Habony Árpád múzeumlátogatásáról kérdeztük Lázár Jánost

2016.02.18., 13:44
rendezés

A 40. Kormányinfón a pedagógusok tüntetése, Orbán Viktor moszkvai útja és a bürokráciacsökkentés is szóba került. Sőt, Baán László sem úszta meg szárazon - igaz, a sajtótájékoztató végén meg is védte őt Lázár János. Az események menete itt követhető percről percre.

Origo
15:49

Viharos befejezés

Meglehetősen viharosan ért véget a 40. Kormányinfó, mivel a Magyar Nemzet nem kapott még egyszer szót.  

Origo
15:48

Lázár érti a Jobbik kampányát

A kormányzati korrupciós ügyekről azt mondta, hogy érti a Jobbik kampányát, de inkább az ország dolgaival foglalkozzanak - mondta Lázár János. 

Origo
15:46

Jogilag kell megnézni

A dunaújvárosi esetről azt mondta Lázár János, hogy jogilag kell megnézni, hogy fel lehet-e függeszteni az előzetesben lévő képviselő jogait. 

Origo
15:44

Fizetést nem kap a kormánytól Habony

Habony Árpád nem kap a kormánytól fizetést - mondta Lázár János. 

Origo
15:43

Fontos-e Habony Árpád?

Lázár János nem tudja, hogy fontos ember-e Habony Árpád. Fogalmam sincs, hogy Habony közvetített-e a főváros és a kormány között. 

Origo
15:41

Lázár: Minden hitelét elveszítette Magyar

Sem Brüsszelben, sem Hódmezővásárhelyen nem hozott senkit lázba Magyar Bálint tevékenysége - mondta Lázár. Magyar Bálint oktatási vezetőként elveszítette a hitelességét, hogy bármit is bíráljon. 

Origo
15:39

Átláthatatlan szálak

Lázár János az Út a munkához programjáról azt mondta, hogy az ügy szálai lassan kibogozhatatlanok. 

Origo
15:38

Beszéljen a Klikkel

Az igazgató beszéljen a helyi Klik vezetőjével - mondta Lázár. Szólt arról is, hogy a Teleki vezetőjéről azt is híresztelték, hogy fideszes káder. 

Origo
15:36

Lázár nem tudja, mi történt a Telekiben

Lázár János a Teleki Blanka Gimnáziumban történő vizsgálatról azt mondta, nem tudja, a konkrét ügyben mi történt. Ha minden dokumentum megvan, akkor miért kell napokig várni - tette hozzá. 

Origo
15:34

Nem alanyi jogú volt a béremelés

Félreértésre adott okot az az információ, hogy minden egészségügyi dolgozó béremelést kap, csak bizonyos csoportokra vonatkozott az emelés, és igényelni kellett - mondta Lázár. A kormány mindent megtesz bérkiegészítések formájában, hogy rendezze az egészségügyi dolgozók helyzetét - mondta Kovács Zoltán. 

Origo
15:32

Nem tudunk versenyezni

Nem tudunk versenybe szállni az egészségügyben a nyugati bérekkel - mondta a miniszter. Lázár János szerint egy kompromisszum vezethet el ahhoz, hogy Győrben ne mondjanak fel az orvosok. 

Origo
15:28

Újra Oroszország

Lázár János azt mondta, hogy az orosz kapcsolatok milyensége a két fél viszonyától függ. 

Origo
15:26

Fegyelmit kapott Baán László

Baán László fegyelmit kapott Balog Zoltántól, tehát viselte a felelősséget a tetteiért - mondta a miniszter.  

Origo
15:25

Ez nem korrupció

Lázár János azt mondta, nem veti fel a korrupció gyanúját, hogy Baán ingyen odaadta Habonynak a Szépművészeti Múzeumot. A kormány a múzeum felől közelíti meg a kérdést. 

