Napirenden az újraírt Quaestor-törvény

2015.12.14., 13:20
rendezés

Meglett a négyötöd a Quaestor-törvény mai tárgyalásához. Az ellenzék a károsultakra tekintettel állhatott a jogszabály mögé, azok után, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az első változatot. Napirend előtt Lázár János beszélt arról, hogy mit köszönhetünk az Európai Uniónak.

Origo
13:10

Kövér László vezeti az ülést

Megérkezett Kövér László. Napirend előtt a kormány nevében Lázár János szólal fel: "Készre jelentés" címmel.

Origo
13:15

Lezárult a 2007-13-as uniós ciklus

Az MSZP ellehetetlenítette, a Fidesz megmentette a forrásokat. 9536 ezer milliárd forintnyi szerződésből 9041 ezer milliárd forint már kifizetésre került - jelentette Lázár János, aki arra kérte az Országgyűlést, hogy a 2016-os ciklus kezdetén tűzze napirendre a forrásfelhasználás kérdését. 

2500 milliárdot fizettünk be az uniós kasszába. A piacvédelem, a szabad vámok lehetőségéről az uniós csatlakozással lemondtunk. A németeknek is megérte a befizetés: 1 euró befizetéssel 2 eurót kaptak vissza. A 133 000 pályázó fele nyert is. 236 km vasút 1066 km kerékpárút épült. 500 000 új munkahelyből 134 000 az uniónak köszönhető. 28 000 kkv kapott uniós támogatást. 163 kórházat alakítottak át, 20 egyetem és számos iskola újult meg, több, mint 1 millió ember oktatását szintén az unió fizette. 

Origo
13:16

Az ellenzék miatt van több vizsgálat

Azért van több vizsgálat, mert több feljelentés történik: az ellenzék megvalósította a feljelentés kultúráját.

Origo
13:18

A Jobbik reagál

Z. Kárpát Dániel szerint a sok díszburkolat nem hoz érdemi változást, a magyar gazdaság valóban 98 százalékban az uniós forrásoktól függ. Magyarország valóban feladta önrendelkezése egy jelentős részét a csatlakozással, miközben felzárkózás helyett nő a szakadék a magyar és a nyugati életszínvonal között. 

Origo
13:20

MSZP: nem a Fideszen múlt

Nem önökön múlt: azt a programot hajtották végre, amit mi elindítottunk - reagált Gőgös Zoltán. Mi azt láttuk, hogy intenzíven gazdagodtak a barátok. Az MSZP elismeri a köztisztviselők munkáját, de a kormány nem tudott semmi újat felmutatni, sőt egy évig csak akadályozta a beruházásokat.

Origo
13:22

KDNP: 100 százalékos volt a lehívás

Az unió 20-30 százalékos forrásvesztésre számított Magyarország esetén, ehhez képest a 100 százalékos forráslehívás siker. Ehhez szükséges volt az intézményrendszer átalakítása, a forráslehívások felgyorsítására. A 3,2 százalékos gazdasági növekedésben rendkívül nagy szerepe volt az uniós forrásoknak - mondta Hargitai János, kereszténydemokrata képviselő.

Origo
13:25

LMP: Rosszul használtuk a forrásokat

A forráslehívás önmagában nem siker, a források hasznosulása a fő kérdés. A pénzek rosszul lettek felhasználva: a lopás folytatódott, csak a zseb változott - reagált Schmuck Erzsébet az LMP-ből. Hadházy Ákos több tucat pályázatnál tárt fel visszásságokat. 

Ha a miniszterelnök veje közvilágítással foglalkozik, akkor minden településben megújul a lámpapark. Az LMP vitanapot szeretne a forrásfelhasználás részletes vizsgálatára. 

Origo
13:27

Manninger Jenő, Fidesz

A Fidesz gazdasági programja nem mondja azt, hogy mindent az uniós támogatásokra kell alapozni, de  a forrásoknak 2020 után is lehet szerepe az ország felzárkóztatásában - összegzett a Fideszből Manninger Jenő. 

