Több ezer ember kísérte utolsó útjára Göncz Árpádot, akinek a temetése péntek délután három órakor kezdődött az Óbudai temetőben. A néhai köztársasági elnök saját kérése volt, hogy ne legyen állami búcsúztatás, és ne a hagyományoknak megfelelően, a Fiumei úti Nemzeti sírkertben helyezzék végső nyugalomra. Áder János és Orbán Viktor ígéretükhöz híven magánemberként jelentek meg a temetésen. Egy csoport korábban azt ígérte, hogy nem engedi be Orbán Viktort a temetésre, ha politikusként, testőrökkel érkezik. Incidensre végül nem került sor. Mécs Imre beszédében csak érintette a mai politikai állapotokat. Azt mondta, hogy Göncz Árpád példáját kellene követniük a mai vezetőknek is. Az egyetlen koszorút Göncz Árpád családja helyezte el a sírnál. A gyászoló ezrek virágokkal, többen egy szál sárga rózsával érkeztek a szertartásra.

16:32
Áder János elődje sírjánál

A jelenlegi köztársasági elnök lerótta kegyeletét Göncz Árpád, a rendszerváltozás utáni első köztársasági elnök sírjánál.

Áder János és felesége Göncz Árpád sírjánálFotó: Polyák Attila - Origo
16:21
Véget ért a szertartás

Véget ért a mintegy 70 perces szertartás. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
16:19
Mi meg itt állunk

"Az, akinek nem akarom most kimondani a nevét, ott ül fönt, mi meg itt állunk?!" - mondta egy néni a tömegben a mellette állónak, az emelvény felé mutatva. Azt nem részletezte, kire gondolt.

16:11
Kevés a busz az Óbudai temetőnél

A hirtelen kiáramló tömeghez képest kevés buszt biztosított a BKK, valószínűleg hosszú percekig kell majd várakozni a környék elhagyásához. 

16:08
Eléneklik a Himnuszt is

A szertartáson eléneklik a Himnuszt is. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
16:06
Egyetlen koszorú a sírnál

Az egyetlen koszorút Göncz Árpád családja helyezi el a sírnál. A hozzátartozók azt kérték ugyanis, hogy a búcsúzók csak egy-egy szál virággal róják le kegyeletüket, a koszorúra szánt összeggel a Göncz Árpád által alapított Kézenfogva Alapítványt támogassák.

16:04
Az Omega egyik tagja is elment a temetésre

Benkő László, az Omega együttes billentyűse egy szál sárga rózsával érkezett a szertartásra.

Benkő László érkezik a szertartásraForrás: Origo
15:55
Bibó István is az Óbudai temetőben nyugszik

Bibó István és Litván György is abban az Óbudai temetőben nyugszik, ahol Göncz Árpád sírja is lesz majd. A köztársasági elnök végrendeletében maga kérte, hogy ide temessék. Ez a tény már önmagában szakítás a hagyományokkal, mert az állami vezetők végső nyughelye a Nemzeti sírkert.

Fotó: Polyák Attila - Origo
15:52
Egyre hűvösebb az idő

Ahogy a nap lebukott a Hármashatár-hegy mögé, a hőmérséklet lecsökkent - jelentette tudósítónk. A temetésre néhányan zászlót is hoztak magukkal.

Gyászszalagot kötöttek a lobogóraFotó: Dudás Szabolcs - Origo
15:41
A szív embere volt

Göncz Árpád az őszinte szív és a nyílt szellem embere volt, aki nemcsak szeretni tudott, de szeretetre méltó is volt - mondta a volt köztársasági elnököt búcsúztató pannonhalmi főapát. Várszegi Asztrik - akit még Göncz Árpád kért meg a búcsúztatására - úgy fogalmazott, sokak nevében vesz búcsút "teljes tisztelettel és szeretettel" a Magyar Köztársaság volt elnökétől, a férjtől, a családapától, az unokáiért rajongó nagyapától, az irodalmártól, de mindenekelőtt az embertől. A főapát Göncz Árpádot mint hívő embert zelótának (a szentíráshoz buzgón ragaszkodónak) mondta, aki jellemzése szerint "Isten igéjét radikálisan értelmező és követelő keresztény volt".

Fotó: Polyák Attila - Origo
15:31
Várszegi Asztrik búcsúztatja

A római katolikus gyászszertartást Göncz Árpád akaratának megfelelően Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát vezeti. 

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát vezeti a szertartástFotó: Polyák Attila - Origo
15:28
Így érkezett Orbán Viktor a temetésre

Amikor megjött, senki sem állt a miniszterelnök útjába.

15:25
Göncz Árpád unokája is beszél

Benedek Márton, Göncz Árpád legidősebb unokája is beszédet mond, szerinte nagyapja már megtett mindent, most már rajtunk a sor.

Fotó: Polyák Attila - Origo
15:24
Minden idők legjobb köztársasági elnöke volt

"Te a szeretet embere voltál, a szeretetet hirdetted, mint (...) a Názáreti is, és mindenkihez volt jó szavad" - mondta személyes hangú beszédében Mécs Imre. Göncz Árpád államfővé választását úgy jellemezte, hogy egy nagyon bölcs és jó paktum eredményeként lehetett a frissen megalakult Magyar Köztársaság elnöke. "Te minden idők legjobb köztársasági elnöke lettél", szeretet övezett, de ha kellett, nagyon határozott tudtál lenni - jelentette ki. Hangsúlyozta, Göncz Árpád megmentette a magyar társadalmat, a magyar jogállamot azoktól a hibáktól, amelyeket a rendszerváltáskor nem tudtak elkerülni.

Fotó: Polyák Attila - Origo
15:23
Mécs Imre mond beszédet

Mécs Imre azt mondta, hogy Göncz Árpád 1945 után jó döntéseket hozott, mindig a jó oldalon állt, ami nem volt könnyű akkoriban. Az ő példáját kellene követniük most is azoknak, akik magas állami tisztségekbe kerülnek - tette hozzá.

Göncz Árpád temetéseFotó: Polyák Attila - Origo
15:21
Orbán Viktor is részt vesz a temetésen

A kormányfő is részt vesz Göncz Árpád temetésén, valószínűleg nem is lett volna más lehetősége

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
15:12
Ha én rózsa volnék

Koncz Zsuzsa elénekli Göncz Árpád kedvenc dalát, amivel a 90. születésnapján is köszöntötték. Miközben szól Bródy János Ha én rózsa volnék című száma, mindenki felemeli a kezében lévő virágot.

 

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

15:10
Megkezdődött a szertartás

Tudósítónk jelentése szerint megkezdődött a szertartás, Göncz Árpád elnökké választásakor mondott beszédéből játszottak be részletet. 

Áder János korábban jelezte, hogy magánemberként részt vesz a temetésenFotó: Polyák Attila - Origo
15:07
Kegyes az időjárás

Az időjárás kegyes a gyászoló tömeghez. Az ég nagy része tiszta kék, és elég meleg van ahhoz, hogy az ember kigombolja a kabátját - jelentette a helyszínről tudósítónk. 

15:06
Sorra érkeznek a politikusok

Megérkezett Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke, Pintér Sándor belügyminiszter és Görgey Gábor volt kulturális miniszter is. 

Forrás: Origo
12