Origo
15:22

Lázár: Ilyen polgármesterre nincs szükség

Lázár János szerint Kövér László nem azt mondta, hogy hiba lenne, ha nem a Fidesz nyerne Salgótarjánban. Szerinte is fokozódnak az indulatok, de olyan polgármesterre nincsen szükség, aki nem tud tárgyalni a kormánnyal. Én is tudom, milyen ellenzéki polgármesternek lenni - mondta Lázár. 

Origo
15:20

Vita van a nyugdíjbiztosítóról

Nagy erővel és nagy mélységben halad az átalakítás - mondta a miniszter. A háttérintézmények közül a nyugdíjbiztosító intézet beolvasztásáról van szó - mondta a politikus.

Origo
15:18

Orbán Viktor megkapta a felhatalmazást

Lázár János a bürokráciacsökkentésről azt mondta, a Fidesz tárgyalt erről. Orbán Viktor megkapta a szükséges felhatalmazást a bürokrácia átalakítására a kormánypárttól.  

Origo
15:17

Nem akarnak Pécsnek ártani

Ötletpályázatot írnak ki a Csontváry-hagyatékra, hogyan lehet a rajzokat megvalósítani - mondta Lázár János. Senki nem akar Pécsnek ártani, csak a képzőművész hagyatékának akar adózni. 

Origo
15:15

Komolyan vettek bennünket

Komolyan vettek bennünket Moszkvában - mondta Lázár. 

Origo
15:14

A Fidesz nem viszi ki a problémákat határon túlra

Nálunk a Fideszben az a szokás, hogy a belpolitikai problémákat nem visszük ki a határon túlra - mondta Lázár János a jobbikos európai uniós képviselőt, Kovács Bélát érintő kérdésre. 

Kovács Béla kémkedési ügyéről nem beszéltekForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Origo
15:11

Lázár megvédte a postatörvényt

A postatörvényről azt mondta Lázár, hogy arra azért van szükség, hogy a piaci szolgáltatási rész ne kerüljön hátrányba. Felhívta a figyelmet arra, hogy a posta nyereséges a piaci liberalizálás óta. Úgy látja, a posta nincsen kivételes helyzetben, mivel a többi piaci szereplő adatai is titkosak. 

Origo
15:07

Erre most nem érkezett válasz

Lázár János egy letelepedési kötvényről azt mondta, hogy jövő héten fog válaszolni. 

Origo
15:04

Előkerült Gyurcsány és Bajnai

Az Európai Bizottság még nem járult hozzá versenyjogi szempontból a paksi bővítéshez - mondta a miniszter. Lázár János szerint folyamatosan egyeztetnek az EB-vel, és valóban érez gazdasági nyomást az ügyben. Ezt a beruházást egyébként Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon odaítélte a franciáknak - mondta a miniszter.  

Origo
15:01

Moszkvában hideg volt

Nagyon hideg volt Moszkvában - mondta Lázár. 

Origo
15:00

Szabad kéz

Lázár János azt mondta, a minisztereknek szabad kezet adnak, hogy milyen szakértőket alkalmaznak. 

Origo
14:58

Mérlegen a pedagógusok mérése

Lázár János azt mondta, mérni kell, hogy a pedagógusok és a gyerekek teljesítménye között van-e összefüggés. Ezért fontos a pedagógusok mérése, ami nemzetközi sztenderdek alapján történik. 

Origo
14:55

Jól látszik, hogy nincs elég pénz

Semmilyen fekete doboz nincs a Klik működésében, látszik, hogy nincs elég pénz - mondta a politikus. Lázár szerint a fő kérdés, hogy mi az oktatás színvonala, mert 2012 óta folyamatosan romlik a gyerekek teljesítménye. 

Origo
14:53

Lázár: Nem ez a Klik dolga

Lázár János azt mondta, az, hogy a tanárok kevesebb munkát akarnak ugyanannyi bérért, az bérnövekedést jelent. A Miniszterelnökség vezetője szerint a Kliknek nem az a dolga, hogy a sajtó kérdéseire válaszoljon. 

