Kövér László szerint közpénznek tekinthető a jegybank alapítványai által kezelt vagyon, a Kormányinfón megkérdeztük Lázár Jánost, ő is így gondolja-e. A Miniszterelnökség irányítójától arra is választ vártunk, milyen helyzet kell ahhoz, hogy elkezdjék építeni a kerítést a román határon, és mikor utazhatunk vonattal az Adriára. Sajtóértesülés szerint Orbán Viktor lecserélheti két tárca vezetőjét a kormányzati ciklusból hátralévő időben, erről is kérdezte az Origo újságírója a minisztert.

15:53
Véget ért a Kormányinfó

Majdnem két és fél óra után véget ért a 41. Kormányinfó Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Kovács Zoltán kormányszóvivővel.

15:52
Nincs szándék a közjogi berendezkedés átalakítására

Orbán Viktornak és a kormánynak nincs olyan szándéka, hogy megváltoztassa Magyarország közjogi berendezkedését, csupán azt szeretnék, hogy lehetőleg ötpárti egyeztetés nyomán módosíthassák az alaptörvényt annak érdekében, hogy a katonaság segítségét kérhessék a határvédelemhez.

15:49
Ötmillió eurót küldünk Szíriának

Magyarország nem akarja a problémát a szőnyeg alá söpörni, ezért lehetőségeihez mérten, ötmillió euró értékben juttat pénzügyi segítséget is Szíriának - mondta kérdésre Lázár. 

15:46
Orbán Viktor világosan beszél

A Fidesz számára Orbán Viktor szótárában az a kifejezés, hogy valami nem méltányos eljárás, az elég világos beszéd - tért vissza ismét a Kubatov-ügyre Lázár János egy kérdés erejéig. Arra a kérdésre, hogy ez a világos beszéd vajon következményekkel is járhat-e, már nem válaszolt.

15:41
Megint a 100 ezer ukrajnai

Nem lát-e ellentmondást Lázár abban, hogy az alig kétezer betelepíteni kívánt ember miatt népszavazást kezdeményezett a kormány, és aközött, hogy Orbán Viktor 100 ezer ukrajnai befogadásáról beszélt? - kapta a kérdést Lázár, aki erre újra arról beszélt: nem tudni pontosan a számukat, mert egy részük nem követhető.

Megjegyezte: az EU által ide betelepíteni kívánt emberek abban különböznek, hogy nincs magyar identitásuk. Nem lehet egyenlőségjelet tenni a Kárpát-medencében és környékén problémák elől menekülők és azon afrikaiak között, akik a jobb élet reményében akarnak Magyarországra jönni - mondta.

15:33
Farkas Flórián és az érettségi

Farkas Flóriánt a kormány nem kérdezte az érettségijéről, és nem is azért kérte ki a kormány a roma politikus tanácsát, mert érettségije vagy diplomája lenne - mondta Lázár.

15:32
Lázár: Ez vicc a rosszabbik fajtából

Ez vicc a rosszabbik fajtából - reagált Lázár arra, hogy egy képviselő a keddi parlamenti vitanapon azt állította, hogy Balog Zoltán miniszter ügynöki tevékenységet végezhetett. "Talán teflonedényekkel kereskedett?" - kérdezett vissza tréfálkozva Lázár.

15:31
Tiszabői verekedésgyanú

Ha ez igaz, akkor szégyenletes - mondta Lázár arra a hírre reagálva, hogy egy kérdés szerint Tiszabőn a napokban fideszes politikusok megvertek valakit.

15:27
Amerika vs. Európa

Amerika növelte az orosz exportját, míg Európa csökkentette - hangzott el.

15:24
Magyar kézbe magyar fegyvert!

Ahogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelezte, Lázár szerint is fellendíthető lenne a magyar fegyvergyártás, mert pillanatnyilag még a magyar katonákat és rendőröket sem tudják ellátni magyar fegyverrel.

15:22
Kárpátalját is segélyezi az állam

Lesz kárpátaljai növekedéstámogatási program is, hasonlóan, mint a Vajdaságban - mondta Lázár, aki szerint Kárpátalja magyarországi segélyezése jelenleg nem az ukrán állammal történik, hanem társadalmi szervezeteken keresztül.

A program indulásának még nincs időpontja Kárpátalján, mert először meg kell vizsgálni Lázár szerint azt, hogy a vajdasági program hogyan működik.

15:20
Lázár: az MNB törvényesen működik

Miért hagyják, hogy az MNB évek óta törvénytelenül költse el a nyereségét? - kérdezték Lázárt, aki szerint a kérdező rosszul tudja, a törvényi követelményeknek megfelel mindenben az alapítványalapítás és a műkincsvásárlás is.

15:13
A kormány nem egyeztet Kubatovval

A kormánynak ehhez nincs köze, nem fog egyeztetni a hétvégén hazaérkező Kubatov Gáborral az NVI-nél történtekről.

15:12
Az MNB nem a norvég civil alap?

Már válaszoltam a kérdésére az elmúlt egy órában - mondta Lázár egy újabb, az MNB alapítványi vagyon nyilvánosságát érintő kérdésre, miután a kérdező párhuzamot vont az MNB-s ügy és a Norvég Civil Alap pénzeivel kapcsolatos korábbi botránnyal.

15:10
Jön a nemzeti hulladékgazdálkodás

A Nemzeti Hulladékgazdákodási Holding azokon a településeken működik majd, ahol az állam már átvette a hulladékkezelési szolgáltatást - mondta Lázár. Megjegyezte, hogy vannak önkormányzatok, amelyek ezt továbbra is maguk intézik.

15:09
A jegybank és az alapítvány ugyanaz

A jegybank és az alapítvány ugyanaz a közvagyon szempontjából - mondta Lázár, hozzátéve: az alapítványok működésének szigorú szabályai vannak, az ügyészség felügyeli őket. Attól, hogy valami pénz egy alapítványhoz kerül, az nem azt jelenti, hogy törvényen kívül lenne - mondta.

15:05
Kitüntethetik a Saul fia alkotóit

Rendkívüli nemzeti sikernek tartja a kormány a Saul fia Oscar-díját, de a kormánynak március 15-e alkalmából nincs felterjesztési joga kitüntetés adományozásra - mondta Lázár, hozzátéve, hogy akinek viszont van felterjesztési joga, az ki szeretné tüntetni a film alkotóit.

15:03
Nincs benyújtva az alaptörvény-módosítás

Azért nem nyújtotta még be a kormány a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó hatodik alaptörvény-módosítást, mert nem alakult ki ebben ötpárti konszenzus.

15:02
Nem kommentálja az NVB döntését

Jogalkalmazóként az NVB-nek joga van arra, hogy kezdeményezze a vonatkozó törvényi szabályozás felülvizsgálatát, ami pedig az NVI épületében történt a kopaszok és a szocialista beadványozó között, az méltatlan Lázár szerint, ezt - mint mondta - senki nem vitatja. A balhé ellenére az NVB által hozott döntést - miszerint Erdősi Lászlóné kérdését hagyták jóvá Nyakó Istváné ellenében - a továbbiakban nem kommentálta.

14:59
Konszenzus kellene a törvénymódosításhoz

Nem lehetne-e a Nemzeti Választási Bizottságot kihagyni a népszavazással kapcsolatos szabályozás felülvizsgálatából az után, amit hétfői ülésükön produkáltak, és nem lehetne-e a kérdést az igazságügyi miniszterre bízni? - kérdezték Lázárt, aki szerint ez elképzelhetetlen, mert nem a kormány kompetenciája a kérdés, különben is a szabályozásban szerinte ötpárti konszenzusra lenne szükség.

14