A hangosítás elnyomta Orbán Viktor beszéde alatt a hazaárulózást és a "Viktátor!" rigmust, pedig mintegy százfős tüntető tömeg szidta a kormányfőt a Múzeum körúton. Hatalmas volt a rendőri készültség, két embert őrizetbe vettek. Itt van március 15-e: kövesse percről percre az eseményeket az Origóval.

15:24
A KARD-osok is csatlakoznak a pedagógusokhoz

Véget ért a Jobbik rendezvénye a Március 15-e téren, és a KARD Egyesületé is a Hősök terén. Az utóbbi demonstráció közönsége csatlakozott a Hősök teréről induló kockásinges-pedagógus demonstrációhoz.

A tanártüntetést itt követheti az Origóval percről percre:

15:15
Ma is, mint a szocializmusban

A szocializmusban is egymillió párttag gyötörte a 9 millió többit - állapította meg a KARD Egyesület rendezvényén felszólaló Nagy Bandó András, aki szerint a nép akkor is rádöbbent az erejére.

Erősebb a hallgatag tömeg, mint a kétharmadnak csúfolt kissebség - mondta a szónok.

15:13
Vona: A magyarság győzni fog

Vona Gábor szerint bármilyen nehéz idő jön, a magyarság győzni fog. Szerinte a hétköznapokon is lelkesíteni kell a magyaroknak egymást - zárta beszédét a Jobbik elnöke. Ezzel a párt rendezvényének vége.

15:06
A hazaszeretet kölcsönös fogalom

Ahogy anyából, hazából is csak egy van - mondta Nagy Bandó András a KARD Egyesület rendezvényén. Szerinte a hazaszeretet nem csak azt jelenti hogy szeretem a hazámat, hanem azt is, hogy a hazám is szeret engem.

Azt is mondta, "a franc sem ismerné Orbán Viktort, ha nem állt volna ki a Hősök terére Nagy Imre temetésén".

15:03
Vona: Hiénák vannak köztünk

A Jobbik rendezvényén a pártelnök Vona Gábor azt mondta, hiénák vannak köztünk, de nem érdemes róluk beszélni. Csak akkor vagyunk magyar emberek, ha megvan bennünk a szabadságvágy, ha nincs, akkor csak emberek vagyunk."

Vona azt javasolta, hogy az Országgyűlés rehabilitálja 2006 hőseit. A politikus egy határozati javaslatot is benyújt majd erről a parlamentnek.

A Jobbik rendezvényénForrás: Origo

Az elnök szerint veszélyben van a szabadság, mert az emberek újra félnek. A tolvaj politikusokat szerinte börtönbe kell zárni, ezért a Jobbik egy tavaszi antikorrupciós hadjáratot indít.

14:56
Nagy Bandó: Orbán fél az igazi népszavazástól

"A felcsúti csokkirály megvette a magyar embereket" - mondta Nagy Bandó András a KARD Egyesület rendezvényén. A humorista szerint a miniszterelnök fél egy igazi népszavazást tartani.

14:55
A HÖOK a temetőben emlékezett

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a Kerepesi temetőben tartott megemlékezést délelőtt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei és Forinyák Géza előtt tisztelegve a másodéves joghallgató sírjánál.

A joghallgatót 1860. március 15-én találat érte egy megemlékezésen, melyet a pesti egyetemisták a szabadságharc áldozatainak méltó megünneplésére rendeztek. 1849 óta nyilvánosan először, hiszen a forradalom eszméjére és véráldozataira emlékezni tilos volt.

A tiszteletnyilvánításon számos felsőoktatási intézmény képviselője vett részt. A Forinyák család sírja évek óta gondozatlanul állt, a HÖOK önkéntesei a koszorúzás előtti napokban maguk tették rendbe a nyughelyet.

14:51
Nagy Bandó mögött nincs lengyel felirat

Mögöttem nem lesz lengyel felirat - kezdte a KARD Egyesület rendezvényén felszólaló Nagy Bandó András.

Nagy Bandó AndrásForrás: Origo
14:48
Nem a vasárnapi boltzár a legnagyobb baj

A KARD Egyesület rendezvényén Juhász Zoltán blogger arról is beszélt,  az a fő baj, hogy az emberek nagy része nem foglalkozik a problémákkal. Nem érdeklik őket az éhező gyerekek, hogy 30 ezer embernek elvették a trafikját, és az sem, hogy 20 ezer embernek elvették a földjét.

