Így készül a kormány a terrorhelyzetre

2016.03.24., 10:02
rendezés

A terrorizmus elleni hatékony fellépés érdekében hozott kormánydöntéseket ismertette Pintér Sándor belügy-, és Simicskó István honvédelmi miniszter, valamint Kovács Zoltán kormányszóvivő. A keddi, több mint 30 halálos áldozatot követelő brüsszeli terrortámadás-sorozat óta Magyarországon is megemelték - kettes fokozatúra - a terrorkészültséget, fegyveresek járőröznek az utcákon.

Origo
10:52

Véget ért a miniszterek tájékoztatója

Véget ért a belügy- és honvédelmi miniszter, valamint a kormányszóvivő tájékoztatója.

Origo
10:51

Tiszteletben tartják Áder János döntését

Tiszteletben tartjuk Áder János döntését, és a parlament törvényalkotási bizottsága a leghamarabb összeül, hogy elemezze a helyzetet - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő arra a felvetésre, hogy a köztársasági elnök csütörtökön visszaküldte a parlamentnek a nokról szóló jogszabályt.

Mint arról az Origo is beszámoltmegfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényt Áder János. A jogszabályt egy hete fogadták el a képviselők a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal javaslatára.

Áder János államfő visszaküldte a nokról szóló törvénytForrás: MTI/Bruzák Noémi

Áder János visszaküldő levelében azt írta: támogatandó célkitűzés a családok otthonteremtési lehetőségének bővítése állami támogatással, ám ennek végrehajtása áttekinthető, a folyamatban részt vevőknek megfelelő garanciákat biztosító szervezet kialakítását igényli, a működés szigorú hatósági felügyelete mellett.

Álláspontja szerint a törvény nem felel meg ezeknek az elvárásoknak.

Origo
10:48

Egyelőre marad a kettes fokozat

Ha a brüsszeli eseményekről többet tudunk, és látjuk, hogy van-e az eseményeknek folytatása, akkor döntünk majd arról, hogy a kettes fokozatú terrorkészültséget fenntartjuk-e, és ha igen, meddig.

Origo
10:46

Visszavehet a kormány a 30 pontból

Melyik az a kormány, amelyik a tervezett, mondjuk, 30 szabadságjogi korlátozás közül többet alkalmaz annál, amire szükség van? - vetette fel Simicskó István arra reagálva, hogy az év elejei egyeztetéseken az ellenzéki képviselők egy része azt kifogásolta, hogy a kormány alkotmánymódosítási tervezete alapján a kabinet 30 ponton korlátozhatja az emberek és az ország életét.

Simicskó arra a kérdésre, hogy a 30 pontból engedne-e a kormány annak érdekében, hogy az ellenzék támogatását megnyerjék, azt válaszolta, minden értelmes javaslatra nyitottak az egyeztetéseken. 

Origo
10:44

Simicskó reméli, az ellenzék meggondolja magát

A fő irány nem téveszthető el az alkotmánymódosításnál, ez pedig az, hogy a honvédség segíthesse a magyar emberek biztonságának megőrzését - magyarázta Simicskó István, aki szerint azoknak, akik ezt az alkotmánymódosítást eddig nem támogatták, a brüsszeli események tükrében át kell gondolniuk a hozzáállásukat.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
10:42

Valós időben rálátnának a bankszámlákra

A bankszámlákra való betekintésre eddig is volt mód, de csak utólagos információáramlást tett lehetővé - magyarázta Pintér Sándor, aki szerint az új javaslat szerint egy folyamatos kontrollt tudnának biztosítani a hatóságok az érintett számlákon lévő pénzmozgások felett.

Origo
10:39

Van mit átgondolnia az ellenzéknek

Mi lesz, ha nem lesz konszenzus a szükséges kétharmados törvénymódosításokról? - kérdezték a minisztereket, akik szerint azért kezdeményeztek egyeztetést, hogy konszenzusra jussanak, és remélik, hogy az ellenzéki pártok is megértik a javaslatok szükségességét. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint az elmúlt fél év eseményeinek tükrében az ellenzéknek van mit átgondolnia".

