Első fokon felmentették a vörösiszap-tragédia mind a 15 vádlottját. Korrupciós vádak után lemondott a japán gazdasági miniszter, Akira Amari. Megindult a tárgyalás Elefántcsontpart volt elnöke, Laurent Gbagbo ellen, akit emberiség elleni bűnökkel vádolnak. Még mindig elégedetlenek a tanárok, miskolci és budapesti iskolák írtak nyílt levelet a miniszterelnökhöz. A magyar származású Johanna Konta kiesett az ausztrál nyílt teniszbajnokság elődöntőjében. Ez történt a világban és itthon éjszaka és csütörtök reggel.

10:24
Felmentették a vörösiszapper első számú vádlottját

A 2010-ben történt katasztrófa ügyében ma születnek ítéletek.

10:21
Kémkedéssel gyanúsítanak egy keselyűt

Egy izraeli nemzeti parkból repült Libanonba az a keselyű, amelyet most kémkedéssel gyanúsítanak a helyiek. A libanoni Bint Jbeil település lakói elfogták az állatot, és megkötözték, mert a lábán található GPS-követőt gyanúsnak találták – írja a The Guardian. Az izraeli Természeti Nemzeti Park Hatósága egyelőre csak reménykedik, hogy a helyiek rájönnek: nem kémkedés áll a keselyű útja mögött, és elengedik a madarat. 

A keselyű lábára erősített GPS-vevőt vélték gyanúsnak a helyiek (illusztráció)Forrás: AFP
10:19
Kanada csővezetékkel küzd a környezetért

A kanadai fenntartható környezet és erőforrás gazdálkodásért felelős miniszterei a helyi csővezetékek modernizálásában látnák az üvegházhatású gázok kibocsájtásának megfékezését. A Phys.org portál értesülései szerint elsőként a nyugati Trans Mountain rendszert és az Energy East csővezetékeket vizsgálják majd meg.

10:12
Legyőzte a gép az embert

Egy rendkívül komplex játékban sikerült számítógépnek győznie ember vetélytársa felett – olvasható a Nature tudományos folyóiratban. Az AlphaGo névre keresztelt gép az egyik legbonyolultabbnak tartott, háromezer éves kínai stratégiai játékban, a góban győzedelmeskedett Fan Hui bajnokkal szemben.

10:08
Új hatóságot hoz létre a kormány

A Magyar idők értesülései szerint új közpénzügyi hatóságot szándékozik létrehozni a kormány, amely a hazai könyvelők, adótanácsadók, adószakértők és könyvvizsgálók munkáját ellenőrizné. A hatóság legfontosabb feladata a visszaélések felkutatása és megakadályozása lenne, az intézkedéseket a tavalyi brókerbotrány hívta életre. 

10:03
Lemondott Japán gazdasági minisztere

Akira Amarit, Japán gazdasági miniszterét korrupcióval gyanúsították, lemondott.

 A volt miniszter továbbra is tagadja, hogy kenőpénzt fogadott volna el, ahogy azt egy helyi magazin állította.

10:00
Hosszabb kihagyás vár De Bruyne-re

Elképzelhető, hogy hosszabb kihagyás vár Kevin de Bruyne-re, a Manchester City labdarúgójára, aki térdsérülést szenvedett csapata szerdai mérkőzésén.

A 24 esztendős belga középpályás térde az Everton elleni Ligakupa-elődöntő hajrájában fordult ki egy szerelésnél. Láthatóan nagy fájdalmai voltak, s hordágyon vitték le a pályáról.

"Holnapra lesznek meg a vizsgálat eredményei, de optimista vagyok" - nyilatkozta a találkozó után Manuel Pellegrini vezetőedző. Hozzátette: az első diagnózis szerint nem De Bruyne keresztszalagja sérült meg.

Kevin de BruyneForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Steffen
09:57
Emberiség elleni bűnökért áll bíróság elé a politikus

Elefántcsontpart volt elnökét, Laurent Gbagbót emberiség elleni bűnökért állítják bíróság elé. A tárgyalás megkezdődött, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) dönt majd az ügyben. Gbagbo 2010-ben elvesztette a választásokat, az ezt követő polgárháborúkért vonják felelősségre. Ő és Charles Ble Goude volt katonai vezető ártatlannak vallják magukat - írja a BBC.

09:57
Szocialista politikusnak is volt egymilliárdja földet venni

Egymilliárdért vett állami földet árverésen Bódi Judit hajdúnánási MSZP-s önkormányzati képviselő és családja. A család cégeinek alkalmazottjai is szereztek állami földet - írja a Magyar Idők.

09:55
A színpadról vitte el a mentő a színészt

Fehér Tibor, a Nemzeti Színház fiatal művésze a Szentivánéji álom előadása közben lett rosszul, kórházba szállították. Az egyébként akrobatikus elemeket is felvonultató darabban szerencsére éppen egy nyugodtabb jelenet közben záródott ki évek óta problémás porckorongsérve, nagyobb lehetett volna a baj ugyanis, ha éppen egy levegőben zajló mutatvány alatt újul ki a betegség – írja a Bors.

