Sztrájkolt a tanárok egy része

2016.04.15., 07:50
rendezés

Ma reggel 8 és 10 óra között országszerte több iskolában sztrájkoltak a pedagógusok. Ez idő alatt minden iskola nyitva volt, és felügyelték a tanulókat, csak tanítás nem volt. Az Origo a tanársztrájkot percről percre tudósította. 

Origo
10:15

Kezdődnek az órák

Miután a sztrájkhoz a végéig lehetett csatlakozni, csak most vannak pontos számok: az Illyésben a tanárok 70 százaléka nem tartott órákat. Elcsendesednek a folyosók, kezdődnek a tanórák.

BecsengettekFotó: Polyák Attila - Origo
MTI
10:12

Hétfőn leülnek tárgyalni

Az oktatási államtitkár nem tartja a tárgyalások kudarcának a pedagógusok által meghirdetett sztrájkokat. Palkovics László pénteken egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: tovább folytatódnak az egyeztetések, legközelebb hétfőn ül asztalhoz az oktatási államtitkárság a pedagógusok sztrájkbizottságával.

Origo
10:06

Lázadó ifjúság

Baromira nem szeretem, hogy a média megszállja az iskolát, és a sztrájkot politikai célokra használja fel - mondja egy diáklány az Illyés-gimnáziumban. De hát nem is szállja meg, továbbá, ha nem tudósítunk, akkor hogyan értesül róla a közvélemény? - veti közbe tudósítónk. Szerintem zárjuk le a témát - válaszolja a diáklány, és a leckéjébe mélyed.

Origo
10:03

Mi lesz utána?

Mi lesz, ha vége lesz a sztrájknak? - kérdezi tudósítónk az Illyés egyik tanárnőjét. Nem tudom - válaszolja mosolyogva.

Origo
10:00

Elindultak haza

A Teleki-gimnáziumnál véget ért a tüntetés, énekeltek, tapsoltak, és elindultak haza.

Origo
09:57

Csak lesz himnusz

A Teleki-gimnázium előtt a Hofi-jelenettel viccelődő nő sokakat meggyőzött arról, hogy el kellene énekelni a Himnuszt, ezért most közelebb mennek a bejárathoz. "Lássák a gyerekek, hogy még emlékszünk rá" - mondta az egyik. Az ellentüntetők közben már csillagászokról beszélnek. 

Origo
09:53

A napos oldalra

Közeleg a demonstráció vége a Teleki-gimnáziumnál, a többség békésen cseveg. Sokan átálltak a tüntetők oldalára, ott ugyanis süt a nap.

Origo
09:48

Nem jár bér

A törvény szerint erre a két órára nem jár munkabér a sztrájkoló tanároknak, legfeljebb a sztrájkalapból fizethetik ki őket. Ezt Palkovics László oktatási államtitkár is megerősítette.

Origo
09:42

Kvaterkázós aula

A diákok között vannak a sztrájkoló tanárok az Illyésben, néhány stréber természetesen a tananyaggal kapcsolatos dolgokról faggatják őket. Ettől eltekintve kvaterkázós az aula, a diákok közt a legkevesebb szó a sztrájkról esik.

Az Illyés aulájaForrás: Polyak Attila
Origo
09:37

Hofi-jelenettel viccelődik

Elénekeljük a himnuszt tíz órakor, mielőtt elmegyünk? - kérdezte egy nő társaitól a Teleki-gimnázium előtt, utalva egy ismert Hofi-jelenetre. 

Origo
09:35

Csak az iskola területén

Az akció teljesen törvényes, a sztrájkot bejelentette a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Arra viszont figyelni kell, hogy a sztrájkoló tanárok a munkabeszüntetés ideje alatt nem hagyhatják el az iskola területét, mert az már polgári engedetlenségi mozgalomnak számít, és munkajogi következményei vannak.

Tanárok a pedagógustüntetés alatt a budaörsi Illyés-gimnáziumbanFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
09:31

Bizakodó, de nem optimista

Mennyire optimisták? - kérdezi az Origo tudósítója az Illyés igazgatóját, Árendás Pétert. Reálisak, jogosak a követeléseink, azt, hogy mi lesz az eredmény, egyelőre nem tudom. Bizakodó vagyok, de túlzottan optimista nem - válaszolja.

