Aki a jegybankot támadja, a forintot veszélyezteti – mondta a 44. Kormányinfón Lázár János, aki szerint az MNB alapítványainak költésébe a kormány egyébként sem szólhat bele. A Miniszterelnökséget vezető miniszter megvédte Orbán Viktor költözését is, ami szerinte nem urizálás. Az oktatás átalakításáról azt mondta: teljes állami rendszerre van szükség, hogy egyértelmű legyen a fenntartó és a működtető szerepe. 

16:18
A központi Klik nem szűnik meg

A kormány nem fogja megszüntetni a központi Kliket, ezért kap a jövőben is támogatást - válaszolt az utolsó kérdésre Lázár János, aki szerint az oktatásban mindenképpen decentralizációra van szükség. Erről a döntés még nem született meg - tette hozzá.

16:16
Ezért lesz több a társaságiadó-bevétel

Azért vár a magyar kormány 300 milliárddal több bevételt a társasági adókból 2017-ben, mert vannak nagy nemzetközi vállalatok, amelyek itt tevékenykednek - válaszolt az Origo kérdésére Lázár János.  

16:13
Megint az MNB alapítványai

Mi a kormánynál nem értékeljük, hogy a jegybank alapítványai milyen támogatói tevékenységet végeznek. A jegybank alapítványa mindenesetre a legkritikusabb sajtóorgánumot támogatta - jegyezte meg Lázár János a Vs.hu körül kialakult botrányra utalva. 

16:09
Demszky is felelős lehet

Az Alstom-ügyben Demszky Gábor volt főpolgármesternek is lehet felelőssége, de ez majd később ki fog derülni - válaszolta Lázár János.

16:08
Két-három intézmény függőben

Még két-három intézmény esetében nem döntött a kormány a bürokráciacsökkentésről - mondta Lázár a háttérintézmények megszüntetéséről. 

16:04
Támogatjuk a külföldi vállalatokat

Az Audi-gyárról kérdezik Lázár Jánost. A miniszter annyit mondott, hogy mindenki számára nyitott Magyarország ajtaja, a kormány hozza meg a végső döntést, amiben megköti kezünket az EU-s jog. Mindent megteszünk, hogy a külföldiek magyarországi beruházásait ugyanúgy támogassuk, mint a magyar vállalatokat. 

15:57
Simor alatt veszteséges volt a jegybank

Nem szabad elfelejteni, hogy Simor András alatt mennyi volt a kamat, és most mennyi. Azt is, hogy akkor mekkora volt a jegybank vesztesége, és most mennyi - tért vissza megint a jegybankra Lázár János. 

15:52
Nincs szükség migránsokra

Migránsokra nincs szükség a magyar munkaerőpiacon - ismételte el Lázár János. Kovács Zoltán kormányszóvivő elismerte, hogy 2013-ban volt ilyen stratégia, de azóta alapvetően változott meg a helyzet ezzel kapcsolatban. Ha Magyarországnak munkaerőre van szüksége, akkor azt a Kárpát-medencéből fogja pótolni - tette hozzá Lázár. 

15:45
Védjük a keresztényeket

Miért nem teszünk semmit a Közel-Kelet veszélyeztetett keresztényeiért? - tették fel a kérdést Lázár Jánosnak. A miniszter szerint a visegrádi négyek már eldöntötték, hogy együtt lépnek fel a keresztények védelme érdekében, de Orbán Viktor is minden uniós tanácsülésen felveti a kérdést. A harmadik cselekvési lehetőség, hogy nemzetközi segélyakciókban veszünk részt, ezt is megtesszük - tette hozzá.

15:40
Nincs közvetlen terrorveszély

Közvetlen terrorveszélyre utaló információnk nincs - nyugtatott meg mindenkit Lázár János.