Origo
13:32

Kezdődnek a napirend előtti felszólalások

Gőgös Zoltán az áfacsökkentésről kérdez. A 3000 lakást érintő épitőipari áfacsökkentés kevés, az csupán a lakosság töredékét érinti. Egy siker bejelentése után az MSZP arra számított, hogy a lakosság többségét érintő élelmiszeráfa csökkentésére is sor kerül - utalt a hétvégi Fidesz-kongresszusra. Az MSZP a tej, a kenyér, a tojás, az édesvízi halak, a baromfifélék áfacsökkentését kezdeményezi - jelentette be Gőgös Zoltán, aki szerint egy olyan helyzetben, amikor a lakosság egy része a fizetése 30 százalékát élelmiszerre költi, valamit tenni kell. 

Origo
13:37

Rogán Antal: Kétszínű az MSZP

Rogán Antal szerint az MSZP 12 százalékról először 15, majd 25 százalékra emelte az áfát. Az MSZP választások előtt csökkent áfát, utána visszaemeli, ami a kétszínűség iskolapéldája. Az áfacsökkentés mellett arra is képesek voltak, hogy a személyi jövedeleadót is megemeljék: erről szólt a félszuperbruttó. A Fidesz nem fog viszakozni: ahogy a rezsicsökkentést sem vonta vissza a választások után, úgy az áfacsökkentést sem fogja. 

Az MSZP a Fidesz otthonteremtési programját is tönkretette, helyette a devizahiteleket zúdította az emberekre. Ilyen a szocialista kormányzás. A mostani áfacsökkentéssel olcsóbban lehet majd lakáshoz jutni, ami mindenki számára megteremti a saját lakás lehetőségét. A Fidesz abban bízik, hogy több tízezer új lakás épül majd.

Origo
13:44

LMP: Nincs oka ünnepelnie a Fidesznek

Kövér az MSZP-t csendre intette, majd megadta a szót Szél Bernadettnek. Tavaly 920 milliárd forintot utaltak haza a magyarok külföldről, ami a GDP 3 százaléka. A magyarok a rossz fizetések elől menekülnek külföldre, véli az LMP, a Fidesz egy olyan országot teremtett, ahol a tehetség és a szorgalom nem elég a boldoguláshoz, a gyermekvállalás feltételei nem biztosítottak. Mindez a kormány rossz döntéseinek a következménye. Miközben az állami vezetők már 5 millió forintot vihetnek haza, a kormány még a jogos bért sem fizeti ki, ami erkölcstelen egy olyan országban, ahol ilyen alacsonyak a bérek. Lehet, hogy önök a magyar embereket olcsónak tartják, de hülyének ne nézzék. Ne papoljanak, hanem emeljenek béreket és biztosítsák a rugalmas munkaidőt a nőknek, és akkor elég gyermek fog születni - szólította meg személyesen Kövér Lászlót Szél Bernadett, a Fidesz- kongresszuson elhangzott kijelentésére reagálva.

Origo
13:49

"Túlzásoktól hemzsegő felszólalás"

Cseresnyés Péter szerint az adatok azt mutatják, hogy 2010 óta 10 százalékkal nőttek a bérek, idén 4,2 százalékkal. A fiatalok foglalkoztatása majdnem 10 százalékkal emelkedett az elmúlt öt évben, az év minden hónapjában 150 000 fiatal részesült a munkahelyvédelmi akciótervben, a programra 50 milliárd forintot költ 2011 óta a kormány. További 180 000 fiatal kapott mintegy 200 milliárd forintnyi támogatást. A duális képzésben már a második szakma megszerzése is ingyenes lesz - jelentette be. 2016-tól az iskolaelhagyás megfékezésére hét milliárd forintot fordítanak.  

Origo
13:55

KDNP: egész pályás letámadás és bosszú

Hollik István "Brüsszel egész pályás letámadása Magyarország ellen" címmel szólal fel. A brüsszeli döntéshozók nem tudják elfogadni, hogy Magyarország kiáll az érdekei mellett. Hollik István ezzel magyarázza a magyar menekültügyi szabályok miatt indított kötelezettségszegési eljárást. Ezúttal azonban már vitatkozni sem akartak: erővel kényszerítenék ránk a kvótákat. Az európai humanista álcivil szervezet aláírásgyűjtési akciójának a Juncker bizottság zöld utat adott, miközben a magyar kisebbségek védelmére indított polgári akciót megakadályozták. Az szervezet az európai balliberálisokhoz és Soros Györgyhöz kötődik. Hollik István szerint a balliberálisok meg akarják szüntetni a nemzetállamokat. 

