A pedagógusok 25 pontos követeléslistájára is reagált napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor a Parlamentben. Azt mondta, túl sokat kérnek, a kormánynak most más területeken kell bért emelni. A miniszterelnök megígérte, hogy nem tér vissza a kommunizmus Magyarországra és beszélt az alkotmánymódosítási tervekről, valamint a menekültválság okozta veszélyekről is. Reagálásukban az ellenzéki felszólalók vitatták, hogy olyan jó lenne a helyzet, ahogyan azt Orbán Viktor lefestette.

14:35
Vége az Origo közvetítésének

Véget ért a kormányfői napirend előtti felszólalása és az arra adott reakciók, így véget ér az Origo percről percre tudósítása is.

Véget ért Orbán Viktor felszólalásaForrás: MTI/Kovács Tamás

A parlament munkája a további napirend előtti felszólalásokkal, majd interpellációkkal folytatódik - kétórás időkeretben. Ezután az azonnali kérdések és válaszok órája következik. 

14:31
A 25 pontos követelés is szóba került

Orbán Viktor megérti a pedagógusok 25 pontos követeléséből a 18 százalék körüli béremelésre vonatkozó kérést, de szerinte most először más területeken kell befejezni a béremelést, aztán folytatják majd. Ne helyezzék bérnyomás alá a kormányt" - ezt kérte a pedagógusoktól a miniszterelnök, aki viszonválaszát azzal zárta: kormányfőként ő továbbra is vállalja a felelősséget a döntésekért.

14:28
Jobban keresnek, mint négy éve?

Egy általános iskolai tanító és egy középiskolai tanár is mintegy egymillió forinttal keres ma többet, mint 2010-ben - sorolta a számokat az MSZP elnök-frakcióvezetőjére reagálva a kormányfő, aki szerint ő is örülne, ha ez még több lenne, de ez is komoly eredmény, amit szerinte nem a kormány, hanem a magyar emberek értek el.

14:26
Bevetné Orbán a hadsereget

Terrorveszély esetén a hadsereget rendészeti feladatokra be lehessen vetni, ezt a tervet el kell fogadnia az ellenzéknek is - mondta az alkotmánymódosító javaslatra visszatérve a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésénForrás: MTI/Bruzák Noémi
14:23
Nem fenyeget a kommunizmus

Aki azt állítja, hogy a mai Magyarország bármilyen hasonlóságot mutatna azzal a rendszerrel, amely ellen a rendszerváltáskor küzdöttek, az nem ismeri a valóságot  - mondta Orbán Viktor, aki szerint nem fenyeget a kommunizmus visszatérése. 

Itt megint a házelnöknek kellett rendreutasítani az ellenzéki képviselőket, mert bekiabálások kísérték a kormányfő szavait. 

14:21
Kövérnek kellett rendet tenni

Schiffer Andársnak a 2016-os év tetszeni fog, mert jelentős források állnak majd rendelkezésre - mondta Orbán. A kormányfő az oktatás területén kapott kritikákat komolytalannak nevezte,  mondván: nem kevesebbet, hanem többet fordítanak évről évre mind az oktatási, mind pedig az egészségügyi ágazatra.

Ennél a pontnál az MSZP soraiban bekiabálások, zúgolódás hallattszott, úgyhogy Kövér László házelnöknek kellett rendet tenni. 

14:19
A kkv-k kapják a pénz nagy részét

Az előttünk álló hét évben a gazdaságfejlesztési források 70 százalékát a magyar kis- és középvállalkozások kapják majd meg - mondta a kormányfő, megjegyezve, hogy a versenyképes nagyobb vállalkozások támogatására ezért külön programot kellett kidolgozni, hogy ők is megfelelő forrásokhoz juthassanak.

14:17
Itt 40 évig kommunizmus volt

Magyarországon 40 éven keresztül kommunizmus volt, ezért nem volt tőkefelhalmozás, úgyhogy nincs tőkénk, szüksége van az országnak külföldi befektetőkre - vázolta a problémát a kormányfő.

