A terrorizmus elleni hatékony fellépés érdekében hozott kormánydöntéseket ismertette Pintér Sándor belügy-, és Simicskó István honvédelmi miniszter, valamint Kovács Zoltán kormányszóvivő. A keddi, több mint 30 halálos áldozatot követelő brüsszeli terrortámadás-sorozat óta Magyarországon is megemelték - kettes fokozatúra - a terrorkészültséget, fegyveresek járőröznek az utcákon.

10:52
Véget ért a miniszterek tájékoztatója

Véget ért a belügy- és honvédelmi miniszter, valamint a kormányszóvivő tájékoztatója.

10:51
Tiszteletben tartják Áder János döntését

Tiszteletben tartjuk Áder János döntését, és a parlament törvényalkotási bizottsága a leghamarabb összeül, hogy elemezze a helyzetet - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő arra a felvetésre, hogy a köztársasági elnök csütörtökön visszaküldte a parlamentnek a nokról szóló jogszabályt.

Mint arról az Origo is beszámoltmegfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényt Áder János. A jogszabályt egy hete fogadták el a képviselők a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal javaslatára.

Áder János államfő visszaküldte a nokról szóló törvénytForrás: MTI/Bruzák Noémi

Áder János visszaküldő levelében azt írta: támogatandó célkitűzés a családok otthonteremtési lehetőségének bővítése állami támogatással, ám ennek végrehajtása áttekinthető, a folyamatban részt vevőknek megfelelő garanciákat biztosító szervezet kialakítását igényli, a működés szigorú hatósági felügyelete mellett.

Álláspontja szerint a törvény nem felel meg ezeknek az elvárásoknak.

10:48
Egyelőre marad a kettes fokozat

Ha a brüsszeli eseményekről többet tudunk, és látjuk, hogy van-e az eseményeknek folytatása, akkor döntünk majd arról, hogy a kettes fokozatú terrorkészültséget fenntartjuk-e, és ha igen, meddig.

10:46
Visszavehet a kormány a 30 pontból

Melyik az a kormány, amelyik a tervezett, mondjuk, 30 szabadságjogi korlátozás közül többet alkalmaz annál, amire szükség van? - vetette fel Simicskó István arra reagálva, hogy az év elejei egyeztetéseken az ellenzéki képviselők egy része azt kifogásolta, hogy a kormány alkotmánymódosítási tervezete alapján a kabinet 30 ponton korlátozhatja az emberek és az ország életét.

Simicskó arra a kérdésre, hogy a 30 pontból engedne-e a kormány annak érdekében, hogy az ellenzék támogatását megnyerjék, azt válaszolta, minden értelmes javaslatra nyitottak az egyeztetéseken. 

10:44
Simicskó reméli, az ellenzék meggondolja magát

A fő irány nem téveszthető el az alkotmánymódosításnál, ez pedig az, hogy a honvédség segíthesse a magyar emberek biztonságának megőrzését - magyarázta Simicskó István, aki szerint azoknak, akik ezt az alkotmánymódosítást eddig nem támogatták, a brüsszeli események tükrében át kell gondolniuk a hozzáállásukat.

Fotó: Polyák Attila - Origo
10:42
Valós időben rálátnának a bankszámlákra

A bankszámlákra való betekintésre eddig is volt mód, de csak utólagos információáramlást tett lehetővé - magyarázta Pintér Sándor, aki szerint az új javaslat szerint egy folyamatos kontrollt tudnának biztosítani a hatóságok az érintett számlákon lévő pénzmozgások felett.

10:39
Van mit átgondolnia az ellenzéknek

Mi lesz, ha nem lesz konszenzus a szükséges kétharmados törvénymódosításokról? - kérdezték a minisztereket, akik szerint azért kezdeményeztek egyeztetést, hogy konszenzusra jussanak, és remélik, hogy az ellenzéki pártok is megértik a javaslatok szükségességét. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az elmúlt fél év eseményeinek tükrében az ellenzéknek van mit átgondolnia".

10:36
A terroristák magyarországi mozgását vizsgálják

Az osztrák rendőrségnek vannak információi arról, hogy a terroristák hol és merre jártak, a magyar hatóságok pedig vizsgálják, hogy az érintett személyek közül kik, milyen formában és miért jártak Magyarországon - mondta kérdésre válaszolva Pintér Sándor.