Origo
13:59

Rogán: A kormány eltökélt

A kormány benyújtotta keresetét az Európai Bírósághoz és keresi a kapcsolatot azokkal, akik nem értenek egyet a kötelező kvótarendszerrel, többek között a Visegrádi Négyek országaival. Rogán Antal különösen a baloldali európai parlamenti képviselőket kérte arra, hogy álljanak a kormány és a magyar emberek oldalára, hiszen a petícióból kiderült, a kötelező betelepítés másfél millió ember akaratával megy szembe. Európát pedig arra kérte, hogy térjen vissza demokratikus hagyományaihoz, és ne a tagállamok feje fölött cselekedjen. 

Origo
14:07

"Habonyi életpályamodell helyett"

A kormánypártok nem népszerűek a fiatalok körében, ennek oka, hogy a Fidesz-KDNP nem nyújt értelmes, tisztességes munkát, nem biztosítja az oktatási rendszer szükséges forrásait, a Habonyi életpályamodellel pedig a fiatalok nem tudnak azonosulni - mondta Dúró Dóra a Jobbik frakcióból. A fiatalok a családalapításhoz sem kapnak elég segítséget, ehhez a nőknek rugalmas munkaidőre, a gyermeknevelést segítő áfacsökkentésre lenne szükség. A Fidesz adós a ifjúsági törvénnyel, és elfogadhatatlan az a hozzáállás, hogy nem támogatják az ellenzéki pártok jobbító javaslatait - utalt a gyermekéhezés elleni akció megbuktatására Dúró Dóra.

Origo
14:11

Rétvári: A Jobbik lemeze beragadt

Rétvári Bence válaszában ismét Kovács Bélázott egyet, majd felrótta, hogy a Jobbik nem szavazott meg számos a fiatalok helyzetét javító intézkedést. A devizahiteles mentés, a diákhitelek, a növekvő, de legalábbis nem csökkenő felvételi számok, a diploma mellé nyújtott felsőfokú nyelvvizsga - sorolta a kormány intézkedéseit. A Jobbik lemeze beragadt, miközben érdekkijárása Moszkva felé fordult, a magyar érdekek képviselete helyett. 

Kövér László ülésvezetőként ezúttal az LMP és a Jobbik frakciót fedte meg. Bekiabálások és tapsolás Kósa felszólalása előtt.

Origo
14:16

A Fidesz nyilatkozata

Félreérti az ellenzék, különösen a szocialisták a helyzetet, amikor nem tudják megkülönböztetni az illegális bevándorlókat a magyarok külföldi munkavállalásától. Jelenleg 340 000 magyar ember dolgozik az Európai Unió országaiban, de a németek is millió számra élnek a lehetőséggel, valószínűleg nem az alacsony német bérek miatt. Kósa Lajos közölte: a 340 000 magyarból 140 ezer napi ingázó, de az uniós csatlakozás előtt ez a szám a 200 ezres tömeget érte el: ehhez képest nem nőtt éremeben a külföldi munkavállalás mértéke. Az LMP és a Jobbik tehát félrevezeti az országot, amikor arról beszél, hogy az alacsony bérek elől menekülnek a magyarok külföldre. Kósa Lajos azt üzente az ellenzéknek, hogy tanulmányozza a Fidesz elfogadott nyilatkozatát.

Origo
14:22

Rogán Antal

Rogán Antal a brit adatokra hivatkozva az egész Nagy-Britannia területén mindössze 80 000 munkát vállaló magyarról tud: többségük nem létesített ingatlant, vagyis nem telepedett le tartósan az országban. 

1990-ben a piacnyitás után sok százezer magyar ember elveszítette a munkáját, ezek után nem lehet viszakozni Schengentől. Nem kötelező bevándorlásra van szükség, hanem az Európán belüli szabad mozgás fenntartására, ami az unió területén munka nélküli európai fiataloknak nyújt munkalehetőséget.

Origo
14:31

Ma lesz a Quaestor-törvény vitája

Megszavazták négyötöddel a házszabálytól eltérést. A Quaestor-törvény vitája ma a 18. napirendi pontban lesz. Most az ellenzék tárgysorozatba-vételi kérelmeiről tárgyalnak. A Jobbikot az első fokon hét évet kapott fagyállós boros gazda esete ihlette a Büntető Törvénykönyv módosítására. Mi búcsúzunk, de a Quaestor-vitára, lehetőség szerint, visszatérünk. Köszönjük a figyelmet!