Váratlanul Orbán Viktor is válaszolt képviselői kérdésekre az Országgyűlés plenáris ülésén. A miskolciaknak tett ígéretekről, a férfiak 40 év utáni nyugdíjazásáról és a nemzeti minimumról kérdezték. A kormányzati álláspont az, hogy a Fidesz-KDNP tett legtöbbet a gyermekéhezés felszámolásáért, a program jobban haladt, amíg a pártok nem avatkoztak bele. Az Emmi kapta a legtöbb kérdést, de nem kímélték a földművelési tárcát sem. Lázár János kiállt Németh Lászlóné mellett. 

11:09
A nemzeti minimum társadalmi minimum

Jakab István vezeti az ülést. Elsőként Tóbiás Józsefnek, az MSZP elnökének adja meg a szót, aki a nemzeti minimumról kérdez. Minden nemzet jövője a gyermek, ha a gyermekek szegénységben élnek, az ország is szegény lesz. Magyarországon a szegénység mértéke nő. Közel ötvenezer a tartósan, 250 ezer az alkalmanként éhező gyermek. Minden negyedik gyermek szegénységben él. A nagycsaládosok 50 százaléka, a gyermekeiket egyedül nevelők 35 százaléka érintett. A szülők egyre kevésbé képesek ellátni gyermekeiket. Az MSZP szerint az elhibázott gazdaságpolitika és a szociális ellátórendszer állapota áll a háttérben. A nemzeti minimum nem pártpolitikai kérdés, hanem társadalmi minimum - fogalmazott Tóbiás József, és arra kérte az országgyűlést, vegye napirendjére a gyermekéhezés megszüntetését. 

11:12
Az MSZP kormányon nem segített

Rétvári Bence válaszol, az MSZP szociális érzékenységét vitatja: 2008-ban a válság veszteseivel egyedül Magyarország akkor szocialista kormánya nem törődött. Az idézet Ferge Zsuzsától származik, aki a véleményét tavaly mondta el. A szocialisták éhségmenetének az élén a 250 millió forintos bankszámlával rendelkező Simon Gábor haladt, ennyit a párt hitelességéről. 

11:16
A kormány munkával segít

A kormány az aréna bevételét a gyermekéhezés felszámolására ajánlotta föl: sajnos nem mentek el elegen. Rétvári Bence szerint a kérdés kezelése sokkal jobban ment, amíg nem avatkozott bele a pártpolitika, és a kormány Horgas Péterrel közvetlenül együtt tudott működni. A gyermekéhezés ellen nem nemzeti minimumot, hanem költségvetési maximumot ajánlott a kormány: rekordösszeget, 70 milliárd forintot költ gyermekétkeztetésre. 

11:21
Jobbik: A migráció mellett a korrupció is bénít

A Jobbik a korrupció ellen is gyűjtene aláírást, de a migráció ellen mégis inkább népszavazást tartana a kvótarendszerről. Egy országos népszavazás kellő legitimitást adna a kormánynak ahhoz, hogy megvédje Magyarország álláspontját Brüsszelben. Mivel nemzetközi kérdésről van szó, a Jobbik az alaptörvény módosítását javasolja, hogy a népszavazás megtartható legyen a migrációs válságra való tekintettel - jelentette be Z. Kárpát Dániel. A Jobbik pártpolitikától függetlenül a migráció kezelésében támogatta a kormányt, ezért azt várja, hogy cserébe a kormánypártok is segítsék az alaptörvény módosítását.

11:26
A magyar reformok működnek!

„A magyar reformok működnek! Megvédjük Magyarországot!” - válaszolta Kontrát Károly, aki nem tudott beszámolni határzárral összefüggő eseményről a déli határon. A veszély esélye továbbra is fennáll, de a rendészeti szervek figyelik a határszakaszokat - jelentette be. 

„A kormány zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben, most önökön a sor. Kérem, valljanak színt a KGBS-s Kovács Béla ügyében!” - szólította fel immár sokadszorra a Jobbikot. A nemzeti konzultáció megtörtént, népszavazásra nincs szükség. Balatonfüreden, Kontrát Károly választókerületében támogatják a Fidesz aláírásgyűjtését - számolt be az államtitkár, aki bízik benne, hogy a kampány olyan sikeres lesz, mint a rezsicsökkentés melletti kiállás.

