A hangosítás elnyomta Orbán Viktor beszéde alatt a hazaárulózást és a "Viktátor!" rigmust, pedig mintegy százfős tüntető tömeg szidta a kormányfőt a Múzeum körúton. Hatalmas volt a rendőri készültség, két embert őrizetbe vettek. Itt van március 15-e: kövesse percről percre az eseményeket az Origóval.

13:52
Átépítené a Sorsok házát a Jobbik

A Jobbik rendezvényén a párt budapesti politikusa, Stummer János azt javasolta, hogy a használaton kívüli Sorsok házából a Magyar sorsok háza legyen 2018-tól, ha feláll a Jobbik-kormány.

Már kormányra készül a JobbikFotó: Polyák Attila - Origo
13:49
Hunyadi Jánost állítja példának a Jobbik

Körülbelül ötszázan vannak a Jobbik ünnepségén a Március 15-e téren. Stummer János, a párt budapesti vezetője Hunyadi Jánosról beszélt.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Szerinte a törökverő hadvezérben győzött a hazaszeretet, mivel külföldről tért haza.

A politikus szerint Hunyadi nélkül nem lenne 2016 Magyarországa. Úgy látja, napjaink ilyen hőstette, ha valaki Nyugatról hazajön.

13:47
Lovas huszárok a Várkertnél

Lovas huszárok parádéznak a Várkert bazárnál.

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrzők lovas huszáraiForrás: MTI/Soós Lajos
13:43
DK: rendőrsorfal mögött rettegett Orbán

Nem sokkal az után, hogy a Fidesz megállapítása szerint Orbán Viktor beszédét egy maroknyi "gyurcsányista" próbálta megzavarni a Múzeumkertnél, reagált a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció.

Rendőrsorfal a nemzeti ünnepenFotó: Polyák Attila - Origo

A DK szerint "még soha nem fordult elő a '48-as forradalom és szabadságharc nemzeti ünnepén, hogy a magyar miniszterelnök kettős rendőrsorfal mögött rettegett a Nemzeti Múzeum előtt."

A Gyurcsány-párt szerint "a magát jobbára Lengyelországból importált ünneplőkkel és bértapsolókkal körülvevő zsarnok csak az állami média hangmérnökeinek köszönheti, hogy hazugságait nem nyomta el a magyarok dühös füttyszava."

13:38
Megfáradt Novák Előd esernyője

Kicsit megfáradt Novák Előd esernyője, miközben elkezdődött a Jobbik ünnepi rendezvénye, amelyen meglehetősen lagymatag a hangulat.

Novák Elődöt nem éri vízForrás: Origo
13:36
Ha valaki irányítja a migránsokat, azok az oroszok

"Ismét csak a saját híveihez beszélt Orbán Viktor" - mondta Varga Áron. A politológus szerint a kormányfő nem sok újat mondott az évértékelő beszédéhez képest, egyedül a retorika változott: durvább lett.

A miniszterelnök nem először kérdőjelezi meg az ellenzék legitimitását, ami nem elegáns a politológus szerint. Minden rendes demokráciában van ellenzék. Ráadásul most azért van fogás a kormány politikáján, lásd egészségügy, oktatás - véli Varga

Orbán egy laza összeesküvéselmélettel is előállt arról, hogy a menekülteket irányítják. Persze nem nevezte meg a bábjátékost. Ez már csak azért is érdekes, mert ha van valaki, aki irányítja őket, akkor azok az oroszok - állapította meg a politológus.

13:35
Gyurcsányistákra gyanakszik a Fidesz

A Fidesz szerint "gyurcsányisták" próbálták megzavarni Orbán Viktor beszédét a Múzeumkertnél. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője közölte, hogy egy "maréknyi" "gyurcsányista" próbálta megzavarni a nemzeti ünnepet, de nem jártak sikerrel.

