Megszüntetné a fölösleges háttérintézményket a kormány

2016.01.21., 13:47
rendezés

Hetvenhárom minisztériumi háttérintézmény szűnhet meg, ezeknek az intézményeknek egy jelentős részére ugyanis nincs szükség. Lázár János a Kormányinfón arról is beszélt, hogy a kormány a taxisoknak ad igazat és tárgyal velük. Nincs napirenden újabb gázárcsökkentés, felújíthatják a HÉV-et és föld alá kerülhetnek a Nyugati pályaudvarra bevezető vasúti vágányok.

Origo
16:08

Véget ért a Kormányinfó

Véget ért a 37. Kormányinfó. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

Origo
16:07

Az MTVA nem keres pénzt

Lázár János elmondta, az MTVA-ra speciális szabályok vonatkoznak, mivel az nem egy kereskedelmi médium. Ez így helyes, mivel nem az a dolguk, hogy pénzt keressenek. 

Origo
16:04

Lázárt is érintette az átalakítás

Az oktatási rendszer átalakítása engem is személyesen érintett, mivel a feleségem pedagógus - mondta Lázár. 

Lázár János felesége is pedagógusForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Origo
16:03

A gyerekek a legfontosabbak

Minden tárgyalásnak a híve vagyok, amelyek a gyerekekről szólnak. Abban kell segíteni, hogy a gyerekek tudásszintje jobb legyen - tette hozzá. A kritikákat komolyan kell venni, és beszélni kell róluk. 

Origo
16:01

Mínuszból indult a Klik

Balog Zoltán javaslatokat fog tenni, hogy a Klik jobban működjön - mondta Lázár János. Közel 30 milliárdos mínuszból indult a Klik, mivel a korábbi önkormányzati tulajdonú intézmények ekkora adósággal érkeztek.  

Origo
15:58

Az állami cégeket is vizsgálják

Meg kell vizsgálni, hogy melyik állami cégre van szükség, és melyikre nincs - mondta Lázár János. Ez most nincs napirenden, hanem az államreform következő szakaszának lesz a része. 

Origo
15:55

Mikor jártak Moszkvában?

Lázár János elmondta, hogy tisztáznia kellene, hogy a Jobbik vezetői és Kovács Béla mikor járt Moszkvában, és kivel tárgyaltak. 

Origo
15:51

Lázár: Én is tájékozatlan vagyok

Én is tájékozatlan vagyok abban, hogy a magyar kormány mikor állt ki nyilvánosan a TTIP mellett - utalt Lázár János Colleen Bell szerdai kijelentésére. 

Origo
15:49

Üzemeltetési nehézségek

A magyar diákok teljesítménye az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott. Ennek a megváltoztatása érdekében folynak az átalakítások. Most üzemeltetési nehézségek vannak az oktatásban - mondta a miniszter. 

A magyar diákok teljesítménye romlikForrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson
Origo
15:46

Ismét bürokráciacsökkentés

Lázár János elmondta, a magyar pedagógusok még mindig nem annyit keresnek, mint amennyit kellene, de soha nem látott emelés volt az elmúlt években. Elismerem azt, hogy a Klikben vannak fölösleges bürokratikus szabályok, de ezeknek a felszámolása folyamatosan zajlik. Az államot lehet kritizálni azért, hogy a szükséges forrásokból miért nem tudja biztosítani a jó működést.  

Origo
15:41

Tiszta feltételek kellenek

Világos és tiszta feltételeinek kell lennie, hogy mi alapján hirdethetne ki terrorveszélyt a kormány, ez egy jogos elvárás, de nem ismerjük az ellenzék javaslatait - mondta Lázár. 

Origo
15:39

Lázár: Mérlegelni lehetett volna

Ami Röszkénél vagy a Keletinél történt, az fölvethette volna a terrorveszély bevezetésének mérlegelésének a lehetőségét - mondta a politikus. Lázár János elmondta, ha a Keletinél kikényszerítik a regisztrációt, akkor adott esetben találhattak volna veszélyes elemeket. A miniszter megérti az alkotmányos aggodalmakat a tervezet kapcsán, de új kihívások vannak. 

