Lázár: Mélyrepülésben van az igazságszolgáltatásba vetett hit

2016.02.04., 12:41
rendezés

A bíróságoknak érzékelniük kell, hogy az igazságszolgáltatás veszít a hiteléből - erről is beszélt a 38. Kormányinfón Lázár János. Ha egy tíz halálos áldozattal járó esemény felelős nélkül marad, akkor valami gond lehet a szabályokkal - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a pedagógusok demonstrációjáról szólva azt kérte, ne vigyék be a politikát az iskolába. 

Origo
14:43

Vége

Véget ért a Kormányinfó. 

Origo
14:43

Lázár: Hallottam már ezeket a meséket

Ezeket a meséket már meghallgattam 2012-13-ban, amikor átszerveztük az uniós pénzkifizetési rendszert - mondta Lázár János annak kapcsán, hogy veszélyben vannak-e az uniós pénzek az MVH átszervezése miatt.  

Origo
14:38

Nem számít büntetésre Lázár

A Budapest Szíve programban nem számít visszafizetésre Lázár János, mert az OLAF-nak nincsen igaza. 

Origo
14:37

Energiahatékonyság

A mostani önkormányzati és közigazgatási szisztéma egy lezárt dolog - mondta a miniszter. Lázár János szerint Németh Szilárd nagyon jól teszi, ha neki hisz az energiatakarékossági pályázatok ügyében. Ezek a támogatások visszatérítendők. A cél, hogy állami intézményekben vissza nem térítendő forrásokból lehessen energiahatékonysági fejlesztéseket végrehajtani. 

Origo
14:33

Lesznek uniós pénzek

A miniszter szerint nincsenek veszélyben az uniós pénzek a vidékfejlesztési hivatal átalakítása miatt - mondta Lázár János. 

Origo
14:31

Vérlázító dolgok

A Miniszterelnökség vezetője szerint a vidékfejlesztési hivatal egykori alkalmazottai közül jelenleg legalább 80 ember ellen van vádemelési eljárás. Lázár János egy pórul járt gazda példáján mutatta be, hogyan működik a vidékfejlesztési hatóság. Szerinte vérlázító, ahogyan a hivatal működik. 

Origo
14:27

Lázár: Lesz Paks II.

Gőzerővel halad a paksi beruházás előkészítése - mondta Lázár János arra a felvetésre, hogy Putyin leállíthatja-e az atomerőmű bővítését. 

Origo
14:26

Hódmezővásárhely dönthet

Lázár János elmondta, Hódmezővásárhely azt mérlegeli, hogyha esetleg be kellene telepítenie az embereket, akkor olyan határozatot hoz, hogy a területükre ne lehessen embereket telepíteni.  

Origo
14:23

Jól járhatnak a munkaadók

A munkaadókat terhelő járulékok csökkentéséhez szükséges az állam méretét csökkenteni - mondta Lázár János. 

Origo
14:21

Vissza kell fizetni a kilépési pénzt

A kilépési pénz ösztönzési célt szolgál. Abban az esetben, ha az illető ezt igénybe veszi, akkor később vissza kell fizetnie - mondta Lázár János. Bár létszámstop van az államigazgatásban, mégis több tízezer fővel bővül az államigazgatás létszáma. 

Origo
14:18

Lehet még kilenc osztály

A kilencosztályos általános iskola ügye továbbra is napirenden van, így ez a tárgyalásokon is előkerülhet - mondta Lázár János. 

Origo
14:16

Tízmilliárdos költségek

Míg a kormány érdemben tudta csökkenteni a személyijövedelem-adót, addig a munkáltatói terhek nem csökkentek. Bár a bürokráciacsökkentés több tízmilliárd forintba kerülhet, hosszú távon megéri - mondta Lázár János.   

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
14:14

100 ezren nem tudnak a piacra lépni

Nem merek számokat mondani, csak érzéseim vannak - mondta Lázár János a bürokráciacsökkentésről. Gazdasági baj esetén az államnak mérlegelnie kell a szociális alapú foglalkoztatást, de amikor a gazdaság jól megy, akkor van lehetőség a piaci átterelésnek. A közfoglalkoztatottak között jelenleg is biztosan van 100 ezer olyan ember, aki nem tud elhelyezkedni a piacon.

Origo
14:11

Nem szabad nyomást gyakorolni

Lázár János azt mondta, egy politikusnak nem szabad a bíróságot nyomás alá helyeznie. A bíróságoknak érzékelniük kell, hogy az igazságszolgáltatás veszít a hiteléből. 

