Orbán Viktor népszavazást jelentett be

2016.02.24., 13:02
rendezés

Országos népszavazást kezdeményez a kormány a betelepítési kvóta ügyében – jelentette be Orbán Viktor a kormányülés szünetében. A miniszterelnök szerint másodlagos szempont, hogy mit szól ehhez az Európai Unió, a lényeg, hogy az emberek megkérdezése nélkül, a fejük felett ilyen döntést nem lehet hozni. Az Origo kérdésére a kormányfő azt is mondta: azon még nem gondolkodtak, hogy lemond-e a kormány, ha a referendum sikertelen lesz. 

Origo
13:39

Visszament a kormányülésre

Véget ért a sajtótájékoztató, a miniszterelnök visszament a kormányülésre.

Origo
13:34

Jól tippeltek az Origo olvasói

A sajtótájékoztató előtt arról kérdeztük az Origo olvasóit, hogy milyen témára számítanak Orbán Viktor sajtótájékoztatóján. A válaszadók többsége (2992 szavazat) arra várt, hogy a kormányfő bejelenti Cristiano Ronaldo leigazolását a Puskás Akadémia csapatába. Akik a vicces lehetőség helyett a komolyak közül választottak, túlnyomó többségben a migrációs kérdéssel (2382 szavazat) kapcsolatos témára számítottak. Csak 832-en gondolták, hogy a keddi népszavazási botrány lesz a téma és még kevesebben, 122-en szavaztak a Klikkel kapcsolatos bejelentésre.

Origo
13:29

Lemond-e a kormány? Még nem tudják.

"Olyan kérdést tett fel, amit a kormány még nem vitatott meg, ezért türelmet kér" - válaszolta a miniszterelnök az Origo kérdésére, miszerint a kvótaügyben kezdeményezett népszavazás sikertelensége esetén - például ha nem is mennek el elegen -, akkor lemond-e a kormány.

Orbán Viktor az Origo türelmét kérte arra a kérdésre, lemond-e a kormányFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
13:28

A jogszabályok nem jók

Az NVI-nél történt helyzet azért alakulhatott ki, mert a jogszabályok nem jók - állapította meg a kormányfő, aki megjegyezte: kezdeményezi, hogy a szabályok megváltoztatásával kulturált, fair helyzetet teremtsenek azoknak, akik élni kívánnak állampolgári jogaikkal.

A pártokkal együtt kell kialakítani a szükséges változtatásokat - tette hozzá. 

Origo
13:26

Életmódkérdésről nem szavaztatnak

Életmódról szóló kérdést, így a vasárnapi boltzárról szólót nem tervez hozzácsatolni a kormány a kvótaügyben kezdeményezett népszavazáshoz - mondta a kormányfő, aki szerint nem szabad a két dolgot keverni. 

Origo
13:25

Az NVI-s balhéról is kérdezik Orbánt

Mit szól a kormányfő a Nemzeti Választási Irodánál történtekhez, és tervezik-e a népszavazási törvény módosítását? - kérdezik a kormányfőt.

Kedd délelőtt a Nemzeti Választási IrodábanFotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
13:25

Ez a kérdés lesz a szavazólapon

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" - ismertette a referendum kérdését a kormányfő.

Origo
13:24

A szavazás a hűségről is szól

A miniszterelnök szerint a lényeg az, hogy a magyar emberek csak akkor lehetnek hűségesek az országukhoz vagy a kormányukhoz, ha megkérdezik őket ilyen fontos döntésről, mint a kvóta.

Origo
13:23

Mit szól ehhez Európa?

Ez másodlagos szempont - mondta a kormányfő arra a kérdésre, mire számít Európában, ha Magyarországon a nemek kerülnek többségbe a népszavazáson.

Nem az az elsődleges szempont, hogy mit szól az Európai Unió - mondta OrbánFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
13:22

Hatalommal visszaélés

A hatalommal visszaélés az, ha az emberek feje felett ilyen döntés születik - mondta a miniszterelnök.

Origo
13:21

Ehhez az EU-nak nincs joga

Nem hozhatunk az emberek feje felett az életüket megváltoztató döntéseket - mondta Orbán, aki szerint a kvóta újrarajzolná Magyarország etnikai és vallási arculatát is, ehhez pedig nincs joga semmilyen európai testületnek.

Origo
13:20

Az ország függetlenségéről is szól

Aki elveti a kötelező betelepítési kvótát, vagyis nemmel szavaz a népszavazáson, az egyszerre áll ki Magyarország függetlensége mellett, és elutasítja egyúttal a kötelező betelepítést - indokolta a döntést a kormányfő.

A kérdés Magyarország függetlenségéről is szól a kormányfő szerintFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
13:18

Népszavazást jelentett be Orbán

Több fontos döntést hozott a kormány a mai ülésén, köztük a kötelező betelepítési kvóta ügyében tartandó országos népszavazás kezdeményezéséről - jelentette be a kormányfő.

Origo
13:17

Szünet a kormányülésen

A kormányülésről jött ki a kormányfő, hogy tájékoztatót tartson.

Origo
13:17

Megérkezett a kormányfő

Kezdődik a miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatója.

Origo
13:03

A kopaszokról beszélnek

Az újságírók között a legfőbb téma a Nemzeti Választási Iroda előtti keddi események. 

Origo
12:56

Nagy az érdeklődés

Óriási a sajtóérdeklődés a miniszterelnök tájékoztatója előtt. Gyakorlatilag az összes magyarországi médium a helyszínen van. Több külföldi tudósító is eljött.  

Origo
11:55

Oktatás és egészségügy

A sajtótájékoztatón a közoktatás és az egészségügy helyzete is napirendre kerülhet. 

Origo
11:54

Botrány a választási irodánál

A miniszterelnöki sajtótájékoztatón minden bizonnyal szóba kerül a Nemzeti Választási Iroda előtti keddi események is. A Fidesz egyébként tagadta, hogy köze lenne az ügyhöz.  

Meglehetősen furcsa jelenetek voltak a választási iroda előttFotó: Szabó Gábor - Origo
Origo
11:51

Szerdán dönt a kormány a kvótáról

A kötelező betelepítési kvóta elhárítását nevezte meg a következő időszak legfontosabb feladatának Orbán Viktor kormányfő hétfőn, napirend előtt a parlamentben, ahol beszámolt a múlt hétvégi európai uniós csúcstalálkozóról. A miniszterelnök bejelentette: a kormány szerdai ülésén alakítja ki az álláspontját arról, hogyan verje vissza a kötelező betelepítési kvótarendszerről szóló brüsszeli tervet.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. február 24-énForrás: MTI/Bruzák Noémi