Halász János szerint gyurcsányisták zavarták meg az ünnepetForrás: MTI/Kovács Attila

Felidézte, hogy beszédében a miniszterelnök szólt a migránskrízisről és Brüsszel migránspolitikájának elutasításáról is. "Ezzel kapcsolatban ne felejtsünk el két dolgot: tudjuk, hogy a Gyurcsány Ferenchez köthető cégek több száz milliós nagyságrendben kapnak támogatást Brüsszeltől, és tudjuk, hogy a Múzeumkert közelében tartott akció szervezője Gyurcsányhoz is köthető" - mondta.

13:31
Nem tolonganak a Jobbik rendezvényén

Körülbelül kétszáz ember lézeng a Jobbik rendezvénye előtt a Március 15-e téren.

13:30
Ne siránkozz, cselekedj! - hirdeti a transzparens
13:24
Feltalálták a kockárdát
13:21
Ilyen egy mintaszerű rendőrsorfal
13:15
Felcsendült az "Orbán takarodj!" és a sípolás
13:11
Forradalmat ígértek Orbánnak
13:10
Tolvaj banda - harsogott tömeg

Hiába álltak sorfalat a rendőrök a Múzeum körúton, a tüntetők hangja azért hallatszott a nemrég véget ért Orbán-beszéd alatt.

13:09
Felvonultak a Várba
A Nemzeti Lovas Díszegység is részt vett a Várba vonulásonForrás: MTI/Marjai János
13:06
Gyurcsány ellen is tüntettek 2006-ban

Az Orbán Viktor kormányfő beszéde alatt tüntetők, kiabálók kapcsán Török Gábor politológus emlékeztetett, hogy 2006-ban sem volt ez másképp - csak akkor Gyurcsány Ferenc volt a szónok.

"Amint Gyurcsány Ferenc belekezdett beszédébe, a téren kisebb csoportok fütyülni kezdtek, volt, aki sípot fújt, más "...

Közzétette: törökgáborelemez – 2016. március 15.
13:05
Szabad sajtó, szabad társadalom

Nincs szabad sajtó szabad társadalom nélkül, sem szabad társadalom szabad sajtó nélkül, a sajtószabadság pontosan megmutatja a társadalom állapotát – mondta Tóbiás József, az MSZP elnöke, amikor átadta a párt által alapított Szabad Sajtó Díjat Bombera Krisztina televíziós újságírónak, Galkó Balázs színművésznek és Klecska Ernő újságírónak az 1848-as forradalom kitörésének évfordulója alkalmából.

Bombera Krisztina műsorvezető átveszi a Szabad Sajtó-díjat Tóbiás JózseftőlForrás: MTI/Máthé Zoltán
13:03
Így álltak sorba reggel a lovak

Egész délelőtt talpon voltak a huszárok és a lovaik, most már pihennek.

FegyelmezettenForrás: Origo
13:01
Új Kossuth-szobrot avattak Magyarittabén

Új Kossuth-szobrot avattak a bánsági Magyarittabén. A településen már 111 éve állt a bronzból készült Kossuth-szobor, amelyet feltehetőleg színesfémtolvajok loptak el tavaly. Az új Kossuth-szobor egy soltvadkerti emlékmű alapján készült a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és Soltvadkert önkormányzata együttműködésében.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke mondott beszédetForrás: MTI/Molnár Edvárd
12:53
Érvényt kell szerezni Táncsics igazságának

A globális kapitalizmus és a „korrupt kormányok” korában is érvényt kell szerezni Táncsics Mihály igazságának, a szegények felemelésének - hangsúlyozta ünnepi beszédében az LMP társelnök-frakcióvezetője a Pilvax kávéházban. 

A koronák és trónusok csak addig állhatnak fenn, míg a népek szegények és tudatlanok - idézte Táncsicsot Schiffer András, rámutatva arra: ma a bérszínvonalában a környezetétől leszakadó országban kell érvényt szerezni ezen igazságának, ott, ahol az oktatás GDP-arányos kiadásainak 30 százaléka tűnt el. 

Schiffer András, a Lehet Más a Politika társelnök-frakcióvezetőjeForrás: MTI/Marjai János
27