Árendás PéterFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
09:27

Nem megfelelő eszköz

Az Illyés-gimnáziumban olyan tanár is van, aki nem az érettségi miatt nem sztrájkol, hanem azért, mert egyetért ugyan a követeléssel, de a sztrájkot nem tartja megfelelő eszköznek. 

Az Illyés sztrájkbizottságának kifüggesztett közleményeFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
09:23

Az ablakon át

A sajtó nézi a gimnáziumot kívülről, a diákok pedig az ablakból figyelik a sajtót a Teleki-gimnáziumnál. A tömeg csendesen demonstrál továbbra is.

Origo
09:21

Kedélyes klubhangulat

Aki nincs órán, az Illyés-gimnáziumban az aulában, a könyvtárban, a hátsó udvaron várakozik. Az utcára kimenni tilos. Kedélyes klubhangulat van.

Eközben a hátsó udvaronFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
09:19

Nincs ellentét

Az Illyésben a tanárok 60 százaléka sztrájkol. Nincs ellentét, a követelésekkel a 40 százalék is egyetért, de van, aki úgy érzi, a közelgő érettségi miatt nem teheti meg, hogy nem tanít.

Origo
09:16

A vallás magánügy

A Teleki-gimnáziumnál az ellentüntető Antal Péter érdeklődve figyeli társát, aki sok témát érintett beszédében, a vallástól kezdve a Szovjetunióig. Egy tanárok mellett demonstráló átment az ellentüntetőkhöz, és azt ordította a beszéd közben, hogy a vallás magánügy.

Origo
09:13

Maximálisan szolidárisak

Bejutott a budaörsi Illyés-gimnáziumba az Origo tudósítója. "Az a baj például, hogy évekig készülünk az érettségire, és az utolsó pillanatban változtatnak a tanmeneten" - mondja egy diáklány. "Maximálisan szolidárisak vagyunk a tanárokkal" - teszi hozzá. 

Diákok elfoglalják magukat a pedagógustüntetés alattFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
08:59

Nem akartak nyilatkozni

Csütörtökön többtucatnyi iskolát megkérdeztünk, vállalnák-e, hogy tudósítsunk a tanárok sztrájkjáról. Szinte mindenhonnan elutasító választ kaptunk. Volt, ahol azt mondták, náluk senki nem sztrájkol, máshol egész egyszerűen azt mondták, kerülnék a nyilvánosságot. 

Origo
08:52

Magyar bilincsben rohad

"Nálam már magyar bilincsben rohad a fidesz narancs" - mondta az egyik tüntető, aki a Városligetért tüntet a Teleki-gimnázium előtt. Közben a csoport 40-50 fősre duzzadt.

NarancsbilincsForrás: Origo
Origo
08:47

Budaörsön is tüntetnek

A budaörsi Illyés Gyula Gimnázium előtt körülbelül húsz szimpatizáns tüntet.

A budaörsi gimnáziumnálFotó: Polyák Attila - Origo
Szörényi Péter
08:45

Van, ahol szerdára készülnek

Több iskolában is arról tájékoztatták az Origót, hogy pénteken a beiratkozás miatt nem sztrájkolnak, szerdára viszont nagy megmozdulást terveznek. Volt azonban olyan intézmény is, ahol a 60 fős tanári karból öten döntöttek a munkabeszüntetés mellett. 

Origo
08:44

Bemehet az Origo

Az egyik iskola beengedi az Origo tudósítóit. Hogy melyik, azt még nem merjük megmondani. Tegnap 15 iskolát hívtunk fel, a Telekin kívül sehol nem akartak fogadni bennünket.

Origo
08:42

Csak ebből értenek

Egy nő szóvá tette a trágár transzparenst a Teleki-gimnázium előtt, amire a mellette álló férfi azt mondta: "Erre felkapják a fejüket a politikusok, ezek csak ebből értenek." Mire a nő: "Értik ők, csak nem akarják."

