Kiss László nem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban, amikor az állami kitüntetéseket kapta

2016.04.07., 13:38
rendezés

Lázár János nem tart attól, hogy magyar miniszterek érintettek lennének az offshore-botrányban, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 45. Kormányinfón arról is beszélt, hogy támogatja a vasárnapi munkavégzést korlátozó törvényt.

Origo
15:58

Véget ért a Kormányinfó

Véget ért a 45. Kormányinfó. 

Origo
15:58

A kormány nem törhet pálcát Kiss feje fölött

Ha az úszók megbocsátanak Kiss Lászlónak, akkor a kormánynak azt el kell fogadnia - mondta Lázár János. A kormánynak nincs joga arra, hogy Kiss László feje fölött pálcát törjön - tette hozzá. 

Origo
15:55

Ez javítaná az ország megítélését

Lázár János szerint a minősítés javítása segítene az ország finanszírozásában. Varga Mihály azon dolgozik, hogy a hitelminősítők is elismerjék a gazdaság teljesítményét.  

Origo
15:52

Lázár: Csontváryt mindenhol megértenék

Lázár János szerint Csontváry azok közé tartozik, akit megértenének a világ minden részén. Nagyon nehéz a nemzetközi kiállításiparba bevinni az ő képeit - mondta a miniszter.  

Origo
15:49

A többi ügy jelentéktelen

Az aszfaltügynek van nemzetgazdasági jelentősége, míg a többi ügy ehhez képest jelentéktelen. Azokban felállították a menetrendet a megoldásra - tette hozzá. 

Origo
15:48

Balog Zoltán tájékoztatja Orbánt

A Miniszterelnökség vezetője szerint az egri Markhot Ferenc kórházban lévő állapotokról Balog Zoltánnak tájékoztatnia kell Orbán Viktort. 

Origo
15:45

Nekik nem kell lemondaniuk

A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy nincs véleménye arról, hogyan kezeli az úszószövetség a Kiss-ügyet. Pálffy Ilonának és Patyi Andrásnak nem kell lemondania a Kúria döntése után - mondta a miniszter. 

Origo
15:41

Lázár: Ebben nincs semmi rendkívüli

Az 1990-es választás óta a külföldi testvérpártok értelemszerűen segítik a magyar pártokat - mondta Lázár János annak kapcsán, hogy Szijjártó Péter miért kampányolt Szerbiában a kormányzó haladók mellett.    

Origo
15:38

Van pénz a határvédelemre

Lázár János arról is beszélt, hogy a kormány elfogadta a határ fenntartásának a költségvetését, és intézkedett a további feladatok kifizetéséről is. 

Origo
15:34

3500 milliárd forint a tét

2014-16-os időszakban is volt már uniós pénzlehívás - mondta Lázár. 3500 milliárd forintnyi állami fejlesztés van terítéken, és ezt kell gyorsítani, hogy a gazdasági növekedéshez hozzájáruljanak. 

Origo
15:31

MNB: Közpénzből közvagyon lett

A Magyar Nemzeti Bank közpénzből közvagyont hozott létre, amit közcélra fordítanak - mondta a miniszter az MNB-alapítványok pénzkezeléséről. Vélhetően a 260 milliárd forintos alapítványi pénz a bank eredményéből keletkezett - tette hozzá. Az AB pedig kijelölte a pontos kereteket - tette hozzá.   

Origo
15:28

Mindig volt közvetítői díj

Az, hogy a magyar állam letelepedési kötvényt bocsátott ki, az egy jó döntés volt. Az a kérdés, hogy mi ennek a nemzetközi módszere, ráadásul 2010 előtt is volt közvetítői díj - tette hozzá. 

Origo
15:25

Jó üzlet volt a letelepedési kötvény bevezetése

Rendszeresen részt veszek olyan kormányüléseken, ahol az állam finanszírozásáról beszélnek. A finanszírozás folyamatosan csökken, de 2011-12-ben sokkal rosszabb feltételek között lehetett hitelt felvenni, így jó üzlet volt a letelepedési kötvény bevezetése - tette hozzá. 

Origo
15:23

Az ügyészség folyamatosan vádat emelt

Hiába tudja az ország, hogy az MSZP és SZDSZ-es politikusok szétlopták az országot, de a bíróság szerint nem történt bűncselekmény - mondta Lázár János. Az ügyészség mindig vádat emelt - tette hozzá. 

Origo
15:20

Lázár: Ez egy súlyos visszaélés

Lázár János szerint a kormány eleget tesz a kötelezettségeinek a parlamentben. A jobbikos képviselők az MSZP-s és LMP-s politikusoktól vonták meg a jogot a kérdésektől. Ez egy súlyos visszaélés - tette hozzá. Orbán Viktor egyébként hétfőn válaszolni fog a jobbikos felvetésekre. 

