Orbán: Ilyen az élet

2015.12.04., 07:31
rendezés

Ismét a Kossuth rádió reggeli műsorában beszélt a miniszterelnök. A V4-ek együttműködését a schengeni határok megvédésére sikertörténetnek tartja, amit a nyugati országoknak támogatniuk kellene, nem pedig felfüggeszteni a schengeni rendszert. Ezzel azt a szabad mozgásterünket adnánk fel, ami az európai együttműködés egyik alapja fogalmazott Orbán Viktor.

A rádióinterjú percről percre:

Origo
08:01

Hátrányból előnyök

Az oktatás, a tudás és a gazdaság összekötése nemzetstratégiai kérdés. Az elégedettség nem szerepel a szótáramban, de jó is ez így  – mondta a kormányfő. A magyar egy agyas, gyors észjárású nép. Ezt az előnyünket kell kihasználnunk, amikor a meglévő feltételek között igyekszünk minél jobban teljesíteni. A történelmi hátrányainkat kell előnyre fordítani, de ennek feltétele, hogy az oktatás és a tudomány összekapcsolódhasson a gazdasággal. Buta, problémákat megoldani nem tudó emberekkel nem tudjuk előrébb vinni a gazdaságot.

Origo
07:57

Büdös a prófétaság

Nehéz megmondani, hogy mi lesz fél év múlva. Nekem büdös a prófétaság – mondta Orbán Viktor. A megoldás, a válasz az embereknél található. Az európai emberek szándéka egyre távolabb kerül a vezetők akaratától. Ez egy nyíló olló, a feszültséggel pedig egyre nehezebb együtt élni. A vezetőknek kell változniuk, hiszen az emberek nem fognak. A liberális korszak helyett újra demokratikus korszaknak kell érkeznie Európába.

Origo
07:55

Ha nem lennének nemzetek

Soros Györgyék, az eurobürokraták, baloldali vezetők úgy gondolják, hogy a nemzetek rossz dolgok, ha nem lennének nemzetek, vidámabb lenne az élet. Ezzel szemben azt gondoljuk, hogy erősíteni kell a nemzeteket – fogalmazott Orbán Viktor.

Origo
07:54

Bosszú

A népvándorlás válságkezelése, amit a V4-ek bemutattak, sikeres, ráadásul a nyugati országokban élő emberek is inkább ezt a megoldást támogatják. Vannak olyan nyugati emberek, akik bosszút keresnek azért, mert az ő megoldásuk nem működőképes.

Origo
07:52

V4-ek

A V4-ek között kevesebb a feszültség, de köztünk is vannak vitás kérdések. Közelebb vagyunk most egymáshoz, mint bárki máshoz az EU-n belül. 

Origo
07:51

Ajtócsapkodás

Az uniós vezetők találkozói egyre inkább ajtócsapkodós hangulatban telnek majd. Ilyen az élet  – mondta a miniszterelnök. Nincsenek hibátlan döntések senki részéről, a feszültség szintje magasabb, de ilyen körülmények között is lehet hosszú távon sikeres döntéseket hozni.

Origo
07:48

Tudatosság

Nem köthetnek olyan megállapodást a nagyhatalmak Törökországgal, hogy az onnét elszállított migránsokat szétosszák az uniós tagállamok között – mondta Orbán Viktor.

A nagyhatalmi vezetők valóban azt gondolják, amit mondanak. Minden, amit tesznek, tudatos lépés. Orbán Viktor nem hisz abban, hogy a migránsok javítanák meg Európát.

Origo
07:47

Vásárolt biztonság

Az európai nagyhatalmak meg akartak állapodni Törökországgal, mert gyengének érezték magukat, hogy megvédjék a saját érdekeiket, ezt most a törököktől várják el. Magyarország támogatja a megállapodást, de nem vásárolhatunk biztonságot a törököktől, be kell bizonyítanunk, hogy a saját erőnkből is képesek vagyunk a biztonságunk megteremtésére.

Origo
07:45

Tájékoztató kampány

A  migráció kapcsán mindennap új fejlemények vannak. Nem egyszerű kiigazodni a folyamatosan változó helyzeten. A hamarosan induló tájékoztató kampánnyal a kormány igyekszik tájékoztatni az embereket, hogy éppen hogy áll a migrációs helyzet.

Origo
07:43

A felelősségek

A migráció kapcsán mindenki felelős a saját életéért, de felelős az is, aki beleavatkozott ebbe, például bombák ledobásával. A harmadik felelősségi kör a szomszédos országoké, a következő pedig a világ összes államáé. Azon kell dolgozni, hogy akik elhagyták az országukat, oda visszamehessenek. Rendezni kell a szíriai helyzetet, majd visszavinni az embereket, akik onnan érkeztek.

Origo
07:42

Senki sem

Magyarország kiindulópontja, hogy senki sem mondhatja meg nekünk, hogy kikkel éljünk együtt, sem Brüsszel, sem senki más.

Origo
07:40

Ellentétes az alapgondolattal

Az Európai Bíróság független testület, de más nézőpontból nézik a világot, mint mi, akik a nemzetek életét éljük - mondta a kormányfő. Szerinte érdemi döntést lehet elérni az Európai Bíróságnál a kvótadöntésről, ami ellentétes az EU alapgondolatával.

Origo
07:39

Baráti kör

Egyedül nem tudunk megfelelő választ adni, ezért a csehekkel, szlovákokkal és lengyelekkel közösen lépünk fel az érdekeink megvédéséért. Felszólítjuk az uniós országokat, hogy csatlakozzanak ehhez a baráti körhöz, így védhetjük meg a schengeni határokat.

Origo
07:38

Megvédjük a jogainkat

Magunknak kell megvédeni az unió külső határait, hogy megvédjük a jogainkat. Mi vagyunk az egyetlenek, akik valóban megvédtük Schengent - fogalmazott a kormányfő.

Origo
07:37

Órákon belül

Néhány órán belül döntenek az uniós belügyminiszterek a schengeni rendszer felfüggesztéséről. Vannak olyan országok, akik úgy látják, a szabad mozgásteret szűkíteni kell az unión belül. Ezzel saját rossz migrációs döntéseikre adnak választ - mondta Orbán Viktor.

Origo
07:31

Rögtön kezdődik

Orbán Viktor már a stúdióban, rögtön kezdődik a beszélgetés.

Origo
07:30

Mi lesz a magyarokkal?

Orbán Viktor rádióinterjújában minden bizonnyal kitér a Magyar Állandó Értekezleten elhangzottakra, a határon túli magyarok helyzetére is.

Origo
07:28

A várható témák

A schengeni határvédelmi rendszer, az Európai Unió belső működése, a migráció, a terrorveszély is téma lesz Orbán Viktor rádióinterjújában.