Lázár János elárulhatja, miről beszélt Orbán Viktor

2016.02.11., 13:41
rendezés

A 39. Kormányinfón Lázár Jánost többek között megkérdezzük arról, miről beszélt Orbán Viktor Lillafüreden. Kiderül az is, hogy mi lesz a kormányzati háttérintézményekkel. 

Origo
16:03

Véget ért

Véget ért a 39. Kormányinfó. 

Origo
16:00

Honvédségi létszámemelés

Ha vannak betöltetlen státuszok a honvédségnél, akkor arra a miniszternek kell javaslatot tennie - mondta Lázár. Nem tudom, mennyi a hiányzó státusz a honvédségnél - tette hozzá. 

Origo
15:58

Lázár: Nekünk kellene Gallóné után menni?

Lázár János szerint a Klik nem fog megszűnni, a fenntartói szervezetnek működnie kell. Profi módon kell működtetni egy fenntartó szervezetet - mondta a politikus. Nem tudom, hogy nekünk kellene a tüntetésen Gallóné után menni? - tette föl a kérdést Lázár János. 

Origo
15:55

Orbán felszólal hétfőn

Ünnepi nyilatkozat is lesz a V4-ek 25 évvel ezelőtti megalakulásának tiszteletére - mondta Lázár, de a miniszterelnök a parlament nyitóülésén is felszólal. 

Origo
15:53

Orbán Ráhel semmilyen állami tevékenységet nem végez

Orbán Ráhel semmilyen állami tevékenységet nem végez, és semmilyen átalakításban nem vesz részt - mondta a miniszter. 

Origo
15:52

Lázár: Ebben tudok segíteni a miniszterelnöknek

Lázár János elmondta, egyfajta segítséget tud nyújtani a miniszterelnöknek, hogy milyen módon kell az államot átalakítani. Mérlegelni kell a pozitív és negatív következményeket. A Fidesznek van egy politikai elképzelése, milyennek kell lennie az államnak - mondta a politikus. 

Origo
15:48

Nem lesz rosszabb a működés

A közigazgatás működését nem fogja hátrányosan érinteni az átalakítások sorozata - mondta Lázár János. 

Origo
15:45

Erősíteni kell a határzárat

Ahol nincs határzár, ott arra kényszerülhetünk, hogy építeni kell, valahol pedig erősíteni kell - mondta Lázár János. Meg kell erősíteni a kerítés menti élőerőt is - mondta a Miniszterelnökség vezetője. 

Origo
15:43

Lázár: Semmilyen utasítást nem adtam a Hír TV-nek

Lázár János elmondta, semmilyen eligazítást nem adott a Hír TV-nek, csak a televízióba ment be. Ha Tarr Péter becsületes újságíró, akkor miért asszisztált a Fidesz eligazításaihoz? - tette föl a kérdést a politikus.   

Origo
15:39

Panel kontra családi ház

A Miniszterelnökség vezetője szerint vannak olyanok, akik szerint csak a panelban lakók kaphatnak energiahatékonysági támogatást, míg a családi házakban nem. A magyar kormány szerint mindenkinek visszatérítendő támogatást kellene kapnia. 

Origo
15:36

50 ezer támogatás jöhet

Lázár János elmondta, a lakossági energiahatékonysági pályázatok esetében 50 ezer vissza nem térítendő támogatás lehet. 

Origo
15:31

Versenyképtelenség

Lázár János szerint ha a Postára azok a nyilvánossági szabályok vonatkoznak, amik a piaci szereplőkre, akkor versenyképtelen lesz, mivel a piaci feladatai mellett állami tevékenységeket végez. 

Origo
15:28

Sokan nem tudnak piaci árat fizetni

A kormány a valóság alapján próbálja a problémákat kezelni, így a magyar lakosság egy jelentős része nem tudja a rezsiköltségek piaci árát kifizetni - mondta a politikus. Lázár János szerint bizonyos szolgáltatások esetében éppen ezért érthető, hogy nonprofit alapon működjenek a cégek.   

Origo
15:26

Professzionalizálódás

A Miniszterelnökség vezetője a 39. Kormányinfón arról is beszélt, hogy professzionálisan működő államra van szükség. 

Origo
15:23

Nem jó irányba változnak a dolgok

Lehet, hogy 2016 nehezebb lesz 2015-nél - mondta Lázár. A helyzet percről percre változik, és nem jó irányba - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő. 

Origo
15:21

A józan ész és az ellenzék

Nem látom az esélyét annak, hogy a Jobbik támogassa az alaptörvény-módosítást. Az ellenzék elveszítette a józan eszét - mondta Lázár János. 