A röszkei események felvetették volna a terorveszély bevezetésének szükségességétForrás: Police.hu
Origo
15:35

Lázár: Erről nem tudok mit mondani

Miután nem voltam ott a Tarlós-Orbán találkozón, ezért nem tudok mit mondani arról, hogy Habony Árpád közvetített volna a felek között.  

Origo
15:34

Különféle életpályamodellek

Lázár János elmondta, nem lesz egységes közszolgálati életpályamodell. Külön lesz rendőri és katonai életpálya. 

Origo
15:32

Óriási esély

Óriási esély az ország számára a magyar orvosképzés nemzetközi elismertsége - mondta Lázár. Szigetváron Zrínyi Miklós emlékének állítunk majd emléket - közölte a miniszter.    

Origo
15:27

Lázár: Ez nem tabutéma

Nem tabutéma az Oroszországban lévő magyar műkincsek ügye, de azok visszaszerzése nem könnyű - mondta Lázár. Moszkvának 23 éve ugyanaz a véleménye.  

Origo
15:25

Paksról is tárgyal majd Orbán

Biztosan szóba kerül a Putyin-Orbán találkozón a paksi bővítés is - mondta Lázár János. 

Vlagyimir Putyin tavaly februárban járt BudapestenForrás: Facebook.com/orbanviktor/
Origo
15:23

Megyékre bontják le

Országos hatóságokat megyékre bontunk majd le, mivel a fővárosi minisztériumok megakadályozták a vidékre költözést - mondta a miniszter. Lázár János szerint a minisztériumok közigazgatásilag nem végrehajtó szervek. A kormányhivatali és a járási hivatali rendszer nagyban megkönnyíti a kormányzatnak a szakmapolitikai mozgásterét. 

Origo
15:20

Így változhatnak az intézmények

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is a kormányzat része lehet - mondta a miniszter. A rendészeti ágazat és a NAV nem lesz a kormányzat része, valamint az oktatási ágazatban sem lesz decentralizáció. 

Origo
15:17

Lázár felpörgetné a gazdaságot

A most leszerződött összeg Magyarország rendelkezésére áll 2021-ig - mondta Lázár. Azért szeretnénk a kifizetéseket felgyorsítani, hogy a magyar gazdaság újabb lendületet kapjon. Ez az utolsó nagy lehetőség, hogy a gazdaság húzó része legyen a közép-európai régiónak. 

Origo
15:14

Felújíthatják a HÉV-et

Az egész HÉV-rendszer felújítása jöhet, de újabb vonalak is lehetnek, de nem érdemes ennyire előreszaladni - mondta Lázár János. A Déli pályaudvar helyén egy közpark jöhet létre - tette hozzá. 

Felújíthatják a HÉV-vonalakatForrás: MTI/Jászai Csaba
Origo
15:12

Nem jöttek Uberrel

A kormánytagok közül senki sem jött Uberrel a szerdai ülésre, míg a fiatalabb munkatársaik azt használják. 

Origo
15:09

Nincs még bizonyíték

Eddig még senki sem tudott bizonyítani semmit a Farkas Flórián körüli ügyekből - mondta Lázár. Szerinte Farkas lemondása nem jelenti azt, hogy a kormány romapolitikája megbukott - mondta a politikus. 

Origo
15:08

Nem lehet működési hiány

Nem lehet működési hiány egy minisztérium működésében - mondta a miniszter. Ha 3200 önkormányzat tud így működni, akkor a minisztériumok is. Fejlesztési hiány lehet, működési hiány nem lehet - tette hozzá Lázár János.   

Origo
15:06

Lázár: Rájuk nincsen szükség

A minisztériumi háttérintézmények egy jelentős részére nincsen szükség - mondta Lázár János. Az OEP és a nyugdíjbiztosítás esetében nem szükséges a központosítás, hanem a feladataikat át lehetne csoportosítani - mondta a politikus. Jogutóddal szűnhetnek meg a háttérintézmények. A minisztériumok a korábbi háttérintézményük bérjuttatásának 80 százalékát kaphatják meg, ez egy fair javaslat - mondta Lázár.  

Origo
15:02

Most nem lesz gázárcsökkentés

Nincs a tervben egy újabb gázárcsökkentés - mondta Lázár János. Nincs napirenden Czunyiné Bertalan Judit felmentése - mondta a miniszter. 

