Lázár János beszólt a Telekomnak

2015.12.16., 14:02
rendezés

Az idei utolsónak tervezett, sorrendben 35. Kormányinfón Lázár János bejelentette, hogy jelentősen változik a családok otthonteremtési támogatása. Akiknek három gyerekük van vagy három gyereket vállalnak, 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 10 millió forintos kedvező kamatozású hitelt kaphatnak új lakás vásárlása esetén. A Miniszterelnökséget vezető miniszter véleménydiktatúrának nevezte, hogy a Telekom szerződést bontott Kovács Ákossal az énekes interjúja miatt.

Origo
15:33

Boldog karácsonyt!

Lázár János idén már nem tervez több Kormányinfót, mindenkinek boldog karácsonyt kívánt.

Origo
15:32

Kevesebb a hiba az uniós pénzekkel

Folyamatosan próbál az ellenzék korrupciós gyanúkat megfogalmazni a kormányzattal szemben. Ami ma Magyarországon történik az uniós pénzek felhasználásában, az teljesen megfelel az európai átlagnak, sőt az alatt van. Nem azért van több vizsgálat, mert több a probléma, hanem azért, mert több a feljelentés - mondta Lázár János.

Origo
15:22

Releváns megoldás

Európát megosztják a migrációs válság kérdései. Ebben a vitában Magyarország releváns megoldásokkal állt elő, ami komoly dolog - mondta Lázár János.

Origo
15:21

Magyarország képe

Minden magyar állampolgár felelős Magyarország imázsáért, legyen az gazdasági, kulturális vagy politikai. Mindig mindenen lehet változtatni. A migrációs válság kapcsán közvélemény-fordulás van Európában, ami ráirányítja a figyelmet arra, hogy Magyarország saját erejével változtatott a helyzetén - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Origo
15:16

Így szólt be Lázár a Telekomnak Ákos miatt

Kovács Ákossal felmondta támogatói szerződését a Telekom. Erre Lázár János a következő szavakkal reagált: Megdöbbentőnek gondolom azt, amit a Telekom megengedett magának. Ez egy vélemény- és ízlésdiktatúra, ami elképzelhetetlen egy demokratikus jogállamban.  Lehet, hogy a Telekomnak ez a meggyőződése, de attól, hogy valaki másképp gondolkodik a világról, vagy van véleménye, ezért nem szabad büntetni. 

Pont egy német cégnek tudnia kellene, hogy mit jelent a diktatúra, és mit jelent a vélemény- és ízlésdiktatúra. Ha a kormánynak véletlenül nem tetszik a Telekom véleménye, akkor mi is felbonthatnánk a szerződést a Telekommal?

Egészen megdöbbentőnek és véleménydiktatúrának tartom, amit a Telekom megengedett magának" - mondta Lázár János.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Origo
15:11

Orvosképző centrum legyen Magyarország

Magyarországon nem elsorvasztani, hanem felturbózni kell az orvosképzést. Mi egy klasszikus, régi orvosképzési iskolát képviselünk, ami óriási értéket jelent. Szövetséget kell kötni az orvosokkal, hogy ez megmaradjon.

Origo
15:09

Vízummentességet minden ukránnak

Orbán Viktor a legnagyobb élharcosa annak, hogy az Európai Unióba vízum nélkül jöhessen minden ukrán állampolgár. Furcsa lenne, ha a törökök számára enyhítenénk a vízumszabályokon, de az ukránoknak nem - mondta a miniszter.

Origo
15:02

A magánvagyon nem téma

Mészáros Lőrinc vagy Sánta János vagyonosodása nem téma a kormányüléseken - mondta Lázár János.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Origo
15:01

A magyar orvosok a legjobbak

Az Unió legjobban képzett orvosai a magyarok. Egy német háziorvosi fizetéssel Magyarország nem tud versenyezni. Sokan elmentek külföldre dolgozni, de például a rezidensprogram hatására jelentősen lassult az orvosok elvándorlása. 6000 háziorvos és 6000 házi gyermekorvos kapott most jelentős támogatást, ezt szeretnék kiterjeszteni a szakellátásban dolgozókra.

Az orvosegyetemi képzés megerősítésére tett javaslatot Lázár János, hogy többen jussanak egyetemre, illetve meg kell nyitni a képzéseket a külföldi hallgatók előtt.

Origo
14:58

Plusz 3, mínusz 6

A fővárosnak százmilliárdos iparűzésiadó-bevétele van, Lázár nem érti, hogy Tarlós milyen 3 milliárdos támogatásról és annak 6 milliárdos negatívumáról beszélt. Ha a főváros úgy látja, az állam hajlandó tárgyalni az agglomerációs közlekedés átvételéről - mondta.

