Váratlanul Orbán Viktor is válaszolt képviselői kérdésekre az Országgyűlés plenáris ülésén. A miskolciaknak tett ígéretekről, a férfiak 40 év utáni nyugdíjazásáról és a nemzeti minimumról kérdezték. A kormányzati álláspont az, hogy a Fidesz-KDNP tett legtöbbet a gyermekéhezés felszámolásáért, a program jobban haladt, amíg a pártok nem avatkoztak bele. Az Emmi kapta a legtöbb kérdést, de nem kímélték a földművelési tárcát sem. Lázár János kiállt Németh Lászlóné mellett. 

14:10
A nyomornak nincs pártszíne, de a megoldásnak van

Orbán Viktor szerénységre intette Dúró Dórát. A nyomornak valóban nincs pártszíne, de a megoldásnak van. Nincs még egy kormány, amelyik annyit tett volna a gyermekéhezés ellen, mint a mostani. 

A Tárki szerint 50 000 gyermek ma tartósan éhezik, a családok 47 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem tudja megvásárolni a megfelelő élelmiszert a gyermekének. Dúró Dóra nem vitatja a kormány eredményét, de a pénz nem elég, az eredmény is számít, és még rengeteg a tennivaló.

14:15
Az óvodáskorúak körében megszűnt az éhezés

"Magyarországon minden óvodáskorú naponta négyszer közpénzből enni kap, ami példátlan eredmény. Szintén elértük, hogy jövőre minden hároméves gyermek számára kötelező az óvodába járás, ami szintén a gyermekéhezés ellen hat. Kérem, hogy ezt az eredményt ismerjük el, és megköszönöm mindazt, amit ennek érdekében ön személy szerint tett" - válaszolt Orbán Viktor.

14:18
Mosógépcsere

Sikeresnek mondható e az Otthon Melege Program mosógépcsere-alprogramja. A kérdésben Fónagy János egyetértett Firtl Mátyás kereszténydemokrata képviselővel. A nagy érdeklődésre tekintettel az 500 millió forintos keretet 2 milliárd forintra emelték. Az alprogramra  44 000 pályázat érkezett. 

14:26
Mezort-földek

Mégsem adják el a Mezort agrárcégek földjeit? - kérdezi Sallai R. Benedek. 148 ezer hektárt adtak oda 50 évre úgy, hogy kikötötték: a béreket később sem lehet megemelni, ami felveti a hűtlen kezelés gyanúját. 

Látom, hogy az LMP mindent megpróbál, hogy elbizonytalanítsa a gazdákat és eltántorítsa a földvásárlásoktól, de nem fog sikerülni - reagált Nagy István államtitkár.

14:31
Az LMP vizsgálóbizottságot szeretne

Ki a felelős azért, hogy ezeket az állami földeket így adták bérbe? Ezt kérdeztem. Itt az idő, hogy a magyar gazdálkodók tisztán lássanak. Ennek semmi köze a földek privatizációjához, ennek az állami vagyon kezeléséhez van köze. Támogatja-e az LMP vizsgálóbizottságát? - kérdezett vissza Sallai R. Benedek. 

Mindent a maga idejében kell vizsgálni. A kormány felelősen járt el az állami földek bérbeadásánál, sokkal magasabb áron adta bérbe a földeket, mint a szocialista kormányok, de a bérleti díjak akkor jóval alacsonyabbak voltak. Nagy István elismerte: az LMP-nek joga van vizsgálóbizottságot kezdeményezni. Ezzel vége az azonnali kérdéseknek. Köszönjük a figyelmet!

33