11:31
Konferencia a demográfiai válságról

Hoffmann Rózsa (KDNP) a demográfiai válságról a hétvégi konferencia ürügyén beszél. A Bibliából a "szaporodjatok és sokasodjatok!" részt idézi. 1981 óta 866 ezerrel csökkent a magyar lakosság itthon: az ilyen nemzet halálra van ítálve. Választ kell adnunk a kérdésre, hogy a halál vagy az élet országa akarunk-e lenni, vagy a demográfiai válságot a betelepítés hamis megoldásával akarjuk-e megoldani. A miniszterelnök egyértelmű választ adott, a KDNP és a választók osztják a miniszterelnök véleményét.

11:36
18 ország részvételével

A demográfiai fórumon 18 ország részvételével keresték a választ a kérdésre. Az útkeresés Európában közös, de a válaszokat az országoknak maguknak kell megtalálniuk: a kormány a belső erőforrásokban, az erős családpolitikában bízik - mondta Novák Katalin. Ezt követően Demény Pál demográfustól idézett adatokat: miközben Magyarországon 860 ezer fővel csökkent a lakosság, Szíria 3,7 milliós lakossága 1950 óta 23 millióra nőtt. Az adatok a többi közel-keleti országban is hasonlóan alakultak. A konferenciára David Cameron egyik miniszterét küldte el, Ferenc pápa áldását küldte. 

11:43
LMP: Csak néhány családot erősít a kormány

„Valóban: miközben a Mészáros Lőrinceket támogatják, a többi családot nem” - folytatta Sallai R. Benedek. 

„Aki üres házban él, az ne dobálózzon kavicsokkal!” Sallai Róbert idézetekkel mutatta be, hogy a kormánypártoknak ellenzékben "voltak tiszta pillanataik". Bitay Márton Örs honlapján mind a mai napig az szerepel, hogy a termőföld a Nemzeti Földalapkezelő feladata. Budai Gyula, Jakab István is az állami földek védelméről beszélt. „Az a hiteltelenség, amikor valamit mondunk, és azzal ellenkező módon cselekszünk. A kormányzásukat azzal védik, hogy volt önöknél rosszabb. Az állami földek eladásában azonban a mostani kormánynál nincs és nem is volt rosszabb. Györffy Balázs, Jakab István, Bitay Márton Örs a zászlóvivői ennek a nemzetveszejtő politikának, de önök még dönthetnek másképp” - kérte a képviselőket. 

11:47
A kormány vásárol is

„Ki a felelős - kérdezi ön, de mit nevez felelőtlenségnek? Azt, hogy meghalljuk a gazdák hangját?” - kérdezett vissza Nagy István államtitkár. A táperő-gazdálkodás, az állattenyésztés és a gazdák megerősítése is a magántulajdon mellett szólnak. Védett területeket a kormány ma is vásárol. A nyilvános árverésnél nincs átláthatóbb folyamat, a kormány felelősen gazdálkodik a nemzeti vagyonnal: a befolyó összegeket a megmaradt állami földek védelmére költik. A hitelgarancia segítségével minden magyar ember egyformán élhet a lehetőséggel. 

11:53
Világzenei fesztivál: Womex 2015 Budapest

A Womex 2015 Budapest óriási megtiszteltetés és világsiker, amelyhez az Emmi jelentős anyagi támogatással járult hozzá. Október 21-25. között Magyarországra figyelt a világ - értékelt a fideszes Tessely Zoltán. Ehhez fogható pozitív országimázs már rég nem volt Magyarországon. A Womex történetében először minden jegy elkelt. 

11:59
Lüktetett a Bálna

Mindenki, aki fontos, itt volt Magyarországon. Rétvári Bence szerint a standoknál rengeteg lemezszerződést köthettek, az esemény a következő év világzenéjét is meghatározhatja. 270 standon 700 kiállító 54 országot képviselt. 250 művész lépett fel 7 színpadon, de a kulturális diplomácia képviselői is jelen voltak. A magyar zenét, a cigányzenét ennyi helyen még soha nem mutathattuk be egyszerre, 130 rádiócsatorna képviseltette magát, akik nemcsak a zenéről, de Budapestről is beszámoltak.

12:02
Markhot Ferenc Kórház

Nagy baj lehet a Markhot Ferenc Kórházban, mert a radiológiáról az osztály egyharmada, hat orvos távozott, a sürgősségi osztályról pedig korábban szintén több orvos elment. A hiány az ellátásban is megmutatkozik: bakteriális fertőzés volt az egyik osztályon. Gúr Nándor (MSZP) az Emmi véleményét idézte. Mikor változtatnak az egészségügyi ellátórendszeren, hogy ne így legyen? - kérdezte. 

