Se az MSZP, se a Jobbik frakció nem fogadta el, hogy a miniszterelnök helyett Rogán Antal válaszoljon kérdéseikre. Végül megjelent a miniszterelnök, akit a földprivatizációról és a korrupcióról kérdeztek. A kormánypártok Csillebérccel, és a fogyasztók, különösen a nyugdíjasok védelmével vágtak vissza. Követtük az azonnali kérdések óráját.

13:36
"Lopásalapú kormányzás"

Orbán Viktort kérdezné az ellenzék, de helyette Rogán Antal jelent meg válaszadónak az ülésteremben, akinek a személyét egymás után két MSZP-s képviselő utasította el. Így került sor Lukács Zoltánra. Lukács Zoltán még a "lopásalapú kormányzás" esetén is példátlannak nevezte, hogy közalkalmazottak 100 ezreinek késik a fizetése. A képviselő a felelősöket keresi. 

13:38
Varga Mihály megértést kér

A kincstár rendszere 2001. óta először változott november 5–16 között. Az információs rendszer átalakítása okozta a késést - tájékoztatott a miniszter és az érintettek megértését kérte. A pénteki késés hírére azonnali vizsgálatot indított Varga Mihály: 21 bejelentésből 15 volt indokolt, de ezekben az esetekben is időben megtörtént a kifizetés - mondta.

13:40
"Túl jól működnek az átalakítások"

Lukács Zoltán úgy értékelt: a kormány iránti bizalmat tükrözi, hogy több százezer emberből mindössze 21 élt panasszal a felhívásra. Arra kérte a kormányt, hogy ne működjenek olyan jól az átalakítások, hogy amiatt késsenek a fizetések. 

13:41
Ne terjesszen rémhíreket!

Varga Mihály elismételte a választ: nem a kincstár, hanem a Klik hibázott, de már minden rendben van. Arra kérte az MSZP-frakciót, hogy hagyja abba a rémhírek terjesztését.

13:45
Mindenki a miniszterelnököt akarja

A Jobbik-frakcióból is hárman elutasították a lehetőséget, hogy a miniszterelnök helyett Rogán Antal válaszoljon a kérdéseikre. Időközben megérkezett Orbán Viktor. Volner Jánosé a szó: Több fideszesből Jobbik-szavazó lett, nem véletlenül. Sokakat zavar, hogy az állammal vagy az önkormányzatokkal kell jóban lenni ahhoz, hogy boldogulni lehessen. 

Garancsi Tibor, Mészáros Lőrinc, Andy Vajna. Miért pont ők, a miniszterelnök barátai gazdagodnak? - kérdezi Orbán Viktortól.

13:47
Orbán Viktor: Ez vádaskodás

Nem foglalkozom üzleti ügyekkel, és azt sem engedem, hogy ezek a kormány munkáját befolyásolják. Ezeket az ügyeket önök hozzák ide, nyilván nem véletlenül. A kormányon azt lehet számon kérni, hogy minden ügyben a magyar állampolgárok érdekét képviselje, minden más vádaskodás - szögezte le.

13:48
Volner: Most sem válaszolt

Volner János újra feltette kérdését: "Miért mindig Orbán Viktor barátai viszik el a zsíros állami és önkormányzati üzleteket? Milyen véletlennek köszönhető ez?" címmel (A/7498 szám). Ha így megy tovább, akkor ebből nem sül ki semmi jó, csak egy banánköztársaság - véli a jobbikos képviselő.

13:50
Orbán: Súlyos vádak ezek

Önök még kormányon sem voltak, máris sikerült belekeveredniük az ország egyik legsúlyosabb botrányába Kovács Béla személyében, ami bravúrnak számít. Egyik képviselőjük pedig cégtemetőket hagyott hátra.

Fogalmazzanak nyilvánvalóan, és tegyék fel konkrétan a kérdéseiket, én minden esetben rendelkezésre állok. 

13:53
Sallai R. Benedek a földprivatizációról kérdez

Sallai R. Benedek Orbán Viktort a korábbi állításaival szembesíti. 

Csak népszavazással sikerült megmenteni a földvagyont.

Szükségünk van a termőföld védelmére. 

A termőföld gyarapítása nemzeti érdek. 

A magyar föld jövője nem függ Brüsszeltől, amíg a Fidesz kormányon lesz, külföldiek soha termőföldet nem fognak vásárolni. Egyetért-e ezekkel az állításokkal? - kérdezi Sallai.

13:53
Orbán Viktor

Minden állításomat tartom. 

13:54
Sallai: Az egyik állítás az enyém volt

Sallai R. Benedek megköszönte, és közölte, hogy az egyik állítás a négyből az övé volt. Arra kérte a miniszterelnököt, hogy állítsa le a földprivatizációt

13:57
Orbán: Én másképp tudom

Továbbra is fenntartom a négy állítást, de kettővel kapcsolatban más információm van. Az árverések nyilvánosak, és a kis és közepes gazdák is vehetnek földet. Ami pedig a külföldiek földvásárlását illeti, erre nem fog sor kerülni. Várja meg, amíg oda jutunk, és akkor tegye fel a kérdéseit!

