Váratlanul Orbán Viktor is válaszolt képviselői kérdésekre az Országgyűlés plenáris ülésén. A miskolciaknak tett ígéretekről, a férfiak 40 év utáni nyugdíjazásáról és a nemzeti minimumról kérdezték. A kormányzati álláspont az, hogy a Fidesz-KDNP tett legtöbbet a gyermekéhezés felszámolásáért, a program jobban haladt, amíg a pártok nem avatkoztak bele. Az Emmi kapta a legtöbb kérdést, de nem kímélték a földművelési tárcát sem. Lázár János kiállt Németh Lászlóné mellett. 

12:38
Internetsemlegesség

Az LMP szerint az uniós szabályozást követően veszélybe került az internetsemlegesség. Kétsebességű internet várható, ami az új, feltörekvő vállalatoknak versenyhátrányt jelent majd a nagyokkal szemben. Ikotity István harcos kormányzati kiállást kért. 

Kara Ákos elismerte, hogy az uniós szabályozás valóban nem elég precíz. A hálózatsemlegesség megvalósítására ugyanakkor lesz lehetőség a szabályozás hazai átültetésekor.

12:42
Hulladékgazdálkodás

Új környezetvédelmi termékdíj elfogadása egy újabb előremutató lépés a hulladékgazdálkodásban - véli a fideszes Bartos Mónika. Nagy István államtitkár az átalakítást a lakossági és környezetvédelmi érdekek előtérbe helyezésével indokolta: ennek költségét a termékdíj fedezi, amit most pontosított az Országgyűlés. Csökkentek az adminisztrációs terhek, és a módosítás a gazdákat is igyekszik jobban bevonni a hulladékgazdálkodásba - tudtuk meg. 

12:46
Kik azok?

Pontosan hányan szereztek aranykalászos képesítést az elmúlt esztendőkben? Legény Zsolt (MSZP) szerint az állami földek eladásából a klientúra részesedik majd, nem a valódi gazdák. 

Nagy István kifogásolta, hogy az MSZP azt vitatja, hogy lehet-e paraszt, aki nem parasztnak született. Az államtitkár szerint mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy gazdálkodhasson, ha akar. A kormány nem vezet nyilvántartást a képzésben résztvevőkről, de a vidék megújulása szempontjából létkérdés, hogy minél többen vegyenek részt.

12:49
Balatoni Hajózási Zrt.

Kepli Lajos (Jobbik) attól tart, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. magánkézbe kerül. A Balatoni Hajózási Zrt. részvényeit 2008-ban a helyi önkormányzatok kapták meg, számos biztosítékkal és kötelezettséggel - mondta Fónagy János. Az államtitkár semmiféle problémát nem lát az új menedzsment működésében, és nincs tudomása magánbefektetőkről.

12:52
Balatonfenyvesi kikötőberuházás

Négy hektárt privatizált a Balatonból egy magánvállalkozás 400 millió forintos állami támogatással. Sallai R. Benedek emlékeztetett: a magánvállalkozó a Hospinvest privatizációjában is részt vett. Az LMP szerint nem összeegyeztethető, hogy a kormány az ország fejlesztésére szánt EU-s forrásokból olyan beruházásokat támogat, amelyek uniós élőhelyvédelmi és környezetvédelmi irányelveket sértenek. 

12:56
Tállai András: Az ön kérdésében a válasz

Tállai András Sallai R. Benedek kérdéséből idéz: a balatonfenyvesiek már 18 éve tervezik egy kis balatoni kikötő létesítését. Környezetvédelmi hatások a beruházástól nem várhatók: ez is szerepel a kérdésben. Milyen közérdek sérül? - kérdezi, hiszen helyi igény kielégítéséről van szó. 

13:01
Az MSZP bevándorlásbizniszt gyanít

Tukacs István (MSZP) "Hogyan nő egy ukrán határ menti falu lakossága egy év alatt a kétszeresére?" címmel kérdez. Pogácsás Tibor államtitkár szerint Ukrajnában született ukrán-magyar állampolgárokról van szó, akik az egyszerűsített honosítás idejében létesítettek lakcímeket. Valóban van olyan eset is, amikor egy lakcímre 40 fő jelentkezett be: ezekben az esetekben bűncselekmény gyanújával több eljárás indult. 