Origo
15:19

Lázár: Nem lesz restauráció

2010-re a teljes magyar oktatási rendszer megbukott - mondta Lázár. Nem megyünk vissza oda, restauráció nem lesz - tette hozzá. 

Origo
15:17

Nem lehet tudni, mekkora a Klik adóssága

Lázár János elmondta, a Klik adóssága kapcsán tisztázni kell, mi is az adósság. A probléma, hogy egy belső elszámolási rend van, a Kliknek a vállalkozók részére van 60 napon túli adóssága. A Klik teljes mértékű adóssága nehezen meghatározható. 

Origo
15:14

Politikai balhét akarók

Lázár János elmondta, vannak olyan erők, amelyek számára politikai balhéra jó a pedagógusok demonstrációja. Persze vannak olyan jelenségek, amelyek a politikai balhét akaróktól függetlenül megvannak. Az a kérdés, hogy egy szakszervezet hová áll, a balhét akarók vagy az iskola mellé. 

Origo
15:12

Ezért kellett a Posta-törvény

Lázár János szerint a Postát érintő törvénymódosításra azért volt szükség, hogy így védjék meg a konkurenciától. 

Origo
15:08

Terítéken a paksi bővítés

A paksi bővítésről azt mondta Lázár, hogy uniós elvárás, hogy versenysemlegesnek kell lennie a beruházásnak. A megtérülésről azt mondta, egy korábbi tanulmány alapján nagyon megtérül a beruházás. 

Origo
15:04

30 százalékos béremelés jöhet

2016. július 1-jétől 30 százalékos béremelés lehet a járási hivatalokban, ha létrejön az állami tisztviselői kar. Ehhez természetesen kikérjük a szakszervezetek véleményét - mondta Lázár János. 

Origo
15:02

Csődbe mehet Salgótarján

Salgótarjánról azt mondta, hogy még nem lehet tudni, hogy Orbán Viktor megy-e a városba. Lázár János szerint, ha nincsen kormányzati segítség, akkor a város csődbe fog menni. A salgótarjániaknak ezt mérlegelniük kell - mondta Lázár. 

Origo
15:00

A legsúlyosabb hiba

Az elmúlt 10 év legsúlyosabb biztonságpolitikai hibája az volt, hogy német nyomásra 170 ezer embert kellett átengedni - mondta Lázár János.  

Origo
14:58

Ismét előkerült a nép szava

Szerintem, ha az ellenzéki szavazók nem értenek a kormány szavából, akkor hátha a nép szavából értenek - mondta a Miniszterelnökség vezetője.  

Origo
14:56

Most minden adott az átalakításhoz

Ha az állam elhízott, akkor az nagyban befolyásolja a versenyképességet is - mondta Lázár János. Szerinte most adott a feltétel ahhoz, hogy ezt az átalakítást megcsinálják, ami egy kisebb államhoz vezethet. 

Origo
14:54

Lázár: Nagyon lojálisak velem

Képviselőtársaim velem nagyon megértőek és lojálisak - mondta Lázár. Szerinte a legfontosabb kérdés, hogy a kormányzati struktúra, hogyan épül fel, így a háttérintézmények jövője a minisztériumok kezében vannak. 

Origo
14:52

Nem lesz húszszázalékos béremelés

Egy húszszázalékos béremelést nem tud kifizetni az ország, akkor sem, ha lesz tüntetés, és akkor sem ha nem lesz - mondta Lázár János. 

Origo
14:49

Hogyan teljesül a 25 pontos követelés?

Lázár János szerint a politikának nincs helye az iskolában. Mindenkinek az az érdeke, hogy megoldódjon a mostani helyzet. Nem tudom, hogyan fog megvalósulni a 25 pontos követelésük, ha nem ülnek le tárgyalni - mondta a Miniszterelnökség vezetője. 

Origo
14:47

Lázár: Nincsen kompromisszum

A Hóman-szoborról azt mondta, akik 1944. március 19-e után kollaboráltak a politikai rendszerrel, azok nem vállalhatóak. Így sem Hóman-, sem Horthy-szobor nem lesz - mondta Lázár János. 

Origo
14:45

Újabb kerítés jöhet

Lázár János elmondta, hogy a határokat meg kell védeni. Ha kell, akkor a fennálló rendszer megerősítésére vagy újabb kerítés építésére lesz szükség - mondta a politikus. 

Origo
14:44

Ott kell segíteni, ahol élnek

Segíteni kell Törökországot abban, hogy segítsék a politikai menekülteket, de az embereket ott kell ellátni, ahol élnek - mondta Lázár János. 