Origo
14:56

Paks II.

Három eljárás van folyamatban a paksi bővítés ügyében. Ezek azt vizsgálják, hogy Magyarországnak volt-e joga szerződni az oroszokkal. A második eljárás tiltott állami támogatást vizsgál. Ez a vita Lázár János szerint néhány hónapon belül tisztázható és lezárható. A harmadik eljárás Jávor Benedek feljelentése alapján indult esetleges titkolt környezetvédelmi adatokról. Itt tájékoztató levelet kért az Európai Bizottság.

Az olcsó áram mellé tesszük a voksunkat - mondta Lázár János.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Origo
14:53

Altus-ügy

A lengyel fejlesztési kormánnyal egyeztetnek, hogy közösen lépjenek fel Brüsszelben az Altus Zrt. 400 ezer eurós lengyelországi megbízatási ügyében. Az OLAF-nál még karácsony előtt hivatalos bejelentést tesz Lázár János, hogy korrupciós szempontból vizsgálják meg a cég szerződését.

Origo
14:49

L. Simon felesége

Lázár János szerint, ha a törvényi feltételeknek megfelel, nem kifogásolható, hogy L. Simon László felesége is nyert az egyik földárverésen.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Origo
14:48

Még nincs pénz, de már költjük

A földárverésekből még nem érkezett meg a pénz, majd csak nyáron kezdődnek a befizetések. A kormánynak az a terve, hogy a bevételből ipari parkok alakításához alkalmas területeket vásárolnak a nagyvárosok környékén, amit átadnak majd az önkormányzatoknak.

Origo
14:46

Hóman-szobor

Székesfehérváron sokan vannak, akik szerint Hóman Bálint mint a város országgyűlési képviselője, megérdemli, hogy szobrot kapjon. A kormány a Hóman-ügyet lezártnak tekinti azzal, hogy a civilek visszafizették az állami támogatást. Ha valakiknek bajuk van a civilekkel, nem a kormányon keresztül kell dűlőre jutniuk a szoborállítással - fogalmazott Lázár János. Az ügyészségnek és a bíróságnak van joga beleszólni az ügybe.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Origo
14:43

Minimálbér

Még nem döntött a kormány a minimálbér emeléséről, de erre is sor kerül még ma.

Origo
14:42

Vajna hitele

Nem támogatta senki Andy Vajnát. Az Eximbank egy piaci hitelt adott a filmügyi kormánybiztosnak, nem támogatott hitelt - mondta Lázár János.

Origo
14:41

Orbán-Tarlós találkozó

Van értelme a leendő Orbán-Tarlós találkozónak - mondta Lázár János.  Készen állunk arra, hogy mindenben segítsük a főváros működését.  A fővárosi adóbevételeket szociális kiadásokra és a tömegközlekedésre lehet fordítani. Az iparűzési adó megosztása kapcsán a főváros felé billent a mérleg nyelve, az adó címkézése pedig nem szokatlan - mondta a miniszter.

Origo
14:38

Nettó nyertesek vagyunk

9100 milliárdot hívunk le, miközben 2500 milliárdot fizettünk be az uniós kasszába. Folytatódnak a stratégiai megállapodások, hogy a következő uniós fejlesztési ciklusból felhasználható pénzekből minél több fejlesztést lehessen végrehajtani.

Origo
14:35

Nem vesztünk el egy centet sem

December 31-ével lezárják az uniós fejlesztési ciklust. Az elszámolás még vagy másfél évig fog tartani, de most úgy látszik, hogy egyetlen eurócentet sem veszít el Magyarország a rendelkezésre álló keretből. Lázár János szerint a kormányváltás is kellett a sikeres pénzfelhasználáshoz, a szocialista kormányzat a miniszter szerint nem megfelelő ütemben használta fel a forrásokat.

Origo
14:33

Járási hivatalok

Több feladatot átvesznek a járási hivatalok a kormányhivataloktól, ennek megfelelően létszámmódosítások is lesznek. 91 központi államigazgatási szerv átalakítására tesz javaslatot Lázár János, minden minisztériumi háttérintézmény és hatóság munkáját átszervezni tervezi.

A kormányhivatalok lesznek majd a másodfokú hatóságok. Minisztériumok, kormányhivatalok és járási hivatalok alkotják majd az új államigazgatási rendszert.