Origo
15:17

Nem változnak a bankrendszeri célok

Lázár János arról is beszélt, hogy 2010 óta azt szeretnék elérni, hogy 50 százalék legyen a magyar tulajdonban lévő pénzintézetek aránya. A Budapest Bankot szeretné eladni a kormány, az arányt ennek ellenére tartani fogják - mondta a miniszter. 

Origo
15:12

Lázár: Mindenki ki lesz fizetve

Az egészségügyben 2017-ben minden szállító ki lesz fizetve, ennek a konkrét összege hétfőn fog eldőlni - mondta Lázár. A konkrét béremelésről azt mondta, hogy erről még nem született döntés. 

Minden beszállítót kifizetnekForrás: MTI/Komka Péter
Origo
15:09

A kormány nem emelheti meg a bérüket

Lázár János szerint az önkormányzati dolgozók bérét a kormány nem emelheti meg, mivel az törvényellenes lenne. Ráadásul nem a kormány fizeti az ő jövedelmüket, hanem az önkormányzati hivatalok.  

Origo
15:06

Lázár: Megfelelően töltik ki a vagyonnyilatkozatokat

Az nem bűncselekmény, hogy valaki offshore cégben tulajdonos - mondta Lázár. A magyar kormány tagjai a vagyonnyilatkozataikat megfelelően töltik ki, így a miniszter nem tart attól, hogy ők is belekeverednének ebbe. 

Origo
15:05

Offshore-botrány: nem tudják, mi van benne

Lázár János az offshore-botrányról azt mondta, nem ismerjük, mi van az adatokban. Jól látszik, hogy mindennap valakinek a neve előkerül - tette hozzá.  

Origo
15:01

2022-ig kell mindent kifizetni

Lázár János arról is beszélt, hogy 2022-ig kell kifizetni a mostani ciklus uniós pénzeit. 2017. június 30-ra az összes pályázat ki lesz írva - mondta a miniszter. 

Origo
14:59

Súlyos teher van Kiss László vállán

A Miniszterelnökség vezetője szerint az éremnek két oldala van. Nem tudok jól válaszolni Kiss László ügyében - mondta Lázár. Kiss László vállán egy súlyos teher van, neki kell erről döntenie.  

Origo
14:57

Lázár: A megbocsátás fontos erény

Lázár János arról is beszélt, hogy keresztény embereknél a megbocsátás egy nagyon fontos erény - utalt Kiss László ügyére. Mindenkinek az életében vannak hibák, Kiss László a hibát megbűnhődte. Összességében nem az én tisztem ennek a kérdésnek az elbírálása - mondta a miniszter.  

Lázár szerint megbűnhődöttForrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Origo
14:54

Ezrek kerülhetnek az utcára

Több ezer ember vesztheti el az állását a kormányzati rendszer átalakítása miatt - mondta Lázár János. 

Origo
14:53

Lázár: Ez egy összeszokott csapat

Ellenállás mindig van, de mivel mindegyik miniszterrel személyes viszonyban vagyok, ezért nincsenek ellentétek - mondta Lázár. Ez egy összeszokott csapat, talán már megszoktak engem is - tette hozzá. 

Origo
14:51

Nem változtatnak törvényt

A Fidesz nem fogja se megváltoztatni, se visszavonni a vasárnapi boltzárról szóló törvényt - mondta Lázár János. 

Origo
14:50

Lázár: Meg kell kérdezni a szegedieket

Szeretnénk Szegednek segíteni, ezért tiszteletben tartjuk a döntésüket, ezért nekik kell viselniük a felelősséget - mondta Lázár. A bevándorlás ügyében a szegedieket kell megkérdezni, mit gondolnak erről.  

Origo
14:49

10 olimpiai arany elég súlyos érv

Visszavonja-e a kormány Kiss László állami kitüntetéseit - kérdezte az Origo tudósítója. Lázár azt mondta, hogy mielőtt felterjesztenek valakit kitüntetésre, lekérik az adatait a bűnügyi nyilvántartóból. Kiss László nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban.

Lázár szerint 10 olimpiai arany van a mérleg másik serpenyőjébenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hozzátette, 10 olimpiai aranyérem van Kiss László ügyének mérlegelésekor a másik serpenyőben, ez elég súlyos érv. Erkölcsi értelemben Lázár János nem akart állást foglalni az ügyben, mert mint mondta, ez nagyon nehéz, és meghaladja az ő képességeit.