Fotó: Polyák Attila - Origo
10:34
Nem erőből akar cselekedni a kormány

A nemzetbiztonsági, a rendőrségi törvényre és a büntető törvénykönyvre is vonatkoznának a kormány módosító javaslatai az alaptörvény mellett - mondta Pintér Sándor, aki az utóbbi kapcsán megjegyezte: nem erőből akarja átnyomni a kormány az alaptörvény-módosítást, hanem konszenzusos megoldásra törekszik a parlamenti pártokkal közösen.

10:32
Korlátoznák a mobilforgalmat is

Pintér Sándor szerint területileg jól körülhatárolhatóak a terroresemények, így az a cél, hogy az életmentés és a hatóságok hatékonysága érdekében az információáramlásnál a mobilhálózatokon elsőbbséget kell nekik élvezniük, ennek technikai feltételeit szeretnék megteremteni - mondta Pintér. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
10:30
Nem az emberek ellen irányul

Egyértelmű szabályozás kell, a jogszabályi környezettel is üzenne a kormány a terroristáknak - mondta Simicskó István. A honvédelmi miniszter kérdésre válaszolva megjegyezte: a honvédség bevetését a jogszabályok egyelőre nem engedik, de éppen ezeket a korlátozott lehetőségeket szeretnék bővíteni. Nem a magyar emberek ellen, hanem az ő biztonságuk érdekében" - tette hozzá. 

10:27
Pintér: Tartsuk szárazon a puskaport

A magyar hatóságok is beépítik a saját elhárítási rendszerükbe azokat az adatokat, melyeket a külföldi szolgálatoktól kapnak, és emellett a most tervezett intézkedések arra is irányulnak, hogy a legmodernebb technikával szereljék fel a hatóságokat. "Nyugodtak lehetünk, de tartsuk szárazon a puskaport" - mondta Pintér.

Fotó: Polyák Attila - Origo
10:26
Minden bank mellé nem lehet rendőrt állítani

A kettes fokozatú terrorkészültség ellenére is előfordulhatnak közönséges bűncselekmények, mint például a fővárosi Blaha Lujza téren történt bankrablás, de Pintér Sándor szerint biztosan elfogják a tettest. Kérdésre válaszolva a miniszter jelezte: a terrorfokozat emelése nem jelenti azt, hogy megszűnik egy csapásra a bűnözés Magyarországon.

10:24
Nem örül, de igaza lett

Simicskó István jelezte: nem örül, de igazuk lett, amikor a veszélyre és az alaptörvény-módosítások szükségességére figyelmeztettek.

10:22
Tényleg módosítanák az alaptörvényt

Az a helyes, ha az ilyen terrortámadásokat komolyan vesszük, és megtesszük a szükséges válaszlépéseket, akár jogi, akár technikai téren - mondta a honvédelmi miniszter.

Simicskó István szerint ha szükség van rá, a honvédséget is be kell vetni, de ennek jelenleg törvényi akadálya van. Szerinte az ellenzéki pártok újraértékelik a helyzetet, és remélhetőleg felhatalmazást adnak a szükséges alaptörvény-módosításra.

Fotó: Polyák Attila - Origo
10:20
Simicskó István: Hibrid hadviselés folyik

Simicskó István honvédelmi miniszter szerint hibrid hadviselés folyik, erre pedig Magyarországnak is fel kell készülnie.

10:19
A biztonság olyan, mint a levegő

A biztonság olyan, mint a levegő - mondta Pintér Sándor, aki szerint ha van, az fel sem tűnik, de nélküle nem lehet élni.

10:19
Ötpárti egyeztetés lesz

Az Igazságügyi Minisztérium megkapta a kormány javaslatait, és a húsvéti ünnepek alatt előkészítik a szükséges törvénymódosításokat, melyekről ötpárti egyeztetést készít elő a Belügyminisztérium, hiszen Pintér szerint több kétharmados törvényt is érintenek a tervezett intézkedések.

10:17
Belenézne a kormány a bankszámlákba

Arra is lehetőséget kell teremteni jogszabályi úton - folytatta a belügyminiszter -, hogy a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek, szervezetek esetében a hatóságoknak legyen joguk a pénzmozgásokat ellenőrizni,  vagyis a hatóságok belenéznének a bankszámlákba.  

10:16
Törvény a telefonbeszélgetések dekódolására

Bírói engedélyhez kötötten, de egy készülő törvény alapján lehetőség lesz a jelenleg még titkosított adatátviteli formák hatóságok általi dekódolására - sorolta Pintér.

12