Origo
14:50

Nem költhetnek akármire

Aki a családi csődvédelembe belép, az anyagilag gondnokság alá kerül, így nem költhet akármire - mondta a politikus. Úgy tűnik, ilyen helyzetbe nem akarnak sokan kerülni, ezért nem tömeges a belépés a családi csődvédelembe - tette hozzá. 

Origo
14:48

Nem lesz működési hiány?

Lázár János szerint készen állnak a paksi bővítés tendereztetésére. A 2017-es költségvetéssel kapcsolatban azt mondta, a kormány célja, hogy működési hiány ne legyen - tette hozzá.

Origo
14:46

Lázár: Ez egy természetes folyamat

Teljesen természetes, hogy a miniszterelnök megpróbál támogatókat szerezni a budapesti olimpiához, így tett Moszkvában is - mondta Lázár.  

Origo
14:44

Nincsen korrekt együttműködés

Ausztriából csak üzengetést kapunk, ami megnehezíti a korrekt együttműködést - mondta Lázár. Az osztrák baloldali pártok folyamatosan ostorozzák Magyarországot. Most egy átmeneti csönd van a migrációban. 

Origo
14:41

Csongrádban már megkezdődtek az előkészületek

Lázár János azt mondta, hogy Csongrád megye teljes határszakaszán megkezdődik a határzár építésének az előkészülete. 

Újabb határzár épülhetForrás: MTI/Varga György
Origo
14:40

A Szuhoj nem kap szerepet Magyarországon

Lázár János azt mondta, az orosz érvek megfontolására készek a Malév-adósság kapcsán. Egy orosz banknak van követelése 100-150 millió euró értékben. A Szuhoj nem fog beszállni egy magyar légitársaságba. 

Origo
14:40

Lázár nem látta az imázsfilmet

Lázár nem látta az úszó vb imázsfilmjét, szerinte nem lehet például az olimpiára vonatkozó következtetéseket levonni abból, hogy a film tízmillióval olcsóbban is elkészülhetett volna. Úgy véli, a budapesti olimpiai pályázat az egyik legjobb lesz, ha nem a legjobb. 

Lehetett volna 10 milliával olcsóbbForrás: Origo
Origo
14:36

Klik: a személyi változás nem megoldás

A Klik szervezeti egységében lévő hiányosságokat nem lehet egy személyi változással megoldani. A probléma az, hogy az állam átvette az összes iskola fenntartását az önkormányzatoktól, és nem szervezte meg még kellőképpen a működtetésüket.

Origo
14:30

Lázár: Súlyosan téved Baán László

Csak a saját magánéleti viszonyaimmal foglalkozom. Nyugtalanít, ami a Szépművészeti Múzeum körül zajlik - mondta Lázár. Nagyon súlyosan téved Baán László, hogy a fejlesztések attól függnek, hogy kikkel van jóban. 

Lázár szerint Baán László téved, ha azt hiszi, hogy a fejlesztések attól függenek, ki kivel van jóbanFotó: Pivarnyik Balázs - Origo
Origo
14:29

Hálózatokat vennének

Áram-és gázszállító hálózatokat kellene vásárolni a következő években, hogy teljesen biztosítva legyen a magyarországi energiabiztonság. Folytatunk ilyen tárgyalásokat - mondta a miniszter, de egyáltalán nem biztos, hogy ezek 2018-ra befejeződnek. 

Origo
14:27

Az első kapavágásig marad Lázár

Az én mandátumom Paks ügyében az első kapavágásig szól - mondta a miniszter. Lázár szerint ezt követően nem lehet tudni, hogy mi fog történni, ő csak az előkészítéssel foglalkozik. 

