Lázár János nem beszél a zakógate-ről

2015.11.12., 14:02
rendezés

A paksi erőmű bővítéséről és az esti norvég-magyar pótselejtezőről is kérdezzük Lázár Jánost a jubileumi 30. Kormányinfón.

Origo
16:15

Véget ért a jubileumi Kormányinfó

A jövő héten ugyanitt, ugyanekkor - búcsúzott Lázár János.

Origo
16:15

Nem igaz az emlékeztetőírás elvételének híre

Nem igaz az a hír, hogy a kormányfőnek szóló kormányülés-emlékeztető megírásának feladata a Lázár János vezette Miniszterelnökségtől a Rogán Antal irányította új tárcához kerülne - mondta az utolsó kérdésre válaszolva Lázár. 

Origo
16:13

Lemondatná Lázárt az MSZP

Még a Kormányinfó közben adott ki közleményt az MSZP, amelyben azt kérdezi: "Már csak egy infót várunk Lázár Jánostól: mikor nyújtja be a lemondását?"

Az ellenzéki párt szerint Lázár minden eddigi állításával ellentétben ma elismerte, hogy mégiscsak hozzájuthatnak majd külföldiek a ma még a magyar állam tulajdonában lévő nemzeti földvagyonhoz.

Az MSZP emlékeztetett arra, hogy ők már korábban figyelmeztettek, hogy a kormány az EU-ra hivatkozva fogja mégis engedni, hogy külföldiek földet vásárolhassanak, "méghozzá tízszeres áron, és hogy a különbözetet a fideszes haverok fogják zsebre tenni".

Origo
16:08

A DK nem vádolható tényalapú politizálással

Irigyli a DK politikusait, hogy a hírek szerint a magyar társadalom legalább 75 százalékával kapcsolatban vannak, ha olyanokat állítanak, miszerint a magyarok 75 százaléka támogatja a kvótarendszert - reagált Lázár egy kérdésre, hozzátéve: ő egész másokat tapasztal, a Demokratikus Koalíció pedig amúgy sem vádolható a klasszikus, reális, tényeken alapuló politizálással.

Origo
16:05

Mindenki maga felel a saját döntéséért

A kormány nem sokat tehet akkor, ha az emberek a pénzüket olyan, magas hozamokat kínáló alapokba fektetik, amelyeket nem ellenőriznek az állami pénzügyi hatóságok, és nem vonatkoznak rájuk a befektetővédelmi szabályok - mondta a miniszter arra a kérdésre, hogy jelenleg is vannak, akik 12 százalékos hozamokat ígérnek. Az, hogy ki hova teszi a pénzét, azért elsősorban maga felelős - hangsúlyozta Lázár.

Origo
16:03

Nem foglalkozik a róla szóló hírekkel

Ha minden, a személyét érintő hírrel foglalkozna, vagy komolyan venné őket, akkor nem maradna ideje a munkára - mondta egy kérdésre válaszolva Lázár.

Lázár János nem foglalkozik a támadásokkalForrás: MTI/Máthé Zoltán
Origo
16:00

Az ellenzékkel a kvóta ellen?

A parlamenti pártok támogatásával és felhatalmazásával kíván a kormány fellépni a kötelező betelepítési kvóta ellen - ismételte meg Lázár, aki szerint áthidalhatatlan szakadékok vannak ebben a kérdésben a tagállamok között.

A kötelező kvóta egy magyarellenes program - tette hozzá.

Origo
15:57

Tolmácsolja majd a javaslatokat

Balog Zoltán miniszter felkérésére Schmidt Mária vezeti az emlékezetpolitikai munkát az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára készülve, megalakult egy bizottság is, Lázár pedig tolmácsolja az ezzel kapcsolatos ötleteket, javaslatokat - hangzott el.

Schmidt Mária vezeti az emlékezetpolitikai munkátForrás: MTI/Rosta Tibor
Origo
15:55

Átalakul a bankadó, ez egy alku része

Az EBRD-vel megállapodott Magyarország, hogy felülvizsgálja a kormány a bankadó mértékét, de cserébe el kell érni, hogy a kereskedelmi bankok többet hitelezzenek - mondta Lázár, aki szerint a bankadó a Bankszövetséggel egyeztetett módon átalakul. 