Origo
14:08

Komolyság

A Magyar Nemzet valamikor komoly újság volt - mondta Lázár egy újságírói felvetésre, amely a Wekerle-tervet firtatta. 

Origo
14:06

Lázár: Fokozódik a helyzet

Ha Bencsik András hibázott, akkor bocsánatot fog kérni - mondta Lázár János. Ez a példa is mutatja, hogy a helyzet fokozódik, ezért kéne inkább tárgyalni. 

Origo
14:03

Szegedre megy Orbán

Március elején a miniszterelnök Szegedre látogat, hogy tárgyaljon Botka Lászlóval a város további fejlesztéséről - jelentette be Lázár János. 

Origo
14:00

Lázár: Nincs államosítás

A kormány vizsgálja, hogyan lehetne a hazai turizmus előtt lévő akadályokon könnyíteni, mivel jelentősen megnőtt az ideutazók aránya. A kérdés, hogyan tudjuk a turisztikai infrastruktúrát támogatni - mondta a miniszter. Szó sincsen államosításról - tette hozzá. 

Origo
13:58

Nyomozás is zajlik

Lázár János elmondta, sokkal kisebb az esély arra, hogy az uniós oktatási pénzek észszerűtlenül költődjenek el. Nyomozás zajlik több ügyben, amiben Hadházy Ákos LMP-s képviselő tett feljelentést. Lázár János szerint jobb lett volna, ha Hadházy akkor tesz feljelentést, amikor a hangfelvételt készítette.  

Origo
13:53

Állami temetők

Állami kezelésben lesz a Fiumei úti temető és a mellette lévő Salgótarján úti zsidó temető is - jelentette be a miniszter.  

Origo
13:50

Terrorizmus

A magyar-orosz tárgyalásokon nagy valószínűséggel szóba kerülhet az ukrán válság, és a terrorizmus helyzete is. A V4-ek a brit javaslatokról fognak tárgyalni, a bevándorlás most nem lesz központi helyen. 

Origo
13:48

Neokonzervativizmus

Ha sokkal magasabb lenne a munkanélküliség, akkor megfontolandó lenne, hogy belevágjunk ebbe az átalakításba - mondta a politikus, aki szerint a bürokráciacsökkentés egy neokonzervatív politika. 

Origo
13:45

Lázár: Nem folytatok keresztes hadjáratot

Nem folytatok keresztes hadjáratot a háttérintézmények ellen - mondta Lázár János. Elfogadom, hogy komoly társadalmi konfliktusok lehetnek ebből, de a fő kérdés, hogy az ország versenyképességét javítani kell. 

 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
13:43

Mélyrepülés

Mélyrepülésben van a magyar igazságszolgáltatás megítélése, mert Magyarországon jog- és nem igazságszolgáltatás van - mondta a miniszter.  

Origo
13:41

Lázár odaszúrt Handónak

Nem az ügyészség tehet arról, hogy az elszámoltatási ügyekben nem születtek negatív ítéletek - mondta Lázár János. Ha egy tíz halálos áldozattal járó esemény felelős nélkül marad, akkor valami gond lehet a szabályokkal. Egy meghozott bírói ítéletről Amerikában is komoly vita van, ezért elfogadhatatlan a Kúria elnökének a kijelentése. 

Origo
13:38

Nem szabad befolyásolni

Egy politikus nem szabad, hogy befolyásolja a bírói ítéleteket - mondta Lázár. Nem tudjuk megakadályozni, hogy a magyar társadalom egy bírói döntésről beszéljen. Sokakat felháborítottak az utóbbi hetek ítéletei, a lényeg, hogy a bírók a valóságtól ne legyenek függetlenek - mondta a miniszter. Ezek az ítéletek rombolják az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat. 

 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
13:35

Lázár még tudna negatívat mondani a Klikről

Megvizsgáljuk a Klik működését, a tüntetőkhöz képest még több negatív dolgot tudnék mondani. A tapasztalatokat meg kell beszélni - mondta a miniszter. Lázár János szerint vannak olyan városok, ahol zökkenőmentes az együttműködés a Klik és az intézmények között. A magyar államnak az elmúlt 30 évben nem volt fenntartói tapasztalata. 

Origo
13:33

Szocialista páholy?

Megkérdeztem, ugye nem a szocialisták páholyában kell állnom vagy ülnöm Bécsben. Most a Fidesszel szövetséges Osztrák Néppárt meghívására megyek. Folyamatosan kérjük a pénzt Brüsszeltől a bevándorlás miatti pénzügyekben, de egyelőre semmi sem érkezett - mondta Lázár. 

