Tarlós: Ez bunkó paraszt dolog

2016.01.22., 11:00
rendezés

Újra Budapestinfó Tarlós Istvánnal. Ha a főpolgármester kiáll, kikerülhetetlen a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozásának kérdése éppúgy, mint a taxisok kontra Uber vita. Talán azt is elárulja végre Tarlós, mit gondol a Mahir Cityposter és a főváros közötti oszlopháborúról. 

Origo
12:58

Véget ért a Budapestinfó

Ha lesz komoly fejlemény a fővárosi közösségi közlekedés ügyében, akkor nem kizárt, hogy rendkívüli közgyűlési ülést hív össze - búcsúzott Tarlós. 

Origo
12:51

Dugódíjat hall, de nem arra gondol

A dugódíjhoz kapcsolódóan felmerült havi 5000 forintos Budapest-matrica kapcsán Tarlós megjegyezte: a dugódíj kifejezés hallatán mindig elfogja a röhögés, mert egészen másra gondol mindig.

Origo
12:46

Mi a közös Habonyban és Nixonban?

A főpolgármester régóta, 2006 óta ismeri Habony Árpádot, aki "mint Habony Árpád" segített neki az egyeztetésben a BKV-ügyben. A részletekről Tarlós nem kívánt beszélni, mondván: arról sem számol be a sajtónak, hogy este tíz óra után miről beszélget a feleségével. 

Habony Árpád Habony Árpádként beszélgetett a főpolgármesterrelForrás: Origo

Nincs közös vállalkozásunk, nem lakunk együtt, engem ő még sose bántott, én se őt, utasításokat sem adunk egymásnak - mondta Habonyról Tarlós. 

Nixon elnök itt éppen Elvis Presley-velForrás: AFP

Úgy kéri számon rajta a sajtó a beszélgetéseiket, mintha annak idején Nixon elnök titokban elment volna tárgyalni Kínával, és utána nem mondott volna róla semmit - hozott egy hasonlatot a főpolgármester. 

Origo
12:42

Február 17-ig van idő

Február 17-ig, a közgyűlés üléséig el kell készülnie az állam és a főváros közötti megállapodásnak - mondta Tarlós, aki megjegyezte, ha az agglomerációs közlekedés visszavétele csúszna, akkor meghitelezi a főváros a költségeket, de ezt be fogja hajtani majd az államon.

Origo
12:39

Tarlós nem egy notórius hazudozó

Nem vagyok egy notórius hazudozó, így ha tudnám, biztos elmondanám, hogy mennyivel emelkedhet annak az utazásnak az ára, ami tartalmazza majd az agglomeráción kívülre menő HÉV-ek használatát is - mondta Tarlós egy kérdésre válaszolva. 

Origo
12:36

Egyelőre nem lesz viteldíjemelés

Egyelőre nem akar viteldíjemelést a főpolgármester a közösségi közlekedés területén, de azt nem tudja megígérni, hogy az agglomerációs közlekedés állami visszavétele után ilyen nem lesz, ahogy azt sem tudja megígérni, hogy soha többet nem drágulnak majd a jegyek és a bérletek.

Utasok vásárolnak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jegy- és bérletkiadó automatáinálForrás: MTI/Mohai Balázs
Origo
12:33

Hetven fillérből a Római fürdőig

Szükségszerű lesz az állammal a bérletekről is tárgyalni, ha a HÉV visszavétele megtörténik - mondta Tarlós, aki szerint lesz nyilván egy olyan jegy vagy bérlet, amelyik jó a HÉV-re is, és egy olyan, amivel arra nem lehet felszállni.

A főpolgármester arról is anekdotázott ennek kapcsán, hogy gyerekkorában még 70 fillérből lehetett utazni a HÉV-en a Római fürdőig. 

Origo
12:30

Lehet, hogy tulajdont nem kap az állam

A későbbi fejlesztések finanszírozását a fenntartónak, tulajdonosnak kell majd biztosítania azokon a területeken, amelyeket az állam visszavesz a fővárostól - utalt Tarlós például a HÉV-ek átadásánál a tervezett fejlesztésekre.

Tarlós Istvánnak vannak még módosító javaslatai a megállapodáshozForrás: MTI/Máthé Zoltán

Persze nem biztos, hogy tulajdonba kell adni az államnak a HÉV-eket, lehet, hogy jobb lenne, ha csak használatba adná a főváros, a főpolgármester legalábbis fel kívánja vetni ezt a tárgyalásokon.  

