Egyórás, országos sztrájkot hirdettek demonstrációjukon a tanárok március 30-ára. Tervüktől csak akkor térnek el, ha Orbán Viktor és Áder János bocsánatot kér. Délután több tízezren vonultak a Hősök teréről a Kossuth térre, ahol Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója arról beszélt: Balog Zoltán miniszter és Palkovics László államtitkár lejáratták magukat, miköben a tömegben zúgott az Orbán, takarodj! 

17:52
Esztelen a király
Fotó: Polyák Attila - Origo

Nincs hatalmad felettem - skandálta az utolsó beszédek után a tömeg, de elhangzott az "esztelen a király" mondat is a Kossuth téren. 

17:44
Tőlünk nem kell félnetek

"Tőlünk nem kell félnetek" - ordította egy idős hölgy a rendőröknek. Egy másik hölgy megjegyezte, hogy Orbán Viktor annyira fél, hogy egy egész hadsereget küldött a Kossuth térre. 

17:41
Békés hazamenetelt kértek

Pukli István beszéde után a szervezők mindenkit arra kértek, hogy békésen hagyja el a teret, és mondják el az országban az üzenetüket. 

17:40
Most akkor ez volt a nagy bejelentés?

Páran a tömegben összevitatkoztak Pukli bejelentésén. "Többre számítottam" - mondta egy szakállas fiatalember. "Ez is nagy dolog" - válaszolta egy középkorú társa.

Pukli István, a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatójaFotó: Polyák Attila - Origo
17:37
Álljon le az élet egy órára

Pukli István szerint ha nem kapnak választ Orbán Viktortól és Áder Jánostól, akkor harmincadikán kimennek az iskola épülete elé egy órára. "Jöjjön mindenki az iskola elé, álljon le az élet Magyarországon egy órára" - mondta az igazgató, aki szerint ami harmincadikán egy óra, az lehet, hogy egy héttel később kettő, majd három, és így tovább. 

17:35
Ma Magyarországon csak egyetérteni lehet

Ma Magyarországon nem lehet sztrájkolni, mert a hatalom úgy változtatta meg a szabályokat, hogy csak egyetérteni lehet, ez a demokrácia megcsúfolása - vélte az igazgató. Polgári engedetlenséget követünk el, ha sztrájkolunk. Milyen törvény az, amely a hatalmat védi az emberekkel szemben? - kérdezte.

17:33
Balog és Palkovics lejáratták magukat

Sajtónyilvános tárgyalásokat és magas rangú, tárgyalóképes politikusokat akarnak a tárgyalóasztalhoz ültetni. Balog Zoltán és Palkovics László lejáratták magukat - mondta. 

Guy Fawkes angol katolikus lázadó maszkját viselő férfi egy feliratot mutat „az oktatás szabadságáért" meghirdetett demonstrációnForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
17:31
Ha Orbán és Áder nem kér bocsánatot, jön a sztrájk

Amíg bárkit megalázhatnak, addig nem lehet szó megegyezésről - kezdte beszédét Pukli István. Ha Orbán Viktor és Áder János március 23-ig nem kérnek bocsánatot a megfélemlített emberektől, március 30-án egyórás munkabeszüntetésre szólítják fel a hetven támogatót, a 35 ezer magánembert, és az aláírókat, sőt mindenkit, akit érdekel a gyermekeink jövője. Mi is merünk ám nagyot álmodni  -  mondta az igazgató. 

17:25
Pukli Istvánt hatalmas taps fogadta

Pukli István nagy bejelentésre készül, hatalmas taps fogadta. Lélekben a társadalom hetvenöt százaléka itt van, és a Fidesz-szavazók hatvanhét százaléka - kezdte a beszédét a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója.

Pukli Istvánt hatalmas taps fogadtaFotó: Polyák Attila - Origo
17:24
A stadionépítések sem maradhatnak ki

Ritók Nóra nem érti, miért nem fogadják be az egyházi iskolák az elesetteket. Az oktatás jelenlegi helyzetét a stadionépítésekkel sem tudja összeegyeztetni. 

Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatójaForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
17:22
Négy embert állítottak elő délelőtt

Úgy tudjuk, négy embert állítottak elő a rendőrök a nemzeti ünnepi rendezvényekről. A Károly körútról és a Kecskeméti utca és a Kálvin tér sarkáról vitték be a férfiakat, mindegyiküket garázdaság miatt.

17:21
Akiknek még kockás ingjük sincs

Azokért vagyok itt, akiknek még kockás ingjük sincs, azokért, akik nem esznek reggelire semmit,  akiknek csak a közmunka marad. Azokért, akik a mostani rendszer szerint nem érnek semmit, mert nincs semmijük - utalt Lázár János szavaira Ritók.

Résztvevők Budapesten a Kossuth térenForrás: MTI/Mohai Balázs
17:17
Még soha nem volt ennyi szegregált iskola

Ritók Nóra roma aktivista a következő felszólaló. Azt mondja, az oktatás feladata, hogy mérsékelje a társadalmi egyenlőtlenségeket, de szerinte még soha nem volt ennyi szegregált iskola. A korszerű iskola nem pártszimpátia kérdése - tette hozzá. 

17:14
Egy kispesti család trikolornak öltözött a nemzeti ünnepen
A szülők és ikreikForrás: Facebook
17:13
A politika belépett a tantermekbe

Nagyon sok kell ahhoz, hogy a pedagógusok kijöjjenek az utcára - mondta a beszédek közben egy tanárnő az Origónak. Szerinte akkor nem tettek semmit, amikor fillérekért dolgoztak, most viszont azért vannak itt, mert a politika belépett a tantermekbe.

17:11
Az ország sikere az oktatásban rejlik

Magyarország sikere a kritikus gondolkodásban, az oktatásban és a kutatásban rejlik - mondta a diákolimpikon, aki igen nagy tapsot kapott.

17:08
Ilyen országban szeretnének élni

A következő felszólaló Békés Gáspár. A diákolimpikon azt mondja: olyan országban szeretne élni, ahol nem az államapparátus határozza meg, ki mennyit ér, és ahonnan nem megy világgá a fiatal tudóstársaság jelentős része. 

Békés Gáspár diákolimpikonFotó: Polyák Attila - Origo
17:05
Egyszer mindenkinél betelik a pohár

Egyszer mindenkinél eljön a pillanat, amikor nem hallgathat tovább - mondja Békés Gáspár diákolimpikon, aki szerint ez nála akkor volt, amikor Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt sugallta a Facebookon, hogy mellettük állnak. Nincs joguk kettéosztani a társadalmat - tette hozzá.

Pilz Olivér tanár, a miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnökeForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

 

17:02
Zúgnak az igenek a Kossuth téren

7. Függesszék fel a pedagógusminősítést és a szakmai ellenőrzést. 
8. Azonnali hatállyal teremtsék meg a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának törvényi szabályait. 
9. A maximális tanóraszám 22 óra legyen.
10. Biztosítsák az oktatás finanszírozását, rendezzék a nem pedagógus asszisztensek bérét.
11. Legyen őszinte és nyílt kommunikáció.
12. Új alapokra helyezett közoktatási rendszer kidolgozása.

A tömeg mindegyik pontra hangos igennel válaszolt. 

A demonstráció résztvevői Budapesten, a Kossuth térenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
16:56
Legyen szabad tankönyvválasztás

4. A különleges bánásmódot igénylő diákoknak azonnali intézkedésekre van szükségük. 5. Szüntessék meg a szegregációt, mert újratermelődik az egyenlőtlenség. 6. Legyen szabad a tankönyvválasztás - sorolja tovább a pontokat Pilz. 

12