Origo
13:31

Este Opera, reggel már munka

A feleségemet kellene erről megkérdezni - válaszolta Lázár János az Origo azon kérdésére, hogy saját vagy bérelt szmokingban megy este - az osztrák néppárt meghívásának eleget téve - a bécsi Operába.

De nem alszik Bécsben, mert siet vissza, hiszen péntek reggelre már "berendelte" Orbán Viktor egy megbeszélésre - tette hozzá Lázár.

Origo
13:30

Mérlegelik, az emberekhez fordulnak-e

A kormány mérlegelni fogja, hogy az alaptörvény-módosítás esetleges leszavazása esetén milyen formában egyeztessen a kérdésről az emberekkel - mondta az Origo kérdésére a miniszter.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
13:28

Hová tűnt Czunyiné?

Czunyiné Bertalan Judit államtitkár továbbra is végzi a feladatát - mondta Lázár János az Origo azon kérdésére, hogy a pedagógusok tiltakozása közepette hová tűnt a köznevelésért felelős államtitkár.

Origo
13:25

Kérdések

Jönnek a kérdések. 

Origo
13:24

Az állami cégeknél is izgulhatnak

Önkéntes kilépési programot indít a kormány a közszférában, így aki magától elmegy, az a végkielégítésnél többet kap. A különféle döntéseket július 1-jétől hajthatják végre. A háttérintézmények után az állami tulajdonú cégek lehetnek terítéken. 

Origo
13:22

Belengetett fizetésemelés

Havonta egymillió embernek utalunk fizetést, ez nem fenntartható - mondta a miniszter. Még viták vannak arról, hogy hány intézmény szűnjön meg. Ha 30 ezer alá megy a járási hivataloknál és a kormányhivataloknál dolgozók száma, akkor 50 százalékos béremelés lehet. A központi államigazgatási szerveknél 15 ezer fős leépítés jöhet. 

Origo
13:19

Lázár nekimegy a fideszes birodalmaknak

A háttérintézményekről azt mondta, hogy 90 intézmény kapcsolódik a központi költségvetéshez. Ez nem növeli a versenyképességet - mondta a politikus. Fideszes vezetők birodalmairól van szó, ezért ha nem lépünk, akkor feléljük a jövőnket. Ezzel a bürokráciával nagyon nehéz lesz gazdasági növekedést elérni. Míg nálunk 20 százalék dolgozik az állami szférában, addig Lengyelországban 9 százalék. 

Origo
13:16

Lázár: Így lehet adóreform

Az adóbürokrácia területén nagyon rossz helyzetben van Magyarország, az adóeljárás megváltoztatása nélkül nincsen adóreform - mondta Lázár János.  

 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
13:14

Erről is Brüsszel tehet

A bürokráciacsökkentésről Lázár azt mondta, folyamatosan kapnak kéréseket a miniszterelnöktől, hogy kevesebb bürokrata legyen. Részben Brüsszel felelős a túl sok jogszabályért.  

Origo
13:12

13 külföldi győztes

13 teljesen külföldi állampolgár nyert a földárveréseken a 10 ezer pályázóból - mondta a miniszter.  

Origo
13:11

Magával tol ki az ellenzék?

Az alaptörvény-módosításról azt mondta Lázár János, ahhoz, hogy az országban rend legyen, eszközök kellenek. Nem gondolom, hogy az ellenzéknek magára kelljen vállalnia annak a felelősségét, hogy baj esetén nem tud hatékonyan lépni a kormány. Mindez gyöngítheti a hétköznapok biztonságát. Nem velünk, hanem az országgal tolnak ki az ellenzéki politikusok, ha nem szavazzák meg az alaptörvény módosítását - mondta a Miniszterelnökség vezetője. 

Origo
13:08

Lázár: A balhé nem vezet sehová

A konfrontáció és a balhé keresése nem vezet eredményre - mondta a miniszter. Ha nincs kommunikáció az érdekképviseletek és a döntéshozók között, akkor biztosan nem lesz eredmény. 

 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
13:06

Számhalmazok

Magyarországon a nemzetközi összehasonlítások alapján az egy pedagógusra jutó diákszám alacsonyabb, mint az OECD átlaga. Lázár János szerint míg Magyarországon 5000-6000 órát töltenek az általános iskolában egy évben, addig Ausztriában 6000 óra fölött. Ezeket az adatokat össze kell vetni a valósággal, és meg kell kérdezni róla a magyar oktatókat - mondta Lázár. 