Origo
12:25

Nem mindegy, hogy át- vagy vissza!

Nem átveszi az állam az agglomerációs közlekedés feladatait, hanem visszaveszi - emelte ki a különbséget a főpolgármester, aki szerint azért visszavételről lehet csak beszélni, mert korábban ez állami feladat volt, most csak visszakerül oda. 

Origo
12:24

A fővárost nem keresték az uberesek

Sem a fővárost, sem a főpolgármestert nem kereste eddig az Uber - mondta egy kérdésre Tarlós, aki ennek azért is örül, mert szerinte nem a főváros van most lépéskényszerben, hanem a kormány módosítja majd a vonatkozó rendeleteit, amihez később a fővárosnak persze hozzá kell igazítania a saját taxirendeletét. 

Az uberesek még nem keresték a fővárostForrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck
Origo
12:21

150 dolgozónak mennie kell a BKK-tól

Körülbelül 150 embert bocsátana el a BKK-tól a főpolgármester, szerinte az a lényeg, hogy a forgalomszervezés és a fejlesztési területek továbbra is működjenek. Szerinte a jelenleg ezerfős cég túl nagy létszámú.

Origo
12:17

Nem tudni, lesz-e még választás

Lesz-e egyáltalán a jövőben önkormányzati választás? - kapta a kérdést Tarlós. Azt válaszolta, biztos lesz közigazgatási változás, egyfajta reform, de hogy ennek lesz-e ilyen következménye, azt még nem tudni.

Annyit mondott, hogy a kétszintű közigazgatási rendszer Budapesten nem jó, de akkor is így marad várhatóan 2019-ig.

Origo
12:15

Felfordulást hoz majd az olimpia

Szeretem a küzdősportokat, de 2016-ban arról beszélni, hogy 2024-re milyen hatalmi harcok lehetségesek, az naivitás - mondta Tarlós az esetleges háttérben folyó hatalmi harcokra vonatkozó kérdésre válaszolva.

A 2024-re esedékes esetleges olimpiáig még két választás lesz, és hogy ő kétszer nem indul még újra, a szinte biztos, ezért nem ő nyitja meg a játékokat, ha lesznek is - mondta Tarlós. Hozzátette: ha lesz olimpia, akkor felfordulás lesz, de ez csak pár hétig tart, és mindenhol máshol is így van.

Origo
12:09

Tarlós akkorát ugrott, mint egy kenguru

Vannak, akik szerint ő az egyedüli ember, aki még teletextet olvas a televízión - ismerte el Tarlós, aki azt mondta, akkorát ugrott, mint egy kenguru, amikor a teletexten azt olvasta, hogy nem készül el a 3-as metró felújítása a vizes vb-re.

17 kilométernyi metrót kell felújítaniForrás: MTI/Jászai Csaba

Szerinte senki nem ígérte, hogy teljesen befejeződik a rekonstrukció a vizes vb-re, hiszen egy év alatt 17 kilométernyi metrót képtelenség felújítani. "Kétszer félrenyeltem a málnaszörpöt, amikor ezt olvastam" - mondta. 

Origo
12:03

Vannak még gondok

Ha az állam átveszi az összes HÉV-vonalat, azzal átveszik a csepeli HÉV-et is, ami viszont nem megy ki az agglomerációba, így ez is egy olyan technikai probléma, amire még megoldást kell keresni - sorolta a főpolgármester egy kérdésre válaszolva.

Szerinte mindegy, hogy a technikai részletek egyeztetésére mennyi idő megy el, kettő vagy hat hónap, az viszont nagyon fontos, hogy februárra az alapmegoldásban egyezségre kell jutni, mert utána még a közgyűlésnek is meg kell ezt szavazni, majd ez alapján kell tervezni az idei költségvetést. 

A főpolgármester sajtótájékoztatója a VárosházánForrás: MTI/Máthé Zoltán
Origo
12:00

Jönnek a kérdések

Most jönnek a kérdések.

Origo
12:00

Biztatóak a kilátások

Jól állunk, biztatóak a kilátások: május környékén átadják a teljes fonódó villamoshálózatot - mondta Tarlós, aki rendkívül hasznosnak tartja a beruházást.