13:07
Jobbik: Túl drága a felsőoktatás

2010-ben még 140 ezer fiatal jelentkezett a felsőoktatásba, mára ez a szám 105 ezer főre csökkent. A háttérben az áll, hogy az önköltséges képzések az átlagjövedelem 97 százalékát teszik ki. Az arány az Egyesült Államokban alig 50 százalék feletti, Nagy Britanniában pedig nem éri el az 50 százalékot - állítja Farkas Gergely. A Jobbik szerint a diákhitel nem megoldás, mert eladósít, a jelenlegi rendszer viszont a társadalmi mobilizáció ellen hat.

Rétvári Bence vitatta a számokat. Az egymillió forintos költségtérítés csak az orvosi képzés területén jellemző, a diákok többsége azonban államilag támogatott képzésben, ingyen tanul a felsőoktatásban, beleértve az orvosképzést. 

13:13
Merényi-kórház és pszichiátriai ellátás

Lukács László (Jobbik) "40 millió a Merényinek. Na, de mennyi kellene a pszichiátriai ellátás rendbetételére?" címmel kérdez. A Merényiben tapasztalható állapotok a kormány egészségpolitikájának zsákutcáját mutatják a Jobbik szerint. Az OPNI-t a mai napig nem pótolták, érthetetlen, hogy miért nem költenek többet a pszichiátriai ellátásra. Miért fontosabbak a kisvasutak, a kaszinók és a kormánykommunikáció? 

Rétvári Bence bízik abban, hogy a 40 millió forint elég lesz a tető javítására, a nemek szétválasztására, az idősebb betegek elkülönítésére. A kormány azonnal vizsgálatot indított az esetek feltárására. Az OPNI hiánya valóban óriási, visszafordíthatatlan hiányt jelent, de 250 aktív ágyat már pótolt a kormány. 

13:19
Agrár-környezetgazdálkodás

Az LMP szerint szakmailag nem indokolt, hogy állattartás nélkül kaphatnak agrár-környezetgazdálkodási támogatást a legelők tulajdonosai. Sallai R. Benedek nem lát szakmai koherenciát a természetvédelmi támogatásokban, és a pályázatok kihirdetése is késik. 

Lázár János közölte: október 7-én megnyíltak a pályázatok 170 milliárd forintra. Ökogazdálkodásra 62 milliárd forint jut, de jövőre újabb körös pályáztatás lesz. Megköszönte Sallai R. Benedeknek a kérdéseket, és megígérte, hogy utánajár a támogatásoknak. 

13:23
Kínai méz? Nem

Az ipari úton előállított kínai méz gyakran bekerül az európai és magyar termelők mézeibe, és a komponenseit nem is vizsgálják. Tiltakozásul 50 gazda ment Brüsszelbe, de az Európai Parlament nem foglalkozik a kérdéssel. A Jobbik határozottabb fellépést kért a kormánytól. 

A Nébih folyamatosan vizsgálja a mézeket, és az európai vizsgálatokba is bekapcsolódott. 140 mézet néztek meg, de nem találtak illegális kínai alapanyagot - tájékoztatott Zsigó Róbert. 

13:29
Megújuló energia

Kepli Lajos szerint a Kvassay Jenő-terv elégtelen a vízgazdálkodásban lévő megújuló energia kihasználására. A Jobbik úgy véli, hogy az atomenergia mellett a megújuló energiára is szükség van az energiafüggetlenséghez. A napelemekre kivetett termékdíj ennek ellene hat, akárcsak a szélenergia területén régóta hiányzó pályázatok. 

Fónagy János szerint Kepli Lajos a kérdéséből kifelejtette a hőenergiát és az autóiparban keletkező megújuló energiát. Összességében Magyarország túlteljesítette a 7,5 százalékos célt és 10 százalékban használ megújuló energiát.

13:36
Orbán Viktort a Dam-ról kérdezik

Varga László (MSZP) a miskolciaknak tett ígéretekről kérdezi a miniszterelnököt. Az M30-as megépítése mellett a diósgyőri, korábbi kohászat területén barnamezős beruházásra, valamint intermodális csomópont fejlesztésére tesz javaslatot. 

Orbán Viktor közölte: Miskolc esetén már nem ígéretekről, hanem szerződésről van szó. A kormány nem kívánt beleszólni a fejlesztésekbe, arra a helyi városok tettek javaslatot. A ciklus végéig a magyar határig minden útnak el kell jutnia. Az intermodális csomópont terén több város harcol egymással, Miskolcnak jó esélyei vannak, de jelenleg több az eszkimó, mint a fóka. A  most aláírt fejlesztéseken felül, a Diósgyőri Acélművek területének barnamezős fejlesztésére a helyiek is javaslatot tettek, a kormány megfontolja a javaslatot. 