Origo
14:31

Állami tisztviselői kar

Július 1-jén jönne létre az állami tisztviselői kar, elsőként a kormányhivatalokban. Ez új bértáblát jelentene, először 30, majd 5-5%-os béremeléssel. 2018-ra ez az életpályamodell minden állami tisztviselőre kiterjedne. Első körben 20 ezer embert érint a változás.

Origo
14:29

32 ezren válaszoltak

Deutsch Tamás a kormányülés vendége, aki az Internetkonról számol be. 32 ezren válaszoltak az internetes konzultáció kérdéseire, erről beszél az EP-képviselő.

Origo
14:28

Nem kell engedély

300 nm-es házméretig nem kell építési engedélyt kérni, elég lesz a bejelentés. Jövő év elején a társasházak építési engedélyezését is csökkentik, bizonyos méretig nem kell majd engedélyt kérni, csak vállalni a jogszabályok betartását. Készül a nemzeti mintaház katalógus, aminek segítségével típustervek alapján lehet építkezni.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Origo
14:27

Lakásáfa

Január elsejétől önerős építkezéseknél visszaigényelhető lesz az áfa 5 millió forintig. A döntés csatlakozik az új lakások áfájának csökkenéséhez. A családi otthonteremtési támogatásoknál 2,6 millió forint támogatást kaphat, aki két gyermekkel vesz új lakást. A háromgyermekesek, vagy azok, akik tíz éven belül három gyereket vállalnak, 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, továbbá 10 millió forintos, 25 éves futamidejű, maximum 3%-os kamatozású hitelt kaphatnak.

Origo
14:24

Mintagazdaságok

Farkas Sándor szentesi országgyűlési képviselő megbízatására tett javaslatot Lázár János. Ő vezeti majd a Mezőhegyesi Ménesbirtokot.

Origo
14:23

Földárverések

December 15-ig 165 ezer hektárnyi földet árvereztek el, 102 ezer hektárnak lett gazdája. 222 mrd Ft volt az összes kikiáltási ár. 10 külföldi földműves vásárolt földet, közülük nyolc kettős állampolgár. December végéig folytatódnak az árverések.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
14:21

Kötelezettségszegések

Két kötelezettségszegési eljárás van Magyarország ellen migrációs témában. Mindkét témában Magyarország a december 24-i határidőig minden brüsszeli kérdésre válaszolni fog - mondta Lázár. A határvédelemben létrejött V4-es együttműködés évtizedes diplomáciai siker a miniszter szerint.

Origo
14:19

Migrációs helyzet

391 ezer ember lépte át illegálisan a magyar határt 2015-ben - közölte Lázár János, aki szerint a szerb-magyar határzár is sikeres volt, a horvát-magyar határon pedig nem is próbálkoztak az átjutással a migránsok a kerítés felépítése után.

Origo
14:18

Orbán még dolgozik

December 23-ig munkanapokat tart a kormány, Orbán Viktor holnap például Brüsszelbe utazik.

Origo
14:17

70 órát beszélt Lázár

Az eddigi Kormányinfókon összesen 70 órát beszélt Lázár János. Ez három nap folyamatos beszédet jelent. A miniszter felajánlotta, hogy akár összeülhetne az újságírókkal egy háromnapos hosszú hétvégére.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
14:15

Megjöttek

A kormányülés szünetében tartják a tájékoztatót.

Origo
14:11

A Híradóra várnak

Lázár János és Kovács Zoltán szokás szerint megvárják, hogy befejeződjön a Híradó az M1-en, ezért csúszik a 14:00-ra meghirdetett tájékoztató.

Origo
14:09

Az időpont sem megszokott

Általában csütörtökönként tartják a kormányülések utáni sajtótájékoztatót. A mai a ritka alkalmak egyike, amikor módosítottak ezen a rendszeren.

Origo
14:06

Új helyszínen

Az eddig megszokottól eltérően ezúttal a Parlament Vadásztermében tartják a Kormányinfót.

Origo
14:02

Rögtön kezdődik

14:00 elmúlt, de az eddigi gyakorlatnak megfelelően ezúttal is néhány perces késéssel kezdődik a Kormányinfó.

Origo
14:01

Járások fejlesztése

A közigazgatási struktúra újabb átalakítására, a járási hivatalok megerősítésére tett javaslat is a kormányülés napirendjére került. A döntésről is beszél majd Lázár János.

Origo
13:59

Földet földért

A migrációs kérdés mellett minden bizonnyal szóba kerül Lázár János sajtótájékoztatóján az Alkotmánybíróság döntése, ami szerint csak földvásárlásra lehet fordítani a földárverésekből származó állami bevételt.

Még több bejegyzés