Fonódó villamos próbajárata a Kolosy térenForrás: Origo
Origo
11:56

Tízmilliárdokat veszített a főváros a rezsicsökkentésen

Hasznos dolog, bátor és jó lépés a rezsicsökkentés, ám ennek vannak nemkívánatos hatásai is - mondta Tarlós, utalva arra, hogy az állami rezsicsökkentés miatt gyakorlatilag elolvadt a fővárosi közműcégek profitja.

Budapest nem járt jól ezzelOrigo

Tarlós szerint a fővárosi közszolgáltató cégeket 2010 óta mintegy 55 milliárd forint veszteség érte emiatt. A főpolgármester szerint támogatandó politikailag a rezsicsökkentés, de szívesen venné, ha a főváros cégeit emiatt valahogy kompenzálnák. 

Origo
11:52

Elvehetik a 65 év felettiek ingyenes utazását

Megkérdőjelezhető, hogy teljesen díjmentes a 65 év felettiek utazása - mondta még Tarlós. A kenyeret, a tejet, a parizert sem kapjuk ingyen, én is 65 év feletti vagyok - tette hozzá.

Nem lenne teljesen ingyen a 65 év felettiek utazásaFotó: Polyák Attila - Origo

Ehhez a kormány egyetértése is kell - emlékeztetett, hozzátéve, hogy a 6 éven aluli gyerekek ingyenes utazásához nem nyúlna.

Origo
11:48

A BKV-tól is kirúghatnak 200 embert

A BKV 200 fős létszámcsökkentésben gondolkodik - árulta el a főpolgármester. Azt mondta, ez legfeljebb 4-500 millió forint megtakarítás lehet éves szinten, semmiképp nem milliárdok.

Origo
11:46

Létszámleépítés a BKK-nál

Jelentős létszámleépítés lehet a Budapesti Közlekedési Központnál (BKK), ha a feladatok és a tevékenységek átrendeződnek - mondta Tarlós, aki szerint a BKK-nak projektszervező és forgalomszervező cégnek kell lennie, nem felduzzasztott vállalatnak, ami korábban sem volt Tarlós ínyére.

Tarlós István sajtótájékoztatót tart a VárosházánForrás: MTI/Máthé Zoltán
Origo
11:45

Szombaton tárgyalnak Sesztákkal

Szombaton tárgyal újra a főpolgármester Seszták Miklós fejlesztési miniszterrel - derült ki. Tarlós szerint a főváros idei költségvetésének februári tervezéséig meg kell egyezni az állammal a közösségi közlekedés finanszírozásának még nyitott kérdéseiről és az agglomerációs közlekedés feltételeiről. 

Az utasoknak semmi bajuk nem lesz, mert nem fognak érezni ebből az egészből semmit  - mondta Tarlós. 

Origo
11:42

Százmilliárdos teher a HÉV

A HÉV-ek átadása is problémás lehet - sorolta Tarlós, megjegyezve: támogatja az átadást a költségek csökkentése érdekében és azért is, mert pár éven belül sok pénzért fel kell újítani a pályaszakaszokat, a biztonsági berendezéseket és a járműveket is, aminek 60-100 milliárdos költségét a főváros képtelen finanszírozni.

Mint arról az Origo is beszámolt, a HÉV lehet az új 3-as metró.

A H6-os HÉV kisiklott szerelvényének visszaemelése Dunaharasztinál január 6-ánForrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az ellenzéki kijelentésekre reagálva megjegyezte: a HÉV-ek átadása nem okoz vagyonvesztést a fővárosnak, nem valósul meg hűtlen kezelés, mert közösségi tulajdon a fővárosi és az állami tulajdon is - mondta. Tarlós szerint ugyanez volt a helyzet a fővárosi kórházak átadásánál is, és ezt már akkor sem tudta megértetni az MSZP-s Horváth Csabával. 

Origo
11:37

A buszok maradhatnának a fővárosnál

A legegyszerűbb lenne, ha az agglomerációs buszközlekedést úgy oldanák meg, hogy a főváros továbbra is végigviszi a buszjáratokat, és az állam kifizeti a költséget - javasolta Tarlós.

Szerinte ugyanis az technikailag nehéz, hogy egy 20 kilométeres útvonalból 17-et a főváros fizet és üzemeltet a városhatárig, onnan pedig 3 kilométert az állam. 