Czunyiné marad államtitkárFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
15:00

A negatív listán lévők is kaphatnak 10 milliót

Akik a negatív adóslistán vannak, azok is hozzájuthatnak a 10 milliós támogatáshoz - mondta Lázár János. Azt kell tisztázni, hogy akik hosszú évek óta közfoglalkoztatottak, azoknál a munkavégzés idejét hogyan számítsuk ki. 

Origo
14:57

Nem lesznek nemzeti italboltok

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség a versenyt fogja erősíteni - mondta a miniszter. A korábbi lakás-takarékpénztári befizetések pénzügyi megtakarítássá alakultak. Nem lesznek nemzeti italboltok Magyarországon. 

Origo
14:54

12 milliárddal tartozik a főváros

Tarlós István és Seszták Miklós nagyon jó hangulatú megbeszélést tartott - mondta Lázár. Eldőlt, hogy a kormány látja el az agglomerációs közlekedést. A HÉV kérdésében is eldőlt, hogy átkerül a magyar államhoz, majd összevonják a MÁV-val. Lázár elárulta, hogy 12 milliárd forinttal tartozik a MÁV-nak Budapest. 

Origo
14:52

Új Városliget

Lázár János azt javasolja, hogy a Nyugati pályaudvar mögötti vágányok kerüljenek a föld alá. A sínek helyén pedig egy Liget 2 jönne létre - tette hozzá. Így a zöldterület nagysága jelentősen növekedne, akár egymillió fa ültetésével.

A Nyugati Pályaudvar mögött lehet az új Városliget?Fotó: Bielik István - Origo
Origo
14:50

30 százalékkal drágulhat az áram

A politikai ellenfelek számára a bizonytalanság fenntartása a legfontosabb a paksi erőmű körül - mondta Lázár János. Nemzetközi pénzügyi szervezetek mondják, hogy az új atomerőművi kapacitás nélkül 30 százalékkal drágulhat az áram.  

Origo
14:48

Bírósághoz fordulhat a kormány

Lázár János elmondta, ha az EB megkérdőjelezi a magyar kormány Kínával és Oroszországgal kötött szerződéseit, az szembe megy az unió alapszerződésével. Éppen ezért bíróságra fogunk menni ezekben a kérdésekben, ha számunkra negatív bizottsági döntés születik - mondta a miniszter. 

Origo
14:47

Sok helyen nincs tender

Elfogadom azokat az ellenzéki fölvetéseket, hogy transzparens módon épüljön a paksi atomerőmű - mondta Lázár. A világon ma majdnem mindegyik atomerőmű tendereztetés nélkül épül. Tegnapig válaszoltunk a brüsszeli felvetésekre.

Origo
14:45

Lázár: Mindenkivel tárgyalunk

Minden legálisan működő taxissal hajlandóak vagyunk tárgyalni - mondta Lázár. 

Taxisdemonstráció az Uber ellenFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
14:36

Jó épületeket akar a kormány

A csok korábbi rendeleteinek a megváltoztatása egy egységesítési folyamat része - mondta a miniszter. Az építési szabályokat rendezni kell, mivel jó minőségű épületeket szeretnénk. 

Origo
14:32

Új Tisza-híd épülhet

A kormány támogatja a déli Tisza-híd megépítését - mondta Lázár, aki szerint Szeged megérdemli az új hidat.  

Origo
14:31

Brüsszelben a kvóta elleni petíció

A kötelező kvóta elleni indítványt benyújtottuk Brüsszelnek - mondta Lázár. 

Egy támogató aláírja a kötelező betelepítési kvóta elleni petíciótForrás: MTI/Bodnár Boglárka
Origo
14:30

Román határzár: a kormány felkészült

A kormány felkészült a magyar-román határ lezárására, ha ez szükséges - mondta a miniszter. Nem akarjuk Romániát nehéz helyzetbe hozni - tette hozzá.  

Origo
14:28

Lázár: Várjuk az ellenzék javaslatait

Várjuk a javaslatait az ellenzéknek az alaptörvény-módosítással kapcsolatban - jelentette ki Lázár János. Az országot meg kell védeni - mondta Kovács Zoltán. A kérdés, hogyan tudjuk megoldani a problémát - tette hozzá Lázár János. 