Origo
10:36

A terroristák magyarországi mozgását vizsgálják

Az osztrák rendőrségnek vannak információi arról, hogy a terroristák hol és merre jártak, a magyar hatóságok pedig vizsgálják, hogy az érintett személyek közül kik, milyen formában és miért jártak Magyarországon - mondta kérdésre válaszolva Pintér Sándor.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
10:34

Nem erőből akar cselekedni a kormány

A nemzetbiztonsági, a rendőrségi törvényre és a büntető törvénykönyvre is vonatkoznának a kormány módosító javaslatai az alaptörvény mellett - mondta Pintér Sándor, aki az utóbbi kapcsán megjegyezte: nem erőből akarja átnyomni a kormány az alaptörvény-módosítást, hanem konszenzusos megoldásra törekszik a parlamenti pártokkal közösen.

Origo
10:32

Korlátoznák a mobilforgalmat is

Pintér Sándor szerint területileg jól körülhatárolhatóak a terroresemények, így az a cél, hogy az életmentés és a hatóságok hatékonysága érdekében az információáramlásnál a mobilhálózatokon elsőbbséget kell nekik élvezniük, ennek technikai feltételeit szeretnék megteremteni - mondta Pintér. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
10:30

Nem az emberek ellen irányul

Egyértelmű szabályozás kell, a jogszabályi környezettel is üzenne a kormány a terroristáknak - mondta Simicskó István. A honvédelmi miniszter kérdésre válaszolva megjegyezte: a honvédség bevetését a jogszabályok egyelőre nem engedik, de éppen ezeket a korlátozott lehetőségeket szeretnék bővíteni. Nem a magyar emberek ellen, hanem az ő biztonságuk érdekében" - tette hozzá. 

Origo
10:27

Pintér: Tartsuk szárazon a puskaport

A magyar hatóságok is beépítik a saját elhárítási rendszerükbe azokat az adatokat, melyeket a külföldi szolgálatoktól kapnak, és emellett a most tervezett intézkedések arra is irányulnak, hogy a legmodernebb technikával szereljék fel a hatóságokat. "Nyugodtak lehetünk, de tartsuk szárazon a puskaport" - mondta Pintér.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
10:26

Minden bank mellé nem lehet rendőrt állítani

A kettes fokozatú terrorkészültség ellenére is előfordulhatnak közönséges bűncselekmények, mint például a fővárosi Blaha Lujza téren történt bankrablás, de Pintér Sándor szerint biztosan elfogják a tettest. Kérdésre válaszolva a miniszter jelezte: a terrorfokozat emelése nem jelenti azt, hogy megszűnik egy csapásra a bűnözés Magyarországon.

Origo
10:24

Nem örül, de igaza lett

Simicskó István jelezte: nem örül, de igazuk lett, amikor a veszélyre és az alaptörvény-módosítások szükségességére figyelmeztettek.

Origo
10:22

Tényleg módosítanák az alaptörvényt

Az a helyes, ha az ilyen terrortámadásokat komolyan vesszük, és megtesszük a szükséges válaszlépéseket, akár jogi, akár technikai téren - mondta a honvédelmi miniszter.

Simicskó István szerint ha szükség van rá, a honvédséget is be kell vetni, de ennek jelenleg törvényi akadálya van. Szerinte az ellenzéki pártok újraértékelik a helyzetet, és remélhetőleg felhatalmazást adnak a szükséges alaptörvény-módosításra.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
10:20

Simicskó István: Hibrid hadviselés folyik

Simicskó István honvédelmi miniszter szerint hibrid hadviselés folyik, erre pedig Magyarországnak is fel kell készülnie.

Origo
10:19

A biztonság olyan, mint a levegő

A biztonság olyan, mint a levegő - mondta Pintér Sándor, aki szerint ha van, az fel sem tűnik, de nélküle nem lehet élni.

Origo
10:19

Ötpárti egyeztetés lesz

Az Igazságügyi Minisztérium megkapta a kormány javaslatait, és a húsvéti ünnepek alatt előkészítik a szükséges törvénymódosításokat, melyekről ötpárti egyeztetést készít elő a Belügyminisztérium, hiszen Pintér szerint több kétharmados törvényt is érintenek a tervezett intézkedések.

Origo
10:17

Belenézne a kormány a bankszámlákba

Arra is lehetőséget kell teremteni jogszabályi úton - folytatta a belügyminiszter -, hogy a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek, szervezetek esetében a hatóságoknak legyen joguk a pénzmozgásokat ellenőrizni,  vagyis a hatóságok belenéznének a bankszámlákba.  