Origo
11:35

Tarlós Orbánra hivatkozik

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában is megerősítette, hogy az agglomerációs közlekedés biztosítása állami feladat, amivel az államnak, nem pedig a fővárosnak kell megbirkóznia - emlékeztetett Tarlós.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió stúdiójábanForrás: MTI/Máthé Zoltán
Origo
11:33

Egy fillérrel sem tartoznak

A Lázár által emlegetett MÁV-os tartozást magyarázva Tarlós emlékezetett a főváros és a MÁV, illetve a Volánbusz közötti megállapodásra a Budapest-bérletekkel összefüggésben. Eszerint van fizetési kötelezettsége a fővárosnak a két szolgáltató felé, de ezt 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben is pontosan folyósította a főváros. 

Egy huncut fillérrel nem tartozik a főváros sem a minisztériumnak, sem a MÁV-Startnak, sem a Volánnak  - mondta Tarlós.

A tartozást Tarlós szerint talán egy későbbi, a minisztérium és a cégek közötti viszonyt befolyásoló törvénymódosításra hivatkozva állíthatják, de az összeg akkor sem stimmel, másrészt ez a változás az előbb említett háromoldalú megállapodást a főpolgármester szerint nem befolyásolja. 

Origo
11:29

Zéró tolerancia az uberesekkel

Miközben a főpolgármester a Budapestinfón a taxisokról és az uberesekről beszélt, Tállai András miniszterhelyettes, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár egy másik sajtótájékoztatón közölte, hogy a kormány mostantól zéró toleranciát hirdet az Uber sofőrjeivel szemben, legalábbis adózás tekintetében.

A NAV tájékoztatót jelentet meg, amely egyértelműen leírja mi a teendője egy Uber-sofőrnekFotó: Polyák Attila - Origo

 A NAV állítólag ki is kérte az Ubertől azok nevét, akik náluk személyszállítási tevékenységet végeznek.  

Origo
11:27

Szóba került Lázár János is

Az a bizonytalan érzése Tarlósnak, hogy a közvélemény még a végén elhiszi, amit Lázár János miniszter állított a csütörtöki Kormányinfón, hogy állítólag a főváros tartozik 12 milliárd forinttal a MÁV-nak, mert ez így nem igaz.

Origo
11:25

Módosítják a taxirendeletet

Az biztos, hogy módosítani fogja a főváros a taxirendeletet, ez indokolt is - állapította meg Tarlós.

Kitért arra is, hogy amikor a múlt héten a taxisokkal tárgyalt, ők azt követelték, hogy tiltsák be az Ubert. Erre azonban se jogunk, se lehetőségünk - mondta. 

Nem ígérhette, hogy lekapcsolja az Ubert, mert ennyi erővel azt is ígérhette volna, hogy megtanítja a taxisokat repülni - tette hozzá. 

Origo
11:23

Nem érti Juhász szerepét

Nem érti Tarlós, hogy milyen szerepet kíván betölteni a taxisvitában és a kormánnyal való egyeztetésben az Együtt politikusa, Juhász Péter, aki se országgyűlési, se fővárosi közgyűlési képviselő. Ez nem Juhász Péter kritikája - jegyezte meg. 

Tarlós szerint az sem mindig világos, hogy ki képviseli legitim módon a taxisokat, és ki nem. 

Origo
11:21

Van, amiben a taxisoknak sincs igazuk

Abban viszont nincs igazuk a taxisoknak, hogy a jelenlegi taxirendelet az ő bevonásuk nélkül íródott, mert számtalanszor egyeztettek - mondta Tarlós.

Uber-ellenes taxistüntetés Budapesten - nincs mindenben igazukFotó: Polyák Attila - Origo

Emlékeztetett arra is, hogy amikor a rendeletet alkották, az Uber még sehol nem volt, másrészt annak idején éppen a taxisok követelték, hogy rögzítsék a rendeletben a fix tarifát, amivel állítása szerint nem is értett teljesen egyet a főpolgármester.

Origo
11:17

Az uberesek nem fizetnek adót?

Igyekszik tisztázni a taxisügyet Tarlós, mert szerinte sok kusza dolog van ebben a témában. Abban szerinte a taxisoknak igazuk van, és ezért a miniszterelnökkel együtt az adófizető taxisok pártján áll, miközben ismeretei szerint az uberesek "nem fizetnek se adót, se járulékokat rendesen".

Tarlós megérti a taxisokatForrás: MTI/Balogh Zoltán
Origo
11:14

Örüljön Horváth, hogy nem jelenti fel

Azzal riogatni, amivel az MSZP-s Horváth Csaba, hogy nem lesz közvilágítás a fővárosban vagy más közszolgáltatás, az már-már büntetőjogi kategória - állapította meg a főpolgármester, hozzátéve, nem jelenti fel ezért a szocialista politikust, bár elvileg megtehetné.

