Több tízezren voltak a kormányellenes tüntetésen

2016.03.15., 16:03
rendezés
POSTOK Tematikus LISTÁZÁSA
listáz

Egyórás, országos sztrájkot hirdettek demonstrációjukon a tanárok március 30-ára. Tervüktől csak akkor térnek el, ha Orbán Viktor és Áder János bocsánatot kér. Délután több tízezren vonultak a Hősök teréről a Kossuth térre, ahol Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója arról beszélt: Balog Zoltán miniszter és Palkovics László államtitkár lejáratták magukat, miköben a tömegben zúgott az Orbán, takarodj! 

Origo
17:52

Esztelen a király

Fotó: Polyák Attila - Origo

Nincs hatalmad felettem - skandálta az utolsó beszédek után a tömeg, de elhangzott az "esztelen a király" mondat is a Kossuth téren. 

Origo
17:44

Tőlünk nem kell félnetek

"Tőlünk nem kell félnetek" - ordította egy idős hölgy a rendőröknek. Egy másik hölgy megjegyezte, hogy Orbán Viktor annyira fél, hogy egy egész hadsereget küldött a Kossuth térre. 

Origo
17:41

Békés hazamenetelt kértek

Pukli István beszéde után a szervezők mindenkit arra kértek, hogy békésen hagyja el a teret, és mondják el az országban az üzenetüket. 

Origo
17:40

Most akkor ez volt a nagy bejelentés?

Páran a tömegben összevitatkoztak Pukli bejelentésén. "Többre számítottam" - mondta egy szakállas fiatalember. "Ez is nagy dolog" - válaszolta egy középkorú társa.

Pukli István, a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatójaFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
17:37

Álljon le az élet egy órára

Pukli István szerint ha nem kapnak választ Orbán Viktortól és Áder Jánostól, akkor harmincadikán kimennek az iskola épülete elé egy órára. "Jöjjön mindenki az iskola elé, álljon le az élet Magyarországon egy órára" - mondta az igazgató, aki szerint ami harmincadikán egy óra, az lehet, hogy egy héttel később kettő, majd három, és így tovább. 

Origo
17:35

Ma Magyarországon csak egyetérteni lehet

Ma Magyarországon nem lehet sztrájkolni, mert a hatalom úgy változtatta meg a szabályokat, hogy csak egyetérteni lehet, ez a demokrácia megcsúfolása - vélte az igazgató. Polgári engedetlenséget követünk el, ha sztrájkolunk. Milyen törvény az, amely a hatalmat védi az emberekkel szemben? - kérdezte.

Origo
17:33

Balog és Palkovics lejáratták magukat

Sajtónyilvános tárgyalásokat és magas rangú, tárgyalóképes politikusokat akarnak a tárgyalóasztalhoz ültetni. Balog Zoltán és Palkovics László lejáratták magukat - mondta. 

Guy Fawkes angol katolikus lázadó maszkját viselő férfi egy feliratot mutat „az oktatás szabadságáért" meghirdetett demonstrációnForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Origo
17:31

Ha Orbán és Áder nem kér bocsánatot, jön a sztrájk

Amíg bárkit megalázhatnak, addig nem lehet szó megegyezésről - kezdte beszédét Pukli István. Ha Orbán Viktor és Áder János március 23-ig nem kérnek bocsánatot a megfélemlített emberektől, március 30-án egyórás munkabeszüntetésre szólítják fel a hetven támogatót, a 35 ezer magánembert, és az aláírókat, sőt mindenkit, akit érdekel a gyermekeink jövője. Mi is merünk ám nagyot álmodni  -  mondta az igazgató. 

Origo
17:25

Pukli Istvánt hatalmas taps fogadta

Pukli István nagy bejelentésre készül, hatalmas taps fogadta. Lélekben a társadalom hetvenöt százaléka itt van, és a Fidesz-szavazók hatvanhét százaléka - kezdte a beszédét a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója.

Pukli Istvánt hatalmas taps fogadtaFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
17:24

A stadionépítések sem maradhatnak ki

Ritók Nóra nem érti, miért nem fogadják be az egyházi iskolák az elesetteket. Az oktatás jelenlegi helyzetét a stadionépítésekkel sem tudja összeegyeztetni. 

Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatójaForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Origo
17:22

Négy embert állítottak elő délelőtt

Úgy tudjuk, négy embert állítottak elő a rendőrök a nemzeti ünnepi rendezvényekről. A Károly körútról és a Kecskeméti utca és a Kálvin tér sarkáról vitték be a férfiakat, mindegyiküket garázdaság miatt.

