A polgári engedetlenség módszerét vetette be a tanármozgalom, a Tanítanék: szerda reggel 8 és 9 között az iskolák előtt demonstráltak. Az esemény célja az volt, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra, hogy az kezdje meg az oktatás teljes reformját. Sokan élőlánccal, aszfaltrajzolással tiltakoztak. Az Origo élőben követte az eseményeket.

09:32
Irány a suli

A kockás ingek legnagyobb rajongójával búcsúzunk. A Nevem Earl egyik epizódjában a címszereplő épp az iskolába ment vissza, ahol nem volt épp éltanuló. Ezért is kellett később kisebb büncselekményekből eltartania magát. 

Forrás: Origo
09:26
Mindenki hozzon még egy kockás inget
Fotó: Marton Szilvia - Origo
09:26
Kockás ingek élőlánca

Nem tudom, mi az élőlánc meghatározása. Lehet, hogy így már máshogy kell nevezni?

Ember és kockás ingFotó: Marton Szilvia - Origo
09:23
Újbudán is van egy élőlánc
Az újbudai József Attila Gimnáziumnál is van egy élőláncForrás: Origo
09:19
Biztos, hogy e mellé a lány mellé ülnénk a következő órán

Igen, lassan becsengetnek. 

Fotó: Marton Szilvia - Origo
09:14
Az ELTE PPK előtt még állnak a diákok

Az ELTE-PPK előtt. :) #nemkellklik #oktatas #kockas #tanitanek #sztrajk

ring_gopi (@ring_gopi) által közzétett fénykép,

09:09
Sok nyugdíjaskorú a tüntetéseken

Ezt a képet is az Instagramon találtuk #kockasing hastaggel. Úgy látszik, hogy nem csak diákok és aktív tanárok tüntetnek ma. 

09:07
Élőlánc az iskola körül

#tanítanék #tüntetés #szeged #pedagógus #sztrájk #khm #sagvari #szte #tanitanek

Kata Balázs (@kata_balazs) által közzétett fénykép,

09:06
Csakazértis

„Én félek a forradalomtól. De ezeket máshogy nem lehet elzavarni” – mondja egy ősz hajú úr a Teleki Gimnázium előtt. „Volt diákok vagyunk” – teszik hozzá mosolyogva a cimboráival. „Azért vagyunk itt, mert fotelből nem lehet forradalmat csinálni. Ez egy bűnbanda. De ezt úgysem merik megírni, hiszen az Origo már kormánypárti" - mondják, amikor megtudják, hogy honnan jöttünk.

09:05
Pukli megköszönte

Percre pontosan 9 órakor ért véget a demonstráció a Teleki Blanka Gimnázium előtt. Pukli István igazgató megköszönte mindenkinek a részvételt. Azt mondta, hogy az élőlánc körbeért az épület körül. Sajnálkozott, hogy nem tudott mindenkivel kezet fogni, és megtapsoltatta az iskola előtt forgalmat irányító rendőröket. Végül megkért mindenkit, hogy erőszakmentesen távozzanak. 

A gyerekek visszamentek az iskolába, és elkezdődött a tanóra.

09:04
Vége a tiltakozásnak

Legalábbis csak 9 óráig tervezték úgy a tanárok, hogy nem lesz tanítás. Diákok beszámolói szerint ezután 40 perces órákkal indul a tanítás. Tehát sok helyen minden óra meg lesz tartva. 

09:03
Szórólapokon a 12 pont

#tanitanekmozgalom ????

Nemeth Kitti (@nemethkitti24) által közzétett fénykép,

09:02
Bezzeg stadionra van pénz

Kormányellenes a hangulat a Teleki előtt. Az emberek a Várkert Bazár sokszori átadásáról, a drága stadionokról és az egészségügyről beszélgetnek.

Fotó: M.Schmidt János – Origo
09:00
5.50-re elég bemenni, és 40 perces lesz egy óra

Koncz Tamás kollégánk a budapesti Leövey Klára Gimnázium két diákjával futott össze a metrón, azt mondják, náluk is sztrájk van - ezert 8.50-re elég bemenniük, és ma 40 perces órákat tartanak nekik.

08:56
Ezt látják a diákok a Telekiből
Ezt látják a diákok a TelekibőlForrás: Origo
08:55
Sétálnak Kispesten

Sétával tiltakoznak a kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium diákjai és tanárai - jelentette tudósítónk. Körülbelül 100-120 fiatal és néhány kísérő tanár úgy döntött, hogy tanítás helyett egy sétát tesznek a környéken. 

Sétával tiltakoznak KispestenForrás: Origo

Munkatársunknak az egyik tanár azt mondta, hogy sok minden ellen tiltakoznak, de a legfőbb céljuk, hogy kreatív és minőségi oktatást tudjanak biztosítani a diákoknak. Ezt pedig szerinte jelenleg a rengeteg követelmény és a tananyag mennyisége nem teszi lehetővé.

08:53
Két hetet adnak a kormánynak

„Ezúttal mi hívjuk tárgyalásra a kormányt” – jelentette ki Pukli István. A Teleki igazgatója elmondta: kétoldalú tárgyalást akarnak, nem kerekasztalt, és két hetet adnak a kabinetnek a válaszra. Közben pedig munkacsoportokban dolgoznak az oktatás megreformálásra szoruló kérdésein.

Fotó: M.Schmidt János – Origo
08:52
Zalaegerszegen tanítanának

Néhány napja kilenc zalaegerszegi iskola igazgatója írt közös nyilatkozatot "Én tényleg tanítanék" címmel. Szerintük a közelmúltban jó irányban indult meg a párbeszéd az oktatásirányítás és a pedagógusok között, de még időt kellene hagyni a tárgyalásokra.

08:50
Kikerült a kockás kokárda az ablakba
13