Origo
14:48

Békéscsabára látogat Orbán

Orbán Viktor jövő héten Békéscsabára látogat, ahol nem fideszes polgármester van - jelentette be Lázár János. 

Origo
14:48

Farkas Péter esete más volt

Lázár János szerint Farkas Péter a kitüntetése után, míg Kiss László bő 40 évvel előtte követett el bűncselekményt, a kettő között pedig nagy különbség van. Nem mellesleg Kiss László 10 olimpiai aranyat hozott az országnak.

Origo
14:46

Kiss László nem volt a nyilvántartásban

A kitüntetési törvény kimondja, hogy aki büntetett előéletű, és nem mentesült ennek következményei alól, azt nem lehet kitüntetni. A kitüntetési felterjesztéskor a bűnügyi nyilvántartóból mindenkinek kikérik az adatait. Kiss László esetében is elvégezték ezt a munkát, az úszóedző nem szerepelt a nyilvántartásban, így ilyen alapon nem lehetett visszautasítani a felterjesztést - mondta az Origo kérdésére Lázár János. Nincs napirenden, hogy kezdeményezzék Kiss László állami kitüntetéseinek visszavonását.

Origo
14:44

Most is be kell vallani a cégeket

Most is minden cégérdekeltségről be kell számolniuk a képviselőknek, függetlenül attól, hogy azok hazai vagy külföldi cégek - mondta az Origo kérdésére Lázár János,l vagyis nem tartja szükségesnek, hogy az ottshore-botrány miatt kiegészítsék a képviselői vagyonbevallásokat.

Origo
14:40

Vasárnapi boltzár: a Fidesz már döntött

A vasárnapi boltzár már egy eldöntött törvényi dolog, most a választópolgárok előtt van a döntés lehetősége - mondta Lázár. A Fidesz ebben a kérdésben már döntött - tette hozzá. 

Origo
14:37

Nem szállítják el a Szent Koronát

Lázár János azt mondta, a koronázási jelvényeket nem szállítják át a budai Várba, a kormány még nem döntött erről. 

Origo
14:36

Nem lesznek változások a választási testületeknél

A választási iroda előtt történteket a törvények megváltoztatása akadályozhatja meg. Nem lesznek személycserék az intézményekben - mondta Lázár. 

Origo
14:35

Lázár: Döntsön a nép

Legyen népszavazás, és döntsön a nép - üzente Lázár János Nyakó Istvánnak. 

Origo
14:34

Hivatalos döntés még nincsen

A Fidesz a vasárnapi boltzárról még nem döntött hivatalosan - mondta Lázár János. 

Origo
14:31

Összehangolnák a menetrendeket

Lázár János elmondta, az utóbbi években több ezer kilométernyi közlekedési infrastruktúrát hoztak létre. A munkát távolról kell kezdeni, mivel a menetrendeket is össze kell hangolni - tette hozzá. Európában bevett példa, hogy a kötöttpálya jelenti a közlekedés gerincét. 

Origo
14:29

Terítéken a Városliget zöld területeinek bővítése

A Liget-projekt zöldfelületeket érintő lépéseiről hamarosan dönt a kormány - jelentette be Lázár.  

Origo
14:27

Még áprilisban döntenek a közoktatásról

Lázár János továbbra sem ül le közvetlenül tárgyalni Pukli Istvánék tervezetével, de mindenkit várnak az oktatási kerekasztalhoz. Sztrájkolni továbbra is bárki sztrájkolhat - tette hozzá.

Nem tárgyalnak a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójávalFotó: M.Schmidt János – Origo

Még ebben a hónapban dönt a kormány a nevelésügy területén meghozandó döntésekről.  

Origo
14:25

Lázár javaslatával nem értett egyet Orbán

Az önkéntes kilépési pénz ügyében a miniszterelnökkel kerültem konfliktusba, ezért nem sikerült előrelépni - mondta a miniszter. Orbán szubtrópusinak nevezte a megoldási javaslatomat - mondta Lázár. 

Origo
14:23

Túlsúlyossá váltak a háttérintézmények

Lázár János arról is beszélt, hogy még nincs döntés arról, lesz-e kilépési pénz az államigazgatásban dolgozóknak. Az államreformról azt mondta, hogy a háttérintézmények a minisztériumokból nőttek ki, de mostanra túlsúlyossá váltak. 

Origo
14:21

Még nem lehet tudni, lesz-e adócsökkentés

A Miniszterelnökség vezetője szerint jó úton haladunk az szja csökkentésében, de konkrét döntés még nem született arra nézve, hogy lesz-e adócsökkentés. 