Origo
17:21

Akiknek még kockás ingjük sincs

Azokért vagyok itt, akiknek még kockás ingjük sincs, azokért, akik nem esznek reggelire semmit,  akiknek csak a közmunka marad. Azokért, akik a mostani rendszer szerint nem érnek semmit, mert nincs semmijük - utalt Lázár János szavaira Ritók.

Résztvevők Budapesten a Kossuth térenForrás: MTI/Mohai Balázs
Origo
17:17

Még soha nem volt ennyi szegregált iskola

Ritók Nóra roma aktivista a következő felszólaló. Azt mondja, az oktatás feladata, hogy mérsékelje a társadalmi egyenlőtlenségeket, de szerinte még soha nem volt ennyi szegregált iskola. A korszerű iskola nem pártszimpátia kérdése - tette hozzá. 

Origo
17:14

Egy kispesti család trikolornak öltözött a nemzeti ünnepen

A szülők és ikreikForrás: Facebook
Origo
17:13

A politika belépett a tantermekbe

Nagyon sok kell ahhoz, hogy a pedagógusok kijöjjenek az utcára - mondta a beszédek közben egy tanárnő az Origónak. Szerinte akkor nem tettek semmit, amikor fillérekért dolgoztak, most viszont azért vannak itt, mert a politika belépett a tantermekbe.

Origo
17:11

Az ország sikere az oktatásban rejlik

Magyarország sikere a kritikus gondolkodásban, az oktatásban és a kutatásban rejlik - mondta a diákolimpikon, aki igen nagy tapsot kapott.

Origo
17:08

Ilyen országban szeretnének élni

A következő felszólaló Békés Gáspár. A diákolimpikon azt mondja: olyan országban szeretne élni, ahol nem az államapparátus határozza meg, ki mennyit ér, és ahonnan nem megy világgá a fiatal tudóstársaság jelentős része. 

Békés Gáspár diákolimpikonFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
17:05

Egyszer mindenkinél betelik a pohár

Egyszer mindenkinél eljön a pillanat, amikor nem hallgathat tovább - mondja Békés Gáspár diákolimpikon, aki szerint ez nála akkor volt, amikor Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt sugallta a Facebookon, hogy mellettük állnak. Nincs joguk kettéosztani a társadalmat - tette hozzá.

Pilz Olivér tanár, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnökeForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Origo
17:02

Zúgnak az igenek a Kossuth téren

7. Függesszék fel a pedagógusminősítést és a szakmai ellenőrzést. 
8. Azonnali hatállyal teremtsék meg a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának törvényi szabályait. 
9. A maximális tanóraszám 22 óra legyen.
10. Biztosítsák az oktatás finanszírozását, rendezzék a nem pedagógus asszisztensek bérét.
11. Legyen őszinte és nyílt kommunikáció.
12. Új alapokra helyezett közoktatási rendszer kidolgozása.

A tömeg mindegyik pontra hangos igennel válaszolt. 

A demonstráció résztvevői Budapesten, a Kossuth térenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Origo
16:56

Legyen szabad tankönyvválasztás

4. A különleges bánásmódot igénylő diákoknak azonnali intézkedésekre van szükségük. 5. Szüntessék meg a szegregációt, mert újratermelődik az egyenlőtlenség. 6. Legyen szabad a tankönyvválasztás - sorolja tovább a pontokat Pilz. 

Origo
16:54

Íme a tanárok 12 pontja

Pilz Olivér sorolni kezdi a tanárok 12 pontját. Halasszák el az érettségi követelményekre vonatkozó módosításokat, minden tervezett változtatást azonnal függesszenek fel, csökkentsék a tanulói terheket - szól az első három. 

Origo
16:52

Pilz Olivér a következő

A csend után zúg az Orbán, takarodj!, Sándor Mária pedig a Nemzeti dalt szavalja. Pilz Olivér a következő felszólaló.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:49

Szól a Ha én rózsa volnék

Büszke vagyok, hogy veletek harcolhatunk egy hiteles és független oktatásért, a betegekért,  a nővérekért - mondta Sándor Mária, aki elkezdte énekelni a Ha én rózsa volnék című dalt. A tömeg csatlakozott hozzá. 

Origo
16:47

Szabadságharcot vívnak már egy éve

Szabadságharcot vívunk már egy éve, a tanárok, az orvosok, a szociális ágazatban dolgozók - mondja Sándor Mária, aki szerint sokakat számon kérnek, ha támogatják a tiltakozásokat. 