14:16
A menekültek berúgták az ajtót

A menekültek berúgták az ajtót, és azóta is folyamatosan jönnek - figyelmeztetett Orbán, aki beszélt az amerikai–európai szabadkereskedelmi megállapodásról is, ami szerinte egy szúnyoghálóhoz hasonlít.  Olyan megállapodást viszont a kormány nem támogat, ami olyan elemeket tartalmaz, amelyek hátrányosak Magyarország számára. 

14:13
Orbán köszöni a KDNP-nek

Viszonválaszában Orbán Viktor megköszönte a támogatást a KDNP-nek. Azt mondta, a kormány azon van, hogy megállítsa a népességfogyást a különböző családtámogatási támogatásokkal.

A kormányfő viszonválaszban reagált a frakcióészrevételekreForrás: MTI/Soós Lajos

Nem engedek olyan csábításnak, ami a nyugat-európai mintákat tartja támogathatónak, mint például azt, hogy a népességfogyás ellensúlyozására telepítsünk be menekülteket - mondta Orbán Viktor. 

14:10
A Jobbiknak üzent a Fidesz

Szeretnénk sokkal nagyobb mértékben előremenni, de a gazdaság teljesítőképességét figyelembe kell venni - folytatta Kósa, aki bírálta felszólalása miatt az LMP-s Schiffer Andrást, mondván: Magyarország nem csak összeszerelő üzem.

Vona Gábornak csak annyit üzent Kósa, hogy a KGBéla-ügyben amíg nem tisztázza magát a Jobbik, addig ne beszéljen korrupcióról. 

14:08
Ne üljünk fel butaságoknak

Ne üljünk fel annak a butaságnak, hogy Magyarországon túlságosan  leterheltek a gyerekek - figyelmeztetett felszólalásában Kósa Lajos.

14:06
Szemkilövetőket emlegetett Kósa

A magyar emberek jövedelmi pozíciója most százszor jobb, mint az MSZP kormányzása alatt volt - reagált még Orbán helyett Tóbiásra a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos azt is megjegyezte, hogy az MSZP kormányzása alatt nem lehetett kimenni az '56-os forradalom évfordulójára úgy, hogy ne lőtték volna ki az ember szemét.

14:04
Most a Fidesz értékel

Kósa Lajos reagált utolsóként a kormányfő beszédére. Szerinte, ami a hazudozást illeti, Tóbiás József örülhet, hogy a hétvégén a tüntetők között nyugodtan sétálhatott a Kossuth téren, holott a szocialista kormányok döntötték romba. 

Kósa Lajos frakcióvezető beszélt a Fidesz nevébenFotó: Szabó Gábor - Origo

Szerinte az MSZP-nek kellene bocsánatot kérnie a dolgozóktól több kormányon tett intézkedésükért. 

14:01
Még kér a nép

Van úgy, hogy a közakarat nem hajlik, hanem törik - figyelmeztette a kormányt az MSZP elnök-frakcióvezetője. 

Még kér a nép, most adjatok neki  - mondta Tóbiás, aki szerint ezt meg kellene fontolnia a kormánynak. 

Időkeretének hátralévő mintegy tíz másodpercét Tóbiás József arra használta fel, hogy némán tisztelegjen a tüntetők előtt.  

13:59
A dolgozók is szegények

Megsüvegelheti a kormányfő a pénzügyminiszterét, de a valóság az, hogy több millióan dolgoznak ugyan Magyarországon, mégsem élnek meg belőle - folyatatta Tóbiás József.

13:58
Fejezze be Orbán a hazudozást!

Fejezze be a kormányfő a hazudozást az ellenzék politikájával kapcsolatban, továbbá fejezze be a nép ámítását - követelte az MSZP vezérszónoka.

13:56
Legyen vitanap az oktatásról

Vitanapot kezdeményez az MSZP az oktatásról, a pedagógusok 25 pontos követeléséről - jelentette be az MSZP elnök-frakcióvezetője.

13:55
Jogosak a követelések

Jogosak a hétvégi budapesti tüntetés követelései - mondta Tóbiás József, aki szerint a kormány az elmúlt években leépítette az oktatási és az egészségügyi ágazatot, elvonta tőlük a forrásokat.

Tóbiás József reagált az MSZP nevébenFotó: Polyák Attila - Origo
13:53
Most az MSZP reagál Orbánra

Az MSZP reagálása következik: a mikrofonnál Tóbiás József pártelnök-frakcióvezető.

13