Origo
15:53

Erről az '56 után kivégzetteket kell kérdezni

Nem világos a német kormány álláspontja menekültkérdésben  - tért vissza a menekülttémára Lázár, kitérve "Soros Györgyre és követőire", akik szerint Európának szüksége van bevándorlókra, míg a magyar kormány szerint nem.

Az olasz miniszterelnök kelet-európai országokat ért bírálatát annyiban kommentálta Lázár, hogy talán az '56 után kivégzetteket kellene megkérdezni, eleget tett-e, eleget segített-e Magyarországnak a Nyugat annak idején.

Origo
15:50

Az Illatos út kármentesítése a cél

Az Illatos úti szennyeződés kapcsán Lázár azt mondta egy kérdésre, hogy a probléma kezelése zajlik, a hulladékelszállítási munka határideje január 31-e. Lázár megjegyezte: a hulladékmentesítésre 2,1 milliárd forintot költ az állam. A kormány további kármentesítési lehetőségeket is vizsgál, ami további milliárdos költség.

Az állam szeretné, hogy az anyagelszállítás költségéért cserébe megszerezze a telket, majd már a sajátjaként állami pénzből kármentesítse.

Origo
15:46

Sakk vagy Fidesz alelnöki poszt

Tart tőle, hogy nem lesz több ideje a fiával sakkozni, akkor sem, ha vasárnap nem választja alelnöknek a Fidesz - mondta Lázár a vasárnapi tisztújító Fidesz-kongresszus kapcsán.

Origo
15:44

Nem lesz kevesebb vonat, ígérte Lázár

Nem szerepel a kormány napirendjén olyan előterjesztés, ami a vasúti járatok ritkítását jelentené - mondta az Origón megjelent írásra reagálva a miniszter.

Forrás: Origo
Origo
15:43

Nem változtak a szabályok

A Miniszterelnökségre vonatkozó közbeszerzési szabályok egyforma szigorúak voltak november 1-je előtt és után, ezt pedig az Európai Bizottság sem vitatta - mondta egy kérdésre válaszolva Lázár.

Origo
15:41

Központosítják az állami perképviseletet

A Kincstári Jogügyi Igazgatóság létrehozása folyamatban van az igazságügyi miniszter javaslatára - mondta Lázár, aki szerint a szervezet feladata lesz, hogy az állam jogi képviseletére vállalkozó ügyvédi irodákat kiválassza. Ez a központosított kiválasztás a miniszter szerint transzparensebb, mint most, amikor minden minisztérium és szervezet saját hatáskörben bíz meg ügyvédeket. Hozzátette: arra törekednek, hogy a tárcáknál amúgy is fizetett jogászok lássák el ezt a feladatot.

Lázár János a perképviseletet is központosítanáForrás: MTI/Kovács Tamás
Origo
15:38

A földművesek 1-2 százaléka aggályos lehet

Magyarországon 8 millió felnőtt ember van, közülük 105 ezer ember tartotta fontosnak, hogy földműves legyen, közülük pedig 222 ember külföldi állampolgár - ismételte meg Lázár, aki azért elismerte, hogy 1-2 százaléka a 105 ezernek vitatható módon lett földműves. 

Origo
15:36

Nyilvánosságra hoznák a földműves névjegyzéket

A földművesek névjegyzéke jelenleg nem nyilvános, de Lázáron kívül álló okok miatt, viszont vizsgálják, hogy közzé lehet-e tenni az említett 222 pályázóképes nem magyar állampolgár nevét - mondta Lázár. Szerinte ebben semmi tagadnivaló nincs, de nem szeretne belefutni adatvédelmi perbe.

Origo
15:34

Akinek van gyanúja, tegyen feljelentést!

Ha valakinek van olyan gyanúja, hogy a Századvég munkája kapcsán felmerül az államtitoksértés, akkor álljon elő vele, mert amíg senki nem mond konkrétumokat, addig ez politikai támadás - mondta Lázár egy újabb, a Századvégre vonatkozó újságírói kérdésre. 

