Tizenkettedik alkalommal értékelte az elmúlt évet Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány nem kímélte Orbán Viktort és a Fideszt, korholta a kormányt és Mészáros Lőrincet is. De lelkesítő szólamokkal is készült, hogy felrázza a DK szavazótáborát. Ehhez a már tavaly ősszel nyilvánosságra hozott, Sokak Magyarországa címet viselő vitairatból villantott fel pár ígéretet, ami a DK választási programjának alapja is lesz majd.

15:57
Véget ért Gyurcsány évértékelője

A Himnusz hangjaival ért véget az esemény, Gyurcsány Ferenc pedig levonult a színpadról. A Fidesz decemberi kongresszusának kontrasztjaként - ahol csak magyar zászló volt, mintegy két-három tucat - összesen csak tíz zászló volt a dekoráció, fele-fele arányban magyar és uniós lobogó. 

15:54
A köztársaságért, Európáért!

Készülünk egy jobb világra, a Sokak Magyarországának megteremtésére, a DK készen áll arra, hogy tegyen. "Tesszük a dolgunkat, Magyarországért, a köztársaságért és Európáért"  - zárta beszédét Gyurcsány Ferenc. Hatalmas tapsot kapott. 

Gyurcsány Ferenc jobb világot várFotó: Szabó Gábor - Origo
15:49
Jött a Mercedes, elment a Land Rover

A Gyurcsány-kormány alatt jött Magyarországra a Mercedes, és az Orbán-kormány alatt nem jött ugyanide a Land Rover - vázolta a gazdasági helyzetet a DK elnöke, aki szerint a befektetők elpártolásának oka, hogy a jelenlegi kormány gazdaságpolitikája kiszámíthatatlan.

15:47
3-400 milliárd hiányzik az egészségügyből

Az egészségügyben még nagyobb a baj, mint az oktatás területén - mondta Gyurcsány, aki szerint az egészségügyből 3-400 milliárd forint hiányzik. Meg kell tudni állapodni arról még a 2018-as választás előtt, hogy az emberek hogyan teremtik elő ezt a hiányzó pénzt. 

Az egészségügyből 3-400 milliárd hiányzikForrás: MTI/Balogh Zoltán
15:45
Lehet béremelés, de apró lépésekben

Nem azért vitatja Gyurcsány az 50 százalékos béremelést, mert sajnálja a pénzt, de szerinte nem szabad annyira akarni a hatalmat, hogy olyan ígérettel szerezzük meg, aminek a megvalósítása ugyan sokaknak rövid távon jó lehet, de az ország teherbíró képességét meghaladja.

Ha tíz éven át 5-15 százalékkal emeljük a béreket, sokkal többre megyünk - mondta Gyurcsány.

15:42
Vissza kell adni az iskolákat

Vissza kell adni a településeknek, önkormányzatoknak az iskolákat - ezt is tartalmazza majd a DK programja. Gyurcsány szerint nem szabad agyonnyomni a pedagógusokat  sem, és nem szabad belepiszkálni hetente az oktatási rendszerbe. "Meg vannak ezek húzatva" - mondta Gyurcsány. 

15:40
Hamarosan programot hirdet a DK

Három hét múlva a DK kongresszusa ajánlatot tesz majd Magyarországnak, és bemutatja a Sokak Magyarországa végleges programját - jelentette be Gyurcsány.

A program szerinte arról szól majd, mihez lehet kezdeni az országgal Orbán után. "Orbán Viktort nem elküldeni lesz nehéz, hanem rendbe hozni ezután az országot" - állapította meg.

Magyarország vagy európai lesz, vagy nem lesz - ez a választás Gyurcsány szerint.

15:38
Mindjárt megelőzi a DK a Fideszt

Budapesten egyetlen kerületet vezet a DK-hoz tartozó polgármester, Hajdu László - mondta Gyurcsány, aki szerint a kerületben egy friss felmérés szerint a Fidesz mögött már csak 2 százalékkal van lemaradva a Demokratikus Koalíció.

Nincs felső határa a DK támogatottsága növelésének - mondta Gyurcsány, aki szerint ehhez hit és sok munka is kell persze.

15:36
Akkor is hazudnak, ha kérdeznek

Az elmúlt héten merült fel a nemzeti italbolt, a sorkatonaság és a 65 év felettiek ingyenes utazása megvonásának ötlete is - szemezgetett a hírekből Gyurcsány.