14:01
Csillebérc

Kovács Zoltán (Fidesz) felszólalásában a Kúria november eleji ítéletére utal, ami kimondta: az MSZP jogtalanul privatizálta a csillebérci úttörőtábort. 

A tábor évente 1200–1500 gyereknek biztosíthatott volna üdülési lehetőséget az elmúlt 25 évben, e helyett pénzért adták bérbe a szocialisták – reagált Kovács Zoltán felszólalására Rétvári Bence, aki arra kérte az MSZP-t, hogy térítse meg a jogtalanul eltulajdonított pénzt. A köztulajdon kijátszására számos módot találtak ki, de végül nem sikerült. 

Kovács szerint 25 éven keresztül évi 200 millió forintról van szó. A Nyakó-házaspár minden fillérért lehajolt, állítja, ami összesen ötmilliárd forint kárt okozott az államnak.

14:04
Árubemutatók

A kereszténydemokraták kezdeményezték azt a törvényt, ami az árubemutatók ellen védi meg a lakosságot. Vejkey Imre kérdezi: Mit vár a kormány a törvénytől, tervez-e ellenőrzéseket?

14:07
Seszták Miklós

Hétnapos ügyfélszolgálat, hetente egyszer az esti órákban, tilos árengedmények és hitelek az árubemutatókon, a résztvevő hazautazását akkor is biztosítani kell, ha nem vásárol. Ezek a szabályozások védik meg a gyanútlan fogyasztókat. 2016-ban eljárások is indulnak - ígérte meg Seszták Miklós. 

Sajnos a visszaélések nagyon elburjánoztak - erősítette meg Vejkey Imre, ezért is volt szükség a fokozott védelemre a végrehajtásban is. 

Seszták viszonválaszában arra kért mindenkit, figyeljen a rokonaira, mert a törvény csak 2016-ban lép hatályba.

14:10
Elios és az új közbeszerzési törvény

"És ezt így hogy?" - kérdezi Schiffer András a miniszterelnököt. Az LMP korábban több kérdést is feltett  Elios-ügyben, ezekre azt a választ kapta Orbán Viktortól, hogy a kormány figyelembe veszi az LMP javaslatait az új közbeszerzésitörvény elfogadásakor. Az LMP kérésére került a közbeszerzési törvénybe az a szabályozás, hogy rokonok nem pályázhatnak. A módosítást azonban másfél hónapon belül felülírta a lex Tállai. Kisvárdán még a Mikulás is Seszták Miklós embere: egy ilyen országban indokoltak a szigorú összeférhetetlenségi szabályok, véli Schiffer András. Egyetért-e a törvénymódosítással? - kérdezte.

14:12
Orbán: Múltkor sem mondott igazat

A közbeszerzések nyilvánosak, a tulajdonosokat fel kell tárni, mindenki látja, hogy ki indult. A közbeszerzési törvény Európa legszigorúbb szabályozása. Ma itt tartunk. Minden kritika mellett ezt rögzíteni kell. A mostani végső szabályozás egy olyan szabályozás lett, ami betartható és életszerű. Az ember azokért vállal felelősséget, akikkel egy háztartásban lakik, ami betartható. 

14:13
Miben nem mondtam igazat?

Szeretném tudni, hogy miben nem mondtam igazat - kérdezett vissza Schiffer András. Ha nyilvánosak a közbeszerzések, akkor miért nem elérhetők egy honlapon. Ha megismerhetők a tulajdonosok, akkor miért nem fogadják el azt az LMP-módosítást, ami kitiltaná az offshore cégeket az állami  pályázatokból? És miért szűkítették a vagyonnyilatkozatokban feltárható adatok körét?

14:16
Meg kellene szüntetni a kakofóniát!

Régóta úgy gondolom, hogy érdemes lenne rendet tenni a mostani kakofón szabályozásban, és egy az egyben át kellene venni például a német szabályozást. 

Mivel személyesre sikerült a felszólalása, arra kérem, hogyha bármelyik családtagom közbeszerzésen indul, akkor kérem, hogy tegye szóvá! - kérte Schiffer Andrást Orbán Viktor.

14:21
Felsőoktatás: nőnek a bérek

Pósán László fideszes képviselő "Kinek kevés a 27%-os béremelés?" című felszólalásában azt kérdezi, hogy mennyiben indokolt az elégedetlenség a felsőoktatásban, és mennyiben van szó hecckampányról. 

Rétvári Bence szerint a kormány biztonságos béremelést indít el a mostani 15 százalékos, majd a következő két évben 5-5 százalékos béremeléssel. Ez megakadályozhatja, hogy adjunktusok visszamenjenek a gimnáziumokba tanítani. 

A garantált emeléstől természetesen el lehet térni: ez is az egyetemi autonómia része - reagált Pósán László. Rétvári Bence szerint valóban gyakorlat az, hogy a bérek jóval magasabbak, mint a besorolás szerinti bér. 

12