Origo
15:32

Nem nézi az esti meccset Lázár

Inkább a gyerekeivel játszik, nem nézi a ma esti magyar-norvég meccset - árulta el az Origo kérdésére Lázár, hozzátéve: ettől még nagyon szurkol majd, és nem a norvégoknak.

Lázár a foci helyett a gyerekeivel foglalkozikForrás: MTI/Illyés Tibor
Origo
15:31

Paks II. ügyébe is Brüsszel szólt bele

Az Európai Bizottsággal Magyarország megállapodott abban, hogy a Paks II. beruházás egyes előkészítő dokumentumainak titkosítását 30-ról 10 évre csökkentették - árulta el az Origo kérdésére a miniszter.

Az Európai Bizottság most azt vizsgálja, van-e tiltott állami támogatás a beruházásban - mondta Lázár. Ha nincs tiltott támogatás, akkor nem lehet megakadályozni a beruházást.

Origo
15:28

A kárpátaljai magyarok ügye más kérdés

Ha Ukrajnából is elindul a menekültáradat, az egy más helyzet, mert az megoldási kötelezettséget jelent a magyar kormány számára, hogy befogadja a kárpátaljai magyarokat - mondta az Origo kérdésére Lázár János. Hangsúlyozta, hogy ők nem illegális bevándorlók, hanem állampolgártársak, akik politikai menekülteknek számítanának, akiket Magyarországnak kötelessége befogadni.  

Origo
15:26

Anyag és terv van, a katonák készen állnak

Az  anyag és a terv megvan, a honvédség pedig jelentős állományt állomásoztat, hogy elkezdhessék a magyar-román határszakaszon a kerítésépítést, ha erről döntés születik - mondta Lázár.

Az anyag már megvan a kerítéshezForrás: Origo
Origo
15:24

Az Európai Bizottság hadműveletet folytat

Külföldi cégek Romániában korlátlanul vásárolhatnak termőföldet, ennek Magyarország és Lengyelország is ellenáll - mondta Lázár a földtémánál maradva. Az Európai Bizottság hadműveletet folytat azért, hogy Magyarországon jogi személyek is vásárolhassanak földet - mondta Lázár, aki szerint lehet, hogy egy-két éven belül ezt rá is kényszerítik Magyarországra. Addig viszont ez a mostani helyzet jó kompromisszum a miniszter szerint, amikor legfeljebb 222 külföldi vehet földet.

Origo
15:20

Minimalizálta a kormány a kockázatot

A földművességhez szigorú feltételeknek kell megfelelni, jelenleg ennek 222 külföldi állampolgár felel meg - tért vissza egy kérdés erejéig a földtémára Lázár. Azt is mondta: nagyon nehéz egyszerre védeni a földet a külföldiektől, és biztosítani a földműveseknek a lehetőséget a földvásárlásra. A kormány a kockázatot igyekezett minimalizálni - tette hozzá.

Aki itt él külföldiként 20 éve Magyarországon, és már művel mondjuk 150 hektár földet, most esetleg vehet még 150-et - sommázta a "veszélyeket" Lázár. 

Origo
15:18

Felújítják a Kossuth mauzóleumot is

A kormány segíti a Mazsihisz kezdeményezését, hogy a Margit híd felújítása idején fellelt csontvázakat megvizsgálják, és kiderítsék, tényleg zsidó embereké, apácáké-e, és ha igen, akkor méltó módon gondoskodjanak róluk - mondta egy kérdésre Lázár.

A miniszter hozzátette: a nagycenki Széchenyi-sírt nemrég rendbe hozták, csak nem akartak vele kérkedni, és ugyanezt tervezik a Kossuth-mauzóleummal is.

Kossuth síremlékét is fel akarják újítaniForrás: MTI/Jászai Csaba

 

Origo
15:16

A pápai húsüzem megmentésén dolgoznak

Dolgozik a kormány a pápai húsüzem megmentésén - mondta Lázár, aki szerint pénzzel segítették ki a pápai, a gyulai és a kaposvári önkormányzatot az adott húsipari cég megmentése érdekében.

