A paksi erőmű bővítéséről és az esti norvég-magyar pótselejtezőről is kérdezzük Lázár Jánost a jubileumi 30. Kormányinfón.

16:15
Véget ért a jubileumi Kormányinfó

A jövő héten ugyanitt, ugyanekkor - búcsúzott Lázár János.

16:15
Nem igaz az emlékeztetőírás elvételének híre

Nem igaz az a hír, hogy a kormányfőnek szóló kormányülés-emlékeztető megírásának feladata a Lázár János vezette Miniszterelnökségtől a Rogán Antal irányította új tárcához kerülne - mondta az utolsó kérdésre válaszolva Lázár. 

16:13
Lemondatná Lázárt az MSZP

Még a Kormányinfó közben adott ki közleményt az MSZP, amelyben azt kérdezi: "Már csak egy infót várunk Lázár Jánostól: mikor nyújtja be a lemondását?"

Az ellenzéki párt szerint Lázár minden eddigi állításával ellentétben ma elismerte, hogy mégiscsak hozzájuthatnak majd külföldiek a ma még a magyar állam tulajdonában lévő nemzeti földvagyonhoz.

Az MSZP emlékeztetett arra, hogy ők már korábban figyelmeztettek, hogy a kormány az EU-ra hivatkozva fogja mégis engedni, hogy külföldiek földet vásárolhassanak, "méghozzá tízszeres áron, és hogy a különbözetet a fideszes haverok fogják zsebre tenni".

16:08
A DK nem vádolható tényalapú politizálással

Irigyli a DK politikusait, hogy a hírek szerint a magyar társadalom legalább 75 százalékával kapcsolatban vannak, ha olyanokat állítanak, miszerint a magyarok 75 százaléka támogatja a kvótarendszert - reagált Lázár egy kérdésre, hozzátéve: ő egész másokat tapasztal, a Demokratikus Koalíció pedig amúgy sem vádolható a klasszikus, reális, tényeken alapuló politizálással.

16:05
Mindenki maga felel a saját döntéséért

A kormány nem sokat tehet akkor, ha az emberek a pénzüket olyan, magas hozamokat kínáló alapokba fektetik, amelyeket nem ellenőriznek az állami pénzügyi hatóságok, és nem vonatkoznak rájuk a befektetővédelmi szabályok - mondta a miniszter arra a kérdésre, hogy jelenleg is vannak, akik 12 százalékos hozamokat ígérnek. Az, hogy ki hova teszi a pénzét, azért elsősorban maga felelős - hangsúlyozta Lázár.

16:03
Nem foglalkozik a róla szóló hírekkel

Ha minden, a személyét érintő hírrel foglalkozna, vagy komolyan venné őket, akkor nem maradna ideje a munkára - mondta egy kérdésre válaszolva Lázár.

Lázár János nem foglalkozik a támadásokkalForrás: MTI/Máthé Zoltán
16:00
Az ellenzékkel a kvóta ellen?

A parlamenti pártok támogatásával és felhatalmazásával kíván a kormány fellépni a kötelező betelepítési kvóta ellen - ismételte meg Lázár, aki szerint áthidalhatatlan szakadékok vannak ebben a kérdésben a tagállamok között.

A kötelező kvóta egy magyarellenes program - tette hozzá.

15:57
Tolmácsolja majd a javaslatokat

Balog Zoltán miniszter felkérésére Schmidt Mária vezeti az emlékezetpolitikai munkát az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára készülve, megalakult egy bizottság is, Lázár pedig tolmácsolja az ezzel kapcsolatos ötleteket, javaslatokat - hangzott el.

Schmidt Mária vezeti az emlékezetpolitikai munkátForrás: MTI/Rosta Tibor
15:55
Átalakul a bankadó, ez egy alku része

Az EBRD-vel megállapodott Magyarország, hogy felülvizsgálja a kormány a bankadó mértékét, de cserébe el kell érni, hogy a kereskedelmi bankok többet hitelezzenek - mondta Lázár, aki szerint a bankadó a Bankszövetséggel egyeztetett módon átalakul. 

15:53
Erről az '56 után kivégzetteket kell kérdezni

Nem világos a német kormány álláspontja menekültkérdésben  - tért vissza a menekülttémára Lázár, kitérve "Soros Györgyre és követőire", akik szerint Európának szüksége van bevándorlókra, míg a magyar kormány szerint nem.