Origo
14:43

Lázár örül, hogy egyesek érdeklődnek a 18. századi festészet iránt

Lázár János az Origónak azt mondta, hogy örül neki, hogy vannak emberek, akik érdeklődnek a 18. századi festészet iránt. 

Origo
14:32

Árulásról beszélt a Miniszterelnökség vezetője

Az ellenzéki pártok vezetői elárulták a saját választóikat - mondta Lázár János. A politikus szerint ennek az a bizonyítéka, hogy jóval nagyobb a kerítés támogatottsága, mint a Fideszé. 

Origo
14:31

Lázár: Még nincs döntés a nemzeti konzultációról

A Fidesz elnöksége dönt arról, hogy lesz-e nemzeti konzultáció a terrorveszélyhelyzet bevezetéséről - mondta Lázár János. Tudomásul kellene vennie az ellenzéknek, hogy nem a kormánynak, hanem az országnak ártanak, ha nem szavazzák meg a hatodik alkotmánymódosítást. 

Origo
14:28

Profiltisztítás lehet az egészségügyben

Az egészségügyi intézmények átalakítása során az egyik legfőbb szempont a profiltisztítás. Ahol gyógyítás van, ott ne legyen szociális ellátás - mondta Lázár János. 

Origo
14:26

Kevesebb lesz a vezetői pozíció

A V4-átlagra emelkednek majd az állami cégvezetők juttatásai - jelentette be Lázár János. Vezetői létszámcsökkentés biztosan lesz, mivel a háttérintézmények vezetői nem vezető pozícióba kerülnek majd. 

Origo
14:24

60 háttérintézményt beolvasztanak

60 háttérintézmény sorsáról megszületett a döntés, 10 esetben van még vita. Mérlegelni kell, hogy az egyes intézmények milyen szerepet játszanak az uniós kifizetésekben - mondta a politikus. 

Origo
14:21

Lázár az összes listát átnézi

A miniszterelnök úgy döntött, hogy a következő időszakban a kormányzati működés rendező elve az lesz, hogy a kormányzati struktúra a minisztériumok, a kormányhivatalok és a járási hivatalok szintjén működik majd. A következő hetekben a minisztériumoknak arra kell felelniük, hogy mik azok a testek, amik ebből kilóghatnak. A 73 háttérintézmény esetében átnézik az összes foglalkoztatási listát - mondta Lázár János. 

Origo
14:19

Ez lett a Wekerle-tervből

A Wekerle-terv végrehajtásáról azt mondta a politikus, hogy egy négyoldalas összeállítást készítettek.

Origo
14:17

Lázár odaszúrt Varga Mihálynak

Az NGM több mint 25 millió forintot költött egy karácsonyi rendezvényre, de ez a minisztérium spórolásából keletkezett - jelentette be Lázár János. A miniszter megjegyezte, hogy az érintett dolgozóknak 2008 óta nem nőtt a fizetése, kétséges, hogy egy egyórás rendezvénnyel ezt feledtetni lehet. 

Origo
14:15

Villát kapnak a reformátusok

A kormány szeretné, hogy négymillió háztartásban legyen szélessávú internet, és az államigazgatás is minél jobban digitalizálódjon - jelentette be Lázár János. A reformáció 500. évfordulójára a Csekonits-villát a kormány felújítva átadja a Károli Gáspár Református Egyetemnek. 

Origo
14:13

Teljes államosítás jöhet

Mérlegelni kell annak a lehetőségét, hogy a mostani vegyes rendszer helytállt-e - mondta Lázár. Elképzelhető, hogy a magyar állam teljes mértékben átveszi az oktatási intézményeket. 

Origo
14:11

Ki a hibás a krétahiányért?

Palkovics László egy menetrendet vázolt föl - mondta a politikus. Lázár János szerint mind ez idáig nem kapott kellő figyelmet, hogy az oktatási intézményeket javarészt az állam és az önkormányzatok tartják fenn. A kérdés, hogy kinek a hibájából nincsen kréta vagy vécépapír. 

Origo
14:10

Gallóné nem tüntetett a 13. havi juttatás megszűnésekor

A mi kérésünk, hogy a pedagógusok fogadják el a kormány tárgyalási ajánlatát - mondta Lázár János. Ahhoz, hogy eredményeket érjünk el, tárgyalni kell. Persze mindenkinek joga van tüntetni, de ha nem beszélünk, akkor nem is lesz közös megoldás. Ha nem politikát akarnak csinálni, akkor ez a legbölcsebb dolog. Amikor 2009-ben megszűnt a 13. havi juttatás, akkor Gallóné lebeszélte a pedagógusokat a tüntetésről. 