A három ügy közül a pápai van a legrosszabb helyzetben - ismerte el Lázár, aki szerint a húsüzem most az önkormányzat kezében van, a kormány mindent megtett és megtesz.

Origo
15:13

Nem cseresznyézik Lázár egy tálból Hegedűssel

Hegedűs Zsuzsával Lázár János "nem egy tálból cseresznyézik", ezért nem is kommentálná a miniszterelnöki tanácsadó asszony kijelentését - mondta a miniszter arra reagálva, hogy Hegedűs Zsuzsa a Heti Válasznak azt mondta, Orbán szerinte visszavette az irányítást Lázártól. 

Én sem kutatom és vitatom mások sorsát, csak a munkámat szeretném végezni - mondta Lázár.

Orbán Viktor és Hegedűs ZsuzsaFotó: Tuba Zoltán [origo]
Origo
15:10

Századvég-ügy: politikai támadás

A Századvég és a századvéges munkatársak államtitkokhoz való hozzáférése a téma. Lázár János szerint a századvéges tanulmányok kiadása iránti pert a Miniszterelnökség elveszítette, de az ügyvédek tanácsára a Kúriához fordultak, ez viszont még nem zárult le.

Nincs nemzetbiztonsági kockázat ebben a kérdésben, nincs olyan adat vagy gyanú, miszerint a századvégesek a nekik szóló engedélyek nélkül jutottak volna esetleg államtitkokhoz - mondta Lázár.

A Századvég szerinte a vonatkozó, az államtitkok megismerését lehetővé tevő engedély hiányában is jó tanácsokat tudott adni korábban a kormánynak, így ez az egész ügy most  nem több szerinte politikai támadásnál.

Origo
15:06

Több lépésben épülhet az újabb kerítés

Több lépésben, száz kilométeres nagyságrendű szakaszon épülhet kerítés a magyar-román határon - mondta kérdésre válaszolva a miniszter.

Lázár János erről az Origónak adott exkluzív interjúban is beszélt:

Origo
15:04

Megint Csányi és a mintagazdaság

November 18-án mintagazdaságokról, nem pedig Csányi Sándor érdekeltségeiről fog tárgyalni a kormány - mondta Lázár, de szerinte nem megkerülhetetlen, hogy a Csányi-érdekeltségek a magyar élelmiszeripar jelentős részét képviselik.

Origo
15:03

Lázár: Gratulálunk az MSZP-nek!

Elérte az MSZP, hogy a brüsszeli feljelentése hatására külföldiek is vehetnek földet Magyarországon, gratulálunk az MSZP-nek - mondta Lázár. 

Origo
15:01

A külföldiek vihetik a földek 20 százalékát

Ha az említett 222 külföldi állampolgár is vehet földet, akkor ha kimerítik a maximális 300 hektárt, összesen megvásárolhatják az értékesítendő földek 20 százalékát - vetették fel Lázárnak, aki úgy válaszolt: ők úgy külföldiek, hogy valószínűleg magyarok, egyébként pedig semmi másba nem kötött bele Brüsszel, csak ezt az egy kompromisszumot kellett elfogadni.

Lázár szerint külföldiek is vehetnek földetForrás: AFP/Julian Stratenschulte

Lázár hozzátette, nem is biztos, hogy helyben lakók az illetők, az sem, hogy akarnak egyáltalán földet venni. A miniszter szerint komoly eredmény, hogy kizárták viszont a nem helyben lakókat és a jogi személyeket a földvásárlásból.

Kovács Zoltán ehhez a témához szólva megjegyezte, nem újdonság, hogy az MSZP mindenhol feljelenti a magyar kormányt, de most úgy tűnik, felzárkózott melléjük a Jobbik. 

Origo
14:56

Biztosan nem jönnek vissza a menekültek

A német és az osztrák kormánnyal folyamatosan egyeztet Magyarország, és ők látják, hogy a magyar hatóságok együttműködése nélkül nem lehet ide visszatoloncolni senkit - válaszolta Lázár arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha mégis vissza akarják toloncolni a menekülteket Magyarországra, holott Magyarország nem kér belőlük.

