Ma reggel 8 és 10 óra között országszerte több iskolában sztrájkoltak a pedagógusok. Ez idő alatt minden iskola nyitva volt, és felügyelték a tanulókat, csak tanítás nem volt. Az Origo a tanársztrájkot percről percre tudósította. 

10:15
Kezdődnek az órák

Miután a sztrájkhoz a végéig lehetett csatlakozni, csak most vannak pontos számok: az Illyésben a tanárok 70 százaléka nem tartott órákat. Elcsendesednek a folyosók, kezdődnek a tanórák.

BecsengettekFotó: Polyák Attila - Origo
10:12
Hétfőn leülnek tárgyalni

Az oktatási államtitkár nem tartja a tárgyalások kudarcának a pedagógusok által meghirdetett sztrájkokat. Palkovics László pénteken egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: tovább folytatódnak az egyeztetések, legközelebb hétfőn ül asztalhoz az oktatási államtitkárság a pedagógusok sztrájkbizottságával.

10:06
Lázadó ifjúság

Baromira nem szeretem, hogy a média megszállja az iskolát, és a sztrájkot politikai célokra használja fel - mondja egy diáklány az Illyés-gimnáziumban. De hát nem is szállja meg, továbbá, ha nem tudósítunk, akkor hogyan értesül róla a közvélemény? - veti közbe tudósítónk. Szerintem zárjuk le a témát - válaszolja a diáklány, és a leckéjébe mélyed.

10:03
Mi lesz utána?

Mi lesz, ha vége lesz a sztrájknak? - kérdezi tudósítónk az Illyés egyik tanárnőjét. Nem tudom - válaszolja mosolyogva.

10:00
Elindultak haza

A Teleki-gimnáziumnál véget ért a tüntetés, énekeltek, tapsoltak, és elindultak haza.

09:57
Csak lesz himnusz

A Teleki-gimnázium előtt a Hofi-jelenettel viccelődő nő sokakat meggyőzött arról, hogy el kellene énekelni a Himnuszt, ezért most közelebb mennek a bejárathoz. "Lássák a gyerekek, hogy még emlékszünk rá" - mondta az egyik. Az ellentüntetők közben már csillagászokról beszélnek. 

09:53
A napos oldalra

Közeleg a demonstráció vége a Teleki-gimnáziumnál, a többség békésen cseveg. Sokan átálltak a tüntetők oldalára, ott ugyanis süt a nap.

09:48
Nem jár bér

A törvény szerint erre a két órára nem jár munkabér a sztrájkoló tanároknak, legfeljebb a sztrájkalapból fizethetik ki őket. Ezt Palkovics László oktatási államtitkár is megerősítette.

09:42
Kvaterkázós aula

A diákok között vannak a sztrájkoló tanárok az Illyésben, néhány stréber természetesen a tananyaggal kapcsolatos dolgokról faggatják őket. Ettől eltekintve kvaterkázós az aula, a diákok közt a legkevesebb szó a sztrájkról esik.

Az Illyés aulájaForrás: Polyak Attila
09:37
Hofi-jelenettel viccelődik

Elénekeljük a himnuszt tíz órakor, mielőtt elmegyünk? - kérdezte egy nő társaitól a Teleki-gimnázium előtt, utalva egy ismert Hofi-jelenetre. 

09:35
Csak az iskola területén

Az akció teljesen törvényes, a sztrájkot bejelentette a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Arra viszont figyelni kell, hogy a sztrájkoló tanárok a munkabeszüntetés ideje alatt nem hagyhatják el az iskola területét, mert az már polgári engedetlenségi mozgalomnak számít, és munkajogi következményei vannak.

Tanárok a pedagógustüntetés alatt a budaörsi Illyés-gimnáziumbanFotó: Polyák Attila - Origo
09:31
Bizakodó, de nem optimista

Mennyire optimisták? - kérdezi az Origo tudósítója az Illyés igazgatóját, Árendás Pétert. Reálisak, jogosak a követeléseink, azt, hogy mi lesz az eredmény, egyelőre nem tudom. Bizakodó vagyok, de túlzottan optimista nem - válaszolja.

Árendás PéterFotó: Polyák Attila - Origo
09:27
Nem megfelelő eszköz

Az Illyés-gimnáziumban olyan tanár is van, aki nem az érettségi miatt nem sztrájkol, hanem azért, mert egyetért ugyan a követeléssel, de a sztrájkot nem tartja megfelelő eszköznek. 

Az Illyés sztrájkbizottságának kifüggesztett közleményeFotó: Polyák Attila - Origo
09:23
Az ablakon át

A sajtó nézi a gimnáziumot kívülről, a diákok pedig az ablakból figyelik a sajtót a Teleki-gimnáziumnál. A tömeg csendesen demonstrál továbbra is.

09:21
Kedélyes klubhangulat

Aki nincs órán, az Illyés-gimnáziumban az aulában, a könyvtárban, a hátsó udvaron várakozik. Az utcára kimenni tilos. Kedélyes klubhangulat van.

Eközben a hátsó udvaronFotó: Polyák Attila - Origo
09:19
Nincs ellentét

Az Illyésben a tanárok 60 százaléka sztrájkol. Nincs ellentét, a követelésekkel a 40 százalék is egyetért, de van, aki úgy érzi, a közelgő érettségi miatt nem teheti meg, hogy nem tanít.

09:16
A vallás magánügy

A Teleki-gimnáziumnál az ellentüntető Antal Péter érdeklődve figyeli társát, aki sok témát érintett beszédében, a vallástól kezdve a Szovjetunióig. Egy tanárok mellett demonstráló átment az ellentüntetőkhöz, és azt ordította a beszéd közben, hogy a vallás magánügy.

09:13
Maximálisan szolidárisak

Bejutott a budaörsi Illyés-gimnáziumba az Origo tudósítója. "Az a baj például, hogy évekig készülünk az érettségire, és az utolsó pillanatban változtatnak a tanmeneten" - mondja egy diáklány. "Maximálisan szolidárisak vagyunk a tanárokkal" - teszi hozzá. 

Diákok elfoglalják magukat a pedagógustüntetés alattFotó: Polyák Attila - Origo
08:59
Nem akartak nyilatkozni

Csütörtökön többtucatnyi iskolát megkérdeztünk, vállalnák-e, hogy tudósítsunk a tanárok sztrájkjáról. Szinte mindenhonnan elutasító választ kaptunk. Volt, ahol azt mondták, náluk senki nem sztrájkol, máshol egész egyszerűen azt mondták, kerülnék a nyilvánosságot. 

08:52
Magyar bilincsben rohad

"Nálam már magyar bilincsben rohad a fidesz narancs" - mondta az egyik tüntető, aki a Városligetért tüntet a Teleki-gimnázium előtt. Közben a csoport 40-50 fősre duzzadt.

NarancsbilincsForrás: Origo
12