Origo
14:26

A feladatok nem szűnnek meg

Nem születtek döntések a kormányzati háttérintézmények konkrét átszervezéséről. Persze egy háttérintézmény megszüntetése nem jelenti a feladatok megszűnését - mondta Lázár. A minisztériumok 80 százalékos bérarányban vegyék át a háttérintézmények feladatát, ez az egyik javaslatom - mondta Lázár.  

Origo
14:24

Kezdődnek a kérdések

Jönnek a kérdések.

Origo
14:23

Ennyi gáz van a tárolókban

2,5 milliárd köbméternyi gáz van a hazai földgáztárolókban - jelentette be Lázár János.  

Origo
14:22

Műkincsek

Lázár János elmondta, a Batthyány-Strattman családnak visszajutatott kép mindenképpen Magyarországon marad. Jelentős a magyar állam tulajdonában lévő olyan műkincsek száma, amelyek nem jogszerűen vannak az állam tulajdonában - mondta Lázár. 

Id. Pieter Bruegel Keresztelő Szent János prédikációja című képét kiadhatják az örökösöknekForrás: Wikimedia Commons
Origo
14:18

Lázár: Egy huncut fillér sem jött

Amit Brüsszel ígért tavaly, abból egy huncut fillér sem érkezett - mondta Lázár a bevándorlásról. A miniszter arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy támogassák az alaptörvény módosítását.  

Origo
14:17

Konzultáció

A kormány folyamatosan konzultál az uniós tagországokkal az Uber ügyéről. A tárgyalások eredménye lehet, hogy tisztább viszonyok lesznek a piacon. 

Origo
14:15

Lázár: Nyugodjanak meg a taxisok

Mindenképpen nyugodjanak meg a taxisok - mondta Lázár, aki arról is beszámolt, hogy az államtitkárok közül a fiatalabbak Uberrel járnak. Lázár megkérte a taxisokat, hogy menjenek haza.  A taxisoknak azért van szükségük segítségre, mivel az állam szabályozza ezt a piacot. Ezért a szabályozásért cserébe joggal várnak védelmet. 

A kormány arra kérte a taxisokat, hogy nyugodjanak meg, és menjenek hazaFotó: Polyak Attila - Origo
Origo
14:13

Döntés február 10-én

A járási- és kormányhivatalokban vizsgálják felül először a feladatokat. A kormány a háttérintézmények sorsáról február 10-én hoz majd döntést. 

Origo
14:11

Célkeresztben a háttérintézmények

Az államigazgatás helyzetéről Lázár azt mondta, bürokráciacsökkentés nélkül nincsen gazdasági növekedés. Ez természetesen a bürokraták csökkentését is jelenti. A kormány 73 háttérintézmény esetében tartja elképzelhetőnek az összevonást és a megszüntetést. Ebben a rendszerben 50 ezer ember dolgozik. 

Origo
14:08

Így segítenek a közmunkásoknak

Külterületi és zártkerti építkezésekhez is igénybe lehet venni a csokot, és lehet építeni házat - mondta Lázár. Aki közhasznú munkás, annak reálisan arra van lehetősége, hogy felújításhoz vagy használt lakáshoz tud forrásokat igénybe venni. 

A közmunkásoknak is segíteni akarnakForrás: MTI/Balázs Attila
Origo
14:06

Egyeztetés az építésztársadalommal

A kormány folyamatosan tárgyal az építésztársadalommal, közel a megegyezés - mondta Lázár János. A miniszter beszámolt arról, hogy módosulni fog az összkomfortos lakás fogalma attól függően, hogy mennyire van kiépítve víz-és csatornahálózat. A kormány kész támogatni a nagyvárosi tetőbeépítéseket is - mondta a politikus. 

Origo
14:03

Lázár: Ez nem szociális intézkedés

A kormány nagy valószínűséggel eltörli a 30 milliós felső határt az ingatlanok értékénél - mondta Lázár János. A kormány a csokkal nem egy szociális intézkedést vezet be. 

Két új rendelet készül a csokhozForrás: Ingatlan.com
Origo
14:02

Csok: új rendelet jön

A kormány február 3-án két új kormányrendeletben foglalja majd össze a csokkal kapcsolatos szabályokat, amiben már a változtatások is benne lesznek - mondta Lázár János. Egy rendelet lesz a használt lakáshoz jutás feltételeiről, míg egy másik az új lakáshoz jutásról. 