Origo
14:53

A használt ruha nem téma

Lázár János várja a kérdéseket, de előrebocsátotta, hogy nem kíván használtruha-kezelési kérdésekkel foglalkozni. Ezzel a Szijjártó Péter méregdrága, kidobott zakója körüli politikai vitára utalt.

Origo
14:52

A BKV-ról is tárgyal a kormány

A következő kormányülésen szóba kerül majd a fővárosi közösségi közlekedés fenntartása, és az ahhoz kapcsolódó gazdasági kérdések - mondta Lázár.

Origo
14:51

Az egyházak is uniós támogatást kaphatnak

Magyarországon ma az állam után a történelmi egyházak a legnagyobb intézményfenntartók, ezért számukra meg kell nyitni az uniós forrásokat - mondta Lázár. A miniszter szerint iskola, óvoda, kórház felújítására szánt pénz nekik is járhat.

Origo
14:49

Korrupció: nem több, mint máshol

Az EU-s beruházások túlárazásának gyanúját - amit egy nemzetközi szervezet fogalmazott meg - a kormány ki fogja vizsgálni - mondta Lázár, aki szerint megnézik, milyen tanulságai vannak a most lezárult uniós pénzügyi ciklusnak.

A miniszter szerint a korrupciós sorból "nem lóg ki" Magyarország, mert itt is 2 százalék körüli az aggályos, korrupciógyanús uniós támogatású közbeszerzések aránya.

Lázár János 30. alkalommal tart KormányinfótForrás: MTI/Kovács Tamás
Origo
14:47

Hosszan sorolta a sikereket Lázár

Javulnak a belföldi turizmus mutatói, nőtt a kiskereskedelmi forgalom, és a bérek is mind a közszférában, mind a magánszektorban - sorolta a sikereket Lázár.

Origo
14:45

Digitális Magyarország Deutsch segítségével

Folytatódik a szélessávú internet fejlesztése az országban, ami összefügg a Digitális Magyarország programjával, és hatékonyan segítené a vállalkozásokat, valamint a bürokráciacsökkentést - mondta Lázár, aki szerint Nyíregyháza lesz a kísérlet első terepe.

A program része lesz Nyíregyházán, hogy 5-6 ezer eszközt is kiosztanak a lakosságnak.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő segítségére, javaslataira is számít ebben a munkában a kormány - hangzott el.

Origo
14:43

Az MSZP-s Botkával is szövetkezne a kormány

Minden megyei jogú várossal szövetséget szeretne kötni a kormány, így lesz ilyen szövetség Salgótarjánnal és Szegeddel is, vagyis azokban a városokban is, ahol az emberek nem a kormánypártok jelöltjére szavaztak - mondta Lázár.

Botka László is számíthat segítségreForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Origo
14:41

Itt a földből földet program!

Az állami földek értékesítéséből befolyó pénz egy részét a kormány olyan ipari parki területek megvásárlására fordítaná, amelyekre a nagyvárosoknak nagy szükségük van - árulta el Lázár, hogy mire költik a földprivatizációs bevétel egy részét.

Az ipari parkok, az ipari termelés növekedése munkahelyeket teremt - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Origo
14:40

Mindent a gyerekekért és a családokért

A kormány a nyári, a téli, a tavaszi és az őszi szünetekben is biztosítja az önkormányzatokkal együttműködve a gyerekek étkeztetését, ez mintegy 4,5 milliárd forintos pluszkiadást jelent egy évben - mondta Lázár.

A kormány családbarát intézkedésekkel igyekszik növelni a gyerekszámotForrás: Thinkstock

A pedagógus-életpályamodellt kiterjesztenék a bölcsődékben dolgozó pedagógusokra is - tette hozzá.

A kormány egy otthonteremtési programcsomagon is dolgozik - árulta el a miniszter. 

Origo
14:37

Ingyenes lesz az útlevél egyeseknek

Száztíz, a bürokrácia csökkentését célzó törvény módosítása zajlik - mondta Lázár, aki szerint olcsóbbá és egyszerűbbé válik az állam a jövőben.

