásával történt a fiktív 230 milliárdos kötvénykibocsátása.

Ez a csoda több száz milliárdos közpénz elherdálásáról, 32 000 Quaestor-károsult magára hagyásáról szól. Ebből a csodából az MSZP nem kér - zárta szavait Tóth Bertalan.

10:35
KDNP: az MSZP politikai cirkuszt akar

Az MSZP nem szólalt fel a gazdasági bizottságban, ahol Matolcsy Györgyöt kérdezhette volna. A szocialisták a szakmai munkában nem vesznek részt, csak politikai cirkuszt akarnak, ezt láttuk most - mondta a frakció bekiabálásai közepette a KDNP vezérszónokaként Hollik István.

10:39
A jegybank destabilizált

A jegybanki fordulatot megelőzően az MNB nemhogy nem segített a pénzügyi stabilitás megteremtésében, hanem destabilizálta az országot. Hollik István a jegybank forintosításban vállalt szerepét is méltatta. 

10:41
Marxi emlőkön nevelkedett elit

Az MNB oktatási tevékenységét a KDNP azért támogatja, mert a mostani gazdasági elit olyan marxi emlőkön nevelkedett, ami rendre csődbeviszi az országot. Az MNB oktatási programjai ezt próbálják ellensúlyozni, ami helyes. A bóvli kategóriát is a szocialista kormányzás hozta létre - vitatta az MSZP vezérszónokait Hollik István. 

10:46
Volner János, Jobbik

Jelenleg egyedül az Európai Központi Bank adhat utasítást a magyar jegybanknak, vagyis az 1848-as jegybanki függetlenség a mai napig nem valósult meg. 

A pénzügyi és monetáris politikai alrendszereknek támogatniuk kellene egymást: Magyarországon ez nem valósul meg. A szocialisták túl magasan tartották a kamatokat, amikor a Fidesz van kormányon a szocialisták kritizálják az MNB-t. 

Az Országgyűlés éveken keresztül nem tudta gyakorolni az MNB feletti ellenőrzési jogát, mert a Fidesz nem hozta a bizottság elé a beszámolókat, 14 hónapig az MNB-nél sem volt felügyelet. Mik történtek ez alatt az idő alatt? Bedőlt hitelek, elszált svájci frank, tranzakciós illeték - és minderről nem volt szó az Országgyűlésben. 

12