Origo
14:00

130 ezer hektárt árvereztek el

170 milliárd forint bevétele van eddig a magyar államnak a földárverésekből. Mintegy 10 ezren vásároltak 130 ezer hektárt - mondta a miniszter. 

Origo
13:58

Márciusban folytatódnak az árverések

Február 1-jétől függesztik ki azokat a földeket, amiket korábban nem árvereztek el, március 1-15. között a járási hivatalokban folyatódik az árverés - jelentette be Lázár János. Összesen 18 külföldi vásárolt földet. Köztük nincsenek kettős állampolgárok, de hosszú évtizedek óta Magyarországon élnek - mondta a miniszter.

Origo
13:56

Bajban a tejtermelők

Ha a jelenlegi tejfelvásárlási árak maradnak, akkor rengetegen fel fogják adni a gazdálkodást - mondta a miniszter. Egy-egy liter tejen akár 20-30 forintos veszteség is keletkezik,  ami számos gazda számára súlyos probléma. A kormány kész lépéseket tenni a helyzet javítására. 

A kormány keresi a lehetőséget, hogyan tudna segíteni a tejtermelőknekForrás: AFP
Origo
13:54

4500 milliárd forint

Jelen pillanatban 4500 milliárdnyi uniós pályázat van kiírva, 2019-ig az összes uniós pályázati pénzt ki fogjuk fizetni - közölte a Miniszterelnökség vezetője. 

Origo
13:54

4500 milliárd forint

Jelen pillanatban 4500 milliárdnyi uniós pályázat van kiírva, 2019-ig az összes uniós pályázati pénzt ki fogjuk fizetni - közölte a Miniszterelnökség vezetője. 

Origo
13:53

Nagy sikerről beszélt Lázár

Magyarország a legsikeresebben zárja a mögöttünk hagyott uniós fejlesztési ciklust a közép-európai régióban - mondta a miniszter. Lázár szerint a forrásokban a 106 százalékos arányt sikerült elérni. 

Origo
13:52

Magyar-szlovén közös kormányülés

Lázár János elmondta, a külügyminiszter tájékoztatása szerint pénteken a magyar és szlovén kormány együttes ülést tart. Az ülés legfőbb témája a bevándorlási krízis lesz. Új szakaszba léphetnek a magyar-szlovén kapcsolatok.   

Origo
13:50

Erről tárgyalt a kormány

Szijjártó Péter részletesen beszámolt a legfrissebb brüsszeli fejleményekről - mondta Lázár János. A kormány tárgyalt a Földet a gazdáknak programról, a brüsszeli kötelezettségszegési eljárásokról, az otthonteremtési programról, az állami tisztviselői kar felállításáról, a 2007-13-as fejlesztési időszakról. Seszták Miklós elmondta az élményeit a főváros-kormány tárgyalásról - mondta Lázár. 

Lázár János 37. alkalommal állt az újságírók eléForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Origo
13:46

Kezdődik

Kezdődik a Kormányinfó. 

Origo
13:37

Késés

Már több mint ötperces csúszásban van a Kormányinfó. 

Origo
13:31

Lassan kezdődik

Lassan kezdődik a 37. Kormányinfó. Az újságírók már a helyükön vannak. 

Origo
11:52

Eddig 36 Kormányinfó volt

Az eddigi 36 Kormányinfóról itt olvashatnak

Origo
11:50

Mi lesz a taxisokkal?

Péntek éjfélig maradnak a taxisok Budapest belvárosában, sávlezárással tiltakozva az Uber ellen. Megkérdezzük, hogyan kívánják rendezni ezt az ügyet a taxisokkal, mivel a kormányzati kérés ellenére az utcán maradtak.  

Rendőr irányítja a forgalmat a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út és Andrássy út kereszteződésében, ahol a taxisok január 18-a reggel óta akadályozzák a forgalmat az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozvaForrás: MTI/Balogh Zoltán
Origo
11:48

Nem lesz referendum

A Kúria szerdán elkaszálta az olimpiarendezést megtámadó népszavazási kezdeményezést. Megkérdezzük Lázár Jánost, hogyan szavazhatnánk mégis az olimpiáról.  

Egyelőre biztosan nem lesz népszavazás a budapesti olimpiárólForrás: MTI/Róka László
Még több bejegyzés