A nagycsaládosok gyerekeinek az útlevél kiállítása lehetne ingyenes  - mondta Lázár egy társadalmi szervezet kívánságát ismertetve. Megjegyezte, hogy erről a kormány a jövő héten dönt, és ez csak 700 millió forint bevételkieséssel járna.

Origo
14:35

Nemzetgazdasági érdek a "lex Csányi"

Nemzetgazdasági érdek, hogy bizonyos vállalkozások, cégcsoportok mintagazdasággá váljanak - mondta a "lex Csányira" utalva Lázár. 

Origo
14:34

Az új tulajdonos megemelheti a bérleti díjat

Az új tulajdonos felülvizsgálhatja a meglévő földhaszonbérletet - mondta Lázár, még mindig a földtémánál maradva. A kormány lehetőséget teremt arra, hogy az új tulajdonos felülvizsgálhassa a bérleti viszonyokat. A tulajdonos viszont a piaci viszonyoknak megfelelő aranykorona érték fölé nem emelheti a bérleti díjat - tette hozzá, megemlítve, hogy azért  lehet, hogy valaki a jelenlegi csaknem négyszeresét fizeti majd.

Origo
14:32

Feljelentget a Jobbik és az MSZP

Az MSZP és a Jobbik "feljelentéseit" bírálta a földpályázatokkal összefüggésben Lázár, aki jelezte: a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül más bankok is nyújthatnak hitelt a földvásárláshoz. 

Origo
14:31

Még 20 ezer hektárt árvereznek el

További 20 ezer hektár földterületet is árverésre bocsátanak - árulta el Lázár, aki kitért arra, hogy majd megvizsgálják, mi legyen azokkal a földekkel, amiket nem tudnak eladni, mert a föld "nem mindenáron eladó".

Hamarosan kezdődnek a földárverésekForrás: MTI/Rosta Tibor
Origo
14:29

Nehogy ezen bukjon el a dolog

Fontos érdek, hogy a magyar földműves társadalom földhöz jusson, és ez fontosabb annál, mint hogy elakadjon ez az ügy 222 emberen, úgyhogy az Európai Bizottsággal megegyezve a kormány módosította ennek megfelelően a vonatkozó kormányrendeletet, így a 222 nem magyar állampolgár is vehet majd földet - mondta Lázár. 

Origo
14:28

Mégis vehetnek külföldiek földet, de ők is magyarok

A Jobbik több helyen feljelentette a kormányt az állami földek értékesítése miatt - tért át más témára a miniszter. Az Európai Bizottsággal szerinte sikerült megértetni, hogy ennek célja a földműves társadalom megerősítése. A bizottság csak ahhoz ragaszkodott - folytatta Lázár -, hogy ne zárják ki a nem magyar földvásárlókat a lehetőségből a hétfőn kezdődő árveréseken.

A 105 ezer földművesből, aki pályázhat, 222 olyan ember van, aki nem magyar állampolgár. Román, német és osztrák állampolgárként köztük nagy számban magyar nevű emberek vannak - árulta el Lázár.

Origo
14:25

Nem bevándorlásellenes a kormány

A kötelező letelepítési kvóta ellen a kormány minden eszközzel fel kíván lépni - mondta Lázár, jelezve, hogy a Fidesz ennek érdekében aláírásokat is gyűjt, amit szerinte nagy számban olyanok is aláírnak, akik 2018-ban nem feltétlenül a Fidesz szavazói lesznek.

Orbán Viktor is aláírta a kötelező betelepítési kvóta elleni petíciótForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormány politikája nem bevándorlásellenes - állapította meg a miniszter, aki szerint a kormány csak a magyar érdekeket védi. Szerinte ez Európa megerősítését is jelenti. Ráadásul - folytatta - a menekültekre költendő pénzt a kormány szívesebben fordítaná a magyar családokra.

Lázár kitért Soros Györgyre is, aki szerinte továbbra is betelepítené a bevándorlókat Európába. 

Origo
14:21

Nem jöhet Magyarországra vissza senki

A "németekre nem jellemző kaotikus biztonsági helyzetre" is kitért a miniszter, aki szerint a német belügyminisztérium már a korábban invitált szíreket is visszatoloncolással fenyegeti. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója szerint 40 ezer ember lehet érintett a visszatoloncolásban.