Origo
10:16

Törvény a telefonbeszélgetések dekódolására

Bírói engedélyhez kötötten, de egy készülő törvény alapján lehetőség lesz a jelenleg még titkosított adatátviteli formák hatóságok általi dekódolására - sorolta Pintér.

Origo
10:15

Terrorelemző intézetet hoznak létre

A kormánydöntés alapján egy terroreseményeket elemző intézetet hoznak létre.

Origo
10:14

Egész csokor intézkedést hoztak

A rendőrség és a honvédség alakulatait is bevonjuk a határőrizetbe - ismertette Pintér, aki szerint fokozni kell a biztonsági intézkedéseket is.

Ennek érdekében terrorizmus elleni komplex intézkedéscsomagot fogadott el - mondta.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
10:13

Százból egy merénylő is lehet

Az Europol 5-6000 személyt tart nyilván, aki terrorcselekményekkel összefüggésbe hozhatók - figyelmeztetett a belügyminiszter, aki szerint a német hatóságok szerint 100-ból egy ember potenciális merényletrésztvevő is lehet.

Origo
10:11

Nem vitás: van összefüggés

A brüsszeli események eldöntötték azt a vitát, hogy nőtt-e a terrorfenyegetettség, és az is egyértelmű, hogy az eseményeknek van közük a bevándorlási hullámhoz - mondta a belügyminiszter.

Origo
10:10

Két magyar diplomata sérült meg

Két magyar diplomata is a sérültek között van - emlékeztetett Pintér.

Origo
10:10

Pintér részvétet nyilvánított

Pintér Sándor azzal kezdte, hogy részvétet nyilvánított a Brüsszelben elhunyt 32 áldozat hozzátartozóinak, a sebesülteknek pedig gyors felépülést kívánt.

Origo
10:09

Kezdődik, megérkeztek

Kezdődik a sajtótájékoztató, megérkeztek a miniszterek és a kormányszóvivő, hogy a szerdai kormányülésen hozott intézkedésekről tájékoztatást adjanak. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
10:05

Perceken belül kiderül

A 10 órára meghirdetett sajtótájékoztató csúszik, egyelőre üres a pulpitus.

Itt áll majd a két miniszter és a kormányszóvivőForrás: Origo
Origo
10:02

Újabb intézkedésekről döntöttek

A terrorizmus elleni hatékony fellépés érdekében hozott kormánydöntéseket ismerteti perceken belül Pintér Sándor belügy- és Simicskó István honvédelmi miniszter, valamint Kovács Zoltán kormányszóvivő a Parlamentben.

Origo
10:00

Előveszik az alaptörvény-módosítást

Minden biztonsági intézkedést fenntart vagy egy fokozattal megemel Magyarország a határokon – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs ülése után szerda reggel.

Orbán Viktor közölte: minden megemelt biztonsági intézkedést fenntartanakForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Mint arról az Origo is beszámoltfenntartják a kettes terrorfokozatot és a Terrorelhárítási Központ teljes riadóját, fokozott rendőri készültséget rendeltek el Magyarország egész területére, valamint továbbra is érvényben tartják a migrációs válsághelyzetet.

Marad az utcákon is a készültségFotó: Szabó Gábor - Origo

A kormányfő továbbá utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a szerdai kormányülésre minden olyan, a terrorizmussal kapcsolatos tervezetet készítsen elő, amely korábban politikai viták miatt megrekedt; ilyen például az alkotmánymódosítás.

Origo
09:56

Készültség Magyarországon is

brüsszeli terrortámadás-sorozat miatt Magyarországon ideiglenesen elrendelték a terrorkészültség kettes, magas fokozatát.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) páncélozott harcjárművei a Liszt Ferenc repülőtérenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Eddig a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre bevezetett négyszintű skálán a második legenyhébb, a hármas fokozat volt érvényben.

 

TEK-esek a Kossuth térenFotó: Szabó Gábor - Origo

Mint arról az Origo beszámolt, a terrorkészültség megemelése után katonai rendészek és a Terrorelhárítási Központ fegyveresei jelentek meg az utcákon.

Origo
09:52

A terror 24 órája Brüsszelben

32 ember halt meg a keddi brüsszeli merényletsorozatban. A belga főváros órákon át rettegett.

Először reggel 8 körül a nemzetközi repülőtéren robbantottak az öngyilkos merénylők, majd, és talán nem véletlenül ekkor, 9 óra 11 perckor az uniós negyed közepén lévő Maalbeek metróállomáson is történt egy támadás.

Még több bejegyzés