"Erre felkapják a fejüket a politikusok"Forrás: Origo
Origo
08:37

Dudálva biztatják

Nincs lezárva az út a Teleki-gimnázium előtt, több autó dudálva biztatta a tüntetőket. Vallási zenék után ismét a Himnuszt játsszák a túloldalon álló ellentüntetők.

Origo
08:34

Nem akar beszélni

A sajtó nem mehet be a Teleki-gimnáziumba, ezért telefonon hívtuk Pukli István igazgatót, hogy megkérdezzük, milyen bent a hangulat, erről azonban nem akart beszélni. Azt mondta, utána sem tart sajtótájékoztatót, így biztosan csalódottak lesznek az ellentüntetők. 

Origo
08:25

Fekete ruhások

Többen fekete ruhát viselve jelentek meg a Telekinél, és fekete szalagot kötöttek a gimnázium kerítésére, így jelezve szolidaritásukat az egészségügyben dolgozók iránt. "Sándor Máriáért vagyok itt" - mondta az egyikük.

Origo
08:23

A konyhás néni is támogatja

A Fekete István Általános Iskolánál a kint cigiző konyhás nénit is megszólította tudósítónk.
- Lesz sztrájk?
- Biztos, hogy lesz, a múltkor is volt.
- Támogatja?
- Naná, hiszen a technikai személyzet fizetését is meg akarják emelni.
- Mennyit keres?
- Minimálbért.

Szimpatizánsok a TelekinélFotó: Dudás Szabolcs - Origo
Origo
08:12

Nem lehet bemenni

A Teleki-gimnáziumba nem lehet bemenni, előtte 20-30 szimpatizáns gyűlt össze, egyikük az Origo helyszíni tudósítójának azt mondta, hogy tarthatatlan az oktatásban kialakult helyzet, ezért jött tüntetni. Hozzátette, a huszadikára hirdetett ötperces szünetben szintén részt vesz majd.

A Teleki-gimnáziumnálFotó: Dudás Szabolcs - Origo
Origo
08:09

Kockás ingben

A Fekete István iskola előtt egy harmincas apuka tudósítónknak elmondta, támogatja a sztrájkot, kockás inget is felvett.

Origo
08:05

Ellentüntetés készül

A budapesti Teleki Blanka gimnázium előtt két ember ellentüntetésre készül, hangosbemondóval felszerelkezve. Mindketten hitoktatók, és az ellen tüntetnek, hogy a szakszervezetek kivennék a kötelező hitoktatást a tananyagból. "Ez olyan, mintha megszüntetnék a matematikát" – mondta Antal Péter, az egyik ellentüntető.

Ellentüntető a Teleki Blanka GimnáziumnálFotó: Dudás Szabolcs - Origo
Origo
08:00

A gyerekek nem tudnak róla

A Fekete István iskola előtt tudósítónk az iskolába érkező gyerekeket is megkérdezte.
- Mit tudtok a mai sztrájkról?
- Miről? Sztrájkról? Semmit.
- És Kobe Bryant hány pontot dobott a búcsúmeccsén?
- Nem kérdés, hatvanat!

A Fekete István Általános IskolaFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
07:55

Rendőrök az iskola előtt

A Teleki Blanka Gimnáziumnál egyelőre nyugodt a hangulat. Három rendőr vigyáz arra, hogy ez így is maradjon.

Origo
07:50

Nem tudják, mi lesz

Az Origo tudósítója a Budapest, XII. kerületi Fekete István Általános Iskola előtt beszélt egy apával. Azt mondja, nem tudják, lesz-e sztrájk, nekik nem szóltak előre semmit. A háromgyerekes apuka nincs elköteleződve a sztrájk mellett, elmondása szerint mindkét oldal mellett tudna érvelni.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
07:46

Két szervezet támogatja

A tanársztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezte, de támogatja a civil közoktatási platform és a Tanítanék Mozgalom is.

--
07:46

A 12 pont

A szakszervezet 12 pontban határozta meg a követeléseit, ezek között szerepel a gyerekek és a tanárok terheinek csökkentése és a tankötelezettség visszaállítása 18 évre. Az összes követelést itt olvashatja el. 

Még több bejegyzés