Origo
14:24

Minden állami kézben lehet

Semmilyen energiapiaci elképzelése sincsen a Miniszterelnökségnek - mondta Lázár annak kapcsán, hogy vitába keveredett Seszták Miklóssal. A politikus elmondta, hogy célokkal foglakoznak, és nem eszközökkel. A cél, hogy a gáz- és áramszolgáltatás területén minden állami kézben legyen. 

Origo
14:21

Ebben segíthetnek az oroszok

Az Oroszországot érintő szankciók hatályban vannak, amik befolyásolják a magyar mozgásteret - mondta Lázár. A szankciók kizárják a katonai-hadiipari együttműködést, de a jelenlegi magyar hadrendben lévő fegyverzet megújítását nem zárják ki - tette hozzá. Szállítóhelikopterek modernizálása alapvető katonapolitikai cél.   

Origo
14:19

Már az idén lehívhatjuk a paksi hitelt

Még az idén megkezdődhet a paksi bővítéshez kapcsolódó hitelkeret lehívása - mondta Lázár János. A lehívás önerővel együtt történik majd. 

Origo
14:17

17 milliárdos adóssága van a Kliknek

17 milliárd forintnyi kifizetetlen számlája van a Kliknek - mondta Lázár János. 

Origo
14:16

Terítéken az elektromos autók

Lázár János azt mondta, a későbbiekben szabályozni fogják, hogy hol lehet elektromos autókat tölteni majd.  

Origo
14:13

1300 milliárdos konszolidáció

1300 milliárd forinttal kellett konszolidálni az önkormányzatokat a korábbi években, mivel többek között nem tudták fenntartani az oktatási intézményeiket. Lázár János szerint abban érdemi konszenzus volt, hogy a 2010 előtti rendszeren változtatni kell. 

Origo
14:11

Megmarad az önkormányzatiság

Lázár János azt mondta, nem tervezi a kormány, hogy csorbítaná az önkormányzatiságot. A jelenlegi keretek életben maradnak. 

Origo
14:09

Maradnak az ingyenes tankönyvek

A munkaszervezéssel és munkatartalommal való viták előtt nyitva áll a kapu - mondta a miniszter. A cél, hogy az iskolából kijövő gyerekek minél versenyképesebb tudással rendelkezzenek. Persze a Klik sem hibátlan - tette hozzá. Bárki bármit csinál, a tankönyvek továbbra is ingyenesek lesznek, nem engedünk a tankönyvlobbi nyomásának - mondta Lázár. 

Origo
14:07

Lázár: Nem lesz béremelés

Lázár azt mondta, hogy maguk a demonstrálók sem kérnek a baloldali pártvezetők megjelenéséből. Szakmai tárgyalásra van szükség, erre készen állunk - tette hozzá. Az ország az elmúlt években először a pedagógusok bérét emelte meg, és nincs lehetőség újabb bérkövetelés teljesítésére.

Origo
14:05

Veszélyeket lát a kormány

Még nem kértem arra a gyerekemet, hogy sztrájkoljon - mondta a miniszter. Lázár óvta a szakszervezeteket attól, hogy a gyerekekkel zsarolják a kormányt a béremelésre, szerinte ez egy nagyon veszélyes dolog. Megértést kért a szakszervezetektől. Gyereket felhasználni politikai célra nem tisztességes dolog - mondta a miniszter. 

Origo
14:03

Lázár: A tárgyalás a legfontosabb

A kormány következő ülésén tárgyal az oktatásban zajló egyeztetésekről - mondta a politikus. Lázár arra kérte az érdekképviseleteket, hogy menjenek el a köznevelési kerekasztal ülésére. 

Lázár szerint a megoldás csak a tárgyalóasztalnál születhet megFotó: Marton Szilvia - Origo

A politikus felidézte, hogy Galló Istvánné 2009-ben a 13. havi bér megszüntetésekor arról beszélt, hogy felelőtlen lenne egy sztrájk.

Origo
14:01

Készen állunk az újabb határzárra

Nem titok, hogy készen állunk a román-magyar határon lévő határzár felépítésére - mondta Lázár János. Szerinte az illegális bevándorlás olyan veszélyeket hordoz, ami káros Európa számára. 