Az olasz miniszterelnök kelet-európai országokat ért bírálatát annyiban kommentálta Lázár, hogy talán az '56 után kivégzetteket kellene megkérdezni, eleget tett-e, eleget segített-e Magyarországnak a Nyugat annak idején.

15:50
Az Illatos út kármentesítése a cél

Az Illatos úti szennyeződés kapcsán Lázár azt mondta egy kérdésre, hogy a probléma kezelése zajlik, a hulladékelszállítási munka határideje január 31-e. Lázár megjegyezte: a hulladékmentesítésre 2,1 milliárd forintot költ az állam. A kormány további kármentesítési lehetőségeket is vizsgál, ami további milliárdos költség.

Az állam szeretné, hogy az anyagelszállítás költségéért cserébe megszerezze a telket, majd már a sajátjaként állami pénzből kármentesítse.

15:46
Sakk vagy Fidesz alelnöki poszt

Tart tőle, hogy nem lesz több ideje a fiával sakkozni, akkor sem, ha vasárnap nem választja alelnöknek a Fidesz - mondta Lázár a vasárnapi tisztújító Fidesz-kongresszus kapcsán.

15:44
Nem lesz kevesebb vonat, ígérte Lázár

Nem szerepel a kormány napirendjén olyan előterjesztés, ami a vasúti járatok ritkítását jelentené - mondta az Origón megjelent írásra reagálva a miniszter.

Forrás: Origo
15:43
Nem változtak a szabályok

A Miniszterelnökségre vonatkozó közbeszerzési szabályok egyforma szigorúak voltak november 1-je előtt és után, ezt pedig az Európai Bizottság sem vitatta - mondta egy kérdésre válaszolva Lázár.

15:41
Központosítják az állami perképviseletet

A Kincstári Jogügyi Igazgatóság létrehozása folyamatban van az igazságügyi miniszter javaslatára - mondta Lázár, aki szerint a szervezet feladata lesz, hogy az állam jogi képviseletére vállalkozó ügyvédi irodákat kiválassza. Ez a központosított kiválasztás a miniszter szerint transzparensebb, mint most, amikor minden minisztérium és szervezet saját hatáskörben bíz meg ügyvédeket. Hozzátette: arra törekednek, hogy a tárcáknál amúgy is fizetett jogászok lássák el ezt a feladatot.

Lázár János a perképviseletet is központosítanáForrás: MTI/Kovács Tamás
15:38
A földművesek 1-2 százaléka aggályos lehet

Magyarországon 8 millió felnőtt ember van, közülük 105 ezer ember tartotta fontosnak, hogy földműves legyen, közülük pedig 222 ember külföldi állampolgár - ismételte meg Lázár, aki azért elismerte, hogy 1-2 százaléka a 105 ezernek vitatható módon lett földműves. 

15:36
Nyilvánosságra hoznák a földműves névjegyzéket

A földművesek névjegyzéke jelenleg nem nyilvános, de Lázáron kívül álló okok miatt, viszont vizsgálják, hogy közzé lehet-e tenni az említett 222 pályázóképes nem magyar állampolgár nevét - mondta Lázár. Szerinte ebben semmi tagadnivaló nincs, de nem szeretne belefutni adatvédelmi perbe.

15:34
Akinek van gyanúja, tegyen feljelentést!

Ha valakinek van olyan gyanúja, hogy a Századvég munkája kapcsán felmerül az államtitoksértés, akkor álljon elő vele, mert amíg senki nem mond konkrétumokat, addig ez politikai támadás - mondta Lázár egy újabb, a Századvégre vonatkozó újságírói kérdésre. 

15:32
Nem nézi az esti meccset Lázár

Inkább a gyerekeivel játszik, nem nézi a ma esti magyar-norvég meccset - árulta el az Origo kérdésére Lázár, hozzátéve: ettől még nagyon szurkol majd, és nem a norvégoknak.

Lázár a foci helyett a gyerekeivel foglalkozikForrás: MTI/Illyés Tibor
15:31
Paks II. ügyébe is Brüsszel szólt bele

Az Európai Bizottsággal Magyarország megállapodott abban, hogy a Paks II. beruházás egyes előkészítő dokumentumainak titkosítását 30-ról 10 évre csökkentették - árulta el az Origo kérdésére a miniszter.

Az Európai Bizottság most azt vizsgálja, van-e tiltott állami támogatás a beruházásban - mondta Lázár. Ha nincs tiltott támogatás, akkor nem lehet megakadályozni a beruházást.

14