"Az oktatás szabadságáért" meghirdetett demonstráció résztvevői Budapesten, a Kossuth térenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Origo
16:45

Elrettentő történetek az iskolákból

Sándor Mária egy másik történetet is mesélt, amelyben egy tanár azt kérdezte egy igazgatótól, hogy az ő iskolájuk miért nem csatlakozott a Hermann Ottó gimnázium nyílt leveléhez. Az igazgató állítólag később félrevonta a pedagógust, és elmondta neki, hogy a tankerületi vezető erre kérte. A tömeg hangos pfujolással reagál a történetre. Egy másik sztori szerint a tanároknak jelenteniük kellett, hogy kik hiányoztak február 29-én. 

Origo
16:42

Sándor Mária kockás ingben

Sándor Mária rossz körülmények között tanító tanárok történeteit mesélte el. "Volt olyan tanári közösség, amely inkább ingyen kifestette az omladozó osztálytermet. A számlát be sem nyújtják a Kliknek, mert felesleges" - mondta a fekete ruhás nővér, aki az alkalomra kockás inget vett fel. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:39

Nagy bejelentésre készülnek

Nagy bejelentésre készül a Tanítanék! mozgalom, de még nem tudni, mi lesz az. A tömegből mindenki csak találgatja, mi lehet az. Van, aki szerint sztrájk lesz, van, aki szerint nem osztályoznak, de az is lehet, hogy az érettségivel kapcsolatban készülnek valamire - találgatott egy hölgy.  

MTI
16:39

Karácsony Gergely: A kormány a nép ellensége

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke pártja március 15-i ünnepi megemlékezésén, a fővárosi Városligetben hangsúlyozta, az 1848 szellemének megfelelő köztársaságot akaróknak egy, a korábbinál erősebb köztársaságot kell építeniük, amely az előzővel ellentétben nem az elité, hanem a köztársaságot alkotó valamennyi polgáré. A XIV. kerület polgármestere azt mondta, a szabadság, a testvériség és az egyenlőség szellemében 200 éve létrehozott Városligethez hasonlóan a szabadság eszménye is veszélyben van. A kormány a nép ellensége, mert felszámolta a harmadik köztársaságot azzal, hogy tönkretett mindent, ami miatt a rendszerváltás létrejött.

Karácsony Gergely a Városliget beépítése ellen demonstrálForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Origo
16:35

Fűre lépni tilos

A tanárok betartják a szabályokat.

Forrás: Origo
Origo
16:29

A rendőrök sem szeretik az esőt

A rendőrök sem szeretnek megázni, behúzódtak a Parlament árkádjai alá.

Forrás: Origo
Origo
16:27

A Kossuth térre érkezik a tömeg

Origo
16:25

Pedagógusnak álcázott tüntetés

A Karc FM betelefonálós műsorának vezetője úgy véli, valójában az ellenzéki pártok tüntetnek a tanárok mögé bújva.

Origo
16:23

Pukli István már készül

A tömeg eleje a Kossuth téren zenét hallgatva várja a végét. Pukli István eközben a színpad mögött készül a beszédére. 

A tömeg eleje a Kossuth térenFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:17

Pilz Olivér nem tudja, elégedett-e

Pilz Olivér az Origo kérdésére nevetve azt mondta: nem tudja, elégedett-e a tömeg méretével, mert még nem látta a végét.

Origo
16:16

Közelednek a Kossuth térhez

A tömeg eleje lassan a Kossuth térhez ér, már látni a Parlament kupoláját. 

Origo
16:12

Semmi nem történt az elmúlt 50 évben

Az egyik férfi azt mondta az Origo tudósítójának, hogy szerinte nem az elmúlt öt évben, hanem az elmúlt ötven évben nem történt semmi az oktatásban.

"A családi pótlék is azért jár, ha bemegy a diák az iskolába, leül, és dobálja a tanárt. Ennek semmi értelme" - mondta. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:11

Ilyen a hangulat a menetben

Origo
16:08

A quaestorosok is eljöttek

Hol van a quaestorosok pénze, hol van a nyugdíjasok pénze, hol van az emberek pénze? - kesergett egy idős férfi. 

Forrás: Origo
Origo
16:06

A diákok sem maradtak otthon

A tüntetésen a tanárok vannak többségben, de körülbelül minden huszadik demonstráló diák. Egyikük azt mesélte az Origo tudósítójának, hogy az ő iskolájukban valóságos hidegháború van a tanárok között. "Körülbelül fele-fele arányban vannak a változás mellett és ellen, sokan féltik a munkájukat" - tette hozzá.

Origo
16:02

Hatalmas tömeg vonul az Andrássy úton

Elindult a kockásinges-pedagógus demonstráció menete a Hősök teréről az Andrássy úton a Kossuth tér felé.

Tüntetés az oktatás szabadságáértFotó: Polyák Attila - Origo

Itt követheti az eddig történteket percről percre:

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Még több bejegyzés