Origo
13:59

Brüsszel nem tett semmit

Szó sem lehet az európai migránsok szétosztásáról - mondta Lázár. Brüsszel semmit sem tett az illegális bevándorlás ellen, ami Európa számára védelmet jelentene. 

Origo
13:58

Lázár: Nem adhatjuk fel a Balkánt

Meggyőződésünk, ha a német javaslat nem valósul meg, akkor ezt egészítheti ki egy második védelmi vonal - mondta Lázár.

Menekültek várakoznak a görög-macedón határonForrás: AFP/Sakis Mitrolidis

Ha nem sikerül megállítani a bevándorlást Görögországnál, akkor magára hagyjuk a Balkánt, amit nem tehet meg Európa. 

Origo
13:56

Mégsem állunk szemben Merkellel

Mesterséges szembeállítás zajlik, amikor a V4-ek álláspontját szembeállítják Merkel véleményével - mondta Lázár. Elsősorban Törökországnak kell segíteni a menekültügy rendezésében - tette hozzá. A Miniszterelnökség vezetője szerint, ha nem sikerül stabilizálni az érintett államokban a helyzetet, akkor nem lehet megállítani a menekültáradatot. 

Origo
13:53

Moszkvát érdekli a menekültkérdés

Lázár János azt mondta, európai kérdésekről is szó esett. Oroszország élénken érdeklődött a menekültügyi kérdésekről. 

Origo
13:51

Paks: hamarosan kezdődik a tendereztetés

Oroszország maradéktalanul teljesíti a paksi bővítésben vállalt kötelezettségeit, hasonlóan Magyarországhoz. Hamarosan elindul a beruházás tendereztetése is - mondta Lázár János.

A magyar kormány szerint az évszázad üzlete a bővítésForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

2019 végéig Magyarország földgázellátása teljes mértékben biztosított - mondta a miniszter. 

Origo
13:49

Lázár: Nagyon fontos volt Putyin kijelentése

A magyar kormány szerint az EU versenyképessége nem képzelhető el orosz energia nélkül, ezért lett volna fontos a Déli áramlat - mondta a miniszter. Lázár János szerint nagyon fontos, hogy Moszkva megerősítette az elkötelezettségét a paksi bővítés mellett. 

Origo
13:48

Oroszország: A stabil együttműködés a cél

Az elmúlt években minden évben találkozott Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin, mivel Magyarország számára kiemelten fontos az orosz kapcsolat. Lázár János a tegnapi megbeszélésekről azt mondta, a stabil együttműködés a cél. Európa és a világ ügyei Oroszország nélkül nem rendezhetőek. 

Origo
13:46

Részvétnyilvánítás

Lázár János a kormány nevében kinyilvánította az együttérzését Törökországgal az ankarai merénylettel kapcsolatban.

28 halálos áldozata és 61 sebesültje van a merényletnek, többségük katonaForrás: AFP/Erol Ucem

A terror teljes mértékben elfogadhatatlan - mondta a miniszter.

Origo
13:32

Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik a Kormányinfó, az újságírók már elfoglalták a helyüket. 

Origo
13:31

Baán László és Habony Árpád

Megkérdezzük Lázár Jánost arról is, hogyan vélekedik arról, hogy Habony Árpád ingyen használhatta a Szépművészeti Múzeumot.  

Habony Árpád ingyen használhatta a Szépművészeti MúzeumotForrás: Origo
Origo
11:17

Demonstrációk

A 40. Kormányinfón biztos téma lesz a pedagógusok február 13-i tüntetése is.  

A Kossuth téren február 13-án megtartott pedagógusdemonstráción több ezren vettek résztFotó: Marton Szilvia - Origo
Origo
11:14

Már 39 Kormányinfó volt

Az eddigi Kormányinfókról bővebben itt olvashat

Még több bejegyzés