Tényleg az a legfőbb bajotok, hogy vasárnap nem tudtok vásárolni? - tette fel a kérdést.

14:45
Petárdával zavarták meg a jobbikosokat

Ellentüntetők egy csoportja petárdával zavarta meg a Jobbik rendezvényét.

Ők zavarták meg a Jobbik rendezvényétForrás: Origo

Elvezették a rendezvényt megzavarókat.

14:42
A Jobbik leváltaná Orbán kormányát

A Jobbik megemlékezésén Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője arról beszélt: véget kell vetni a fiatalok elvándorlásának. Be kell laknunk a Kárpát-medencét, és nem elmenni kell innen."

 

Fotó: Polyák Attila - Origo

Dúró Dóra szerint a kormány mára teljesen elszakadt a valóságtól. A Jobbik képviselője azt mondta, le akarják váltani 2018-ban az Orbán-kormányt.  Minden egyes gyermek közkincs, a mostani demográfiai válságot le kell győzni - mondta Dúró. 

14:38
Új földesurak, fagyhalál

Juhász Zoltán blogger is beszédet mondott a KARD Egyesület demonstrációján. Szerinte a '48-as hősök szabad európai országot akartak szabad sajtóval, független jegybankkal.

Juhász Zoltán blogger beszélForrás: Origo

Ezzel szemben - helyzetértékelése szerint - idén télen emberek fagytak meg az otthonaikban, ételre sem mindenkinek telik, a földeknek pedig új földesuraik vannak.

14:33
El kell tüntetni a rohadó narancsot

El kell tüntetni a rohadó narancsot az országból - mondta a KARD demonstrációján Katona Andrea, a KARD Egyesület alelnöke, aki szerint még mindig sokan félnek az országban. A tömeg duzzad, itt gyülekeznek a diákparlament tüntetői is a Tanítanék mozgalom demonstrációjára.

A KARD Egyesület demonstrációjánForrás: Origo
14:32
Kormányellenes szólamokból nincs hiány

A tanárok tüntetése előtt Katona Andrea, a KARD Egyesület alelnöke tart kormányellenes beszédet. Egy Orbán szerinti világban "illetlenség" élniük azoknak, akik pénzbe kerülnek - mondja, utalva a segélyezési rendszerre.

Katona AndreaForrás: Origo
14:20
Toroczkai: Az SZDSZ-szel rosszabb lenne

A Jobbik rendezvényén Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere azt mondta, a Jobbik segítségével verték szét 2006-2010 között a legmagyarellenesebb pártot, az SZDSZ-t.

Szerinte ha ez nem történt volna meg, akkor még Németországnál is rosszabb lenne a bevándorlási helyzet.

Toroczkai LászlóFotó: Polyák Attila - Origo

A magyar határ most biztonságos, de a veszély nem múlt el. Toroczkai szerint a mai magyar vezetés nem tesz meg mindent a határon túli magyarságért.

14:17
Kockárdát árulnak a Hősök terén
A kockás inges tanárokra utaló kockárdákForrás: Origo
14:14
Néhány tucatnyian vannak KARD-dal

Néhány tucat ember tüntet a Hősök terén a KARD, vagyis a Kerekasztal a Részvételi Demokráciáért Egyesület rendezvényén, melyen mások mellett felszólal Nagy Bandó András, Mécs Imre és Dési János is.  

A KARD demonstrációja a Hősök terénForrás: Origo

 

 

14:09
Liberálisok: A kormány szembemegy '48-cal

A Magyar Liberális Párt szerint a kormány szembemegy mindennel, amit a '48-asok képviseltek.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnökeForrás: MTI/Marjai János

A párt Pilvax kávéház előtti megemlékezésén Fodor Gábor pártelnök azt mondta, hogy a kabinet szabad ország helyett despotikus országot épít,  nemzeti önállóság helyett pedig csatlósszerepre kényszeríti Magyarországot.

14:03
Ágyúból lőnek a Jobbik tüntetésén

Sokan megijedtek, mert ágyúznak a Jobbik tüntetésén, de ez csak látványelem.

Fotó: Polyák Attila - Origo
13:59
Uniós zászlón tapostak a Jobbiknál
Földön az uniós zászló a Jobbik rendezvényénForrás: Origo
17