Lázár szerint viszont Magyarország egyetlenegy visszatoloncolt embert sem akar befogadni, főként azért, mert ők nem Magyarországon léptek be először az EU területére.

Origo
14:19

Épülhet a román-magyar határkerítés

Lázár János kitért arra, hogy a magyar hírszerző szervek szerint van esély rá, hogy a menekültek Szerbiából a magyar-román határ felé veszik az útjukat, ezért a kormány "kész és képes" arra, hogy műszaki határzárat építsen a magyar-román határszakaszon, de mint mondta, "csak végszükség esetén".

Hamarosan a román határon is kerítés épülhetFotó: Dudás Szabolcs - Origo
Origo
14:18

A legtöbb menedékkérő továbbáll

Szeptember 15-e óta 4148 menekültkérelmet nyújtottak be, ebből 1256 ügyben hoztak a hatóságok döntést - mondta Lázár, hozzátéve: 928 esetben megszüntették az ügyeket, egyszerűen azért, mert a benyújtók eltűntek, elhagyták az országot, a menekülttáborokból "továbbálltak". Lázár elmondta azt is: 326 esetben elutasító döntés született, és csupán két személyt vettek védelem alá.

Origo
14:15

Két eltérő álláspont van Európában

Néhány ország úgy gondolja, hogy Európának szüksége van bevándorlókra, ezért megszervezni szeretnék a bevándorlást - mondta Lázár, aki szerint azonban a visegrádi négyek, így köztük Magyarország viszont megállítani akarja a bevándorlókat, mert szerintük nincs szüksége ezekre az emberekre Európának.

Lázár nem zárta ki, hogy további kerítések épülnek Európában.

Origo
14:12

Európa bénult állapotban van

Az illegális bevándorlást a görög-török határon kell megfékezni és megállítani - hívta fel a figyelmet Lázár, aki szerint a magyar társadalom és a kormány nagyon várja, hogy "történjen már valami", de úgy tűnik, "Európa bénult állapotban van".

Menekültek érkeznek GörögországbaForrás: AFP/Aris Messinis
Origo
14:11

Magyar katonák mennek Görögországba

A máltai EU-csúcs miatt Lázár többször is beszélt a máltai fővárosban tárgyaló Orbán Viktor kormányfővel. Lázár bejelentette: Magyarország a visegrádi 4-ek részeként 300 rendőrt és határőrt küld Görögországba.

Origo
14:09

Lázár bekapcsolná a vidéket

A vidéki újságíró kollégák interaktív bekapcsolását javasolta megfontolásra Lázár János.

Origo
14:09

Megérkezett Lázár

Kezdődik a jubileumi, 30. Kormányinfó: itt van Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Lázár János mellett Kovács Zoltán tartja a KormányinfótFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
12:34

Lázár ezt mondta az Origónak

Életemben csak egyszer találkoztam Soros Györggyel, de nagyra becsülöm azért, amit a közép-európai hátrányos helyzetű gyermekekért tett az elmúlt 20 évben – mondta az Origónak adott exkluzív videointerjújában Lázár János. A Miniszterelnökség vezetője Tarlós Istvánról és a közelgő Fidesz-kongresszusról is beszélt.

Origo
12:31

Foci

Csütörtökön az is kiderül majd, hogy Lázár János megnézi-e a norvég-magyar Európa-bajnoki selejtezőt.  

Origo
12:30

Egy hete erről beszélt

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 29. Kormányinfón beszélt a magyar-amerikai viszonyról, a földtörvényről, a bevándorlásról, valamint a bürokráciacsökkentő programról és napi négyszeri étkezésről is.

Lázár János most tartja a jubileumi, 30. KormányinfótForrás: MTI/Balogh Zoltán
Origo
12:29

Havasi távozott

A 30. Kormányinfón azt is megkérdezzük Lázár Jánostól, hogy sajnálja-e, hogy Havasi Bertalan mostantól a Miniszterelnöki Kabinetirodán dolgozik majd. 

Havasi Bertalan a Miniszterelnöki Kabinetirodához megyForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Még több bejegyzés