15:39
Riogatni senkit nem akarunk

A terrortörvény nem gyerekjáték, nekünk az a feladatunk, hogy a lakosság biztonságát garantáljuk. Ezért napi-heti rendszerességgel értékeljük a jelenéseket, információkat. A lakosság tájékoztatására kaptunk javaslatokat és akciótervek is készültek, de döntés erről még nem született. Riogatni senkit nem akarunk - mondta a miniszter. 

15:36
Ybl után szabadon

Az erkély nem a miniszterelnök, hanem a tervező ötlete volt, Orbán Viktor eddig nem is foglalkozott túl sokat a karmelita kolostorral - mondta Lázár János a budai Vár átépítéséről. Megemlítette, hogy a Sándor-palotára is utólag tervezett két erkélyt Ybl Miklós.

"Ybl után szabadon" - tette hozzá Lázár. 

15:34
Mi vagyok én, erkölcscsősz?

A Nemzeti Banknál vannak olyan adatok, amikor a nemzet érdeke erősebb annál, mint amit a nyilvánosság megkíván. De ugyanez volt igaz a postatörvénynél is - mondta Lázár. Ami az ország gazdasági érdeke szempontjából kiemelt jelentőségű, annak nem feltétlenül kell  nyilvánosságra kerülnie - kommentálta az alapítványok költéseit a miniszter. Lázár szerint ugyanakkor a botránnyal jelenleg a jegybank gyengítése zajlik. 

"Mi vagyok én, erkölcscsősz?" - válaszolt Lázár arra a kérdésre, hogy szerinte erkölcsös-e, ha a jegybank alapítványai egy olyan könyvet támogatnak, amelyet Matolcsy titkárnője írt. 

15:27
Pokorni munkáját nagyra értékelem

Pokorni Zoltán munkáját nagyra értékelem, az övé is egy vélemény, amit mérlegel a kormány. Olyan oktatási rendszert akarunk létrehozni, ami versenyképessé teszi a magyarokat. Ezzel egyelőre problémák vannak - mondta Lázár.

15:25
A jegybank függetlensége sérthetetlen

A jegybank mint gazdasági társaság kontrolljának növelése azzal a veszéllyel jár, hogy az Európai Központi Bank fel fogja vetni a függetlenség kérdését - válaszolta Lázár János arra a kérdésre, hogy módosítani kellene-e a jegybanktörvényt. 

15:23
Hozzáfért a jegybank jelentéseihez

Nem voltak információm az MNB költéseiről, csak a sajtóból tájékozódom - mondta Lázár János. Azt a miniszter elismerte, hogy parlamenti képviselőként hozzáférése volt az erről szóló jelentésekhez, de részleteiben nem ismerte őket. 

15:21
Végre komolyan vesznek minket

Végre nem lesöpörnek minket az asztalról, hanem komolyan vesznek minket. Ehhez nyilvánvalóan kell egy miniszterelnök, aki ezt képes képviselni - kommentálta a Politico listáját Lázár János. 

15:20
Gátépítés a Szigetközben

A Szigetközben esetlegesen épülő gátrendszer nem szerepelt a kormányülés témái között, de Lázár nem is ért vele egyet. 

15:18
Már a jegybank szóval is probléma van

Ha egy kormányzati ember kiejti a száján a jegybank szót, akkor minden egyes esetben felelőssége van. Ennyit már megtanultam az elmúlt 15 évben - mondta Lázár. 

15:15
A csatát a jegybanknak kell megvívnia

A jegybank közfeladatot lát el, az általa kezelt pénz közpénz. Ennek kereteit nem a kormány, hanem az Alkotmánybíróság határozta meg - mondta az MNB-alapítványokkal kapcsolatban Lázár. A csatát a jegybanknak kell megvívnia és megnyernie.  Arról, hogy a jegybank mire költi a pénzét az alapítványain keresztül, Lázár annyit mondott: a jegybanknak minden európai országban van társadalmi szerepvállalása. Az esetleges következményeket viszont nem a kormánynak, hanem a jegybanknak kell vállalnia. A jegybank függetlensége mindennél előbbre való - tette hozzá Lázár. 

14