12:05
A Hospinvest öröksége

Kiderült, hogy mire volt jó a Hospinvest-privatizáció - reagált Rétvári Bence. Természetesen a szakmai minimumfeltételeknek eleget tesz a kórház. 16 radiológus továbbra is az osztályon maradt: felvétel történt többek között az urológián és máshol is. 

12:09
Bérek az egészségügyben

Átlagban 1000-1500 forintos béremelést kaptak az egészségügyi dolgozók. Kiderült, hogy az alapbér emelése nélkül nem javul érdemben az egészségügyi dolgozók megbecsülése - véli a jobbikos Rig Lajos. 

A differenciált béremelés a betegágyak mellett dolgozókat kívánta inkább támogatni. A kormány 70-75 milliárdnyi forrással emelte az ágazati béreket, a gazdasági növekedés arányában. A befagyasztott bérpótlékokat megemelte, és olyan forrásokat is bevont, mint a chipsadó - mondta Rétvári Bence. 

12:11
Illatos út: a civilek cáfolják a kormányt

A népegészségügyi kockázatok miatt a kormány felelőssége a szennyezés mielőbbi felszámolása az Illatos úton. Mikor történik meg mindez, lesznek-e felelősök?  -kérdezi Sallai R. Benedek. „Kérem, ne arról beszéljenek, hogy mit tettek idáig. Tudom, hogy tettek, de mindez kevés volt, mikor intézkednek?”

12:13
Csak a mostani kormány tett valamit

Nagy István visszautasította azt az állítást, hogy a kormány ne látott volna teendőt az Illatos úti szennyezéssel kapcsolatban. Egyedül a jelenlegi kormány tett valamit az ügy megoldására. A hivatalos mérések szerint a kutak nem szennyezettek - tájékoztatott Nagy István. 

12:19
Bővül a győri Audi

A 2015–18 között tervezett, 32 milliárd forintos beruházás 350 újabb munkahelyet teremt. A beruházást a kormány hatmilliárd forinttal támogatta - tájékoztatott a fideszes Simon Róbert. Szabó László államtitkár sikeresnek nevezte a duális képzést, ahol már több mint 50 000 diák tanul. A stratégiai, autóipari beruházások lendülete nem csökkent, a kkv-k már kétharmadban beszállítók.  

12:24
Autizmus Magyarországon

Szelényi Zsuzsanna függetlenként kérdez az autizmusról. A felnőtt lakosság körében 10 000 autista él, a számukra fenntartott, bentlakásos és nappali férőhelyek száma rendkívül alacsony, miközben a gyámhivatal felé megalázó eljárásban kell a családtagoknak bizonyítaniuk, hogy el tudják látni a felnőtt autistákat.

A költségvetési források folyamatos növelése mellett létrejött egy bázishálózat az autizmus kezelésére - reagált Rétvári Bence. A kormány támogatta az alapellátást és a bentlakásos férőhelyek kiváltását új, nappali férőhelyek létrehozásával. A források összességében 1,2 milliárd forintra bővültek.

12:29
Szent Margit Kórház

Kiss László (MSZP) a Honvédkórház és a Szent Margit Kórház ügyében szólalt fel annak kapcsán, hogy civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek a Margit-kórház fejlesztését támogatva. 

„Ön is ismeri az uniós források logikáját: a Közép-magyarországi régióba kevesebb forrás jutott. Az aránytalanság miatt került szóba egy új budapesti kórház felépítése. A KEOP-program keretében 250 millió forintot kapott a Margit-kórház, és további 6 milliárd forintra lehet még pályázni” - válaszolt Rétvári Bence.

12:34
Közszolga vagy közrabszolga?

Sneider Tamás (Jobbik) az életpályamodellt kérte számon Lázár János minisztertől "Közszolga vagy közrabszolga?" című felszólalásában. A jobbikos képviselő szerint nem erről volt szó 2010-ben. 

Lázár János úgy látja, hogy a területileg egységesített közigazgatás létrehozása nagy legitimációval bírt. Ennek során 3500 vezetői állás szűnt meg: az itt felszabadult béreket bérkiegészítésképpen szétosztották a közigazgatásban dolgozók között, akik fejenként 25 000 forint értékben kaptak Erzsébet-utalványt. Az életpályamodell megvalósításához ötpárti egyeztetést kezdeményeznek, az életpálya mind a 35 000 munkavállalót érinteni fogja - ígérte meg Lázár János. 

13