Origo
14:19

Minél több ember pihenjen vasárnap

Minél több olyan ember legyen, akinek ne kelljen vasárnap dolgoznia - mondta Lázár annak kapcsán, hogy az újságíróknak is lesz-e vasárnapi pihenőnap. 

Origo
14:17

Megértik a tejtermelők demonstrációját

Megértjük a tejtermelők tiltakozását, a kormány most is dolgozik azon, hogyan lehetne segíteni a jelenlegi helyzetben - mondta Lázár. A Miniszterelnökség vezetője szerint a cél, hogy a magyar áruházakban minél több magyar tej legyen. 

Origo
14:15

Vasárnap ne kelljen dolgozni

Lázár János azt mondta, a cél, hogy a vasárnap munkaszüneti nap legyen. A cél, hogy a magyar polgároknak vasárnap ne kelljen dolgozniuk - tette hozzá. Egy baloldali párt azért gyűjt aláírásokat, hogy vasárnap dolgoznia kelljen - mondta a miniszter. 

Lázár azt támogatja, hogy vasárnap a legkevesebb embernek kelljen dolgozniaForrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Origo
14:13

Lázár: Hajrá, MSZP!

A magyar kormány tudomásul veszi a Kúria döntését, így csak azt tudom mondani: Hajrá, MSZP! - mondta Lázár. 

Origo
14:12

10 ezer család jutott földhöz

Fel kell gyorsítani a meglévő több mint 700 projekt végrehajtását - mondta Lázár. 180 ezer hektár földet értékesített az állam az elmúlt időszakban - jelentette be a Miniszterelnökség vezetője. 10 ezer család vásárolt földet. Lesz harmadik kör is - mondta a miniszter. 

Origo
14:10

Lázár: Rosszul állnak a minisztertársaim

A pályázatértékelők kettős irányítás alatt fognak állni. Mindenki tudni fogja, kik lesznek a pályázatértékelők. 771 projektje van az államnak az infrastruktúra fejlesztésére - mondta a miniszter. Rosszul állnak a minisztertársaim ezen a téren - mondta Lázár. Orbán Viktor személyesen fog elbeszélgetni velük.  

Origo
14:08

Háromezer pályázatértékelő kell

Magyarország úgy vállalt 9700 milliárd forintos uniós kötelezettséget, hogy két százalékon belül van a hibahatár. Lázár János szerint a következő években legalább 3000 pályázatértékelőre lesz szükség, ők csak kormányhivatalnokok lehetnek. 

Origo
14:06

500 milliárd forint ütheti az ország markát

A Miniszterelnökség vezetője szerint, ha sikerül megállapodni az aszfaltügyben, akkor 500 milliárd forintos bevételhez juthat a költségvetés. 

Origo
14:05

Lezárhatják az aszfaltügyet

Lázár János arról is beszámolt, hogy az uniós pályázatok értékeléséről is beadott egy törvényt. Az unió tisztviselői elismerésüket fejezték ki az országnak, hogy milyen nagy összegű forrásokat sikerült lehívni. Sikerül rendezni az úgynevezett aszfaltügyet is - mondta Lázár. A megállapodás lényege, hogy az EB és a magyar kormány közösen rendezi az ügyet, mivel a bizottság egy nagyvonalú ajánlatot tett, így nem lesz nettó veszteség. 

Bíróságon kívül rendeződhet az aszfaltügyForrás: MTI/Máthé Zoltán
Origo
14:01

Csomagküldésben jó a Magyar Posta

A Miniszterelnökség vezetője elmondta, az ezer főnél kisebb településeken a postaszolgáltatásokat a helyi pénzintézeteknél lehet majd igénybe venni. A postának az elmúlt években a csomagküldés területén kellett előrelépnie. Ha a posta innen kivonulna, akkor nem lenne magyar szereplő ezen a területen. 

Csomagküldésben jókFotó: Mudra László [origo]
Origo
13:59

Modellértékű lehet a postatörvény

Lázár János arról is beszélt, hogy a postatörvény alkotmánybírósági kontrollja után elképzelhető, hogy a jogszabályt kiterjesztik más állami cégekre is.  

Origo
13:57

85 új törvény jöhet

Július 1-jétől a járási dolgozók bére növekszik - jelentette be Lázár János. A járási hivatalok után a kormányhivatalok, majd a minisztériumok jogállása rendeződik 2018-ra.

85 törvényt nyújt be Lázár János, hogy egyszerűbb legyen az ügyintézésFotó: Marton Szilvia - Origo
Origo
13:54

Lázár: Kevesebb embernek kell többet dolgoznia

Megszülettek a döntések a háttérintézmények jövőjéről, de némely esetben még zajlanak az egyeztetések. Kevesebb embernek többet kell dolgoznia, ami egy helyes elv - mondta Lázár. Az állami tisztviselői kar létrejöttével különféle ágazati életpályák jöhetnek, így például a NAV-nál is lehet ilyen.  