13:37
"Ön semmitől sem riad vissza?"

A Jobbik szerint a nyugdíjasok karrierjének a vége jelenleg a közmunka a férfiak számára. Sneider Tamás azt kérdezi, hogy mikor fog ez megváltozni? 

13:41
Nem támogatjuk a korai nyugdíjazást!

A kormány nem támogatja a korai nyugdíjazást, mert abban a magyar gazdaság összeroppanna és veszélybe sodorná a már nyugdíjba vonultak nyugdíját. "A probléma ugyanakkor jogos, de nehezen megoldható. Nem várható el, hogy idős korban az embereknek fizikai munkát kelljen vállalniuk, a közmunkát ezért én sem tartom ideálisnak. Törekedni kell egy jó bérpolitikára, a bérek emelkedésére, ami nem könnyű. Ahol állami bérekről van szó, ott életpályákat állítunk fel" - mondta Orbán Viktor.

13:45
A nők nyugdíjazása családpolitikai kérdés

A Jobbik egyedül a férfiak 40 év utáni nyugdíjazását vitatja - reagált Sneider Tamás. Ennek költsége a nők nyugdíjazásánál kevesebb, mivel a férfiak korábban halnak meg. 

A Fidesz-KDNP a meglévő nyugdíjak értékének megőrzését ígérte, és semmit nem tud támogatni, ami ez ellen hat, így a férfiak korábbi nyugdíjazását sem. "Viszont egy kisördög bujkál bennem, és nem tudom szó nélkül hagyni, hogy a nők negyven év utáni nyugdíjazását a Jobbik nem támogatta." A Jobbikkal szemben ugyanakkor a nők esetében a kormány nem nyugdíjpolitikai, hanem családpolitikai döntést hozott.

13:56
A Klik létjogosultsága

Az LMP szerint az önkormányzatok 30-40 százalékkal olcsóbban képesek működtetni az iskolákat. Ikotity István azt gyanítja, hogy a Klik felárral dolgozik.

Rétvári Bence közölte: pontosan az ilyen kimazsolázgatós megközelítés indokolta a Klik létrehozását. Sokkal könnyebb egy korszerű intézményt olcsón működtetni, mint egy olyat, amit 30 éve nem újítottak fel. Arra is felhívta a figyelmet, hogy óriási különbségek vannak a hátrányos helyzetük miatt támogatott gyerekek részarányában az ország egyes területei között, ezeknek a hátrányoknak a ledolgozása pedig sok pénzbe kerül. 

14:00
"A lencse és a különleges jogok"

Tóth Bertalan (MSZP) a bibliai Ézsau történetével indít, aki egy tál lencséért elárulta elsőszülöttségét. Ézsau tette az MVM Partner Zrt.-re emlékezteti, aki pár száz millióért mondott le a hosszú távú haszonról. A közpénzekkel garázdálkodó MVM 10 százalékkal drágábban tartotta a gáz árát a magyar lakosság és a magyar vállalkozások rovására. 

14:05
Lázár János bízik Németh Lászlónéban

Ez a kormány 1000 milliárd forinttal csökkentette a lakossági gáz árát. A kormány nem kufárkodik, így nem tudok válaszolni az MVM Partner Zrt.-t ért vádra. A közműszolgáltató célja annak a szocialista privatizációnak a visszafordítása, amit önök követtek el. 

Nem az a gond, hogy egy offshore hátterű magáncég hazaszaladt az állami pénzzel, hanem az a kérdés, hogy ezt miért engedte a kormány, ahelyett, hogy maga értékesítette volna a gázt. Töretlen-e a bizalma Németh Lászlóné iránt ezek után? - kérdezett vissza Tóth Bertalan. 

Az olcsó lakossági gáz miatt a bizalmam még meg is erősödött - válaszolt Lázár János.

14:07
Jobbik: "A nyomornak nincs pártszíne"

A Jobbik szerint nemzeti ügyekben félre kell tenni a pártpolitikát, úgy ahogy azt a Jobbik is tette a migránskérdésben, és túl kellene lépni azon a 20. századi politikán, amit Harrach Péter és Kósa Lajos a nemzeti minimum kérdésében folytat. Dúró Dóra Orbán Viktort kérdezi.

23