Szerinte hiába cáfolták ezeket, ugyanúgy bevezethetik őket, mint amikor cáfolták a nyugdíj-megtakarítások lenyúlását, vagy azt, hogy szavazati jogot adnak a kettős állampolgároknak. 

Akkor is hazudnak, amikor kérdeznek  - állapította meg Gyurcsány a kormányról. 

15:33
Visszaélne a kormány a terrorveszélyhelyzettel is

Ahogyan visszaélt a Fidesz a kétharmadával, ugyanígy élne vissza azzal az alkotmánymódosítással is, amely széles jogköröket biztosítana a kormánynak egy terrorveszélyhelyzetben - figyelmeztetett a DK elnöke.

15:31
Káosz az oktatásban is

A Klik iszonyatosan kiszolgáltatott helyzetbe hoz minden pedagógust, de ők nem félnek, hanem ki mernek állni azzal, hogy kaotikus a helyzet az oktatásügyben - mondta Gyurcsány.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár sem maradt kiForrás: MTI/Marjai János

A DK elnöke szerint így tönkremegy a jelenünk, és tönkremegy a jövőnk is. 

15:29
Többet kell várni a csípőprotézisre

Most 12–24 hónapot kell várni egy csípőprotézis-műtétre,  miközben a Gyurcsány-kormány idején csak hét hónapos volt a várólista - hangzott el.

15:28
Impotens állam és kormány ez

Az állam impotens sok területen, a kormányával együtt - mondta Gyurcsány, aki szerint Orbán süket, miközben az egészségügyben és az oktatásban sokan tiltakoznak.

15:26
Orbán és az oroszok

A Gazprom legvidámabb barakkja leszünk - mondta annak idején Orbán, amikor a Gyurcsány-kormány üzletelt Oroszországgal, most pedig ő teszi ugyanezt Gyurcsány szerint.

15:24
Sok a fajankó kormányfő Európában

Sok fajankó kormányozza Európa egyik-másik országát, így Magyarországot is - állapította meg a menekültválság kezelését illetően Gyurcsány. 

Orbán Viktor elveszítheti a harcot a DK elnöke szerintFotó: Szabó Gábor - Origo

Talán Schengen sem lesz, lehet, hogy Orbán Viktor megnyer rövid távon egy játszmát Európával, de közben elveszítheti a "kis-nagy ember miatt" Magyarország azt, amiért évszázadokon át harcolt - tette hozzá. 

15:21
Magyarország jól járna a menekültek befogadásával

A biztonság garantálása mellett korlátozott, ellenőrzött és szabályozott módon Magyarország képes befogadni messziről jött embereket, akikkel még jól is járna az ország - mondta Gyurcsány, aki szerint a hiányszakmák sora hosszú:  nincs elég kamionos, kórházi dolgozó, informatikus. Taxisból, úgy látja, most van egyébként elég - utalt a pártelnök a taxisok kontra Uber vitára.

15:19
Embernek kell maradni a menekültválságban

Nincs vége a menekültválságnak - mondta a pártelnök, aki szerint a válság következményei súlyosabbak, mint maga a válság. Az emberek szerinte a biztonságot várnak mindenhol Magyarországon és Európában is. Megjegyezte, a DK nem vitatja, hogy a válság kockázatokat rejt, de "eközben embernek is kell maradni".

Gyurcsány Ferenc szerint a menekültválságnak nincs végeForrás: AFP/Hanna Sonia
15:17
Politikusnak öltözött bűnözők

Politikus gúnyába bújt bűnözők vezetik az országot, élükön Orbán Viktorral - lendült bele a bírálatba Gyurcsány.

15:16
Gyurcsány: Visszaveszünk mindent

Nem lehet következmények nélkül szétlopni ezt az országot, úgyhogy ha ennek egyszer vége lesz - márpedig vége lesz -, akkor törvényes eszközökkel visszaveszünk mindent, amit elvettek - ígérte Gyurcsány.

15:14
Csak a csókosok

Az a lényeg, hogy pár tucat csókos kaphasson 3-400 hektár földet, az pedig nem számít, hogy mi lesz százak és ezrek megélhetésével - folytatta a földprivatizáció ostorozását Gyurcsány.

Gyurcsány Ferenc a földtörvényt is kritizáltaForrás: MTI/Krizsán Csaba
12