Origo
14:06

Lázár nem kér a tüntetésekből

Lázár János elmondta, meghallgatták Palkovics László oktatási államtitkárt. Azt szeretnék kérni a pedagógus-szakszervezetektől, hogy fogadják el a tárgyalási javaslatot - mondta a politikus. Szerinte nem balhéval és sztrájkkal lehet eredményeket elérni.  

Origo
14:04

Fúrt kút is lehet az új ingatlannál

Lázár János elmondta, az alapterületeket is újraszabályozták a csoknál. Használt lakás esetében 35 millió forint lett az értékhatár. Egyszerűsítették a használatbavételi szabályokat is - mondta a Miniszterelnökség vezetője. A fúrt kutat is elfogadják majd a használatbavételhez. 

Origo
14:01

Könnyebb lesz használt lakáshoz jutni

A csokról azt mondta a Miniszterelnökség vezetője, hogy a használt ingatlanok esetében komoly könnyítések történtek. 

Origo
14:00

Rendőrségi és honvédségi együttműködés

Az ország biztonsági kihívására csak a rendőrség és a honvédség együttműködése jelentheti a hatékony megoldást - mondta Lázár János. 

Origo
13:58

Továbbra is védjük a határainkat

Lázár János elmondta, nem biztos, hogy Törökország és az unió együtt képesek lesznek a migrációs válság kezelésére. Európa nem adhatja fel a határvédelmet - mondta a politikus. A kormány kész a műszaki határzár megerősítésére, és Brüsszel nyomására sem engedünk a meglévő intézkedésekből - jelentette be Lázár János. 

Origo
13:56

Lázár: Megismétlődhetnek a tavalyi jelenetek

A következő évtizedben sem fog javulni a biztonsági helyzet, így 2016-ban sem fog enyhülni az Európára nehezedő migrációs nyomás. Meg kell védenünk az ország határait, minden ember biztonságát garantálni akarjuk - mondta Lázár. A kormány szerint a kerítésnél megismétlődhetnek a tavalyi jelenetek. A magyar-román határon is lehet kerítés - mondta Lázár János.  

Origo
13:54

Brüsszel kényszerrel is szétosztana

Németország be akar fogadni illegális bevándorlókat Törökországból, és kényszerből szét akarja osztani az uniós országok között. Brüsszel mindent el fog követni, hogy a bevándorlókat akár kényszerrel is szétosszák. Ez a legnagyobb kihívás, ami előtt állunk - mondta Lázár. 

Origo
13:53

Lázár: Fokozódik a nyomás Magyarországon

Az illegális bevándorlásról azt mondta Lázár János, hogy a török elnök figyelmeztetése szerint az ország megnyithatja a nyugati határait. Mindez azt jelenti, hogy fokozódik a nyomás Magyarországon - mondta a politikus. Orbán Viktor minderről részletesen tájékoztatta a Fidesz-frakciót. 

Lázár János a sajtótájékoztatónFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
13:51

Kiemelt támogatás a tejágazatban

A kormány tárgyalt a Várba költözésről és a tejágazat helyzetéről is - mondta a politikus. Lázár János szerint a tejágazatban 2016-ban kiemelt állami támogatás jöhet. 

Origo
13:50

Ezért ment Orbán Kecskemétre

A kormány tárgyalt az Irinyi-tervről is, ami egy innovációs program. Ennek keretében zajlott a miniszterelnök kecskeméti programja is - mondta Lázár János. 

Origo
13:48

Kész a csok

A kormány lezárta a családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatos jogalkotást - mondta Lázár János. Reményeik szerint két egyszerű szabály született. A korábbi rendeletek megértéséhez minimum jogi végzettség kellett - mondta a Miniszterelnökség vezetője. 

Origo
13:47

Elnézés

Lázár János elnézést kért a késésért. 

Origo
13:46

Kezdődik

Kezdődik a 39. Kormányinfó. 

Origo
13:34

Késés

Ismét késés van, de az újságírók már itt vannak. 

Origo
11:59

Budapesti terjeszkedés

Bús Balázs azt javasolja, hogy hajtsanak végre apróbb korrekciókat Budapest határain. Erről is megkérdezzük Lázár Jánost. 

Origo
11:57

Tanárok jövője

A Kormányinfón arra is rákérdezünk, hogyan alakul a közoktatás jövője, és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetése.  

A pedagógusok tiltakozása változásokat hozhat a közoktatásbanFotó: Dudás Szabolcs - Origo
Origo
11:55

A háttérintézmények

A 39. Kormányinfón kiderül, mi lett a kormányzati háttérintézményekkel. Korábban Lázár János arról beszélt, hogy a kormány február 10-i ülésén dönt a háttérintézmények sorsáról. 

Még több bejegyzés