09:47
Az angolok menekült gyerekeket fogadnak be

Háborús zónákból érkező, felnőtt kíséret nélküli gyerekeket fogad be az Egyesült Királyság – számolt be róla a BBC. A pontos számok egyelőre nem ismertek, de annyi már biztos, hogy a belügyminisztérium az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával közösen fogja megállapítani, kik azok a gyerekek, akik bebocsájtást nyerhetnek az országba. A szigetország 2020-ra 20 ezer szíriai menekült befogadását vállalta.

09:40
Kezdődik az álommeccs

Csúcsrangadó lesz az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének elődöntőjében: a címvédő és világelső szerb Novak Djokovic a svájci Roger Federerrel csap össze. Élőben itt követheti.

09:38
Meghalt VIII. Henrik

Ma van VIII. Henrik halálának 469. évfordulója. Az angol király az angolszász történelem egyik legismertebb uralkodója, hála hat feleségének, véreskezűségének és az anglikán egyház megalapításának. Uralkodása végén egészségi állapota rohamosan romlani kezdett, meghízott, és mozogni is már csak segítséggel tudott. 1547. január 28-án, 55 éves korában hunyt el a whitehalli palotában, ahol apja kilencvenedik születésnapjára kívánt volna emlékezni. 

VIII. Henrik angol király portréja Hans Holbein 1537-ben alkotott festményénForrás: Thyssen-Bornemisza Museum
09:32
Ismét migránsok haltak meg az Égei-tengeren

Legalább tizenkét ember meghalt, és tízet sikerült kimenteni a vízből, miután az őket szállító hajó felborult az Égei-tengeren - közölte csütörtökön a görög parti őrség.

Nyolc gyerek, három férfi és egy nő holttestét találták meg a vízben. A görög parti őrség és az uniós határőrizeti ügynökség hajói folytatják a kutatást Számosz szigetének közelében, ahol a baleset történt.

A túlélők elmondása alapján a mentőegységek még mintegy húsz embert keresnek. 

09:28
Rekordmennyiségű okostelefont szállítottak tavaly

1,4 milliárd okostelefont szállítottak ki a tavalyi év során, a legtöbbet a kínai piac mozgatta – olvasható a Phys.org hírportálon. Az International Data Corporation (IDC) mérései szerint a 2015-ös évben 10 százalékkal ugrott meg a szállítások száma. A Samsung maradt az élen (324,8 millió szállítás), ezt követi az Apple (231,5 millió), majd a Huawei (106,6 millió).

09:20
Újabb nyílt levél a tanároktól

A miskolci Herman Ottó Gimnázium és a budapesti Teleki Blanka Gimnázium közösen nyílt levelet küldött Orbán Viktornak, Balog Zoltánnak és Czunyiné Bertalan Juditnak címezve, amelyben ismételten megfogalmazták véleményüket a nevelés-oktatás működtetését érintő rendszerszintű hibákról.

09:16
73 holttest a földcsuszamlás törmeléke alatt

Összesen 73 holttestet emeltek ki a tavaly decemberi sencseni földcsuszamlás törmeléke alól – számolt be a helyi média. Négy embernek eddig nem találták nyomát, őket továbbra is keresik.

Az emberi gondatlanság miatt bekövetkezett szerencsétlenség felelőseit kutató nyomozás során eddig 42 gyanúsítottat vettek őrizetbe. A katasztrófa után néhány nappal végzett magával egy önkormányzati vállalat volt igazgatója.

Tavaly december 20-án a mintegy száz méter magasan a felhalmozott építési törmelék egy ipari park határán a súlyos esőzések hatására összeomlott, és a lezúduló sár és törmelékgörgeteg 33 épületet temetett maga alá, csaknem 380 ezer négyzetméteres területet lepett el. A katasztrófáról mi is beszámoltunk.

09:11
Nyitáskor gyengült a nyugat-európai tőzsde

Az irányadó mutatók gyengülésével indult a kereskedés a fontosabb nyugat-európai tőzsdéken csütörtökön az előző napi erősödés után.    

A londoni FTSE-100 index 0,29 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,62 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,48 százalékkal csökkent a kereskedés első perceiben.

Szerdán a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 1,33 százalékkal, Frankfurtban a DAX-30 0,59 százalékkal, Párizsban a CAC-40 indexe pedig 0,54 százalékkal erősödött.

Az európai tőzsdenyitáskor az euró 1,0876 dollárra gyengült a hajnali 1,0892 dollárról.

09:09
Már járható az M3-as

Az M3-as autópályán, Budapest felé a 20. kilométernél korábban hat személyautó összeütközött. Mindkét forgalmi sáv járható már, a leállósávban állnak a sérült járművek, feloszlóban a torlódás.

09:06
Bedugult a Hungária körút is

Lépésben halad a kocsisor a Hungária körúton a Kerepesi út előtt, a Kerepesi úton kifelé a Dózsa György úttól az Albertirsai útig, a Budaörsi úton a Sasadi úttól befelé, aki teheti, kerülje el a környéket.

13