Origo
13:52

Terítéken a 2017-es költségvetés

A gazdasági minisztérium elkészítette a költségvetés első tervezetét, amit hétfőn tárgyal majd a kormány - jelentette be Lázár. 

Origo
13:51

Ezer önkormányzat nem akar befogadni

Ha átadjuk a szuverenitásunkat az EB-nek, akkor olyan embereket telepíthetnek ide, akiket nem akarunk befogadni - mondta Lázár János. Több mint ezer önkormányzat kinyilvánította, hogy senkit nem akarnak befogadni. A következő hónapok sem lesznek könnyűek az illegális bevándorlást illetően. 

Origo
13:49

Megtarthatják az ügydöntő népszavazást

A kötelező betelepítési kvótáról azt mondta Lázár János, hogy május elején tárgyalhat erről a bizottság. Ha a javaslatot elfogadják, akkor az EB fogja eldönteni, ki élhet Magyarországon. A bizottság javaslata alapján a Fidesz által kezdeményezett népszavazás ügydöntő jelentőségű. A magyar választóknak kell eldönteniük, ki élhet Magyarországon - mondta a miniszter.   

Ezer önkormányzat jelezte, hogy nem akar menekülteket befogadniFotó: Dudás Szabolcs - Origo
Origo
13:46

Nincs ok a pánikra

Lázár János elmondta, a magyar kormány konkrét fenyegetést nem kapott, nincs ok a pánikra. Mindezek miatt szükséges a törvényjavaslatok elfogadása. 

Origo
13:45

Lázár: Újabb terrortámadások jöhetnek

A terrorveszélyről szóló törvényjavaslatról azt mondta a Miniszterelnökség vezetője, hogy 23 törvényt akarnak módosítani. Lázár János szerint a javaslat a rendőrség megerősítését szolgálja. A politikus bízik benne, hogy az ellenzék támogatni fogja a javaslatot. Európát újabb támadás fenyegeti - tette hozzá. A veszély reális, erről folyamatos tájékoztatást kapunk. 

A nemzetközi titkosszolgálatok szerint Európát újabb terrortámadás veszélye fenyegetiForrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Origo
13:43

10 százalékpontos adósságcsökkentés

Lázár János azt is elmondta, sikerült 10 százalékponttal csökkenteni az ország adósságállományát, így az ország visszanyerte a pénzügyi függetlenségét.  

Origo
13:42

Köszönet az adófizetőknek

4400 milliárd forintot fizetett vissza 2008 óta Magyarország, a köszönet a választókat illeti - mondta Lázár János. A szocialisták kormányzása államcsődöt jelentett, így ha nincs hitel, akkor csődöt jelentettünk volna - emlékeztetett Lázár János. Az adófizetők nélkül ez nem sikerült volna. 

Origo
13:40

Orbántól hozott örömhírt Lázár

Lázár János egy örömhírt hozott Orbán Viktortól. Nyolc éve a mostani az első nap, amikor nem tartozunk az IMF-nek. Az ország pénzügyi szuverenitása helyreállt - mondta a miniszter. 

Origo
13:39

Kezdődik az újabb Kormányinfó

Kezdődik a 45. Kormányinfó. 

Origo
13:32

Ismét csúszás van

Ismét késéssel kezdődik a Kormányinfó. 

Origo
11:22

Kiss László ügye is terítékre kerül

Megkérdezzük Lázár Jánost arról is, hogyan vélekedik Kiss László ügyéről.  

Kiss László szövetségi kapitányról egy régi ügy került napvilágraForrás: MTI/Soós Lajos
Origo
11:20

Offshore-botrány: Magyarország is érintett

Vasárnap robbant ki az úgynevezett panamai offshore-botrány. Ennek lényege, hogy egy panamai ügyvédi irodából több millió dokumentum került ki, amik arról szóltak, hogyan optimalizálták a kiadásaikat világszerte az üzletemberek és politikusok. A magyar kormányra gyakorolt hatásokról is kérdezzük a Miniszterelnökség vezetőjét.   

Izlandon belebukott a miniszterelnök az offshore-botránybaForrás: MTI/EPA//Birgir Por Hardarson
Origo
11:12

Mi lesz a háttérintézményekkel?

Hónapok óta tart a huzavona a háttérintézményekről. Megkérdezzük Lázár Jánost, hol tart most a folyamat. 

Még több bejegyzés