Origo
13:03

Nem lesz restauráció

Nincs lehetőség arra, hogy a 2010 előtti oktatási rendszert visszaállítsuk - jelentette be a miniszter. Úgy látja, a korábbi rendszer teljesen megbukott, ezért arról kell beszélni, hogy mi a jövő. A pedagógus-szakszervezetek restaurációs kísérletét elutasítja a kabinet. 

Origo
13:01

Lázár: Készek vagyunk mérlegelni

A kormány folyamatosan kész a tárgyalásra a pedagógusokkal, több ezer fórumot fognak tartani - mondta a politikus. Lázár szerint ha van egy probléma, akkor arról beszélni kell. Arra kérte a szakszervezeti vezetőket, hogy ne engedjék be a politikát. A pedagógusok fogadják el a kormány kinyújtott kezét, készek vagyunk mérlegelni a felvetéseket. 

Origo
12:59

Mindenki kaphat csokot

A 2016-os költségvetésben 40 milliárd forint áll rendelkezésre otthonteremtésre, de ez egy felülről nyitott tétel. Mindenki számíthat a kormány csokjára - mondta Lázár János. 

Origo
12:58

Garancia a bankoknak

Az építés során a tervezőnek hatszor kell ellenőriznie, hogyan halad az építkezés. Ennek maximális díja 180 ezer forint lehet - jelentette be Lázár János. Felelős műszaki vezetőnek is lennie kell az építkezések során. Mindezek garanciát jelentenek majd a pénzintézeteknek - mondta Lázár János. 

 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
12:56

Felelősek lesznek az építészek

Lázár János elmondta, a használt és új ingatlanok esetében egyszerű szabályokra van szükség. Körvonalazódik egy megállapodás az építészkamarával. Ennek lényege, hogy mindenkinek tervezőt kell majd igénybe vennie az építéshez. Így az építésznek lesz felelőssége az építéskor - mondta a politikus.     

Origo
12:53

Csok: óriási érdeklődés

A társadalom 80-90 százaléka támogatja, hogy a kormány segítséget nyújtson a gyermeket vállaló családoknak - mondta Lázár János. A vártnál többen jelentkeznek a csokos kedvezményekre, a kormány folyamatosan kapcsolatban van a bankokkal. Minden felvetett kérdés a kormány asztalára kerül - mondta Lázár János 

Origo
12:51

Olvashatóak a Századvég-tanulmányok

A kormány átadta a Századvég-tanulmányokat a kérelmező újságírónak - jelentette be a miniszter. A politikus reméli, hogy lesz olyan újságíró, aki kikéri a 2002-2010 között született tanulmányokat. 

Origo
12:50

Megoldódik az M4-es ügye

Holnap lezáródhatnak az M4-es autóút körüli kérdések is, így egy négysávos autóút épülhet. 

Origo
12:48

Maradhat a magyar pavilon

Milánóban maradhat a Szőts Géza által készített magyar pavilon - mondta Lázár János. A pénteki kormányülésen a tejágazat problémái is napirenden lesznek. 

 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
12:46

Vajdasági fejlesztések

Pénteken tárgyal a kormány arról, hogyan állnak a vajdasági fejlesztések. A kormány ezen a területen 50 milliárd forintot biztosít az ottani gazdaságnak - mondta Lázár János. Március 1-jével újabb földárverések indulnak. 

Origo
12:45

Orbán útjai

A február 15-i V4-es csúcsra készül a kormány, a legfőbb téma a brit EU-reformjavaslat. Csak egységes V4-es fellépésnek van létjogosultsága - mondta a miniszter. Lázár János elmondta, február 17-én utazik Orbán Moszkvába, majd Brüsszelbe. 

Origo
12:43

Otthonteremtés

A szerdai kormányülésen a családi otthonteremtési kedvezmény volt a legfontosabb téma - mondta Lázár János. Döntés született a csok több eleméről. 

Origo
12:42

Kezdődik

Kezdődik a 38. Kormányinfó. 

 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
12:40

Tíz perc késés

Tíz perc késésben van már a 38. Kormányinfó. 

Origo
12:35

Késésben vagyunk

Öt perc késés már van. 

Origo
12:30

Lassan kezdődik

Hamarosan kezdődik a Kormányinfó.

Origo
12:29

A 38. Kormányinfó

A 38. Kormányinfón a családi otthonteremtési kedvezményről is beszélni fognak. 

Origo
12:28

Pedagógustüntetés

Megkérdezzük, mit gondol a Miniszterelnökség vezetője a tanárok tüntetéséről. 

Origo
12:27

Bécs

A 38. Kormányinfón megkérdezzük, milyen ruhát vesz majd fel Lázár János az esti bécsi operabálban. 

Még több bejegyzés