Tarlós szerint Horváth Csabának örülnie kellene, hogy nem jelentik felFotó: Bielik István - Origo
Origo
11:10

Ínyenc élményeiről mesél Tarlós

Ínyenc élmény volt Tarlós számára a csütörtöki, a kis létszám miatt végül határozatképtelen fővárosi közgyűlési ülés. Emlékeztetett: ha elegen kérik, neki össze kell hívni az ülést. Így tett decemberben is, és így tett most is, bár nem látta sok értelmét ezúttal, mert költségvetési kérdéseket érintett a téma, azokról pedig még korai beszélni.

Szerinte várható volt, hogy a kormánypárti politikusok nem mennek el erre a "felesleges performanszra", de még elgondolkodtatóbbnak tartja, hogy négy ellenzéki polgármester sem ment el az amúgy az ellenzékiek által kezdeményezett ülésre.

Origo
11:07

Bunkóparasztozással nyitott

Mindig elhatározom, hogy mindent komoly képpel mondok el, de soha nem állom meg, hogy ez végül ne így történjen - kezdi Tarlós, majd megosztott az újságírókkal egy szerinte elgondolkodtató történetet.

Szívére vetteForrás: MTI/Kovács Tamás

A hvg.hu egyik írásáról beszélt, amiben állítása szerint a szerző "bunkó paraszt módon" hasonló szavakkal minősítette a kormányfőt és őt is. 

Origo
11:04

Kezdődik a Budapestinfó

Megérkezett Tarlós István főpolgármester, világoskék nyakkendőt kötött.

Origo
10:59

Mit gondol Tarlós a plakátháborúról?

Egyelőre hallgat a főpolgármester a januári utcai állóháború után most a bíróságon folytatódó plakátháborúról. A két héttel ezelőtti Budapestinfón azt mondta, van véleménye, de megvárja a bírósági tárgyalást.

Itt már éppen visszaállítja a Mahir-cég az egyik oszlopát az Andrássy útonFotó: Szabó Gábor - Origo

Amikor aztán a bíróság ideiglenes intézkedésével a Simicska-érdekeltség Mahir-cégnek adott igazat, megtiltva, hogy a főváros elbontsa a hirdetőoszlopokat, Tarlós továbbra sem szólalt meg. Talán ezúttal elárulja, mit gondol a helyzetről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Origo
10:55

Kudarcos közgyűlési ülés

A fővárosi közösségi közlekedés helyzetét érintve bizonyára kap kérdést Tarlós István arról is, hogy miért fulladt kudarcba a témában a szocialisták által kezdeményezett rendkívüli közgyűlési ülés.

Csak Tarlós István és kilenc ellenzéki politikus ment el a rendkívüli ülésreForrás: MTI/Kovács Tamás

Mint arról az Origo beszámolta HÉV-ek, illetve az agglomerációs közlekedés állami átvétele is témája lett volna az ülésnek, azonban a kormánypártiak bojkottálták a közgyűlést, így az határozatképtelen volt.

Origo
10:51

12 milliárdos tartozás a MÁV-nak

Aligha hagyja majd a főpolgármester szó nélkül Lázár János miniszter minapi kijelentését, miszerint a főváros milliárdokkal tartozik a MÁV-nak.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sokmilliárdos tartozásról beszéltForrás: MTI/Kovács Tamás

Lázár a csütörtöki Kormányinfón beszélt arról: eldőlt, a kormány látja el az agglomerációs közlekedést: a HÉV is átkerül az államhoz, majd összevonják a MÁV-val. Lázár itt megjegyezte, hogy 12 milliárd forinttal tartozik a MÁV-nak Budapest.

Origo
10:45

Taxiügyben van-e teendő?

Bizonyára előkerül a Budapestinfón a taxi kontra Uber vita, hiszen a múlt héten a tiltakozó taxisok képviselői tárgyaltak Tarlós Istvánnal is. Bár azóta a jelek szerint a kormány vette a kezébe az ügyet, tárgyal is a taxis szervezetekkel, a jelenlegi szabályozást a főváros alkotta meg,  így szerepe lehet a módosításban is.

A taxisok az Uber betiltását követelték - a helyzet ilyen egyszerűen biztos nem megoldhatóFotó: Polyak Attila - Origo
Még több bejegyzés