Hetvenhárom minisztériumi háttérintézmény szűnhet meg, ezeknek az intézményeknek egy jelentős részére ugyanis nincs szükség. Lázár János a Kormányinfón arról is beszélt, hogy a kormány a taxisoknak ad igazat és tárgyal velük. Nincs napirenden újabb gázárcsökkentés, felújíthatják a HÉV-et és föld alá kerülhetnek a Nyugati pályaudvarra bevezető vasúti vágányok.

16:08
Véget ért a Kormányinfó

Véget ért a 37. Kormányinfó. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk. 

16:07
Az MTVA nem keres pénzt

Lázár János elmondta, az MTVA-ra speciális szabályok vonatkoznak, mivel az nem egy kereskedelmi médium. Ez így helyes, mivel nem az a dolguk, hogy pénzt keressenek. 

16:04
Lázárt is érintette az átalakítás

Az oktatási rendszer átalakítása engem is személyesen érintett, mivel a feleségem pedagógus - mondta Lázár. 

Lázár János felesége is pedagógusForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
16:03
A gyerekek a legfontosabbak

Minden tárgyalásnak a híve vagyok, amelyek a gyerekekről szólnak. Abban kell segíteni, hogy a gyerekek tudásszintje jobb legyen - tette hozzá. A kritikákat komolyan kell venni, és beszélni kell róluk. 

16:01
Mínuszból indult a Klik

Balog Zoltán javaslatokat fog tenni, hogy a Klik jobban működjön - mondta Lázár János. Közel 30 milliárdos mínuszból indult a Klik, mivel a korábbi önkormányzati tulajdonú intézmények ekkora adósággal érkeztek.  

15:58
Az állami cégeket is vizsgálják

Meg kell vizsgálni, hogy melyik állami cégre van szükség, és melyikre nincs - mondta Lázár János. Ez most nincs napirenden, hanem az államreform következő szakaszának lesz a része. 

15:55
Mikor jártak Moszkvában?

Lázár János elmondta, hogy tisztáznia kellene, hogy a Jobbik vezetői és Kovács Béla mikor járt Moszkvában, és kivel tárgyaltak. 

15:51
Lázár: Én is tájékozatlan vagyok

Én is tájékozatlan vagyok abban, hogy a magyar kormány mikor állt ki nyilvánosan a TTIP mellett - utalt Lázár János Colleen Bell szerdai kijelentésére. 

15:49
Üzemeltetési nehézségek

A magyar diákok teljesítménye az utóbbi tíz évben folyamatosan romlott. Ennek a megváltoztatása érdekében folynak az átalakítások. Most üzemeltetési nehézségek vannak az oktatásban - mondta a miniszter. 

A magyar diákok teljesítménye romlikForrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson
15:46
Ismét bürokráciacsökkentés

Lázár János elmondta, a magyar pedagógusok még mindig nem annyit keresnek, mint amennyit kellene, de soha nem látott emelés volt az elmúlt években. Elismerem azt, hogy a Klikben vannak fölösleges bürokratikus szabályok, de ezeknek a felszámolása folyamatosan zajlik. Az államot lehet kritizálni azért, hogy a szükséges forrásokból miért nem tudja biztosítani a jó működést.  

15:41
Tiszta feltételek kellenek

Világos és tiszta feltételeinek kell lennie, hogy mi alapján hirdethetne ki terrorveszélyt a kormány, ez egy jogos elvárás, de nem ismerjük az ellenzék javaslatait - mondta Lázár. 

15:39
Lázár: Mérlegelni lehetett volna

Ami Röszkénél vagy a Keletinél történt, az fölvethette volna a terrorveszély bevezetésének mérlegelésének a lehetőségét - mondta a politikus. Lázár János elmondta, ha a Keletinél kikényszerítik a regisztrációt, akkor adott esetben találhattak volna veszélyes elemeket. A miniszter megérti az alkotmányos aggodalmakat a tervezet kapcsán, de új kihívások vannak. 

A röszkei események felvetették volna a terorveszély bevezetésének szükségességétForrás: Police.hu
15:35
Lázár: Erről nem tudok mit mondani

Miután nem voltam ott a Tarlós-Orbán találkozón, ezért nem tudok mit mondani arról, hogy Habony Árpád közvetített volna a felek között.  

15:34
Különféle életpályamodellek

Lázár János elmondta, nem lesz egységes közszolgálati életpályamodell. Külön lesz rendőri és katonai életpálya. 

15:32
Óriási esély

Óriási esély az ország számára a magyar orvosképzés nemzetközi elismertsége - mondta Lázár. Szigetváron Zrínyi Miklós emlékének állítunk majd emléket - közölte a miniszter.    

15:27
Lázár: Ez nem tabutéma

Nem tabutéma az Oroszországban lévő magyar műkincsek ügye, de azok visszaszerzése nem könnyű - mondta Lázár. Moszkvának 23 éve ugyanaz a véleménye.  

15:25
Paksról is tárgyal majd Orbán

Biztosan szóba kerül a Putyin-Orbán találkozón a paksi bővítés is - mondta Lázár János. 

Vlagyimir Putyin tavaly februárban járt BudapestenForrás: Facebook.com/orbanviktor/
15:23
Megyékre bontják le

Országos hatóságokat megyékre bontunk majd le, mivel a fővárosi minisztériumok megakadályozták a vidékre költözést - mondta a miniszter. Lázár János szerint a minisztériumok közigazgatásilag nem végrehajtó szervek. A kormányhivatali és a járási hivatali rendszer nagyban megkönnyíti a kormányzatnak a szakmapolitikai mozgásterét. 

15:20
Így változhatnak az intézmények

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is a kormányzat része lehet - mondta a miniszter. A rendészeti ágazat és a NAV nem lesz a kormányzat része, valamint az oktatási ágazatban sem lesz decentralizáció. 

15:17
Lázár felpörgetné a gazdaságot

A most leszerződött összeg Magyarország rendelkezésére áll 2021-ig - mondta Lázár. Azért szeretnénk a kifizetéseket felgyorsítani, hogy a magyar gazdaság újabb lendületet kapjon. Ez az utolsó nagy lehetőség, hogy a gazdaság húzó része legyen a közép-európai régiónak. 

14